• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Domowa Kawiarenka- przepisy Dodaj do ulubionych

  • 14.09.05, 12:35
    Zaawansowany formularz
    • 14.09.05, 12:36
    • 14.09.05, 12:37
    • 14.09.05, 12:43
    • 14.09.05, 12:46
      • 05.09.06, 18:56
        „TORT ORZECHOWY”

        CIASTO:
        300g zmielonych orzechów włoskich
        10 jaj
        10 łyżek cukru
        3 łyżki mąki
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        ½ szklanki tartej bułki

        Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka.
        Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do
        pieczenia, 3 łyżki mąki, ½ szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do
        piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do
        nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

        MASA:
        400g zmielonych orzechów włoskich
        400ml mleka
        300g cukru
        2 kostki masła
        50ml spirytusu

        Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok.
        5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie
        przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową,
        spirytus.

        Przełożyć tort.

        --
        X= =X
        Dziuniu- uda się!
        Marghe- za wspólne zwycięstwo
    • 14.09.05, 12:48
    • 14.09.05, 12:52
    • 14.09.05, 12:54
    • 14.09.05, 13:04
    • 14.09.05, 14:44
    • 14.09.05, 14:47
    • 14.09.05, 14:48
    • 14.09.05, 14:59
    • 15.09.05, 11:37
      120 g cukru
      185 g mąki
      1 lyżeczka proszku do pieczenia
      0,5 szkl mleka
      1 jajko
      125 g masła
      750 g śliwek

      Śliwki wydrylować, poddusić z połową cukru. Połączyć mąkę, proszek, resztę
      cukru. Wiekać masło. Wymieszać jajko z mlekiem i dodać do ciasta, wyrobić.
      Przełożyć śliwki do natłuszczonego naczynia, przykryć ciastem, piec 30- 40 min
      w 180 st.
    • 16.09.05, 14:08
      Węgierki, 15 dag cukru na 1 kg przetworu.
      Śliwki wydylować, smażć, przetrzeć, smażyc dodajac cukier.
    • 16.09.05, 14:12
      Węgierki, 15 dag cukru na 1 kg przetworu.
      Śliwki wydrylować, smażyć, przetrzeć, smażyć z cukrem do zgęstnienia.
      2 czerwone cebule pokroić w drobną kostkę, dodać sok z 1 pomarańczy i kilka
      kropli aromatu pomarańczowego. Wymieszać. Połączyć 1 łyżkę cynamonu i 1
      łyżeczkę gałki muszkat, dodać do cebuli. Wymieszać. Mieszankę cebulową dodać do
      powideł i smażyć razem.
    • 16.09.05, 14:15
      0,5 l mleka
      2 jajka
      30 dag maki
      15 g proszku do pieczenia
      75 g cukru pudru
      100 g rozpuszczonego masła
      szczypta soli

      Ubić mleko z jajkami. Nie przerywając ubijania dodawać po kolei mleko, sól,
      proszek, cukier i masło.
    • 16.09.05, 14:23
      25 dag mąki
      300 ml mleka
      3 jajka
      125 g cukru pudru
      2 łyżki kakao
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      50 g roztopionego masła
      szczypta soli

      Mąke przesiać, wlać mleko i zółtka. Ubić. Nie przerywając ubijania dodawać po
      kolei cukier, proszek, kakao. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Delikatnie wmieszać do masy. Wlać roztopinione masło, wymieszać.

      Syrop kawowy
      125 ml kawy
      3 łyżki kawy
      150 g cukru
      50 ml śmietany

      Rozpuścić kawę w gorącej wodzie, nie przerywając podgrzewania dodać cukier i
      śmietanę. Gotować ok 4 min, aż nieco zgęstnieje.
    • 16.09.05, 14:30
    • 16.09.05, 14:32
      • 25.04.06, 10:39
        250 ml wody
        100 g masła
        200 g mąki
        6 jajek
        szczypta soli
        Wodę zagotować, dodać masło i sól. Gotować pod przykryciem do roztopienia się
        masła. Garnek zdjąć z gazu, dodać mąkę, znowu postawić na gaz, ciągle
        mieszając. Kiedy mąka sie wchłonie, zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszać, aż
        masa nieco ostygnie. Nie przerywając mieszania, dodawać po jednym jajku.
        Mieszać do wystudzenia. Piec 20- 25 min w 200-220st.
        --
        X= =X dla Dziuni
        mocno, mocniej, najmocniej
    • 16.09.05, 14:45
      Ciasto ptysiowe
      25 g masła
      75 g mąki pszennej
      15 g mąki ziemniaczanej
      2- 3 jajka
      1 żółtko
      szczypta soli
      0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Zagotować masło z wodą (nie podano ilości wody!). Przesiać razem obie mąki i
      sól. Garnek zdjąć z ognia, wypać mąki na raz, postawić na ogień i wymieszać.
      Zdjąć z ognia i ostudzić. Mieszając dodawać po kolei jajako, żółtko, jajko,
      jajko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kremu. Wmieszać proszek. Piec w
      200 st przez 10 min, uchylić drzwiczki piekarnika i piec kolejne 10 min.

      Krem karpatkowy- gotowy

      Krem waniliowy
      50 ml mleka
      2 laski wanili
      4 żółtka
      70 g cukru
      2 płaskie łyżki mąki

      Do mleka dodać nasiona wanilii i same laski, zagotować. Ubić żółtka z cukrem,
      dodać mąkę i wymieszać. Z mleka usunąć laski wanilii. Ubijając masę wlewać
      mleko. Masę gotować do zgęstnienia. Wystudzić, wstawić do lodówki.

      Krem mandarynkowy
      4 mandarynki
      0,5 l kremówki
      2 lyżki żelatyny
      3 łyżeczek cukru
      kilka kropli aromatu pomarańczowego

      Mardarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z błonek. Żelatynę rozpuścić w
      0,5 szkl gorącej wody, dodać aromat i cukier. Kremówkę ubić, dodać przestudzoną
      żelatynę, wymieszać. Dodać mandarynki.
    • 30.12.05, 22:25
    • 31.01.06, 14:22
      Na talerz nałożyć posiekane pistacje. Podgrzać miód z szafranem. Włożyć połówki
      gruszek, podgrzać. Gruszki wyłożyć na talerz, polać sosem. Koniak podgrzać,
      podpalic i polać nim owoce.
    • 31.01.06, 14:34
      Kruche ciasto: 220 g mąki, 50 g cukru pudru, 125 g masła, 2 żółtka. Ciasto
      zagnieść, schłodzić. Wyłożyć spód, podpiec w 200 st. Ostudzić.

      Krem:
      250 ml mleka
      30 g cukru
      opakowanie budyniu waniliowego
      3 żółtka
      sok z 1 cytryny
      skórka otarta z 2 cytryn
      5 białek
      100 g cukru pudru
      szczypta soli

      Białak ubijać ze szczyptą soli, dodając partiami cukier puder.

      Odlać odrobinę mleka, rozrobić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować.
      Do budyniu dodać cukier i wymieszać, dodać żółtka i wymieszać. Masę budyniową
      dodać do ugotowanego mleka. Postawić na gaz i zagotować ciągle mieszając.
      Do masy budyniowej dodać 1/2 masy bezowej i delikatnie wymieszać. Dodać skórkę
      i sok, wymieszać. Masę zagotować ciągle mieszając. Wylać ją na podpieczony
      spód. Nałożyć pozostałe 1/2 masy bezowej. Piec w 200 st do zrumienienia się
      bezy.
    • 08.02.06, 11:11
      1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
      140 g cukru
      1 łyżka żelatyny
      2 gruszki
      laska cynamonu
      1 goździk
      1 ziarenko ziela angielskiego
      gałązka swieżego rozmarynu

      Kremówkę wymieszać z 1 opakowaniem cukru waniliowego i suszonymi płatkami
      polnych kwiatów. Odstawić do lodówki.

      Winio wymieczać z cukrem. Gotować, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę.
      Wrzucić przyprawy. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i
      gotwać w winie do miękkości. Gruszki wyjąć, sos przecedzić. Dodać do sosu
      żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

      Śmietanę przecedzić. Ubić z cukrem (ilość- wg. uznania).

      Podawać: połówki gruszek polane sosem, z nałożoną w zgłębienia po gniazdach
      nasiennych ubitą śmietaną.

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.