Dodaj do ulubionych

Po roku leczenia tężyczki ..... czyli cd

09.09.15, 13:04
Nadal suplementuje się magnezem i wapniem. Jest niby lepiej, ale niestety objawy wracają, raz jest lepiej raz jest gorzej. Przyczyny nadal nie znam choć ostatnie badania tarczycy dały mi do myślenia. Tsh po roku 2,7 ft3 3,21 ft4 1,23 czyli procentowo ft3 50,42% ft4 38,96% i nie wiem co robić odpuścić sobie tą tarczycę czy szukać dalej. Rok temu miałam TSH około 1,7
Edytor zaawansowany
  • 09.09.15, 13:12
    TSH ewidentnie wskazuje na niedoczynność. Robiłaś usg?

    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 09.09.15, 13:14
    Tak, na usg nic niepokojącego oprócz guza który mam już od roku, ale łagodna zmiana to jest
  • 10.09.15, 14:36
    Czy twoje pogorszenia są w 4 tygodniowych cyklach?
  • 10.09.15, 23:07
    >Tak, na usg nic niepokojącego oprócz guza który mam już od roku, ale łagodna zmiana to jest

    mimo wszystko napisz proszę o USG, szczególnie wielkość płatów.
  • 11.09.15, 09:12
    Zrob sobie jeszcze AntyTg i AntyTPO
  • 15.09.15, 22:07
    Przeciwciała robiłam obydwa w normie
  • 15.09.15, 22:10
    A napiszcie mi czy przy tym Tsh iść do endo czy nie ma sensu a przyczyny tężyczki szukać gdzie indziej ?
  • 16.09.15, 11:33
    ja bym szedl do dobrego endokrynologa . I zbadal sobie jeszcze wit d3
  • 22.09.15, 17:21
    Puk puk i ja dołączę do grupy. Obserwuję od kilkunastu dni. Szkoda, że tak rzadko są wpisy. Ja badanie tężyczkowe zrobiłam ponad 2 tyg temu. Oczywiście silnie dodatnia. Jestem w trakcie robienia badań i przed wizytą u doktor Tuchendler. Czy ktoś z obecnych tutaj konsultował swoje wyniki u Niej?
  • 22.09.15, 17:26
    Jak na razie wyniki w normie, poza niewielkim niedoborem d3 oraz fosforu.
  • 23.09.15, 19:04
    Ludzie ludzie gdzie jesteście?:D
  • 28.09.15, 19:21
    I jak po wizycie? :)
  • 29.09.15, 18:04
    Wizyta dopiero we wtorek 6 października. Dziękuję za zainteresowanie:)
  • 29.09.15, 18:07
    Szkoda, że tu takie pustki. Z drugiej strony może wszyscy wyzdrowieli;) Oby taka była przyczyna.
  • 29.09.15, 20:09
    Myślę, że wiele osób nie jest świadomych tężyczki utajonej.
    Sobie badań nie robiłam, ale dobry magnez pomaga mi na co dzień. Spokojniejsza jestem. :)
    Daj znać jak po wizycie :)
  • 30.09.15, 09:37
    O jak miło, że szybko odpowiedziałaś. W takim razie będę częściej tu zaglądać.?? To , że mam tężyczke jest pewne ale teraz trzeba dojść co ją wywołuje. Ja ogólnie mam bardzo dużo dolegliwości. Dretwienia, mrowienia kończyn, Bóle mięśni i stawów, niemal codzienne bóle głowy z uczuciem ciężkości i -jakby to nazwać- hmmmm otumanienia jak po uderzeniu obuchem, zawroty głowy np dzisiaj w nocy aż mnie to wybudzało ze snu. Jak wstałam mdliło mnie od tego , miałam odruchy wymiotne. Kołatania serca też mocno dają mi się we znaki. Ok rok temu wylądowałam na pogotowiu z silnym częstoskurczem nadkomorowym i uczuciem omdlewania. Szumy uszne. W zasadzie to aż mi dzwoni. Wymieniać mogę chyba bez końca. Mam tylko nadzieję, że nie wyniknie z tego jeszcze coś poważniejszego. Nie ma co gdybać. Teraz siedzię sobie przy biurku w pracy i popijam herbatkę. Pozdrawiam.??
  • 30.09.15, 12:05
    Bezimienna koniecznie zrób sobie badania w kierunku boreliozy, bakterii atypowych oraz tarczycy. Niedobór magnezu to może być tylko wierzchołek góry lodowej. Oczywiście życzę ci żeby tak nie było :)
    Pozdr.
  • 30.09.15, 16:17
    Driszti witaj:) w kierunku boleriozy robiłam jakiś czas temu-test Elisa. Wynik wyszedł ujemny , ale jak wiadomo nie są one zbyt wiarygodne. Podstawowe badania tarczycowe mam zrobione bez zbytnich odchyleń. We wtorek mam wizytę u Pani endykronolog z Wrocławia. Jedyne odchylenia 2 badaniach jakie dotychczas zrobiłam to niedobór D3 i fosforu- nie są to niedobory znacznie odbiegające od normy.
  • 01.10.15, 10:07
    To napisz proszę jakie masz tarczycowe mimo wszystko
  • 01.10.15, 15:38
    Na Elisę szkoda pieniędzy. W kierunku borelki najlepiej zrobić badania KKI WB lub LTT.

    Do tego przeciwciała cpn i myco.

    Dawaj wszystkie wyniki tarczycy łącznie z opisem USG, dziewczyny ci powiedzą, czy są to rzeczywiście niewielkie odchylenia :)
  • 01.10.15, 18:21
    Wyniki badań jakie dotychczas zrobiłam:
    Morgologia wszystko w granicach normy
    Chlorki 105,3 mmol/l ( 101-113)
    Potas 4,53 mmol/l ( 3,60-5,20)
    Sód 138,8 mmol/l (134-147)
    Magnez 0,77 mmol/l (0,70-1,1)
    Asat 26 (0-40)
    Alat 43 ( 0-40) H
    Wapń całk. 2,26 (2,15-2,60)
    Białko c-reaktywne ultraczułe 5,25 (0,0-8,0)
    Fosfor w surowicy 0, 83 ( 0,90- 1,50. L
    Tsh 1,30 ( 0,25-5,00)
    Wit D metabolit 25OH 27,9 ( 30-80) L
    Wapń zjonizowany 1,22 ( 1,15-1,32)
    Wit B12 262,30 (191,00- 663,00)
    Anty-TPO 12,27 ( 0,00- 34,00)
    Kortyzol 17,04 ( 6,2-19,4)
    Parathormon 39,97 ( 15,00- 65,00)
    To wszystko co do tej pory zrobiłam. USG jeszcze nie miałam. Jestem przed wizytą u endokrynologa.
  • 03.10.15, 23:53
    Z "tarczycowych" nie masz żadnego badania poza TSH - hormonem przysadki mózgowej. Potrzebne Ft4 oraz Ft3 - to są badania hormonów tarczycowych no i USG - do kompletu.

    Magnez 0,77 mmol/l (0,70-1,1)
    sądzę, że magnezu masz nadal spore niedobory, bo badania z krwi zawyżaję jego poziom, a w tkankach noedobory,
    Ile bierzesz magnezu? Dawka dla 70 kg to 6 slow mag, 2 rano i 4 na wieczór, biorę tak już drugi rok z niewielkimi przerwami jako Hashimotka.

    Wit D metabolit 25OH 27,9 ( 30-80) L
    na taki niedobór, to osobiście wzięłabym przez misiac 7.000 jednostek np kapsułki z Puritans Pride (gramatura 2 tys + 5 tys) a potem 2 miesiace 5.000 i po 3 m-cach sprawdziła poziom robiąc 10- dniową przerwę w suplementacji.

    Byłaś już u endokrynologa?
  • 04.10.15, 12:06
    Jak na razie internista przepisał mi 3 x dziennie magne B6 oraz 4 kropelki Vigantolu:/ wiem , że to nie są wystarczające dawki ale czekam na wizyte u endokrynologa we wtorek 6.10.
    Idę do dr Tuchendler. Jest ordynatorem w szpitalu wojskowym we Wrocławiu. Mam nadzieję, że mnie pokieruje odpowiednio bo moje samopoczucie jest koszmarne.
    Do tego dzieci, praca. Jestem taka zaganiana. Nawet teraz jestem w pracy buuuuu:D.
    Kurcze miałam robione Ft4, widocznie pominęłam wpisują wyniki. Nie pamiętam na jakim poziomie. Na pewno było w normie.
  • 04.10.15, 12:30
    Dziękuję za zainteresowanie i odzew z Waszej strony. Moje samopoczucie od dawna jest złe, ale systematycznie się pogarsza i dochodzą coraz to nowe dolegliwości. Zaczęłam więc szukać w internecie. Do tej pory bez żadnego rezultatu ponad 2 lata leczyłam nerwicę lękową oraz depresję. Leki nic nie pomagały. Co wizytę zmieniano mi więc na inne.
    Ale po czasie złego psychicznego samopoczucia , chociaż nie tylko, bo przecież silne kołatania serca, zawroty głowy, szumy piski w uszach-też były zganiane na barki nerwicy. Ataki paniki z silnym częstoskurczem - także. 2 razy pogotowie itd.
    Od czasu do czasu pobolewały mbie duże stawy, szczególnie prawe kolano. Taki ból mnie wzbudzał w nocy, aż się zwijałam. Po czasie te bóle zaczęły się zasilać. Teraz bolą mnie nie tylko różne stawy naprzemiennie, ale także mięśnie i kości. Szczególnie dłonie mi dretwieją. Cały czas odczuwam nieprzyjemne czasem bolące mrowienie w palcach.
    Mam mimowolne odruchy. Nasilają się szczególnie w stanie spoczynku. Przed zaśnięciem potrafi mną rzucać na łóżku. Sen nie daje odpoczynku. Wstaje umęczona, żadna noc nie jest spokojnie przespana. Z braku sił zaczęłam sama szukać.
    Prywatnie pojechałqm zrobić próbę emg bez konsultacji z kimkolwiek. Wynik mnie nie zaskoczył. W sumie troche mi ułożyło, że w końcu jakieś badanie wyszło nie tak. Jakiś "papierkowy dowód " na to, że nie wylmawiam sobie choroby i na prawdę mogę się zle czuć.
  • 04.10.15, 12:38
    Przepraszam za drobne błędy;)
  • 04.10.15, 12:48
    Tyle zmarnowanego czasu.Tyle ciężkich dni. W sumie to lat. Nie wspomne o prywatnych wizytach u psychiatry i lekach, które zażywałam bez rezultatów.
    Niech sobie to będzie cokolwiek, aby jak najszybciej zdiagnozować i w końcu zacząć należycie leczyć!
    Zapomniałam wyżej dodać, że do tych wszystkich dolegliwości , które wymieniłam- dochodzi poza bólem okropne uczucie ciężkości nóg, całych rąk oraz głowy. Czasem ciężko mi chodzić, jakbym miała na sobie tony betonu.
  • 12.12.16, 21:25
    Hey! No i jak u Ciebie? Znalazlas przyczyne? Pozdr Aneta

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.