Dodaj do ulubionych

Wyniki badań hormonów - prosze o pomoc

30.10.09, 22:20
Witam,

Jestem tu nowa. W środe odebrałam wyniki badań hormonów tarczycy i
nie wiem czy powinnam się martwić. Wyglądają tak:
- FT3 = 2.9 ( normy 1.5 - 4.1)
- FT4 = 1.0 ( normy 0.8 - 1.9)

Niby mieszczą sie w normie chociaż FT4 jest w dolnej granicy. Gorzej
z TSH.

- TSH = 4.90 (normy 0.4 - 4.0)

Jest lekko podwyższone.
Umówiłam się już do endokrynologa na przyszły piątek, jednak
zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze jakiś dodatkowych badań.
Dodam, że mam objawy jak w niedoczynności: senność, ciągłe zmęczenie
( mimo tego że śpie ponad 10 h dziennie), mam okropnie suche nogi i
ręce, cały czas mi zimno,w dodatku hirsutyzm i kłopoty z pamięcią.
Czy to mogą być początki niedoczynności? Zrobić jakieś dodatkowe
badania przed wizytą u endo?

Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • apraw 30.10.09, 22:32
    Wyniki wskazują na niedoczynność tarczycy. Martwić się nie powinnaś, bo jakość Twego życia będzie się poprawiać, kiedy zaczniesz suplementować tyroksynę (Lertox, Euthyrox...). W każdym razie ja poczułam się lepiej, odkąd wiem, dlaczego skóra taka sucha, włosy wypadają, inteligencja taka, jak gdyby jej nie byłowink... Przelicz wyniki na procenty, poczytaj polecane artykuły...
    Być może endo zleci badanie przeciwciał antyTG i TPO. Ważna jest ferrytyna i poziom B12, no i oczywiście USG tarczycy.
    Pozdrawiamsmile.
  • apraw 30.10.09, 22:34
    Żeby nie było nieporozumień, badania przeciwciał powinnaś zrobić, niezależnie od wszystkiego.
  • stapelia 31.10.09, 11:45
    jeśli masz wizytę dopiero w przyszłym roku to ja bym zrobiła przeciwciała i usg.
    Oczywiście jak możesz sobie na to pozwolić to ferrytynę i wit B12. Zawsze to
    lepiej z kompletem badań iść do lekarza niż potem czekać nie wiadomo ile.
  • prenatka 31.10.09, 14:24
    obliczyłam Ci procenty, wyszło, że masz ft3 53,85% a ft4 18,18%. Oba są nieco
    zaniżone, choć mieszczą się w granicach normy, ale ft3 wyższe od ft4 co oznacza,
    że Twoja niedoczynność się pogłębia. Masz dużą część objawów niedoczynności, jak
    się wsłuchasz w siebie i poszukasz na forum to pewnie jeszcze coś się
    znajdzie... Tsh za wysokie, Czerwone światło, czas zacząć leczenie. Na pewno
    endokrynolog Ci da euthyrox lub letrox. Zrobiłabym jeszcze usg tarczycy,
    przeciwciała ATpo, ferrytynę i B12, sama po sobie wiem, jak potrafią nabroić ich
    niedobory przy chorobach tarczycy. Powodzenia.
  • summerain 31.10.09, 15:06
    Dziękuje za odpowiedzismile
    W takim razie zrobie jeszcze te badania. Może ktoś wie jakie są
    mniej więcej ceny badania tych przeciwciał, ferrytyny i B12 ? Bo na
    skierowanie raczej nie mam co liczyć. I czy trzeba je robić na czczo
    albo w odpowiednim dniu cyklu? Ile się czeka na wyniki?

    Pozdrawiam
  • marlena7-75 31.10.09, 15:55
    u mnie przeciwciała kosztowały 30zł b12 30zł a ferrytyna nie wiem
    ide po skierowanie na nią
  • prenatka 31.10.09, 22:18
    u mnie ferrytyna i b 12 po 40 zł.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka