Dodaj do ulubionych

Czy to tężyczka utajona?

04.11.14, 19:19
Witam! Jestem tu nowa. Za radą znajomej poczytałam wątek Natder. Postanowiłam napisać o sobie.
Podejrzewam tężyczkę choć pewności nie mam.
Zaczęło się od różnych nieprzyjemnych objawów.
- napady paniki (przy tym od razu wysoki puls 150, uderzenia gorąca na przemian z zimnymi, momentalnie biegunka, uczucie jakbym miała zemdleć, robi mi się słabo)
- bóle kręgosłupa
- bóle rąk, bóle nóg
- słabe ręce
- uczucie uginania się nóg, kolana jak z waty
- drętwienie rąk i nóg
- mrowienie w skroni
- gęsia skórka na przedramieniu, ale nie cała ręka, tylko takie "placki"
- sztywność karku
- zawroty i bóle głowy
- krótka pamięć
- gula w gardle
- gniecenie w klatce piersiowej (za mostkiem) aż na wylot między łopatki
- brak czucia, a właściwie dziwne, nieprzyjemne odczuwanie przy dotyku skóry na plecach po lewej stronie
- szybko się denerwuję, tracę cierpliwość
- jak mnie coś zaboli, zakuje od razu wmawiam sobie jakąś chorobę i od razu napad paniki
- boję się chorób, śmierci, boję się o siebie i bliskich
- często nie mam sił ani chęci by wstać z łóżka
- gdy w nocy muszę wstać do dziecka, to nogi są tak "zastałe", że boje się, że się przewrócę
Pewnie mogłabym dopisać wiele innych, ale w chwili obecnej nie pamiętam
Zaczęłam szukać w necie i ktoś napisał, że to objawy SM, od razu paniczny strach, lekarz neurolog. Najpierw wysłał mnie na scyntygrafię kości, bo podejrzewał Fibromialgię, ale wyniki ok. Następnie wysłał mnie na rezonans głowy, na skierowaniu napisał "proces demielinizacji" z dopiskiem PILNE. Nie będę opisywać co czułam przez następne 2 tygodnie czekania na badanie, odbiór wyników (jaka ulga gdy zobaczyłam, że wszystko w normie, płakałam jak dziecko). Lekarz potwierdził, że to nie SM. Badania na boreliozę - w normie. Na własną rękę zrobiłam poziom Wit D3 (wyszła 24,3). Zasugerowałam neurologowi czy to nie tężyczka utajona, bo mam niską WitD3, ale on stwierdził, że nie jest taka niska, i że to nie będzie tężyczka. Mimo wszystko poprosiłam o receptę na Devikap i skierowanie na próbę tężyczkową. Wspomnę tylko, że nie wiedział dokąd ma mnie skierować na to badanie. Miał się dowiedzieć i dostałam skierowanie na kolejnej wizycie. Dziś dzwoniłam tam by się zarejestrować lecz nie ma właściwej osoby i mam dzwonić po 11 listopada, wtedy dostanę termin badania. Wiem, że przy tężyczce bierze się WitD3, magnez i wapń, ale ja się zastanawiam czy już zacząć brać (mimo braku diagnozy) czy poczekać na próbę tężyczkową. Z jednej strony chciałabym już poprawić ewentualne braki, z drugiej nie chcę podciągać magnezu by próba tężyczkowa wyszła mi mniejsza lub wcale. Bo badanie najprawdopodobniej będę miała w grudniu lub w styczniu. Czy jest sens już teraz się suplementować? Czy moje objawy pasują do tężyczki utajonej?
Pozdrawiam!
Edytor zaawansowany
  • natder 06.11.14, 15:17
    Witaj, myślę, że jeśli to tężyczka to miesiąc czy dwa łykania magnezu, wapnia i d3 pomimo wszystko nie zafałszują wyniku próby tężyczkowej.
    Niedobory uzupełniają się długo, wydaje mi się, że wystarczy odstawić suple na dwa tygodnie przed badaniem.
    Możesz też zanim zaczniesz łykać tabletki, oprócz poziomu d3 zbadać jeszcze parathormon i oczywiście, magnez i wapń.
    A jak u Ciebie z tarczycą? Tężyczka to najlepsza psiapsiołka nad i niedoczynności tarczycy.
    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 3lilianna 06.11.14, 18:23
    Badane miałam tylko TSH, które było dobre, lekarz stwierdził, że ft3 i ft4 nie trzeba, bo TSH dobre.
    A po objawach myślisz, że to tężyczka? Wiem, że pewnie nie jesteś lekarzem, ale tak na Twoje oko?
  • natder 06.11.14, 19:52
    Myślę, że to może być tężyczka i myślę, że możesz mieć problem tarczycowy bo to zazwyczaj idzie w parze.
    TSH w tzw. normie o niczym nie świadczy.
    Na problemach tarczycowych lekarze znają się tak jak na tężyczce - nawet bardzo doświadczeni neurolodzy nie potrafią jej zdiagnozować. Mnie leczono na epilepsję a prawdopodobnie miałam ataki tężyczkowe wynikające m.in. z niedoczynności tarczycy.

    Na twoim miejscu zrobiłabym parathormon, magnez, wapń plus trójkę tarczycową.
    Zrób badania, wpisz wyniki i wtedy zobaczymy :)

    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 3lilianna 06.11.14, 21:01
    Dzięki za pomoc Natder ;)
  • 3lilianna 18.11.14, 12:24
    A więc zrobiłam badania, oto wyniki:

    wapń - 9,3 mg/dl N: 8,6 - 10,0
    magnez - 1,92 mg/dl N: 1,6 - 2,6
    TSH - 1,610 N: 0,270 - 4,200
    FT4 - 14,42 N: 12,00 - 22,00
    FT3 - 5,42 N: 3,10 - 6,80
    PTH intact - 29,92 pg/ml N: 15 - 65
    Co o tym sądzisz?
  • natder 18.11.14, 12:47
    Wydaje mi się, że jest problem z tarczycą, poziom hormonów powinien być wyrównany, u Ciebie ft4 jest bardzo blisko dolnej granicy, ft3 zaś jest wysoko.
    Plus trochę za wysokie TSH - u kobitek w wieku rozrodczym TSH powinno oscylować w okolicach 1 - twoje nie jest jakieś tragiczne ale wg mnie powinno być niższe.
    Robiłaś kiedyś usg tarczycy?
    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 3lilianna 18.11.14, 19:10
    Nigdy nie robiłam usg tarczycy. Czy powinnam się wybrać?
    Kurcze, myślałam, ze jak są w normie, to wszystko jest ok. Ciekawe czy lekarz ogólny coś bedzie się na tym znał.
  • natder 18.11.14, 19:17
    Tak, przydałoby się usg żeby zobaczyć jak duża jest tarczyca i jaką ma strukturę. Wiele może też wyjaśnić badanie przeciwciał anty-TPO i anty-TG.
    Co do leczenia, to większość endo widząc TSH w normie spuszcza pacjenta na bambus.
    Zrób usg i przeciwciała i zacznij szukać dobrego endo w swojej okolicy.
    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 3lilianna 18.11.14, 19:34
    A co do wapnia, magnezu i parathormonu, to chyba ok?
  • andziklubin 25.01.16, 13:12
    Witam, po 4 latach najróżniejszych badań i bezradności lekarzy zwykły lekarz rodzinny zdiagnozował u mnie tężyczkę , próba wyszła dodatnio, od dwóch tygodni biorę witaminy, teraz bede robić usg tarczycy, proszę napisz czy ci pomogło leczenie witaminami, i co u ciebie bo mnie tak trzęsie ze juz poprostu nie daję rady, pozdrawiam
  • agzik123 27.03.16, 18:53
    Witam i jak ma sie sprawa z tezyczka ? bo ja przezywam to samo:(
  • driszti 13.04.16, 12:32
    3lilianna, piszesz że lekarz zlecił badania w kierunku boreliozy. Przypuszczam, że bylo to badanie metodą ELISa, bo taki jest polski standard i od niego się zaczyna. Niestety Elisa jest bardzo kiepskim i mało dokładnym badaniem, o czym również wie każdy lekarz. Warto dołożyć parę złotych i wykonać badanie lepszą metodą Western Blott lub rozważyć jeszcze bardziej specjalistyczne badania takie jak LTT czy KKI WB w kierunku Borrelia burgdorferi.
  • 87julka 15.04.16, 14:15
    a próbowałyście badania, które proponuje Dr Toruńska? ja czekam na wyniki, skierowanie można pobrać na stronie internetową, z opłaconym i wydrukowanym trzeba iść do synevo, wyniki robi wydział chemii. Po wielu miesiącach walki z lekarzami trafiłam do gabinetu, zrobiłam test na tężyczke (za darmo) i wychodzi na to, że mam tężyczkę, czekam na wyniki.
  • malgos0802 19.09.16, 11:00
    Witam
    mam pytanie jeśli wapń, magnez, elektrolity i Parathormon jest w normie. Jedynie witamina d mam 26,6 ng/ml. czy to oznacza że nie jest to tężyczka ?? Chodzi mi o to że jeśli wyniki krwi te powyższe są w normie to może nie potrzebne jest badanie EMG ?? czy może być tak że wyniki są dobre a emg wychodzi dodatnie ?? Z moich objawów to: mrowienie stóp, łydek, budzenie się nocne, skurcze lęk. proszę o komentarze
  • anejaa 21.02.17, 09:41
    Ja zrobiłam, u mnie próba wyszła ujemna, prawdopodobnie, dlatego, że już ponad 3 miesiące suplementowałam bardzo wysokie dawki d3 i mg, zrobiłam badanie krwi od dr Toruńskiej i wyszło, że mam tż utajoną i bardzo kiepskie poziomy tychże pierwiastków zjonizowanych, wszystko dużo poniżej normy.

    --
    @aneja@
  • xr5 18.02.19, 17:52
    Najgorsze jest to, że ktoś pisze o problemie a potem znika i tak naprawdę są to tematy nie zamknięte a mogłyby pomóc innym w diagnozie i problemach zdrowotnych. Taki powinien być sens istnienia takich forum. Mam podobne dolegliwości nawet punkt z plecami się zgadza i już nie wiem gdzie szukać. Boreliozę zrobiłem od Elise, KKI , WB aż po elispot. Wszedzie negatywne(w igg tylko p41 dodatnie kki i WB). oprócz tego koinfekcje tylko yarisnioza dodatnia w igg. Rezonanse głowy, kręgosłupa, autoimonologia itd. Pełno kasy poszło i nic nie wiem....Pozdrawiam
  • natder 18.02.19, 19:24
    Zrób próbę teżyczkową u neurologa... przecież obcy ludzie z internetu nie są odpowiedzialni za Twoje zdrowie...

    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • xr5 09.03.19, 23:09
    Z ciekawości zrobiłem sobie też badania na tarczyce bo ostatnio robiłem w 2017 ale lekarze mówili ,że mały odchył nic nie znaczy. I zastanawiam się czy mieli rację : to są z 2017:
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 1,267 μIU/ml 0,550 — 4,780
    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,73 pg/ml 2,30 — 4,20
    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) ­ 1,98 ng/dl 0,89 — 1,76
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 17,2 U/ml < 60,0
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) < 28,0 U/ml < 60,0

    A to z dziś :
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 1,541 μIU/ml 0,550 — 4,780
    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,97 pg/ml 2,30 — 4,20
    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,55 ng/dl 0,89 — 1,76
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 18,0 U/ml < 60,0
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) < 28,0 U/ml < 60,0

    Tutaj wyniki w normie zastanawiam się czy jest sens iść na USG tarczycy? Żaden lekarz nie zwracał uwagi na to badanie i może warto przyjrzeć się temu bliżej? Endokrynologa jeszcze nie miałem urolog, neurolog, reumatolog itd.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka