Dodaj do ulubionych

Witam wszystkich

05.04.16, 14:44
Dołączam do forum. Dzisiaj robiłam EMG i wynik jest dodatki. Z jednej strony niestety, bo kto lubi, jak mu coś zdiagnozują? Ale z drugiej jak najbardziej stety, bo nareszcie jest jakiś trop w wyjaśnieniu: drętwienia rąk, nóg i twarzy, bólów, głowy, kołatania serca, napadowych skoków ciśnienia, drętwienia karku, napadów lękowych.
Edytor zaawansowany
  • bonia1985 05.04.16, 15:53
    Witaj. Ja czekam na badanie emg. Mnie najbardziej martwi ciagle dretwienie rak i nog, nie tylko w nocy, ale tez w ciagu dnia. Lapie mnie tez czasem kolatanie serca, takie pauzy w uderzeniach. Masz juz jakies leczenie?
  • isa1001 05.04.16, 16:03
    Nie. Diagnoza jest sprzed kilku godzin. Jutro idę do swojego lekarza rodzinnego, za trzy tygodnie mam wizytę u neurologa, który zlecił EMG.
  • isa1001 06.04.16, 12:01
    Leczenie już rozpoczęte przez lekarza rodzinnego. Tymczasem (zanim wypowie się neurolog) suplementacja D3, wapnia i magnezu. Potem może dodatkowo jakiś lek o działaniu antydepresyjnym.
  • bonia1985 06.04.16, 19:03
    A jaki masz schemat suplementacji?
  • isa1001 07.04.16, 09:41
    Tymczasem 2 razy dziennie magnez po 2 tabletki MagneB6, 1 raz dziennie witamina D3 3000 j. i co drugi dzień wapń 500 mg. To taka bardzo light wersja, bo lekarka nie widziała wyniku EMG. Opierała się na moich słowach. Wersja hard będzie, jak dostanę do ręki wynik i porozmawiam z neurologiem. Może zostanie włączony antydepresant.
  • muktprega1 07.04.16, 12:44
    A jaki masz poziom d3, wapnia, B12 (o mg nie pytam bo badanie nie pokazuje faktycznego stanu) ?
    Najpierw trzeba wiedzięc jaki jest poziom i suplementację dostosować do niedoborów, a nie odwrotnie - tak uważam :)
    Znasz zasady, czytałaś o odległości czasowej pomiędzy suplami?
    Z antydepresantem daj sobie spokój, na Twoim miejscu lepiej sprawdziłabym tarczycę, bo ona bardzo lubi tężyczkę.


  • isa1001 07.04.16, 13:10
    O odstępach pamiętam i się do nich stosuję, zasady znam. Wyniki tarczycowe mieszczą się w normie. Antydepresant to tymczasem tylko luźna sugestia lekarki.
  • muktprega1 08.04.16, 14:52
    To wrzuć te wyniki w normie wraz z normami, ja też miałam w tzw "normie", a 1/4 tarczycy
  • isa1001 09.04.16, 18:38
    TSH 2,630 ?IU/ml (norma 0,270-4,200)
    FT4 1,15 ng/dl (norma 0,93-1,70)

  • muktprega1 10.04.16, 12:21
    > TSH 2,630 ?IU/ml (norma 0,270-4,200)

    wszystkie TSH powyżej 2 są już do dalszego diagnozowania tarczycy

    Ft4 28.57% [wynik 1.15, norma (0.93 - 1.7)]

    niski poziom, świadczący, ze coś jest na rzeczy z tarczycą, a Ft3 nie ma? Tarczyca ma 2 hormony Ft4 i Ft3 (właściwie dużo więcej ale w laboratorium tylko te dwa sa badane)
  • isa1001 10.04.16, 14:39
    Dzięki. Przycisnę lekarza, żeby zlecił dalszą diagnostykę.
  • laurakrol 11.04.16, 11:06
    Tarczya nie ma zwiazku z tezyczka. Skoro EMG pokazalo ze tezyczka to niestety nie obejdzie sie bez antydepresantow ale musza byc one odpowiednio dobrane. tezyczka doprowadza ludzi do mysli ze maja zawal a tak naprawde to tylko objawy tezyczki:czyli kolatanie serce,krotki oddech,strach przed tym co bedzie za chwile,strach przed wszystkim,mrowienie w karku a potem po ataku straszne bole miesni:(nie zycze tego nikomu a jesli ktos nie mial doczynienia z osoba ktora na to choruje to lepiej niech sie nie wypowiada. tezyczka to inaczej nerwica lekowa....trzeba do tego wlaczyc serie mazazy rozluzniajacych, diete bogata w warzywa i owoce,zmniejszyc picie alkoholu ktory robi spustoszenie w organizmie czyli wycisza organizm na chwile a potem uderza z podwojna sila....trzeba przede wszystkim zadbac o siebie,omijac sytuacje stresujace. Spedzac jak najwiecej czasu na swiezym powietrzu,pamietac o uzupelnienie wyplukanego magnezu i wapna...
  • muktprega1 11.04.16, 19:57
    > Tarczya nie ma zwiazku z tezyczka.

    Moim zdaniem ma i to duży, jeśli tarczyca zaburza przyswajanie składników pokarmowych i prawie u każdego niedobór D3,Mg a jak wiadomo jest to również jeden z objawów tężyczki. Sama miałam typowe objawy tężyczki przy D3=9 i po "kuracji tężyczkowej" jak ręką odjął :)

    Skoro EMG pokazalo ze tezyczka to niestety n
    > ie obejdzie sie bez antydepresantow ale musza byc one odpowiednio dobrane.

    Brałam niegdyś 3 lata antydepresanty przed samozdiagnozowaniem i uważam to za czas stracony, odrzuciłam, bo problem leżał zupełnie gdzie indziej.
    Tężyczka nie powstaje wskutek niedoboru antydepresantów, ale przeważnie D3, Mg, wapnia itd, w tym wątku założonym przez Natder jest sporo na temat sprawdzonej kuracji.Polecam dogłębne przestudiowanie :)
    A jeszcze wcześniej zanim Natder założyła swoje forum:

    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html

  • muktprega1 11.04.16, 20:04
    >tezyczka to inaczej nerwica lekowa....

    to też nieprawda, nerwica lękowa to zupełnie inna choroba natomiast jako objaw towarzyszy tężyczce - chorobie z niedoborów :)
  • djpa 14.04.16, 21:16
    Właśnie, zdaje się, że Toruńska w wywiadzie mówiła, że często jedną z przyczyn tężyczki jest niedoczynność tarczycy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka