Dodaj do ulubionych

Śniadania

  • 15.01.05, 11:04
    Przepis na omlet cesarski podany przez p. Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich
    Obcasach"

    Kaiserschmarrn

    2 osoby, 15 minut + moczenie rodzynek

    4 żółtka, 4 białka, 4 łyżki mąki,1/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru

    2 łyżki rodzynek, mocny aromatyczny rum, najlepiej austriacki Stroh

    3 łyżki masła, sól, cukier puder do posypania

    Rodzynki opłukać i namoczyć w rumie (można poprzedniego dnia).

    Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać
    gęste, gładkie ciasto naleśnikowe.

    Białko ubić na sztywną pianę.

    Rodzynki osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać
    na patelnię na rozgrzane masło.

    Smażyć, aż spód będzie złocisty. Przewrócić.

    Dwoma widelcami porwać omlet na mniejsze kawałki i dosmażyć. Podawać gorący,
    posypany cukrem pudrem.

  • 04.11.15, 15:48
    Znałam to już wiele lat temu. Polecam wszystkim
    , bo ten omlet to mistrzostwo po prostu!
    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl
    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl
  • 12.01.06, 17:59
    2 tosty upieczone wg uznania przełożyć plastrami mozarelli, obtoczyć w
    rozbełtanym jajku i potem w bułce tartej. Smażyć na oliwie na złoty kolor, po
    obróceniu na drugą stronę, przykryć patelnię.
    Podawać gorące z żurawinami + kawa z mlekiem + sok pomarańczowy, na tacy, z
    kwiatkiem, do łóżka ;)
    --
    Rzeźnia
  • 14.06.14, 12:05
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111191784.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.