• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Powiekszona tarczyca

  • 24.01.10, 14:21
    Witam,mam pytanie,bo jestem zielona w tym temacie.Byla ostatnio u lekarza,bo
    bardzo meczyl mnie kaszel taki typowo gardlowy,lekarz wyczul powiekszona
    tarczyce,dal mi skierowanie na ekg,bo tetno mialam 136 na minute,na usg i mam
    taki wynik Tarczyca powiekszona
    Prawy plat o wymiarach 55*22*23mm
    Lewy plat o wymiarach 57*22*22mm
    Ciesn 6*15mm
    Echostruktura tarczycy w granicach normy,okoliczne wezly chlonne niepowiekszone
    Jutro odbieram wyniki krwi,czy to cos powaznego?Czy to sie leczy?
    Z gory dziekuje za odpowiedzi,pozdrawiam
    Edytor zaawansowany
    • 29.01.10, 18:42
      Dziewczyny doradzcie cos,mam wyniki badan,co o nich sadzicie?
      FT3 2.900 NORMA 1.5...4.198
      FT4 1 NORMA 0.8...1.9
      TSH 0.569 NORMA 0.4...4
      Lekarz mowi,ze mieszcze sie w normie,ale dal skierowanie do poradni chorob
      tarczycy,czy sa jeszcze jakies inne choroby tarczycy,ktore powoduja,ze ona sie
      powieksza?
      • 29.01.10, 19:46
        Dodam jeszcze,ze na skierowaniu na rozpoznaniu choroby,wpisal struna jakas
        tam,czy ktos wie co to oznacza?Czy to tez sie leczy lekami?
        • 29.01.10, 19:56
          Na przykład w Hashimoto tarczyca może ulegać rozrostowi (chociaż proces chorobowy powoduje, że się zmniejsza); u mnie tak się właśnie zaczęło - od rozrostu i nadczynności, a potem stawała się coraz mniejsza.
          Nie jestem diagnostą, więc nie powiem Ci, w czym tkwi problem. Na pewno jednak Twoje hormony nie są na tym samym poziomie; na oko niziutkie FT4 (ale wiesz, jak to jest "na oko"; skorzystaj z kalkulatora, to naprawdę super pomoc).
    • 29.01.10, 20:12
      Chyba rzadko tu dziś ktokolwiek zagląda....
      Przeliczyłam Twoje hormony na procenty:
      FT4 18.18% [ wynik 1, norma (0.8 - 1.9)]

      FT3 51.89% [ wynik 2.9, norma (1.5 - 4.198)]
      Jeśli chodzi pojemnośc tarczycy: ok. 28 ml

      Myślę, że masz niedoczynność tarczycy.
      Zrób jeszcze przed wizytą u endo Anty-tpo i anty-tg, na wszelki wypadek, bo usg nie mówi nic o chorobie autoimmunologicznej.
      Czy oprócz kaszlu coś Ci dolega?
      • 29.01.10, 20:22
        Lista moich dolegliwosci jest dluuuga hehe,Ale z tych uciazliwych to jestem
        bardzo nerwowa,nie panuje nad soba i to mnie drazni,poce sie,mam kolotania
        serca,tachykardia i baardzo sucha skore.Tylko dziwi mnie ta niedoczynnosc,bo ja
        jestem bardzo chuda,po urodzeniu dziecka bardzo szybko schudlam i teraz ani
        grama przytyc nie moge.Kaszel mnie tylko zmusil,zebym poszla do lekarza,bo
        najpierw stracilam glos,a potem ten kaszel,osluchowo bylam czysta,wiec lekarz
        dotknal szyji i od razu wyczul,ze mam powiekszona tarczyce i ze mozliwe,ze to
        ona uciska jakis nerw ktory powoduje ten kaszel.
        • 29.01.10, 20:54
          Ale nie Ty jedna jesteś chuda -były(są) na forum osoby z niedoczynnością baaaardzo szczupłe (chociaż zapewne przeważają te słusznych rozmiarów, jak np. jawink).
          • 29.01.10, 21:05
            A czy kazde powiekszenie tarczycy sie leczy?Bo mi sie wydaje,ze skoro wyniki mam
            w normie to endo powie,ze wszystko ok i mnie wysle z kwitkiem(znajac podejscie
            naszej sluzby zdrowia do pacjenta)
            • 29.01.10, 22:26
              Spróbuj odczytać czy jest to Struma lymhomatosa czy struma nodosa
              • 30.01.10, 22:26
                Jest dosc niewyrazne,ale raczej Struma lymhomatosa,o czym to moze swiadczyc?
                • 31.01.10, 20:09
                  Ze masz hashimoto
                  • 02.02.10, 17:49
                    Dzieki dziewczyny za pomoc,troche mnie oswiecilosmileNajgorsze jest to,ze jak
                    dzwonilam do endo,to dopiero w marcu sa zapisy na kwiecien,to jest jakas
                    masakra.Poki co nie stac mnie na leczenie prywatne,wiec czekam
                    cierpliwie...Najbardziej dokucza mi ten kaszel,nadal mnie dusi i to,ze bardzo mi
                    mdleja rece,doslownie po minucie w gorze,mam juz rece do niczego,czy to moze byc
                    objaw hashimoto?
                    • 19.05.10, 19:55
                      witam,,po dlugiej nieobecnosci,bylam dzisiaj u endo prywatnie,bo przez NFZ to do
                      pazdziernika bym musiala zaczekac.W zasadzie nic takiego mi nie
                      powiedzial,lekarz ogolnie bardzo fajny,ale stwierdzil,ze moja tarczyca choc
                      znacznie powiekszona jest zdrowa.Przepisal mi Jodid 100 i przez dobry rok,mam go
                      jesc po jednej tabletce dziennie.Po moich delikatnych sugestiach kazal zrobic
                      TSH za trzy mc i jezeli opadnie znowu,to mam przyjsc po cos innego.Za rok mam
                      zrobic usg tarczycy.Troche sie rozczarowalam,gdyz w ogole nie zwrocil uwagi na
                      ft3 i ft4,jakby ich nie bylo.Co myslicie o tym leku???Moze isc do innego na
                      konsultacje?? Mam podwyzszone transminazy watrobowe i zasugerowal mi,ze moze mam
                      zoltaczke i tym powinnam sie martwic,ehhh 100 zl wydalam i w sumie wiem tyle co
                      przedtem.Doradzcie cos,pozdrawiam
                      • 19.05.10, 23:31
                        wAtroba to inna para kaloszy,
                        z którą musisz również wziąć się za bary.
                        Idziesz do rodzinnej i prosisz o badania
                        z krwi pod kątem tarczycy. Ten lekarz ma
                        obowiązek skierować Cię na te badania.
                        Nie daj się spławić.
                        Co do tarczycy masz po prostu hashimoto
                        i serwowanie jodu to katastrofa dla tarczycy.
                        Mam nadzieję, że tego specyfiku nawet nie wykupiłaś.
                        A jeśli to zrobiłaś wyrzuć go do kosza.

                        Niestety musisz szukać endo, który pochyli się
                        nad wynikami, posłucha o Twoich objawach
                        i zaleci Ci zażywanie tyroksyny.
                        Musisz być uparta i dążyć do powrotu do zdrowia
                        szukając odpowiedniego endo.
                        Napisz skąd jesteś, może pomożemy Ci go poszukać.
                        --
                        www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                        • 20.05.10, 17:19
                          Jestem z bydgoszczy kujawsko-pomorskie,co do leku to jeszcze go nie wykupilam i
                          sama czuje podswiadomie,ze nie powinnam tego brac.Po skierowanie na badania
                          pojde i raczej bez problemow dostane,a moze powinnam tez zrobic te
                          przeciwciala??Jestem zdziwiona,ze zostawil mnie tak,bo sam stwierdzil,ze mam
                          bardzo duza tarczyce,patrzac na moja posture,a do tego jeszcze stwierdzil,ze
                          moje problemy z sercem to nie od tarczycy,wiec po jakiego grzyba pytal sie jak
                          sie czuje skoro twierdzi,ze z moja tarczyca jest wszystko w porzadku???Sama juz
                          nie wiem co mam o tym wszystkim myslec,a najgorsze jest to,ze moj maz mysli,ze
                          ja sobie wmawiam chorobe...
                          • 20.05.10, 20:28
                            karineczka.pl napisała:

                            > Jestem z bydgoszczy kujawsko-pomorskie,


                            w Bydg., tak pięknym mieście, chyba nie ma
                            dobrego endo< ale może się mylę.


                            co do leku to jeszcze go nie wykupilam i
                            > sama czuje podswiadomie,ze nie powinnam tego brac.

                            super


                            Po skierowanie na badania
                            > pojde i raczej bez problemow dostane,

                            chociaż jedna osoba nie będzie musiała wydawać kasy na badania.


                            a moze powinnam tez zrobic te
                            > przeciwciala??

                            one są nieodzowne do diagnozy dlatego warto je oznaczyć.


                            Jestem zdziwiona,ze zostawil mnie tak,bo sam stwierdzil,ze mam
                            > bardzo duza tarczyce,patrzac na moja posture,a do tego jeszcze stwierdzil,ze
                            > moje problemy z sercem to nie od tarczycy,


                            marny to spec endo.


                            wiec po jakiego grzyba pytal sie jak
                            > sie czuje skoro twierdzi,ze z moja tarczyca jest wszystko w porzadku???


                            pewnie pomyślał, że wypada zapytać o samopoczucie.


                            Sama juz
                            > nie wiem co mam o tym wszystkim myslec,a najgorsze jest to,ze moj maz mysli,ze
                            > ja sobie wmawiam chorobe...


                            hmmmm, to jest problem, który da się rozwiązać.
                            Sadzasz męża przed kompem, otwierasz forum
                            i prosisz, aby poczytał o chorobach tarczycy.Była forumka,
                            która kupiła książkę o ch. tarcz. w prezencie dla męża
                            i to zadziałało, może spróbuj.

                            Co do leczenia, to musisz jednak poszukać endo tyreologa.




                            --
                            www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                            • 20.05.10, 21:48
                              Co do wydawania kasy to i mnie to nie ominie,gdyz nie zaplace tylko za TSH,a za
                              hormony normalnie po 16 zl za kazdy.Czy ja dobrze przeczytalam,ze mam poszukac
                              endo tyreologa????To cos innego od endokrynologa???
                              Od czego to zalezy,ze przy niedoczynnosci tsh wynosi zawsze powyzej normy,a ja
                              jestem na granicy dolnej???Chyba rzeczywiscie musze znalezc dobrego endo,bo
                              zaczynam zadawac malo blyskotliwe pytania hehe
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.