Dodaj do ulubionych

Przetwory słodkie - dżemy, konfitury

  • 14.06.14, 16:22
    pomarancze mozliwie z uprawy biologicznej / sparzone i dokladnie oczyszczone
    szczoteczka /
    cukier
    - zwykle biore 5-6 pomaranczy / z uwagi na odpowiadajacy im wielkoscia
    garnek /
    - po umyciu i sparzeniu, kroje je na pol, a nastepnie na cieniutkie
    polplasterk
    - wkladam do miski i zalewam przegotowana woda / robie to wieczorem /
    - rano wrzucam wszystko /zmacerowane polplasterki pomaranczy razem z
    woda / do garnka szerokiego i niskiego
    - gotuje przez okolo 20 minut, a potem zmniejszam gaz i odparowuje
    pozostala wode
    - od czasu do czasu mieszam drewaniana lyzka / nie mozna dopuscic do
    przypalenia sie konfitury /
    - dodaje niecaly 1 kilogram cukru, rozpuszczam go i dalej smaze az do
    uzyskania wlasciwej konsystencji / mieszajac drewniana lyzka; nic nie moze
    przywrzec do dna /
    - jesli cukru jest za malo, dodaje jeszcze troche
    - skorka pomaranczowa nadaje calosci smak lekko gorzkawy
    - jesli ktos robi konfiture pierwszy raz, moze polowe pomaranczy pokroic
    ze skorka, a polowe bez
    - mozna tez jedna z pomaranczy zastapic dwiema cytrynami albo dwie
    pomarancze jednym greipfrutem / wszystko zalezy od indywidualnego smaku /
    - goraca konfiture przekladam do sloiczkow, sloiczki zakrecam i odwracam


    (Ja dodaję tarty świeży imbir.)
  • 14.06.14, 16:22
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25432895,0.html
  • 14.06.14, 16:24
    - zebrac cale kwiaty, koniecznie cale, nie wyskubywac platkow.
    - Nastepnie nalezy wyjmowac te platki z szypulki i odciac nozyczkami biale
    koncowki, ktore sa ponoc gorzkie.

    - Nastepnie sa 2 metody.
    1. Pierwsza mowi, zeby ucierac platki rozy w makutrze z cukrem i surowe zamknac
    w sloiku na wierzch lejac niece spirytu.
    2. Ja zeby sobie ulatwic zmiksowalam roze w blenderze a nastepnie postapilam
    zgodie z 2 szkola, ktora mowi, zeby podgotowac. Po pdgotowaniu mozna umiescic
    w wyparzonych slojach.

    Instrukcja ze zdjęciami:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25841481,25841481.html
  • 17.11.15, 16:21
    Dzięki ! ;)

    --
    Delektuj się smakami!

    www.ffstore.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.