Dodaj do ulubionych

Co dziś będziesz jadła/jadł na obiad.

03.09.09, 14:49
Znudziły mi się już obiady, które gotuje. Szukam ciekawych przepisów.
Pochwalcie się co przygotowujecie na obiad.
--
Nie miejsce zdobi człowieka ale człowiek miejsce.
Obserwuj wątek
            • kokoszka83 Re: Co dziś będziesz jadła/jadł na obiad. 04.09.09, 11:09
              1kg mięsa wołowego lub wieprzowego ja robię zazwycxaj z karczku
              - 1 cebula
              - 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
              - po 1 czerwonej,zielonej i żóltej papryce
              - 1 puszka kukurydzy
              - 1/2 l śmietany
              - 1 opakowanie zupy cebulowej
              - oliwa do smażenia

              mięso myje, kroje w kostkę,cebulę również i razem smaże na
              rozgrzanej oliwie,aż mięso będzie miękkie. Wsypuje przyprawę do
              gyrosa,mieszamy i odstawiamy na jakieś pół godz.
              Papryki myje, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroje w kostkę.
              Podsmażamy na oliwie.
              Miękkie mięso i paprykę przekładam do garnka.Dodaje osączoną
              kukurydzę oraz śmietanę. Mieszam i gotuje ok. 5 minut.
              Zupę cebulową gotuje według przepisu na opakowaniu.
              Wlewam do garnka z zupą mięsną,mieszam i gotuje ok. 10 minut.

              PYSZOTA NAPRAWDE
            • mooreland Re: Co dziś będziesz jadła/jadł na obiad. 04.09.09, 21:43
              A co to takiego zupa GYROS? Skad pochodzi to nieznane mi jadlo.
              Napewno nie z Grecji, bo tam mam mase znajomych i pierwszy raz o tym
              slysza. To tak jak z fasolka po bretonsku (nieznana we Francji,
              ryba po grecku ( nieznana w Grecji), gulaszem angielskim ( nieznany
              w UK) czy hot-dog z polskiego MCDonald na ktorego rodowici
              amerykanie mowia zlosliwie Bad-Dog. Czyzby w ten sposob chciano
              wprowadzic nas do Europy. Podstawa kuchni zarowno Greckiej jak i
              Tureckiej jest BARANINA i WOLOWINA. Niestety baranina kosztuje w
              Polsce okolo 80 zl za kg (mowie o jagniecinie, starych trykow tam
              sie nie jada) a wolowina okolo 30 zl. Znacznie prosciej wrzucic do
              gara wieprza i mamy cos co ma przypominac oryginalna potrawe z
              tamtych stron. To tak jak znajomy , ktory przyjechal z Cypru
              zafundowal sobie GYROS. Byl z kurczaka, miesa ktorego na Cyprze nie
              ma prawie. To tak jak schabowy z ziemniakow. Tez jest tylko czy to
              schabowy?
              Na koniec powtarzam, ze zupa GYROS w tamtej strefie nie jest znana.
    • mooreland Re: Co dziś będziesz jadła/jadł na obiad. 04.09.09, 21:30
      Szukasz ciekawych przepisow? masz mase ksiazek na ten temat. Masz
      kuchnie nieomal z calegoswiata. Nie chce ci sie czytac? Wydaje mi
      sie ze juz niedlugo tak wejdziesz z kopytami w zycie ludzi , ze
      zapytasz o czestotliwosc oddawania stolca. Ja ze swojej strony
      polecam PLINC kaszubski. Ten oryginalny, bez "ulepszen" na miare
      swinskiego zarcia wszechobecnego od wielu lat w sklepach.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka