moja historia z tarczyca -ciag dalszy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czesc. Mieszkam w NY . W styczniu 2005 zrobilam badania na tarczyce(z
    krwi).
    Wyszedl podwyzszony poziom TSH . Lekarka mozwiaca po polsku zalecila
    zrobic usg
    tarczycy. Wyszlo zle -guzkowata- najwiekszy guzek 1.6cm na 0.8 cm
    oraz kilka
    mniejszych. W ciagu tygodnia mialam scytografie(chyba taka nazwa).W
    srode rano
    polknelam tabletke , a na drugi dzien tez w szpitalu bylam na
    odczycie. I
    znowu zle , w poniedzialek mialam biopsje cienkoiglowa poniewaz jeden
    z guzkow
    byl chlodny(nie , nie zimny tylko chlodny).1 MARCA 2005 mialam
    biopsje, nie
    stwierdzono zmian nowotworowych ani obecnosci nowotworu w guzkach .
    Teraz
    musze to obserwowac. Narazie co pol roku usg i biopsja(ale tylko ten
    raz ) jak
    wszystko bedzie dobrze i tym razem ( w co gleboko wierze ) to juz nie
    bede
    musiala tak czesto robic badan. Rozumiem ,ze to stres , ciagle w nim
    zyje , ale
    staram sie normalnie zyc.


    Zyje wiec sobie normalnie.W tej chwili od prawie 2 lat jestem w
    Polsce, wychowujemy cudowna corczke(ktora zaadoptowalismy)mam
    mnostwo energii, zreszta kto ma male dzieci wie o czym mowiesmile)))
    Przez caly czas od wykrycia guzkow , po biopsji, ktora wykluczyla
    zmiany robie badania usg co pol roku , hormony tak samo.Czy to
    normalne zeby hormony przez caly czas od pierwszych badan w 2005
    roku(wtedy byly zle) ,bralam lek przez 3 miesiace przedawkowany przez
    lekarke teeraz zawsze sa idealne?
    Ostatnio zrobilam badania w Warszawie, hormony jak zwykle norma,
    moje samopoczucie(oprocz zbednych kilogramow ,ktore zwdzieczam
    rowneiz troche podjadaniu) bardzo dobre. Tylko ,ze tam w Stanach
    lekarze nazywali moja chorobe Hashimoto (immunologiczne przewlekle
    zapalenie tarczycy?)a tu po usg lekarka powiedziala,ze Ona nie jest
    pewna, ze moze Hashimoto mam ale w polaczeniu z choroba gravesa-
    basedowa. Ze w przypadku hashimoto nie ma przeplywu powietrza. Oto
    opis usg.Znawczynie tematu prosze o interpretacje i polecenie mi
    dobrego endokrynologa w stolicy dzieki ktoremu zrozumien chorobe .
    Badanie usg tarczycy:
    Tarczyca polozona typowo,dwuplatowa,o bardzo niejednorodnej
    echostrukturze,obnizonej echogenicznosci ,ze zwloknieniami glownie w
    obrebie plata prawego, nieco powiekszona ,glownie w obrebie
    ciesni.wYMIARY: PRAWY PLAT:17x16X50MM
    plat lewy ok 14x14x52 mm
    ciesn grubosci do 7 mm
    Wlewym placie wyodrebnia sie hypoechogeniczny obszar w tylnej czesci
    o wymiarach 14x6mm
    cechy wzmozonego przeplywu przez gruczol w badaniu PD
    Nie uwidoczniono powiekszonych wezlow chlonnych szyi.


    To tyle opisu
    Wc 2005 roku byly 4 guzki9pierwsze badanie0, za pol roku 3
    guzki.Teraz zostal tylko jeden albo az jeden , bo w dalszym ciagu
    powyzej 1 cm i jak tu sie wczytywalam pojedyncze guzki sa grozniejsze
    niz kilka guzkow.Ten duzy guzek jakby sie zmniejszyl .Na pierwszym
    badaniu mial 16mm na 18mm a drugi 12mm na 0.9 mm (byly podane tylko
    wielkosci tych 2 wiekszych guzkow).
    Dziekuje za pomoc i prosze o namiary na naprawde sprawdzonego
    endokrynologa w stolicy.Sprawdzilam w bazie lekarzy ,ale moze ktoras
    z Was moze polecic kogos.
    • przepraszam wielkosc guzka to 16 mm na 0.8 a nie 16 na 18 .Pozdrawiam.
    • Moje wyniki to TSH -HS 1.29(0.34- 5.60 norma) free T4 0.89(0.58-1.64
      NORMA) FREE T3 284,(239-679 NORMA .
      • to gdzie się leczysz w NY czy w Polsce?

        Poziomy hormonów masz niskie,
        z korzystaj z kalkulatora.

        Poziomy hormonów powinny być co najmniej na poziomie 50%
        i FT3 równe lub niewiele niższe niż FT4.

        --
        www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
        • FT4 29.25% FT3 10.23% hashi wyliczylam,ale nikt wczesniej mnie na
          to nie uczulal , ze hormony mam niskie.Tam liczylo sie , czy mieszcza
          sie w granicach normy.Za pierwszym razem ft4 siegalo 7 , nastepnym
          ponizej normy i bylo oznaczone w uwagach l czyli (low) . gdy siegalo
          7 obok wynikow bylo h(high) i to chyba zwrocilo uwage lekarzy. W tej
          chwili jestem w Polsce ale sie nie lecze. W 2005 roku mialam hurtem
          wszystkie badania robione w NY. Po wykryciu tych wysokich wskaznikow
          poszlo szybko,( sonogram, scyntografia, biopsja).Jestem troche typem
          hipochondryka i bardzo stosuje sie do wskazowek lekarzy. Ale po 3
          miesiacach przyjmowania leku chyba to byl EUTHYROX lub jego
          odmiana.Trafilam wtedy na lekarke,ktora pomylsila dawkowanie i dala
          mi 3 x dziennie po 1 zamiast raz dziennie sad po 3 miesiacach brania
          zawsze jest robione ponowne badanie poziomu hormonow i ogolnie
          morfologia i u mnie enzymy watrobowe poszly w gore .Lekarka sama
          zadzwonila i powiedziala "prosze przestac zazywac te lekarstwa.
          Przestalam , po pol roku enzymy watrobowe wrocily do normy .Nic
          innego nigdy wiecej na tarczyce nie dostalam. Robie tylko usg co pol
          roku(ostatnio raz w roku ) i sprawdzamy poziom hormonow w prywatnej
          klinice w Warszawie. Swego lekarza endokrynologa nie mam. W rodzinie
          wszystkie babeczki(mama i siostry mamy problemy z tarczyca)ale One
          nie maja guzkow i zwykle po ciazy im cos sie tam dzialo z tarczyca
          ,ale nie sa na stale pod kontrola lekarza. Co sugerujesz , polecasz?
          Wiem,ze jestes bardzo w temacie , wiec bede wdzieczna za rady.
          Pozdrawiam.
          • zrób dalsze badania:
            przeciwciała przeciwtarczycowe TPO i TG
            i powtórz usg.
            Z wynikami biegaj do endo.
            W stolicy jest 2 polecanych,
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,104889195,104898454,Re_PILNE_27_tydzien_ciazy_prosze_o_pomoc_z_in.html
            sposób prowadzonej terapii niedoczynności tarczycy za oceanem
            jest mi znany i b. ubolewam, że jest taki sam jak u nas.
            --
            www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
            • hashi-tess dziekuje serdecznie za namiary na lekarzy.W takim razie
              musze u swego rodzinnego wyprosic te badania, (mam male doswiadczenie
              o ile chodzi o lekarzy ogolnych u siebie.Moja mama i siostra
              mieszkaja w Warszawie , ja niestety "na prowincji"smile)))) jak by to
              nie zabrzmialo,ale endokrynologa w okolicy nie ma.Hashi -tess jezeli
              ja mam niedoczynnosc, to dlaczego nie mam objawow niedoczynnosci?
              senna nie jestem, wrecz przeciwnie (pewnie na obecny tryb zycia
              chodze spac o 8:30 bo tak usypia moje dziecko, o 5 sie budze albo i o
              4 i wymykam sie do komputerasmile))))Miesiaczki ksiazkowe jak za lat
              mlodzienczych i zegarek mozna ustawiac tak sa regularne.Pamiec mam
              taka ,ze pamietam kolor stroju w jakim wystapilam na przedstawieniu
              w I klasie(to tylko przyklad) Co tak bardzo swiadczy o mojej
              niedoczynnosci i co przemawia za tym ,ze lekarz w Warszawie
              (endokrynolog ) nie byl w stanie (chyba zgadnac ) czy to Hashimoto,
              Graves czy moze razem?pozdrawiam.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.