• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Opacorden i nadczynośc tarczycy Dodaj do ulubionych

  • 02.01.10, 19:36
    Witam. To mój pierwszy post na forum.
    Dwa miesiące temu stwierdzono u mnie nadczynnośc tarczycy. Mam ją od brania leku Opacorden. Brałam go w małej dawce przez 2,5 roku. Mam dośc poważnie chore serce i on chronił mnie przed migotaniami. Teraz lekarze mi odstawili ten lek, a biorę Tyrozol 20 mg 3x dziennie i Propranolol 2xdziennie. Przez te dwa miesiące wynik TSH poprawił mi się z 0,002 na 0,003. Lekarz mi tłumaczył, że to dlatego, ponieważ Opacorden spowodował wytwarzanie przeze mnie jakiś przeciwciał, które atakują tarczycę i powodują jej nadczynnośc.
    Chciałam zapytac czy jest ktoś na forum, kto ma nadczynnośc w wyniku brania tego leku? Może dowiem się ile może trwac leczenie. Zawsze to lepiej porozmawiac z kimś kto cos takiego przechodzi.
    Strasznie się źle czuję, boli mnie wątroba, jest powiększona. Nie mam siły i właściwie cały czas leżę w łóżku. Będę wdzięczna za jakieś rady.
    Pozdrawiam Lena.
    Edytor zaawansowany
    • 02.01.10, 20:16
      na podstawie jakich badań zdiagnozowano Ci nadczynność?
      • 02.01.10, 20:23
        Miałam nadmierny apetyt, po prostu pochłaniałam ogromne ilości jedzenia i bardzo
        schudłam. Ważę 38 kg. Lekarza to zaniepokoiło, ale jak na razie kazał mi
        oznaczyc tylko TSH. Od początku listopada oznaczałam poziom 3 razy.
        • 02.01.10, 21:46
          przy kłopotach z sercem radziłabym Ci zrobić pełną diagnostykę, czyli oprócz
          TSH, jeszcze FT3 i FT4, przeciwciała antyTPO, antyTG, TRAB i USG tarczycy

          bo leczenie tarczycy tylko na podstawie hormonu przysadki (tsh), to delikatnie
          mówiąc, pewne nadużycie ze strony lekarza

          nie mówiąc o tym, że lekarz mówi Ci o przeciwciałach, których nie masz
          oznaczonych - na jakiej podstawie?

          sama mam wadę serca (wrodzoną i nabytą) i moja endo chce, żebym oznaczała potas,
          sód i magnez co pewien czas oprócz FT3 i FT4
          • 02.01.10, 22:31
            Dziękuję Ci. Mnie też to zdziwiło, że w sumie tylko TSH.
            USG robiłam, nie mam nic, jest czysto.
            Zrobię te dodatkowe badania.
            Elektrolity i enzymy sercowe mam robione regularnie.
            • 02.01.10, 22:33
              Ja jestem chora na kardiomiopatię popromienną i teraz ta tarczyca szaleje.
              • 02.01.10, 23:35
                Hejka.U mnie Opacorden też spowodował nadczynność tarczycy/uaktywniły się guzki
                na tarczycy/,też mam kardiomiopatię rozstrzeniową i inne kardiologiczne
                dolegliwości.Ja brałam tylko przez pół roku Opacorden,mój kardiolog zlecił mi
                kontrolne badania TSH,FT3 ,FT4 /przed pobieraniem leku i w trakcie/.Moje TSH po
                leku spadło do 0,005,a FT3 i FT4 jest w normie.Też miałam Thyrozol 10 3x1,miałam
                terapię radijodem,ale na razie nic to nie dało,dalej jestem w
                nadczynności/jestem pod opieką endokrynologa/.
                • 03.01.10, 08:49
                  A jak się czujesz po tym Tyrozolu? Jak Twoja wątroba? Ja odkąd biorę ten lek
                  jestem praktycznie przywiązana do łóżka. Czuję się fatalnie.
                  --
                  Jesteśmy sprytni i wybitni
                • 03.01.10, 09:20
                  Hej. A jak Ty się czujesz po Tyrozolu? Jak Twoja wątroba? Nie boli Cię? Ja odkąd biorę Tyrozol i Propranolol (od początku listopada) praktycznie jestem przywiązana do łóżka.
                  Serce sobie radzi. Najgorsza ta wątroba. I furosemid na odwodnienie wchłania się jakby gorzej.
                  Z tego, co napisałaś widzę, że tarczyca jest oporna na leczenie. No bo skoro nie pomogło jodowanie.
                  Ja ostatni wynik TSH mam 0,003. Reszty nie miałam robionej.
                  • 03.01.10, 09:55
                    Ja po Thyrozolu czuje się nawet dobrze.Bierzesz coś osłonowo na wątrobę?Ja
                    dostałam Hepatil,no i Thyrozol stosuj zawsze po posiłku.Obecnie jestem na
                    Thyrosan 5 1Xdziennie.Ja miałam robione anty ciała i wyniki ok,USG wykazało 4
                    guzki,biopsja -bez zmian nowotworowych,tarczyca powiększona.W połowie stycznia
                    będę robic znowu wszystkie wyniki.
                    • 03.01.10, 12:41
                      Biorę osłaniający Sylimarol albo Essentiale Forte. Ja mam duże dawki Tyrozolu 20
                      mg 3x dziennie. Może to za duże do mojej postury i wagi i dlatego tak mi dokucza
                      wątroba.
                      USG tarczycy mam czyste, wielkośc w normie.
                      Źle się czuję, męczę się łatwo.
                  • 03.01.10, 16:40
                    lena.x napisała:

                    > Hej. A jak Ty się czujesz po Tyrozolu? Jak Twoja wątroba? Nie boli Cię? Ja odką
                    > d biorę Tyrozol i Propranolol (od początku listopada) praktycznie jestem przywi
                    > ązana do łóżka.

                    Wlasnie dlatego jest bardzo wazne oznaczenie fT3i fT4. Moze masz niedoczynnosc
                    nawet pomimo niskiego TSH?

                    > Serce sobie radzi.
                    > Najgorsza ta wątroba. I furosemid na odwodnienie wchłania si
                    > ę jakby gorzej.

                    To dlaczego bierzesz furosemid jesli serce sobie radzi?
                    Inne leki ktore bierzesz nie maja wplywu na wchlanianie sie furosemidu.
                    Raczej furosemid wyplukuje wszystkie inne leki powodujac ich slabsze dzialanie i
                    wszystko z organizmu co jest wazne dla zycia - witaminy i mineraly co z kolei ma
                    wplyw na Twoje samopoczucie.

                    > Z tego, co napisałaś widzę, że tarczyca jest oporna na leczenie. No bo skoro ni
                    > e pomogło jodowanie.
                    > Ja ostatni wynik TSH mam 0,003. Reszty nie miałam robionej.

                    To za malo. Konieczne sa fT3 i fT4.
                    • 03.01.10, 16:57
                      Moze masz niedoczynnosc nawet pomimo niskiego TSH?

                      Nie mam pojęcia czy to jest możliwe.


                      To dlaczego bierzesz furosemid jesli serce sobie radzi?

                      Radzi sobie, ale nie na tyle, żeby nie brac furosemidu. Inaczej zaraz byłabym przewodniona. MNie bez niego szybko puchną nogi i w ogóle nabieram szybko wody.
                      • 03.01.10, 17:39
                        lena.x napisała:

                        > Moze masz niedoczynnosc nawet pomimo niskiego TSH?
                        >
                        > Nie mam pojęcia czy to jest możliwe.

                        >>>Jest to mozliwe podczas leczenia tyreostatykami, poniewaz TSH wzrasta z duzym
                        opoznieniem.


                        > To dlaczego bierzesz furosemid jesli serce sobie radzi?
                        >
                        > Radzi sobie, ale nie na tyle, żeby nie brac furosemidu. Inaczej zaraz byłabym p
                        > rzewodniona. MNie bez niego szybko puchną nogi i w ogóle nabieram szybko wody.


                        >>>Obrzeki sa charakterystyczne i przy nadczynnosci i przy niedoczynnosci. One
                        nie znikaja nawet przy braniu furosemidu.
                        Jedyne co skutkuje to eutyreoza.
    • 03.01.10, 09:26
      Trzeba zrobić wszystkie badania. Na podsrtawie samego TSH nie można postawic właściwej diagnozy.

      Leczenia tyreostatykami ( są to leki hamujące wytwarzanie hormonów
      tarczycy)postaci subklinicznej, to jest takiej w której obniżeniu TSH nie towarzyszy wzrost hormonów tarczycy FT4 i FT3 należy przedsięwziąć z dużą ostrożnością. Trzeba jeszcze dodatkowych badzań takich jak poziom cholesterolu i innychaby to potwierdzić.

      Jeżeli nastąpiła przemiana subklinicznej nadczynności w postać jawną, to znaczy są przekroczone normy hormonów tarczycy FT4 i FT3 zastosowanie
      tyreostatyków jest uzasadnione.

      Tylko,żeby lekarz mógł to stwierdzić powinien mieć wyniki badań hormonów!!
      Ważne są równiez przeciwciała.


      • 03.01.10, 09:36
        Mówicie głośno to o czym ja myślałam po cichu. Zastanawiałam się czemu nie mam
        zleconych innych badań na FT4 i FT3.
        Jestem coraz bardziej przerażona.
        No i zaskoczona lekarzem.
        • 03.01.10, 10:02
          No niestety,ja leczę się prywatnie u endokrynologa i za badania płacę sama,część
          zleca mi kardiolog na szczęście nieodpłatnie.
          • 03.01.10, 12:43
            A ja nie wiem co mam robic. W tym miesiącu spotykam się z anińskimi
            kardiologami. Może oni coś wymyślą.
            Bo ten lekarz, który na miejscu się mną zajmuje zaczyna mnie rozczarowywac.
            • 03.01.10, 13:57
              mi endo zabronił stosować essentiale forte ,bo zawiera soję,a to w nadczynności
              tarczycy jest niewskazane,bo przyczynia się do powstania wola.
              • 03.01.10, 15:36
                Dziękuję za informację. Teraz wiem, że mam nie brac. A ten Twój lek osłaniający
                chwalisz sobie?
            • 03.01.10, 15:39
              "A ja nie wiem co mam robic"
              Zrobic jak najszybciej badania przeciwciała + hormony ijak najszybciej znależć dobrego endokrynologa.
              Nie wiem czy kardiolog bedzie umiał odpowiednio zdjagnozować i leczyć tarczycę.
    • 07.01.10, 17:00
      Witam ponownie
      Zrobiłam wszystkie badania o jakich mi tu napisałyście. I tak:
      TSH - 0,003 (+) (norma 0,300 - 4,500)
      FT3 - 4,30 (+) (norma 1,50 - 4,10)
      FT4 - 3,10 (+) (norma 0,89 - 1,76)

      Przeciwciała TG >20 (norma 0,0 - 40)
      Przeciwciała TPO <10 (norma 0,0 - 35,00)

      Z tego co widzę przeciwciała w normie, ale reszta do bani. Nie znam się na tym nic a nic. Dopiero zaczynam czytac o chorobach tarczycy. W przyszłym tygodniu mam wizytę u lekarza endokrynologa.
      Jestem tym wszystkim załamana. Ale dziś i wczoraj po raz pierwszy byłam w stanie wstac z łózka i pospacerowac po domu.
      Czemu ten tyrozol tak opornie działa?
      • 07.01.10, 18:12
        a przeciwciała TRAB?

        i USG?
        • 07.01.10, 18:22
          USG mam w normie, nie ma guzków, woli. Jest czysto. Wielkośc w normie.
          Przeciwciała mam zrobione tylko dwa. Na razie tylko takie mi zleciła. Może
          będzie kazała zrobic i to.
          • 12.01.10, 00:43
            Moja znajoma też miała kłopoty z tarczycą po tym leku.Jej kardiolog
            i endo powtarzali badania TSH co 2 m-ce przez pół roku.Tarczyca
            wróciła do normy,a tyle to trwało,bo ponoć lek długo wypłukuje się z
            organizmu/TSH od 0,1,teraz ma 2,5/
            • 12.01.10, 16:06
              Dziękuję. Tak lek długo się uwalnia z organizmu. Ostatnie tabletki przyjmowałam
              w pierwszym tygodniu listopada. Potem lek został odstawiony.
              Jutro mam wizytę u endokrynologa. Ciekawa jestem co mi powie.
    • 05.02.10, 18:47
      Chciałam podziękowac za wskazanie drogi i tego, co mam robic. Wybrałam się do
      endokrynologa i już jest poprawa. Hormony mam w normie i zaczynam brac mniejszą
      dawkę leku, żeby nie wejśc w nidoczynnośc. Jako, że Opacorden brałam dosc długo,
      bo 2,5 roku to ten lek mam jeszcze w sobie i on dalej źle działa na tarczycę.
      No, ale Thyrozol pomógł.
      Dziękuję Tess za pomoc na privie i dziewczynomm, które wypowiedziały się w moim
      wątku. Gdyby nie Wy pewnie dalej leczyłabym się tylko u kardiologa, bez kontroli
      FT3 i FT4.

      Aktualne wyniki:
      FT4 - 17,6 (norma 11,5-22,7)
      FT3 - 4,03 (norma 2,76-8,00)

      Zdrówka wszystkim smile
      • 05.02.10, 20:37
        lena.x napisała:




        >
        > Aktualne wyniki:
        > FT4 - 17,6 (norma 11,5-22,7)
        > FT3 - 4,03 (norma 2,76-8,00)

        Twoje wyniki w %:

        FT4 54.46% [wynik 17.6, norma (11.5 - 22.7)]

        FT3 24.24% [wynik 4.03, norma (2.76 - 8)]


        Weszłaś w niedoczynność?!
        Bierzesz jeszcze thyrozol?
        Jeśli nie badałaś ferrytyny, to polecam bo FT3 masz trochę niższe od FT4. Możesz być w anemii.

        >
        > Zdrówka wszystkim smile


        vice versa

        Tess

        --
        www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
        • 06.02.10, 12:04
          Nic mi nie mówiła, że weszłam w niedoczynnośc. Biorę thyrozol w mniejszej dawce, żeby nie wejśc w niedoczynnośc. Tak powiedziała. Teraz mam dawkę: 30g dziennie po 1/2 tabletki 3xdziennie (dzielę dwudziestki). Mam tak brac jeszcze przez trzy tygodnie i powtórzyc badania. Anemii nie mam. W środę miałam robioną morfologię. Z thyrozolem biorę witaminę B6.
          Wcześniej miałam 60g dziennie.
          Czuję się dużo lepiej. Siły wracają i paznokcie nawet mam już jak się należy.
          • 06.02.10, 13:29
            Witaj
            Cieszę sięże jest Ci lepiej, ale wyniki są juz w dolnej granicy i trzeba uważać aby nie przesadzić w drugą stronę.
            • 06.02.10, 15:20
              Wiem właśnie. Już wiem, że tarczyca ma to do siebie, że łatwo wpaśc z jednego do
              drugiego.
    • 13.03.10, 15:16
      Moje wyniki z 10 marca. Chyba weszłam albo wchodze w niedoczynnosc uncertain
      Niby jestem w normach, ale dziwnie mi to wygląda. Potrzebuję potwierdzenia
      przypuszczeń. Endo mam w środę dopiero i może już powinnam odstawic thyrozol
      20mg raz dziennie teraz biorę.

      Wyniki:
      FT3 2,81 (norma 2,76-8,00)
      FT3 1,3 (norma 11,5-22,7)

      Czuję się dobrze. Cera i włosy ładne. Poprawiły się od momentu krytycznego
      momentu nadczynności. No z samopoczucia jestem ogólnie zadowolona. Ale jakoś
      mnie gnębi to wszystko.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.