Dodaj do ulubionych

Domowa Kawiarenka- przepisy

14.09.05, 12:35
Edytor zaawansowany
  • 05.09.06, 18:56
    „TORT ORZECHOWY”

    CIASTO:
    300g zmielonych orzechów włoskich
    10 jaj
    10 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szklanki tartej bułki

    Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka.
    Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do
    pieczenia, 3 łyżki mąki, ½ szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do
    piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do
    nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

    MASA:
    400g zmielonych orzechów włoskich
    400ml mleka
    300g cukru
    2 kostki masła
    50ml spirytusu

    Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok.
    5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie
    przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową,
    spirytus.

    Przełożyć tort.

    --
    X= =X
    Dziuniu- uda się!
    Marghe- za wspólne zwycięstwo
  • 15.09.05, 11:37
    120 g cukru
    185 g mąki
    1 lyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl mleka
    1 jajko
    125 g masła
    750 g śliwek

    Śliwki wydrylować, poddusić z połową cukru. Połączyć mąkę, proszek, resztę
    cukru. Wiekać masło. Wymieszać jajko z mlekiem i dodać do ciasta, wyrobić.
    Przełożyć śliwki do natłuszczonego naczynia, przykryć ciastem, piec 30- 40 min
    w 180 st.
  • 16.09.05, 14:08
    Węgierki, 15 dag cukru na 1 kg przetworu.
    Śliwki wydylować, smażć, przetrzeć, smażyc dodajac cukier.
  • 16.09.05, 14:12
    Węgierki, 15 dag cukru na 1 kg przetworu.
    Śliwki wydrylować, smażyć, przetrzeć, smażyć z cukrem do zgęstnienia.
    2 czerwone cebule pokroić w drobną kostkę, dodać sok z 1 pomarańczy i kilka
    kropli aromatu pomarańczowego. Wymieszać. Połączyć 1 łyżkę cynamonu i 1
    łyżeczkę gałki muszkat, dodać do cebuli. Wymieszać. Mieszankę cebulową dodać do
    powideł i smażyć razem.
  • 16.09.05, 14:15
    0,5 l mleka
    2 jajka
    30 dag maki
    15 g proszku do pieczenia
    75 g cukru pudru
    100 g rozpuszczonego masła
    szczypta soli

    Ubić mleko z jajkami. Nie przerywając ubijania dodawać po kolei mleko, sól,
    proszek, cukier i masło.
  • 16.09.05, 14:23
    25 dag mąki
    300 ml mleka
    3 jajka
    125 g cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g roztopionego masła
    szczypta soli

    Mąke przesiać, wlać mleko i zółtka. Ubić. Nie przerywając ubijania dodawać po
    kolei cukier, proszek, kakao. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Delikatnie wmieszać do masy. Wlać roztopinione masło, wymieszać.

    Syrop kawowy
    125 ml kawy
    3 łyżki kawy
    150 g cukru
    50 ml śmietany

    Rozpuścić kawę w gorącej wodzie, nie przerywając podgrzewania dodać cukier i
    śmietanę. Gotować ok 4 min, aż nieco zgęstnieje.
  • 25.04.06, 10:39
    250 ml wody
    100 g masła
    200 g mąki
    6 jajek
    szczypta soli
    Wodę zagotować, dodać masło i sól. Gotować pod przykryciem do roztopienia się
    masła. Garnek zdjąć z gazu, dodać mąkę, znowu postawić na gaz, ciągle
    mieszając. Kiedy mąka sie wchłonie, zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszać, aż
    masa nieco ostygnie. Nie przerywając mieszania, dodawać po jednym jajku.
    Mieszać do wystudzenia. Piec 20- 25 min w 200-220st.
    --
    X= =X dla Dziuni
    mocno, mocniej, najmocniej
  • 16.09.05, 14:45
    Ciasto ptysiowe
    25 g masła
    75 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    2- 3 jajka
    1 żółtko
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Zagotować masło z wodą (nie podano ilości wody!). Przesiać razem obie mąki i
    sól. Garnek zdjąć z ognia, wypać mąki na raz, postawić na ogień i wymieszać.
    Zdjąć z ognia i ostudzić. Mieszając dodawać po kolei jajako, żółtko, jajko,
    jajko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kremu. Wmieszać proszek. Piec w
    200 st przez 10 min, uchylić drzwiczki piekarnika i piec kolejne 10 min.

    Krem karpatkowy- gotowy

    Krem waniliowy
    50 ml mleka
    2 laski wanili
    4 żółtka
    70 g cukru
    2 płaskie łyżki mąki

    Do mleka dodać nasiona wanilii i same laski, zagotować. Ubić żółtka z cukrem,
    dodać mąkę i wymieszać. Z mleka usunąć laski wanilii. Ubijając masę wlewać
    mleko. Masę gotować do zgęstnienia. Wystudzić, wstawić do lodówki.

    Krem mandarynkowy
    4 mandarynki
    0,5 l kremówki
    2 lyżki żelatyny
    3 łyżeczek cukru
    kilka kropli aromatu pomarańczowego

    Mardarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z błonek. Żelatynę rozpuścić w
    0,5 szkl gorącej wody, dodać aromat i cukier. Kremówkę ubić, dodać przestudzoną
    żelatynę, wymieszać. Dodać mandarynki.
  • 31.01.06, 14:22
    Na talerz nałożyć posiekane pistacje. Podgrzać miód z szafranem. Włożyć połówki
    gruszek, podgrzać. Gruszki wyłożyć na talerz, polać sosem. Koniak podgrzać,
    podpalic i polać nim owoce.
  • 31.01.06, 14:34
    Kruche ciasto: 220 g mąki, 50 g cukru pudru, 125 g masła, 2 żółtka. Ciasto
    zagnieść, schłodzić. Wyłożyć spód, podpiec w 200 st. Ostudzić.

    Krem:
    250 ml mleka
    30 g cukru
    opakowanie budyniu waniliowego
    3 żółtka
    sok z 1 cytryny
    skórka otarta z 2 cytryn
    5 białek
    100 g cukru pudru
    szczypta soli

    Białak ubijać ze szczyptą soli, dodając partiami cukier puder.

    Odlać odrobinę mleka, rozrobić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować.
    Do budyniu dodać cukier i wymieszać, dodać żółtka i wymieszać. Masę budyniową
    dodać do ugotowanego mleka. Postawić na gaz i zagotować ciągle mieszając.
    Do masy budyniowej dodać 1/2 masy bezowej i delikatnie wymieszać. Dodać skórkę
    i sok, wymieszać. Masę zagotować ciągle mieszając. Wylać ją na podpieczony
    spód. Nałożyć pozostałe 1/2 masy bezowej. Piec w 200 st do zrumienienia się
    bezy.
  • 08.02.06, 11:11
    1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
    140 g cukru
    1 łyżka żelatyny
    2 gruszki
    laska cynamonu
    1 goździk
    1 ziarenko ziela angielskiego
    gałązka swieżego rozmarynu

    Kremówkę wymieszać z 1 opakowaniem cukru waniliowego i suszonymi płatkami
    polnych kwiatów. Odstawić do lodówki.

    Winio wymieczać z cukrem. Gotować, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę.
    Wrzucić przyprawy. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i
    gotwać w winie do miękkości. Gruszki wyjąć, sos przecedzić. Dodać do sosu
    żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

    Śmietanę przecedzić. Ubić z cukrem (ilość- wg. uznania).

    Podawać: połówki gruszek polane sosem, z nałożoną w zgłębienia po gniazdach
    nasiennych ubitą śmietaną.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.