Dodaj do ulubionych

Mam tezyczke i co teraz?

23.04.16, 19:11
Witam,

Od pewnego czasu moje zycie to kompletny koszmar. Na objawy bolowe i ciagle zmeczenie uskarzam sie juz od lat, jakies stany lekowe hipochondryczne zawsze wystepowaly, tachykardia.
Niedawno jednak dowalilo mi kompletnie, silne bole itd
Probe tezyczkowa mam silnie dodatnia, neurologowie ze Szczecina nie za bardzo przywiazuja do tego wage, kaza szukac gdzie indziej.
Wiele objawow pasuje, czesc nie do konca.
Np nie wiem jak sie do tego maja parestezja i fascykulacje.
Standardowe badania mialem robione bez szczegolnych odchylen, mam niedobor D3 - nieszczesne 22 a norma jest od 30, co jest zadziwiajace bo bardzo duzo czasu spedzilem w tzw cieplych krajach i na brak slonca nie narzekalem.
Robilem wszystko w kierunku tarczycy, usg wyszlo ok, testy krwi sprzed 2 miesiecy kiedy to sie rozkrecilo byly dziwne, tj tsh przy dolnej granicy a t3 i t4 przy gornej, myslalem juz ze mamy winowajce, ale teraz robione wszystko jest ok tj tsh 2, t3 w normie i t4 znowu przy gornej.
Czyzby jednak to zmiana cos sugerowala? Parahormon tez mam wysoki tj 62 przy normie 65
Nie mam pojecia juz gdzie z tym isc, neruolog, reumatolog, endokrynolog czy psychiatra
Zreszta do reumatologa i psychiatry sie wybieram w poniedzialek, bo juz zakladam nawet ze to moze byc psychosomatyczne, stany lekowe juz mam posuniete pod sam sufit i strach ze fascykulacje to bedzie SLA, takze jak sie boicie SM to macie jeszcze slabo :)
Oliwy na ogien dolewa jeszcze fakt ze EMG nie wyszlo czyste, choc to nie SLA wg mojej obecnej neurolog
Jezeli ktos ma jakis pomysl to dawajcie.

Nie wiem czemu tezyzczke uwaza sie za kobieca chorobe i widze tu wiekszosc kobiet, ja jestem facetem, chodzilem po Himalajach, dawalem ostro na silowni, niczego w zyciu sie nie balem, wrecz podejmowalem niepotrzebne ryzyka, z niska samocena tez nie bardzo, raczej w druga strone.
A teraz bec, jestem po prostu wrakiem.

Edytor zaawansowany
  • muktprega1 24.04.16, 18:21
    Witaj
    a możesz napisać wymiary obu płatów z USG? Napisz jeszcze te dwa wyniki trójki tarczycowej wraz z normami, przyjrzę się temu.
    A próbowałeś sam przeprowadzić kurację w/g wzoru? (D3, mg, wapń w odpowiedniej dawce i czasie?)
  • mini_mk 09.08.16, 22:08
    A jest jakiś wzór? I jak dobrać dawki? Ja męczę się już od kilku lat, z krótkimi przerwami...
  • ugabuga666 24.04.16, 18:47
    Dzieki za zainteresowanie:
    Płat prawy o wym 21x16x38mm
    Płat lewy o wym 4x11x37mm
    Cieść grubości 3mm

    Wyniki z 26/02/16
    T3 calkowite 178 ng/dl 86-187 ng/dl
    T4 calkowite 12.0 ug/dl 4.5-12.5
    TSH 0.4 uui/ml 0.3-5

    Wyniki z 16.04.2016 (inne laboratorium)
    TSH 1.83 0.27-4.2
    FT3 3.6 2.00-4.40
    FT4 1.53 0.93-1.70
    anty-TPO 8.95

    PTH 61/42 15-65
    Wapn calkowity 2.44 2.09-2.54


    Normy pierwszego badania sa w innych jednostkach, jak wiac normy tez sa troche inne, ale nie wazne, widac ze TSH bylo przy granicy dolnej normy a T4 wolne (bo reszta nie wiem po co w ogole robili) gornej.
    W drugim juz wszystko wyglada chyba standardowo, wiec nie wiem czy ktos cos skopal czy faktycznie mialem wtedy jakis rzut, bo objawy byly duzo gorsze

    Co do kuracji to podjadalem magnez od proby tezyczkowej ale z tego co czytam to za malo, podkrecilem do 600 mg dziennie. D3 2000 jm bylo caly czas, teraz podkrecilem do 4000
    Wapnia w ogole nie bylo bo po wynikach wydawalo mi sie ze nie trzeba ale od jutra dorzuce
  • muktprega1 24.04.16, 19:26
    > Płat prawy o wym 21x16x38mm
    > Płat lewy o wym 4x11x37mm
    > Cieść grubości 3mm

    czy na pewno w lewym pierwsza cyfra to 4 ??
  • ugabuga666 24.04.16, 18:49
    T4 wolne 1.94 ng/ml 0.8-2.0

    To przy pierwszym badaniu, zapomnialem wpisac, czyli tez graniczne
  • ugabuga666 24.04.16, 18:51
    No i kurcze 14x11x37 jest rozmiar, a nie 4 :)
  • ugabuga666 24.04.16, 19:06
    Policzylem sobie i wychodzi ze caly tarczyca ma 9.233 ml
    Czyli chyba mala? Ciekawe bo leakarz wykonujaca USG powiedziala ze w normie, chyba jednak zalicze wizyte u endo
    Nawet nie wiesz jakbym chcial zeby to bylo Hashimoto...jak durno to moze brzmiec, przy alternatywach uszkodzen neurologicznych to jest jak katar
  • muktprega1 24.04.16, 19:43
    > Nawet nie wiesz jakbym chcial zeby to bylo Hashimoto...jak durno to moze brzmie
    > c, przy alternatywach uszkodzen neurologicznych to jest jak katar

    ha, ha, no tak ;)
    poniżej masz link do USG z książki niemieckich endo:

    i.imgur.com/kNMtJY5.png

    problem w tym, że w polskich podręcznikach nie ma dolnej normy, więc akurat tutaj nie wiem czy znajdziesz endo, który się nad Tobą pochyli, są dwa rodzaje hashi - jedno z przeciwciałami a drugie zanikowe zapalenie tarczycy i tu przeciwciała z reguły nie występują a w USG nie ma klasycznych ognisk hypoechogenicznych czy zapalnych.
    No i masz dobre wyniki trójki tarczycowej, pewno będzie do obserwacji i z reguły zalecenie powtórki wyników za 1/2 roku.
    Skąd jesteS? Jak z Gdańska to dr Mizan-Gross
    Aha zwróć uwagę na duże różnice w wymiarach płatów P- 6.384 ml L - 2.849 ml
    jeden zawsze jest większy ale nie aż 2x :)
  • ugabuga666 24.04.16, 19:53
    Nie zrobili mi anty-TG jeszcze nie weim czy dorobic. Przy anty-TPO jakie mam sam nie wiem o co chodzi, ale to ciekawe co piszesz, bo przeciez ewidentnie na tym USG jest cos nie tak.
    Bede jutro u reumatologa do ktorego zalecil mi isc neurolog to porusze ten temat, ciekawe co on na to.
    Jestem ze Szczecina, ale jak bedzie trzeba to pojade i do Gdanska zeby przelamac ten zaklety krag.

    Czy takie objawy jak fascykulacje, ciagle zmeczenie i bole bylyby charakterystyczne dla Hashimoto czy innego autoimmunologicznego schorzenia?
  • muktprega1 24.04.16, 20:08
    poczytaj :

    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144862028,144862028,Istne_wariactwo_.html#p144872353

  • muktprega1 24.04.16, 20:22
    Aktywuj profil, nie można do Ciebie napisać na priv
  • ugabuga666 24.04.16, 20:27
    Zrobione
  • ugabuga666 24.04.16, 20:26
    Pasuje jak ulal, nawet wyjasnialo by pojedyncze odnerwienia z EMG ktore spedzaja mi sen z powiem w strachu przed SLA...
    Gdzies znalazlem teraz na anglojezycznym necie ze dolna granica dla mezczyzn jest od 12, wiec dalej laduje nisko, ale juz blizej
    Platy sa asymetryczne rzecz jasna
    Tylko jak to polaczyc wszystko z normalnym, wrecz gornym poziomem t4?
    Bede musial sie udac jednak do dobrego endo

    Dzieki za porady, daje to troche do myslenia i otwiera jakies opcje, bo do tej pory zaden z lekarzy nic nie wymyslil
  • aniosa363 31.05.16, 13:36
    Fascykulacje,są również w boreliozie, i wiele innym objawów które opisujesz.
  • ugabuga666 14.06.16, 11:42
    Borelioza ujemna A w ilads się nie pakuje

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka