Dodaj do ulubionych

Kuchnia holenderska

14.10.04, 20:06
Z wyjatkiem sledzi calosc niejadalna - ale to nic dziwnego. Kuchnia
holenderska to raczej garkuchnia - kuchnia ludzi biednych.
Edytor zaawansowany
  • widmowolnosci 14.10.04, 22:33
    Lubie te fora w gazecie , bo odkad je odkrylem to moge sie
    serdecznie posmiac.Pewnie ze masz racje pod warunkiem ze biedni na
    calym swiecie jedza tyle miesa , najwyzszej jakosci, ryb,warzyw i owocow
    z calego swiata, malzy, slimakow, zapijanych hektolitrami wina, piwa,
    jenewera, po angielsku ginu , (wynalazek Holendrow), czy whisky.Na deser w
    tej biednej garkuchni , ciasta przerozne , no moze nie tak smaczne
    jak kremowki w garkuchni gdzie indziej ale wybor imponujacy.garkuchnie
    calego swiata laczcie sie.Niech zyja garkuchnie!!!Pozdr.WW
  • marialudwika 14.10.04, 23:47
    Najbardziej smakuje mi kuchnia indonezyjska :)
    ml
  • nesla 15.10.04, 15:09
    W kuchni holenderskiej najsmaczniejsze sa zapozyczenia z innych kuchni :-)
  • payuta 15.10.04, 15:31
    I dlatego zapozyczam czesto z kuchni polskiej.P.P.
  • cocco_ka 15.10.04, 16:12
    A Holendrzy i tak uwielbiaja swoje paskudztwa. Znam z opowiesci jednego, ktory
    kaze wszystkim odwiedzajacym go na Sycylii (gdzie osiadla na stale) przywozic
    ze soba Vla i ...ten obrzydliwy, dmuchany chleb-gabka, ktorym sie delektuje i
    wydziela sobie po kromce dziennie.
    Ja wlasnie staram sie przyrzadzic tutaj flaki. Kolezanki eksperymentowaly z
    produkcja twarogu, ale polegly.
    Milego weekendu
  • marialudwika 15.10.04, 16:50
    Nie dziwie sie im,ze polegly bo mleko tutaj=wstretne.
    Flaki tez robilam,"surowce",juz dobrze wymyte kupowalam u islamskiego rzeznika.
    Teraz kupuje flaki w polskim sklepie.
    A chleb "ichni"-wata jest moja zmora!!
    O ohydnym vla juz wogole nawet nie wspomne,brrrr!!
    ml
  • dutchman 21.10.04, 15:53
    Ja tez kiedys dawno probowalem tu robic twarog - z mleka z normalnego sklepu mi
    sie nie udawalo. Owszem mleka ze sklepu ze zdrowymi rzeczami. Potem wpadlem na
    to, ze sprzedawano tez mleko ( i jajka ) w pobliskim "kinderboerderij". Z tego
    mleka udawalo sie juz calkiem dobrze. Pozostawal problem wyduszenia......
    Ktos tu cos pisal o "biednym jedzeniu". Cos takiego moim zdaniem nie istnieje.
    Jedzenie moze byc bardziej lub mniej pozywne, tluste itd, ale nie biedne. W
    Amsterdamie mieszka ponad 2 tysiece milionerow. To ze oni wsuwaja te frykandele
    i stampoty nie wynika z tego ze ich nie stac na cos innego. Im to po prostu
    smakuje.
    pozdrowienia
    dutchman
  • mister1 15.10.04, 17:37
    widmowolnosci - nie mowie o tym co Holendrzy jedza, mowie o Kuchni
    Holenderskiej ,
    niedogotowanej kapusty z kawalkiem obrzydliwej kielbachy, marchwi ubitej z
    cebula, jarmurzu i innych paskustwach. Jak najbardziej to specyjaly biedoty.
    A przeobrzydliwe fricandele zrobione z wymion krowich czy krokiety z
    gwarantowana zawartoscia 5 % miesa ...
  • widmowolnosci 15.10.04, 18:04
    Mister , moze masz racje , tyle tylko ze ja sie wychowywalem w
    biednej , Polsce gdzie wtedy malo bylo czegokolwiek wiec sie jadlo
    smalec, margaryne z tlusta kielbasa lub pasztetowa o ile taka byla w
    sklepie, ciezkostrawny kwasnawy chleb bo tylko taki produkowaly fabryki
    chleba , prywatnych piekarni nie bylo.Wychowywalem sie na wsi wiec
    slynna na caly swiat kuchnia polska docierala do mnie tylko od
    swieta i tylko przez telewizje.Z okazji swiat roznych siedzieli za
    stlem wezyrzy telewizyjni obzerajac sie slynnym na caly swiat bigosem
    ktorego poza Polakami nikt nie chce jesc.Grzybami, karpiem, ogorkiem
    kiszonym i kapusta kiszona.Rosol jadlem w niedziele , do tej pöry za
    nim nie przepadam.Slynne flaki tutaj sa przerabiana e na pokarm dla
    psow.Pewnie ze Holendrzy nie maja swojej kuchni, ale restauracji z
    jedna dwiema trzema czy nawet czterema gwiazdkami Michelina jest
    kilkadziesiat razy wiecej niz w PL.Tak sadze przynajmniej , moze sie
    myle.Ja jestem taki troche prostak, smakuja mi proste rzeczy , pare
    razy konsumowalem kawiar z czystego snobizmu ,i najlepsze marki,i
    srednie.Niet te vreeten.Lubie malze w winie , ale tez nie za
    duzo.Taki wsiak jestem.Jem zdrowo, duzo warzyw.kiedys przez lata bylem
    wegetarianinem.Pare lat temu probowalem slimaki, ohydzienstwo.Homary
    owszem.Nie lubie chinskiego jedzenia,jest smaczne absolutnie ale kiedys
    jak sie rozwiodlem to ciagle jadlem i mi sie przejadlo.Najlepiej nie
    bede sie wtracal w kulinarne dyskusje.Ale sie usmialem glownie z
    zapalu z jakim podeszles do dyskusji.Pozdr.Widmo
  • nastka72 15.10.04, 18:27
    mister to ja doprawdy bardzo Ci polecam kapustke kiszona ugniatana brudnymi
    nozkami chlopek ,no delikates normalnie toto byl i bywa w dalszym ciagu ..

    nastka
  • mister1 15.10.04, 20:26
    > mister to ja doprawdy bardzo Ci polecam kapustke kiszona ugniatana brudnymi
    > nozkami chlopek ,no delikates normalnie toto byl i bywa w dalszym ciagu ..
    >
    > nastka
    zebys nastko widziala jak produkuje sie pasztetetowa w holenderskich fabrykach
    wedliniarskich, to bys ich do ust nie wziela ( szwagier jest lekarzem
    zakladowym w czyms takim )
  • nastka72 15.10.04, 20:31
    mister toz i nie jadam zadnych pasztetow itp ale to po opowiesci o produkcji
    slynnego niegdys paprykarzu szczecinskiego ....bleeee

    nastka
  • mister1 15.10.04, 20:39
    nastka72 napisała:

    > mister toz i nie jadam zadnych pasztetow itp ale to po opowiesci o produkcji
    > slynnego niegdys paprykarzu szczecinskiego ....bleeee
    >
    > nastka
    ja niegdys jadalem - ale teraz dalem sobie definitywnie spokoj...
  • widmowolnosci 15.10.04, 20:39
    Mister nie wiem czy Ty wiesz co mowisz tutaj nie ma lekarzy
    zakladowych.Ja pracowalem w wielu fabrykach roznego przetworstwa i
    zgodze sie z Toba ze ktos kto w takiej fabryce pracuje nigdy tego
    gowna do ust nie wezmie.Ale z Tym lekarzem tp przesada.Sorry.Pozdr.WW
  • mister1 15.10.04, 20:20
    widmowolnosci
    jak gdzies pisalem, z zawodu jestem informatykiem, ale kuchnia jest moim hobby,
    zbieram rozne przepisy i sam troche gotuje.
    Pozdrowienia

    Mr
  • widmowolnosci 15.10.04, 21:40
    W zyciu nic dobrze nie ugotowalem poza jajecznica.Pozdr.WW
  • al-an 16.10.04, 17:37
    JEST OCHYDNA!!! PRZYWOZE SOBIE ZAPASY JEDZENIA ( ROWNIEZ MIESO ) . i TAK
    WYJEZDZAM OKOLO 3 RAZY DO ROKU. Nie ma jak to polskie :)
  • marialudwika 16.10.04, 21:26
    Ohydna jest,popieram,poza kuchnia to jeszcze chleb jest SUPER ohydny!!
    ml
  • mister1 27.10.04, 16:22
    marialudwika 16.10.2004 21:26 + odpowiedz


    Ohydna jest,popieram,poza kuchnia to jeszcze chleb jest SUPER ohydny!!
    ml

    kupuje chleb w Emmerich - nie wiem gdzie mieszkasz ( z Utrechtu to ok. 100 km)
    moglbym podac Ci namiary na najlepsza piekarnie w tym niemieckim miasteczku.




  • go.ga 15.10.04, 23:24
    Nie przesadzajmy, ze niejadalna. Zgadzam sie, jest to kuchnia chlopska, malo
    wyrafinowana. Ale przyznam, ze lubie czasem zjesc cos nieskomplikowanego i
    prostego i wtedy stampot jest jak znalazl.
  • marialudwika 16.10.04, 10:35
    Moge zrobic ustepstwo dla krokietow.ale nie tych z automatu ..
    Moja tesciowa robila domowe i byly pyszne!
    ml
  • beba3 17.10.04, 17:04
    Ja tam wszystko zjem....;-D
    A zarelko sobie z Polski przyworze bo tu krakowskiej suchej nie uswiadczysz...
    Zawsze tez inne wedlinki dla dzieci szczegolnie bo tu sa, ale takie same a ja
    lubie troszke urozmaicic. Ciagle wkladam do kosza to samo, tydzien w tydzien i
    choc bardzo sie staram ciagle po otworzeniu lodowki mam ten sam zestaw.... Juz
    nawet sklepy zmieniam ale ....a to dzieci tego nie jedza a to maz a to ja nie
    moge (dieta, cha, cha) i ....
    Dzisiaj takie skromne sniadanko:
    Bagietka razowa (bez masla) z twarozkowym smarowidlem. Z warzyw: salata lodowa,
    pomidor, cebulka, ogorek. Mozarella i serek zolty, 3 gatunki wedliny, jajka na
    pol twardo. Sol, pieprz, oliwki i chrzanik...
    Kawa z mlekiem a dla dzieci sok a wczesniej platki z mlekiem.
    Z tych wszystkich prostych i nie wykwintnych rzeczy tylko chrzanik byl z
    Polski...
    WSZYSTKIM sniadanko smakowalo, dodam.
    pozd
  • grazyna10 21.10.04, 00:05
    Wrocilam niedawno z Polski obzarta golonka, zurkiem i pierogami. W torbie zapas
    krakowskiej i pierogow. Ale przyznam sie Wam po cichutku, ze bardzo lubie
    tutejsze frykandelki z frytkami. Byc moze dlatego, ze jest to popisowe danie
    mojego myszowatego. On robi, a ja na kanapce z ksiazka. I do tego zmywania
    niewiele. Moze ich kuchnia nie nalezy do najsmaczniejszych ale na pewno nie
    nalezy tez do pracochlonnych. Kiedy sobie porownam robote przy pierogach i przy
    stampocie, to stampot wygrywa. Leniwa jestem i tyle.
  • widmowolnosci 21.10.04, 12:44
    Masz racje Grazyna, u nich przygotowywanie obiadu nie trwa dluzej jak
    15 - 20 minut, rozmawiam czesto z sasiadkami.Najczesciej gotowe produkty
    podgrzewaja w mikrofalce klaar is Kees.Miesa co prawda dobrej jakosci
    ale np takie mielone ze sklepu nie zostaje w domu wzbogacone tak
    jak to robia polskie panie przez ziola , pieprzyk, sol, zoltko, czy
    troche cebulki albo czosnku, przez to sa niearomatyczne i po prostu
    niesmaczne,Ah co kraj to obyczaj, dlatego mam polska zone.Gotuje
    doskonale, jest mistrzem , uwielbia to robic , kupuje mase ksiazek
    kucharskich, ciagle je czyta , a potem wyczarowywuje cuda.pod tym
    wzgledem jestem bardzo uprzywilejowany.Najgorsze jest to ze nigdy nie
    pamietam nazw tych, hiszpanskich , meksykanskich,wloskich, arabskich czy
    zydowskich potraw.W jedzeniu ale i nie tylko nie dyskryminujemy
    nikogo.Ja jako prostak najbardziej lubie ruskie pierogi , mielone , i
    schabowego z kapusta.Sorry.Pozdr.WW Ide przemeblowac kompa, bo jest
    niepewny!!!
  • rita78 21.10.04, 08:53
    nic , pewnie się wszyscy w głowe pukna teraz jaka ta rita glupia...moze
    oszalala czy rozum jej przycmilo...ja tam frykandelki lubie, chleb dmuchany tez
    a i stropwaflami nie pogardze...rzecz pewna ze polskie zarelko lepsze ale jak
    mnie do holandii przywiewa to zajadam sie na zapas chemicznej zywnosci, cieszac
    sie ze witaminek E300-E500 itp. moge brak uzupelnic...:))))
  • marialudwika 21.10.04, 10:22
    Tutejsze wedliny smakuja jak papier,zyje "na serach".A z "ichnich" obiadow ryby
    sa dobre,ale podobno wiekszosc pochodzi z hodowli,wiec tez pewnie sa pelne
    jakis swinstw.:(
    A najmniej lubie speculaas,wszystkie ciasteczka nim pachna:(
    ml
  • payuta 27.10.04, 23:54
    Kuchnia holenderska jest na ogol bardzo mala,nie miesci sie w niej ani pozadny
    rodzinny stol ,ani pozadna szafka na przybory kucharskie i to doprowadza
    holendrow do szewskiej pasji.I dlatego kuchni swojej nie lubia ,chca z niej jak
    najszybciej wyjsc i to zutuje wlasnie na to ze jedzenie ich jest robione byle
    jak i oby szybciej.No i w konsekwencji maja takie jedzenie ,ktore nie nadaje
    sie do jedzenia,a ich mottem kuchennym jest ;CZLOWIEK NIE SWINIA ZJE
    WSZYSKO;P.P.
  • mister1 28.01.05, 16:38
    podobno kuchnie gorsza od Holendrow ma tylko pewien odlam plebienia
    Matabelow,ale nie jestem tego zupelnie pewien...
  • widmowolnosci 25.01.05, 21:33
    Holandia posiada znaczna ilosc doskonalych restauracji.Uhonorowanych jedna
    gwiazdka Michelina zostalo w tym roku 64 restauracje. Dwie gwiazdki
    posiada 6 restauracji 3 gwiazdki 2 restauracje:

    Trzy gwiazdki : ***

    Rotterdam - rest. Parkheuvel
    Zwolle-rest. De Librije

    Dwie gwiazdki : **

    Amsterdam- La Rive
    Giethoorn - De Lindenhof
    Overveen - De Bokkedoorns
    Delft- De Zwetheul
    Sluis - Oude Sluis
    Mastricht - Beluga

    Jenogwiazdkowe w nastepnym poscie
    --
    Polska-Holandia
    Album Polska-Holandia
    Straznicy Strachu
  • widmowolnosci 25.01.05, 22:41
    Do dwoch gwiazdkowych **

    Kruiningen-Inter Scaldes ( zapomnialem)

    Jednogwiazdkowe restauracje w NL

    0sterend-De Grie
    Amsterdam-Christophe
    Amsterdam-Ciel Bleu
    Amsterdam-Sichuan Food
    Amsterdam-Van Vlaanderen
    Amsterdam-Vermeer
    Amsterdam-Yamazato
    Beemsterzwaag-De Heeren van Harinxma
    Bloemendaal-Chapeau
    Blokzijl-Hof van Sonoy
    Borculo-De Stenen Tafel
    Bosch en Duin-De Hoefslag
    Breda-Wolfslaar
    Breskens-De kromme Watergang
    Castricum-Apicius
    Den Haag-Calla’s
    Den Haag-Le Cirque
    Drachten-Koriander
    Driebergen-Rijsenburg-La Sin
    Eindhoven-Avant Garde
    Eindhoven-De Karpendonkse Hoeve
    Ermelo-De Roggebol
    Etten-Leur-De Zwaan
    Groningen-herberg Onder de Linden
    Groningen-Muller
    Hardenberg-De Bokkepruik
    Harderwijk-Olivio
    Harderwijk-t’Nonnetje
    Heelsum-De Kromme Dissel
    Heeze-Boreas
    Hilversum-Spandershoeve
    Houten-Kasteel Heemstede
    Leens-Schathoes Verhildersum
    Maasbracht-Da Vinci
    Mastricht-Chateau Neercanne
    Mastricht-Toine Hermsen
    Mastricht-Tout a Fait
    Neck-Mario Uva
    Noordwijk aan Zee-Latour
    Nuenen-De Lindenhof
    Nuth-In de’n Dillegaard
    Ootmarsum-De Wanne
    Oudekerk a/d Amstel-Ron Blaauw
    Rijsoord-Hermitage
    Rijswijk-Imkos
    Rijswijk-Paul Van Waarden
    Rotterdam-La Vilette
    s’-Hertogenbosch-Chalet Royal
    Schoorl-Merlet
    Sint-Oedenrode-Wollerich
    Ubachsberg-De Leuf
    Utrecht-Karel V
    Valkenburg-Juliana
    Valkenburg-St.Gerlach
    Voorburg-Savelberg
    Vreeland-De Nederlanden
    Wittem a Wahlwiller-Der Bloasbalg
    Yerseke-Nolet-Het Reymerswale
    Zutphen-t’Schulten Hues

    --
    Polska-Holandia
    Album Polska-Holandia
    Straznicy Strachu
  • mister1 11.02.05, 22:05
    czy dziewczyny maja monopol na gotowanie ?
    Mister
    ( hobbysta-kucharz)
  • tijgertje 12.02.05, 12:08
    alez skad. Moj mezczyzna potrawi dobrze gotowac o ile mu sie tylko chce i czas mu na to pozwala. A jego salata z cykorii... Niebo w gebie!
  • umfana 12.02.05, 14:45
    Ok... Tak więc czekam na smaczne propozycje panów gotujących!
    W moim domu ostatecznie to Tata rządził w kuchni a nie Mama :o)
    --
    ♥Pomoc dla Małgosi♥
    ▐►●◄▌
  • mister1 12.02.05, 16:07
    dzisiaj robie golonke ( w piwie). Jesli eksperyment sie nie powiedzie, to
    zrobie grzyby duszone w smietanie ( to zazwyczaj mi wychodzi)...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka