Dodaj do ulubionych

praca i pobyt w singapurze??

09.07.07, 17:32
Witam,
Pod koniec września planuje podróż do Singapuru docelowo na okres jednego roku
(Long Term Social Visa) w związku z czym mam kilka pytań. Po pierwsze ciekawi
mnie jaka jest szansa na zdobycie takiej wizy zakładając, że spełniam niektóre
ustalone warunki (m.in. osoba(udzielająca gościny) lub instytucja,która
uzasadnia celowość wydłużenia pobytu).Czy wizę takową załatwia się na miejscu
czy jeszcze przed wylotem z kraju? co do tych 90 dniowych-czy rzeczywiście
potrzebuje zatrudnienia aby taką otrzymać?formalności zajmują aż
miesiąc?Kolejną kwestią jest poszukiwanie pracy z pomocą agencji pośrednictwa,
lub też docelowo w Singapurze. Jakie szanse na znalezienie pracy w mieście ma
osoba z wykształceniem wyższym posługująca się w sposób komunikatywny językiem
angielskim?Czy lokalny rynek pracy rzeczywiście oblegany jest przez miejscową
ludność a przyjezdni zajmują jedynie stanowiska kierownicze i managment, przy
czym oferty pracy podpisuja jeszcze w swoich ojczystych krajach? Ile czasu
zajmuje załatwienie formalności niezbędnych do podjęcia pracy posiadaczom wizy
długoterminowej i czy jest to skomplikowany proces? eh..i jak kosztowne jest
życie w tym mieście-państwie na tle cen i warunków panujących w Polsce? Z góry
dziękuje za jakiekolwiek informacje..no i oszywiście pozdrawiam.
Jeżeli jest taka możliwość prosiłbym o kontakt mailowy kakass@o2.pl.
Edytor zaawansowany
  • jacksan 09.07.07, 23:56
    lortkak napisał:

    > Witam,
    > Pod koniec września planuje podróż do Singapuru docelowo na okres jednego roku
    > (Long Term Social Visa) w związku z czym mam kilka pytań. Po pierwsze ciekawi
    > mnie jaka jest szansa na zdobycie takiej wizy zakładając, że spełniam niektóre
    > ustalone warunki (m.in. osoba(udzielająca gościny) lub instytucja,która
    > uzasadnia celowość wydłużenia pobytu).

    Skoro spelniasz niektore tylko warunki, to ktorych nie spelniasz ?

    > Czy wizę takową załatwia się na miejscu czy jeszcze przed wylotem z kraju?

    LTSV mozna zalatwic na miejscu lub przed przylotem

    > co do tych 90 dniowych-czy rzeczywiście
    > potrzebuje zatrudnienia aby taką otrzymać?formalności zajmują aż
    > miesiąc?

    tak, formalnosci przy otrzymywaniu LTSV moga zajac okolo 1 miesiaca. Sorry, ale
    nie kojarze wizy 90 dniowej ...

    > Kolejną kwestią jest poszukiwanie pracy z pomocą agencji pośrednictwa,
    > lub też docelowo w Singapurze. Jakie szanse na znalezienie pracy w mieście ma
    > osoba z wykształceniem wyższym posługująca się w sposób komunikatywny językiem
    > angielskim?

    duzo zalezy od tej osoby, co szuka pracy ...

    > Czy lokalny rynek pracy rzeczywiście oblegany jest przez miejscową
    > ludność a przyjezdni zajmują jedynie stanowiska kierownicze i managment, przy
    > czym oferty pracy podpisuja jeszcze w swoich ojczystych krajach?

    Nie, nie jest to prawda

    > Ile czasu
    > zajmuje załatwienie formalności niezbędnych do podjęcia pracy posiadaczom wizy
    > długoterminowej i czy jest to skomplikowany proces?
    > eh..i jak kosztowne jest
    > życie w tym mieście-państwie na tle cen i warunków panujących w Polsce? Z góry
    > dziękuje za jakiekolwiek informacje..no i oszywiście pozdrawiam.
    > Jeżeli jest taka możliwość prosiłbym o kontakt mailowy kakass@o2.pl.
  • ziutkaa 10.07.07, 02:54
    Ze zdobyciem Long Term Social Visit Pass raczej nie powinno byc problemu, jesli
    masz uzasadnienie swojego pobytu. Ze zdobyciem pracy, a raczej employment
    pass(EP), moze byc juz trudniej. Generalnie polityka panstwa jest taka, ze jesli
    dana prace moze wykonywac Singapurczyk, to przybyszowi bedzie trudniej dostac
    wize na takie stanowisko. Natomiast jesli masz wyksztalcenie i doswiadczenie w
    dziedzinie, ktorej lokalne szkoly nie oferuja, albo po prostu brakuje ludzi na
    rynku pracy, to wtedy jestes 'foreign talent' i prawdopodobnie wize dostaniesz
    latwo.
    Tak wiec moim zdaniem rzecz nie w znalezieniu pracodawcy chetnego Cie zatrudnic
    (bo tu tylko Twoja obrotnosc, komunikatywnosc i CV graja role), ale w tym, czy
    MOM wyda Ci EP. Najlepiej zreszta wejsc na strone ministerstwa i dowiedziec sie
    zarowno o warunki LTSVP, jak i EP. Odpisuja na maile sprawnie, ale niestety
    czesto 'z automatu', tzn. cytujac fragmenty strony www, ktore najbardziej
    'pasuja' do zadanego pytania.
  • agateksg 10.07.07, 07:00
    > Ze zdobyciem Long Term Social Visit Pass raczej nie powinno byc problemu, jesli

    MZ będą duże problemy, bo z tego co napisał nie wynika, że zalicza się do
    którejkolwiek grupy która może LTSV otrzymać:

    # Common-law spouse;
    # Unmarried daughters above 21 years of age;
    # Handicapped children;
    # Step children; and
    # Parents/parents-in-law.

    w stosunku do posiadacza EP1 lub EP2.

    m
  • agateksg 10.07.07, 07:12
    agateksg napisał:
    > > Ze zdobyciem Long Term Social Visit Pass raczej nie powinno byc problemu,
    > jesli

    A nie, wycofuję się - uczepiłem się EP bez powodu. Z tym, że mam wątpliwości czy
    będzie to mimo wszystko takie proste.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Booking.com
Nakarm Pajacyka