Dodaj do ulubionych

serniki pamiętane z dzieciństwa

17.01.05, 15:39
to nie ja wymyslilam ten watek, to oldpiernik, czy sernik juz sama nie wiem,
ale ciekawe.
Edytor zaawansowany
  • tesunia 17.01.05, 15:43
    i tak kusicie smakamismile))))))))

    zawsze Mama piekla na kazde siwiete i nie tylko,
    zapach pieczonego ciasta w calym domu sie roznosil,
    a smak niebianski....
    pozniej dodawala nieraz rodzynkow,
    mi smakowal,ten normalny klasyczny,
    bez zadnych innych dodatkow na kruchym ciescie.
  • krista57 17.01.05, 17:09
    ...a na wierzchu musiała być koniecznie krateczka z wałeczkow ciasta...teraz
    robię trochę inny,ale zawsze się udaje,gdyby ktoś był zainteresowany chętnie
    użyczę przepis.
  • maryna04 17.01.05, 17:12
    prosze o ten przepis, straaaasznie dawno nie pieklam , a wlasnie mam okazje
    zrobic cos sentymentalnego.
  • krista57 17.01.05, 18:08
    MARYNA podaję,zgodnie z zyczeniem...muszą byc dobre składniki;
    -1,20 kg półtłustego sera dwukrotnie zmielonego
    -0,25 kg masła lub Kasi
    -10 jaj wielozbozowych dużych
    -2 szkl.cukru,1 budyn smietankowy, 2 lyzki tartej bułki
    Masło miksuje z cukrem na puch,dodaję kolejno po 1 żółtku,potem po łyżce
    zmielonego tawarogu.Na końcu budyń w proszku,tartą bułkę i ubitą pianę z 10
    jaj.Te ostatnie składniki dodaję powoli i juz tylko mieszam drewnianą łyzka.
    Aha!Dodaję tez umyte,obtoczone w mące rodzynki i koniecznie skórke
    pomarańczowa.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia potem rozkładam ciastka petitki/bo
    nie chce mi sie bawic z kruchym spodem/ i wylewam na to sernik.
    Piec nalezy w temp.170 stopni około 60 min.

    Przepis ten krąży w mojej rodzinie od lat i wszyscy tak robimy.
    Tylko te kalorie !!!
    Smacznego i napisz czy serniczek smakował.
  • ona44 17.01.05, 18:43
    ciasto:30 dkg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dkg cukru pudru
    1 żółtko
    1 jajo całe
    10 margaryny/palma/
    1 łyżka smalcu

    na papier wyłożyć ciasto razem z brzegami i na to wylać ser

    ser: 1 kg sera
    1 szkl.cukru
    1 jajo
    5 żółtek
    1 kostka topionego masła
    3 niepełne szkl.mleka
    2 budynie smietankowe/bez cukru/

    składniki razem zmiksować i wlać na ciasto
    piec ok.60 min w temp.180 stopni,10 min przed końcem
    pieczenia położyć piane z białek

    piana: 5 białek
    1 szkl.cukru kryształu

    tego dnia nie wolno kroić!!!










  • natla 17.01.05, 18:39
    Nic nowego tu wnieść nie potrafię. Pamiętam tylko z dziecinnych lat, jak moja
    babcia i ciocia Hela (ta od tortu orzechowego) wspólnie z moją mamą
    przygotowywały sernik. Trwało to okropnie długo, chyba ponad pół dnia. Wiem
    tylo tyle,że brana była jakaś niesamowita ilość jajek, a ser musiał być tarty
    przez co najmniej 2 godz., a może i dłużej. Inaczej nie wolno było robić.
    Pomagałam w tym ucieraniu i nie daj Boże, zebym poszachrowała...afera. Ale
    nigdy nie jadłam tak dobrego sernika. Może bym się i kiedyś skusiła na jego
    zrobienie, gdybym miała przepis. Niestety przepadł.
    --
    Wszystkie kobiety są młode, ale niektóre są młodszewink
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
  • ona44 17.01.05, 19:03
    ser wrzucam do zamrażarki na kilka dni
    przed pieczeniem po rozmrożeniu świetnie się miksuje
    nie ma grudek a serniki z takiego sera są wilgotne
    i nie trzeba przepuszczać przez maszynkę!

    rezygnuje też ze spodów/kruche ciasto,herbatniki,biszkopty/
    mase serową wylewam bezpośredno na papier
    na serniki tradycyjne nie mam sztywnego przepisu
    improwizuję
    11/kg sera,6jaj,masło lub margaryna,2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 szkl.cukru
    dodaje rodzynki,sliwke kalifornijską,morele
    po wyłożeniu do formy ser wygładzam pędzelkiem z wodą
    piec ok.1 godz.



  • axsa 14.11.05, 20:22
    Ja przypomniałam sobie nie o takim typowym serniku,
    a o struclach serowych. Moja babcia robiła takie ciasto jak do mskowych i
    nadziewała je sere przygotowanym jak na sernik.
  • regine 14.11.05, 20:29
    Ona44, a tego sera to nie za dużo trochę 11 kg...????
    Coś mi tu nie gra, propocjonalnie do reszty smile)
    Też robię tak jak Ty, ale sera do pozostałych składników daję tylko 1,50 kg.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka