Dodaj do ulubionych

Jakie badania

12.05.17, 08:38
Witam
W zeszłym roku w lipcu podczas choroby (angina) dostałam ataku tężyczki. Zaczęło się niewinnie od nudności, myślałam że zwymiotuje się prędko do toalety, nic z tego nie wyszło za to zaczęło mi się kręcić w głowie, duszno i mrowienie w rękach. Z minuty na minutę co raz gorzej bo mrowienia zaczęły przechodzić w silne skurcze. Za czym przyjechało miałam już wykręcone ręce, stopy i twarz oraz problem z oddychaniem. Pogotowie stwierdziło, że to tężyczka z hiperwentylacją, podali zastrzyk i pojechali z poleceniem abym skontaktowała się z lekarzem rodzinnym:) Miałam sobie do niego sama pojechać po zastrzyku, który usypiał mnie na stojąco a w domu mąż o kulach bo tydzień wcześniej miał operacje kolana i ledwo co się ruszał - hehe. - Pytanie czy tężyczka może występować jako pojedynczy incydent? Wydaje mi się, że przed tym zdarzeniem z 5 m-cy wcześniej też coś się działo ze mną bo miałam takie same objawy ale skończyło się na mrowieniu, zimny pot, dusznościach i mdłościach nie było najgorszego czyli skurczy.
Rodzinna przyjęła mnie tego samego dnia zleciła badania i wysłała na usg tarczycy bo stwierdziła, że mam grubą szyję.
Lekarz rodzinny zlecił usg oraz badania :
TSH 0,633 przy normie 0,270-4,200 oraz
FT4 1,13 ( 0,93-1,70)
Potem pierwsza wizyta u endokrynolog i zleca:
Wapń zjonizowany 1,21 (1,15-1,33)
Wapń całkowity 2,37(2,15-2,50)
Fosfor 2,7 (2,5-4,5)
TSH 0,537 (0,270-4,200)
Parathormon 49,7 ( 14,90-56,9)

i usg płat prawy 24x21x61
płat lewy 29x26x59
cieśń grubości 15 mm
Miąższ tarczycy dość jednorodny o prawidłowej echogeniczności i o prawidłowym unaczynieniu. W płacie lewym zmiana o mieszanej echogeniczności, o lity-płynowym charakterze, o wym. 28x19x32,5 (unaczyniona centralnie i obwodowo) oraz 3 mniejsze, podobne zmiany o śr. do 8 mm.
Kolejna zmiana o podobnej morfologii w cieśni, o wym. 25x17x24mm. W dolnym biegunie płata prawego jeszcze jedna podobna zmiana o śr. 4,5. W dolnym biegunie płata prawego jeszcze jedna zmiana o śr. 4,5 mm.
Powyżej cieśni, bocznie od linii pośrodkowej po stronie lewej, niewielki płat piramidowy o wym. 10x3x20mm bez zmian ogniskowych.
Otrzymałam skierowanie na operację tarczycy, termin mam na 26.06.2017
Nikt mi nie zlecił badań na wit. D3 a właśnie na tym forum wyczytałam, że podwyższony parathormon to często informacja o niedoborze wit. D3. W przyszłym tygodniu robię wyniki zlecone przez rodzinną , morfologia bo mam problem a anemią poziom żelaza 13 przy normach 27-126 i chcę dodatkowo prywatnie zrobić wynik na wit. D3 czy to jest jakiś klasyczny wynik? czy mam coś dodatkowo powiedzieć w laboratoriu
Edytor zaawansowany
  • kwietniowka2011 12.05.17, 12:13
    zapytaj tutaj
    forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html
    ja bym do badań dorzuciła magnez całkowity i zjonizowany


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.