10.02.07, 11:54
Szarlotka jest dobra na wszystko. A więc mniej więcej moja za godzinę wyjdzie
z pieca i zostanie pożarta. Ewentualni chętni zostaną poczęstowani na własną
odpowiedzialność wink))
Edytor zaawansowany
  • danagr 10.02.07, 14:05
    hmmm...uwielbiam...i do tego galka lodow. Poproszesmile
  • amflandia 10.02.07, 15:00
    Jejuuuuuuu a ja na kleiku jadę.Okrutna kobieto jak możesz !? big_grinDDD
    --
    ...zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy...
  • grzanka23 10.02.07, 15:06
    Ja tez poprosze o kawalek.
  • beata407 11.02.07, 11:43
    Wszyscy chętni zostali poczęstowani, do lodów dodałam nawet polewę z wiśni i
    truskawek, mniam, mlaskanie było słyszalne. Szarlotka wbrew wszystkiemu wcale
    nie jest bardzo kaloryczna i może a nawet powinna być podawana zamiast kleiku wink)
  • marek_gazeta 12.02.07, 15:58
    Zaraz... ja też chcę smile Mogę się zrewanżować kurczakiem z rożna z Oszołoma, lodami lub czymkolwiek, co można legalnie nabyć w sklepie i nie trzeba robić samemu.
  • beata407 12.02.07, 16:58
    Ktoś tak ładnie nucił na forum "jest już za późno, nie jest za późno"... A więc
    - jest już za późno na kawałek szarlotki, a nie jest za późno na wyskrobanie
    blachy, ale trzeba się pospieszyć bo moja córa uwielbia tzw. wyskrobki - i bez
    żadnych aluzji proszę - a za chwilę powinna wpaść ze szkoły. Chyba, że poszła
    prosto na gitarę, to masz jeszcze godzinkę. Blacha jest duża, rodzinna, ha,ha,
    więc i kawałeczków do wyskrobania sporo.
    A kurczak z rożna może być bazą wielu wspaniałych dań, moja córa uwielbia skroić
    1/2 kurczaka, koniecznie ze skórką, w kostkę ok. 7x7 mm, dodać "Mieszankę
    Meksykańską " Pudliszek, przeważnie dodatkowo dodaje jeszcze jeden groszek,
    kukurydzę i czerwoną fasolkę, czasem kroi paprykę w kostkę i zalewa to majonezem
    - kieleckim - oczywiście. Robi się z tego micha taka dość spora i znika w 2 dni.
    Chyba narobiłeś smaka na kurczaka, puszczę małej SMS-a niech kupi po drodze.

  • ak70 13.02.07, 12:33
    Majonez Kielecki jest najlepszy na świecie smile) A do sałatek po prostu rewelka!
    U nas przed świętami - choć to rodzimy produkt - był problem, aby go dostać. A
    ja mieszkam blisko fabryki i zawsze moge spróbować skoczyć przez płotek po
    kilka słoiczków wink)
    --
    Kiedy Bóg zamyka drzwi, gdzieś otwiera okno smile
    Cholera... jaki piękny widok za tym oknem!! wink))
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,56473056.html
  • beata407 13.02.07, 15:10
    ja do czasu naszego wejścia do UE wysyłałam w paczkach do Szwecji majonez i
    musztardę z konikiem - Krakusy wiedzą co to, bo podejrzewam, że to regionalne
    mocno, jadąc też mniej miałam ciuchów i innych rzeczy niż słoiczków. A na
    północy Polski - okolice Suwałk - nie uświadczysz go, też woziłam ze sobą.
  • marek_gazeta 15.02.07, 08:43
    ...wątki o szarlotce typu "upiekłam i wpierniczyłam (za przeproszeniem) sama". Wbrew pozorom samotni mężczyźni, niezdolni do wypieków, też forum czytają.

    No cóż, narobiłyście mi smaku na szarlotkę, nabyłem w cukierni i wpierniczyłem z dzieciakami.
  • emde74 12.02.07, 21:56
    albo golonkąsmile))) tylko nie podawaj tej zzieleniałejsmile M.
  • ladyhawke12 13.02.07, 10:09
    Ja upiekłam karpatke, też została blacha do wyskrobania, jutro upiekę szarlotke, w kaształcie serduszka dzieciaki sie uciesza.
  • 374.4w 13.02.07, 17:41
    we czwartek smaże chrust, może w kształcie serduszka?
  • beata407 14.02.07, 12:27
    Chrust najlepiej smakuje zanurzony w domowych wiśniowych konfiturach. Wtedy dla
    mnie przynajmniej nie jest tak słodki i można go zjeść - no powiedzmy tak
    oględnie - ile się go upiecze
  • ladyhawke12 14.02.07, 12:31
    Nie potrafie upiec chrustu, niby zgodnie z przepisem, a nie sa takie jak powinny.
  • 374.4w 14.02.07, 13:35
    Beata w chruście najlepsze jest własnie to, że jest tak oblędnie słodki
    Lady może masz przepis nie najlepszy, mogę podesłać mój
  • z_mazur 14.02.07, 13:44
    W cieście na chrust jest najważniejsze, żeby było długo wyrabiane, najlepiej
    wybijane wałkiem. Wtedy chrust jest kruchy i ma mnóstwo warstewek ciasta, w
    końcu to jednak rodzaj ciasta francuskiego.

    Tak lubię faworki, że nauczyłem się je robić.
    Zawsze w tłusty czwartek była zabawa z córą, która pomagała je związywać.

    --
    Szczęście to coś do zrobienia, ktoś do kochania i nadzieja na coś.
  • ladyhawke12 14.02.07, 13:47
    374 podesli swoj przepis, ja mam z ksiazki kucharskiej mojej babci.

    z_mazur toz długo wyrabiam i tym wałkiem tez odpowiednio traktuje, i długo, i uwazam ze sa nie takie, moze dlatego ze pamietam z dziecinstwa jak smakowaly chrusty mojej cioci mniam, mniam
  • grzanka23 14.02.07, 14:04
    jak za duzo maki to nie wyjda faworki,tylko oponki.
  • emde74 15.02.07, 09:17
    a mnie właśnie gaziarze podłączyli płytę gazową. na pewno ugotuję pomidorową i
    zrobię ciasto drożdżowe z marmoladą. ale to w przyszły weekend, bo w ten idę
    balować z częścią ludzi z tego forum i po prostu czasowo nie dam rady. bo gdybym
    dała, to na pewno bym przyniosła poczęstować. M.
  • ak70 15.02.07, 11:39
    U mnie chrust jak świat światem smażyła babcia... mam nadzieję, że w tym roku
    tez da radę (bo ma już 82 lata) smile))
    --
    Kiedy Bóg zamyka drzwi, gdzieś otwiera okno smile
    Cholera... jaki piękny widok za tym oknem!! wink))
    Moje kochane dwa potworasy
  • kakoc 15.02.07, 12:13
    tym, że placki MUSZĄ być SUPER cienko rozwałkowane.
    Wtedy są SUPER kruche i wspaniałe.
    Smacznego!
  • danagr 15.02.07, 12:32
    ja nie chce nikogo sprowadzac na zla droge ale do ciasta dodaje sie spirytus.
    Narobiliscie mi takiego smaka, ze pomimo mojego dzisiejszego lenistwa ide
    wyrabiac ciasto.
    --
    Czarus

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.