Dodaj do ulubionych

Co mam dzisiaj gotować....

23.01.05, 12:44
Często wpadamy z pracy zdyszane z tym właśnie problemem. Nie ma czasu na
szukanie w książkach, brak produktów itp.
Jeden klik na forum i już coś skojarzymy. Byleby przepisy byłe szybkie
i z byle czego. smile))
--
Wszystkie kobiety są młode, ale niektóre są młodszewink
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
Obserwuj wątek
    • takanietaka Re: Co mam dzisiaj gotować.... 23.01.05, 12:55
      Zawsze makaron w takich sytuacjach !!!Sos pomidorowy jak robie (zwyczajnie
      cebula ,pomidory obrane z puszki..dosmaczone czym kto lubi..zagęszczone czym
      kto chce lub nie }to robie go od razu wiecej i wkaładam bardzo gorący do
      słoików po dzemie z dobrymi zakretkami(jak sie para z skropli to jest próznia -
      pamietamy to z fizyki!-trzyma niezle ,tlenu nie ma wiec sie nie psuje )i w
      lodówce trzyma sie 7-10 dni.Mozna z wierzchu,przed jedzeniem ser utarty jak kto
      lubi.To mnie zawsze ratuje jakby co....Oczywiscie mozna to wzbogacic jak kto
      chce kilebasa ...czy ja wiem...
    • natla Re: Ratunkowy omlet na pikantno 23.01.05, 13:03
      Ile razy on mi życie uratował, nawet jak niespodziewani goście przyszli. smile)
      Można go różnie kombinować z tego co aktualnie w lodówce, np:

      2 - 3 jajka , zółty ser (starty lub pokrojony), szczypiorek, przyprawa do
      ziemniaków lub sól i pieprz itp, może być szczypta mąki. Zmiksować, wrzucić na
      gorący tłuszcz, najlepiej olej i nałożyć farsz.
      Farsz:
      wszystkie nie chodzące resztki wędlin, upieczonych mięsiw, koniecznie coś
      wędzonego, kiłbaska, boczek itp. wrzucić do miksera, poszatkować i wrzucic na
      drugą patelenkę już bez tłuszcu, bo jest go dużo w tych "ingrediencjach",
      trochę podpiec, rozłożyć na brzegi patelni(tej drugiej) na srodek odrobinę
      masła i startą cebulę. Piec wszystko razem do zeszklenia cebuli. Wymieszać,
      cisnąć na omlet, lekko rozprowadzając.
      czas przygotowania 15 min !!! i do tego pychotka.
      --
      Wszystkie kobiety są młode, ale niektóre są młodszewink
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
      • kla-ra Re:male "pizze" 23.01.05, 13:21
        2 jajka rozbic trzepaczka,
        dodac szczypte soli,
        1/2 szklanki mleka,
        5-6 lyzek maki,
        1/2 szklanki wody/najepsza gazowana/wymieszac,
        dodac pieprz,oregano i w/g uznania porcje drobno posiekany
        por,szczypior,wedlina,ikonieczn ie ser zolty starty na grubych oczkach.
        Na goracy olej lyzka kladziemy male placuszki,smazymy z obu stron i podajemy z
        ketchupem i surowka.
          • tesunia Re:male "pizze" 23.01.05, 16:57
            niekoniecznie musi to byc danie jajkowe,
            kazdy ma baze puszek w domu ,np:pieczarki

            na kromki posmarowane ulozyc jaks wedline lub resztki miesiwa,
            polowki pieczarek,przyprawic,
            przykryc serem i do mikro fali lub piekarnika
            gotowe gdy ser sie stopilsmile)

            na salami pokrojonej w paseczki najsmaczniejszesmile)
            • natla Re:jeżeli dysponujemy jakimś ochłapem 25.01.05, 18:06
              ..czyli mięsem z zamrazalnika (kwadrans rozmnażania w mikrofali) lub wędliną,
              drobiem itd. Pokroić to w paseczki obsypać odrobiną mąki i przyprawami (ja
              zawsze przyprawą do ziemniaków), rzucic na na olej, zrumienić, dodać cebulę,
              poszatowaną oczywiście, czosnek, zeszklić, zalać wodą i gotować do zmiękczenia
              mięska (dolewjąc po drodze wody, jak trzeba). Wrzucić jarzyny np. mrożone lub
              jakie są pod ręką z pomidorem włącznie, na końcu dodać trochę ( wg uznania)
              sosu do pieczeni Knora. W międzyczasie ugotować ziemniaki lub ryż lub kaszę lub
              przygotować kromki bułki, chleba na maczankę.
              Jakiegoś popmidorka skroić, posoloć, zamajonezowaćsmile lub ogórki,
              coś "odświeżającego".
              Wczoraj do wymyśliłam w wersji z dynią za słoika i ziemniakami, a dziś resztki
              z bułką. Dobre.

              --
              Wszystkie kobiety są młode, ale niektóre są młodszewink
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
              • kla-ra Re:Potrawka wolowa 25.01.05, 18:47
                50 dkg miesa wolowego kroje w kawalki jak do gulaszu i obsmazam na oleju.
                Cebule pokroic,czosnek drobno posiekac,obsmazyc /nie rumienic /,
                do tego dodac pokrojona marchew /1 szt. / i 1 papryke i jeszcze chwilke smazyc.
                Wlac szklanke wody i rozpuszczona kostke rosolu wolowego.
                1 lyzke maki ziemniaczanej rozpuscic w 2-3 lyzkach sosu sojowego.To wlac na
                patelnie i zagotowac.
                Do brytfanny wkladamy obsmazone mieso,5 dkg pieczarek,jarzyny z sosem z patelni.
                Doprawic sola i pieprzem.
                Piec w piekarniku okolo 1 godziny.
                Podawac z grubym makaronem,ryzem oraz surowka z kiszonej kapusty.

                To danie robie zawsze z wiekszej ilosci miesa.Czesc zjadamy na obiadek,a
                pozostala czesc wlkadam do zamrazalki.Jak znalazl kiedy nie mam czasu na
                gotowanie.
      • kla-ra Re: Co mam dzisiaj gotować.... 07.05.05, 18:52
        No i wlazlam na to forum KUCHNIA.
        A tam oprocz madrej dziuni /chyba dobrze zapamietalam/ same malolaty,
        ktore 100 pytan zadaja do upieczenia tortu orzechowego.
        Wybacz ampolion ale jak tu ktoras z Pan napisze,ze gotuje kapusniak z wloskiej
        kapusty,to wiem jak bedzie go robila i z czym jadla.
        I to jest ta niby subtelna roznica.
        • leontynia Re:Gołąbki z dorsza.... 07.05.05, 20:05
          dzisiaj zrobilam golabki z dorsza...
          zmielone filety z dorsza,jajo,wycisnieta bulka,przyprawy,
          lyzeczka koncentratu pomidorowego,do jednej czesci dodaje ryz,druga bez
          ryzu,nadziewam w liscie wloskiej kapusty pycha...
          • august2 Re:Weekend 07.05.05, 22:56
            Te golabki brzmia smacznie..

            Ale ja robie barbeque. Juz zdecydowalem. Jutro mamy Dzien Matki
            i postanowilem zrobic wolowe steki. Zona i dzieci bardzo lubia
            jak im cos zrobie extra do jedzenia.
            Juz kupilem prawie 2 kg typu New York - tak tu nazywaja.
            Nawet nie wiem z ktorej czesci. Kosztuje to $ 9.0 za funt.
            Czy mieso wolowe ( oczywiscie nie ze starej krowy) jest teraz drogie?.
          • tesunia Re:Gołąbki z dorsza.... 08.05.05, 10:22
            leontynia napisała:

            > dzisiaj zrobilam golabki z dorsza...
            > zmielone filety z dorsza,jajo,wycisnieta bulka,przyprawy,
            > lyzeczka koncentratu pomidorowego,do jednej czesci dodaje ryz,druga bez
            > ryzu,nadziewam w liscie wloskiej kapusty pycha...

            czyli robisz :jedne z ryzem,a drugie bez ,tak??

            a czy inna ryba tez jest dobra na taka przerobke?
        • tesunia Re: Co mam dzisiaj gotować.... 08.05.05, 10:25
          kla-ra napisała:

          > No i wlazlam na to forum KUCHNIA.
          > A tam oprocz madrej dziuni /chyba dobrze zapamietalam/ same malolaty,
          > ktore 100 pytan zadaja do upieczenia tortu orzechowego.
          > Wybacz ampolion ale jak tu ktoras z Pan napisze,ze gotuje kapusniak z
          wloskiej
          > kapusty,to wiem jak bedzie go robila i z czym jadla.
          > I to jest ta niby subtelna roznica.

          klaruniu,na Forum Kuchnia
          tak,same malolaty,ktore ucza sie gotowania....
          kiedys przeczytalam tam,ze jedna, nalesniki walkowala przed smazeniem,
          wiec widzisz ,jakie sa dzielne kuchareczki....wink)))))