Łopatka z szynkowaru Dodaj do ulubionych


Przepis jarka_zielona_pietruszka:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26127029&a=26127331
1 kg świeżutkiej łopatki wieprzowej
2 do 2,5dkg mieszanki peklującej lub peklosoli
mięso pokroić w kawałki tak ok na 2-3 palce i wymieszać z mieszanką peklującą
lub peklosolą. wstawić do lodówki na trzy dni.
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta pieprzu (czarny biały lub ziołowy w zależności od upodobań)
mogą być inne przyprawy zależy co kto lubi ja lubię tylko takie j.w
po trzech dniach peklowania kawałki mięsa wyjmujemy i rozbijamy tłuczkiem.
do szynkowarki wkładamy 2 torebki HDPE jedna w drugiej.
do torebek wkładamy rozbite mięso wymieszane z przyprawami i 100ml wody.
układamy wszystko tak, aby nie było wolnych przestrzeni między kawałkami mięsa.
zawiązujemy torebki sznurkiem lub na supeł.
zamykamy sznkowarkę układając najpierw talerzyk, później sprężyna i na końcu
trójnik,którym zamykamy szynkowarkę na zatrask.
wstawiamy do lodówki na 24 - 36 godz.
po tym czasie wstawiamy szynkowarkę do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby
poziom wody sięgał ok 2-3 cm poniżej poziomu rantu szynkowarki
parzymy w temperaturze 80-85 st. przez ok 2,4-3 godz.(warto mieć termometr)
po tym czasie wyjmujemy szynkowarkę z wrzątku zdejmujemy trójnik, wyjmujemy
sprężynę i studzimy w zimnej wodzie.ja wstawiam szynkowar do miski i z boku leję
zimną wodę z kranu lub prysznica, gdy szynkowarka przestygnie wkładam na 12
godz. do lodówki.
wyciągamy zawartość delikatnie z szynkowarki i otwieramy torebki.
mamy szynkę konserwową z pyszną galaretką.
życzę smacznego
ja robię zwykle z 80-90 dkg mięsa, ale daję proporcjonalnie mniej mieszanki
peklującej i wody. pozdrawiam i wyjaśnię chętnie wszelkie wątpliwości
a dodatkowe informacje są na stronie www.wedlinydomowe.pl

Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.