Dodaj do ulubionych

TSH 0,011 -nadczynność?? Proszę o interpretację wy

25.01.10, 20:51
witam
proszę o interpretację wyników
TSH -0,011 norma 0,35-5,50
FT4 573.20% [wynik 69.32, norma (12 - 22)]
FT3 755.09% [wynik 25.47, norma (3.95 - 6.8)]
wrzuciłam w kalkulator ale nie wiem co to znaczy
czy takie wyniki należy szybko skonsultować z lekarzem ?
czy nie ma tragedii i można poczkać w kolejce do endokrynologa?
pozdrawiam wszystkich i z niecierpliwością oczekuję na odp.
Edytor zaawansowany
  • marsjanka1999 25.01.10, 22:50
    a jak się czujesz?

    a tak poza tym...
    czy leczysz tarczycę? bierzesz jakieś leki? jest jakiś powód dla którego badałaś
    poziom hormonów?
  • raptiorianka 25.01.10, 23:12
    nic nie biorę - nigdy nie badałam tarczycy
    czysty przypadek
    miałam przez miesiąc spuchnięte oczy i moja lekarka stwierdziła że
    sprawdzimy nerki , watrobę i tarczycę
    odebrałam wyniki i nie wiem czy panikować czy wyluzować
    morfologię mam ok.
    we wrześniu miałam zabieg chirurgiczno-ginekologiczny ponieważ nie
    podano mi krwi ( b. nietypowa) ogólnie byłam oslabiona
    teraz czuję się dobrze ale szybko się męczę, mam płytki oddech-
    sapię, jest mi ciepło mimo mrozów, dalej mam podpuchniete oczy
    niezależnie od ilości snu i użytych kosmetyków i mam wrażenie że
    czasem się "zawieszam" to znaczy brakuje mi czasem jakiegoś słowa i
    trudno mi się czasem skoncentrować ale nie wiem czy to też łączyć z
    tarczycą



  • milaemalka 26.01.10, 00:06
    Idz do rodzinnego.Nie mozesz czekac.Dostaniesz skierowanie do endo i pewnie
    jakieś leki ,zeby doczekac do wizyty.Będziesz mogła wcześniej to idż prywatnie.
  • marsjanka1999 26.01.10, 07:19
    panika nic nie pomoże

    idź jak najszybciej do rodzinnego, on Cię powinien szybko dalej pokierować
  • wierka-5 26.01.10, 08:25
    Witam
    Aby niczego nie przegapić potrzebna jest USG, a także badanie przeciwciał
    tarczycowych. W nadczynności ważne są TRab. Czasami hashimoto równiez zaczyna
    się nadczynnością więc dla pełnego obrazu warto zrobić anty TG i anty TPO.
    Wtedy będzie wiadomo jaka jest przyczyna choroby. Warto powtórzyć badanie
    hormonów.
    Prawidłowa diagnoza jest bardzo ważna. Wiem o czym piszę bo byłam zdiagnozowana żle.

    Z uzyskanymi wynikami warto odwiedzić polecanego endokrynologa.
  • raptiorianka 26.01.10, 09:22
    tak ,oczywiście byłam u lekarza rodzinnego dostałam skierowanie do
    endokrynologa (żadnych leków)
    moje pytanie czy z takimi wynikami wizyta jest pilna i iść
    prywatnie, czy nie ma co panikować i poczekać na wizytę u
    endokrynologa w ramach NFZ ok. mięsiąca
  • wierka-5 26.01.10, 10:57
    Wszystko zależy od samopoczucia. Jeśli nie najgorsze zrobiłabym wynik badań, o
    których pisałam. Za jakiś czas powtórzyła wyniki hormonów tarczycy. To ważne!
    Jeden wynik może być przypadkowy i trudno się nim podpierać włąnczając leczenie.
    Z tymi wynikami poszłabym do endo polecanego na forum.
  • raptiorianka 02.02.10, 18:56
    witam wszystkich ponownie
    dziś byłam u lekarza i ... mam skierowanie na usg i na kolejne
    badanie hormonów
    lekarz po badaniu uznał moje wyniki za niemal niemożliwe (biorąc
    pod uwagę że,prawie normalnie się czuję-troszkę przyśpieszona praca
    serca,spuchnięte powieki) i zlecił powtórne badanie krwi u siebie w
    szpitalu podkreślając żeby zrobić je na czczo
    - czy badanie hormonów tarczycy może być zakłamane po posiłku?
  • raptiorianka 04.02.10, 21:20
    witam
    opis usg tarczycy
    płat prawy ok.28x18x42mm V=10ml
    lewy 23x16x36mm 7ml
    gr.cieśni ok. 5mm
    obydwa płaty w całości obniżonym echu,niejednorodne, o
    gruboziarniastej strukturze, dość obficie unaczynione w opcji PD
    obustronnie widoczne obszary obniżonego echa- (liczniejsze w płacie
    prawym)średnicy ok. 7mm
    bez wyraźnie wyizolowanych guzków
    obustronnie w połowie dł.mięśnia m-o-s węzły chłonne o cechach zmian
    reaktywnych ok 10x3mm
    pozdr.
  • milaemalka 05.02.10, 00:21
    Obnizone echo występuje w hashimoto ,Zrób badanie na przeciwciała aTpo
  • raptiorianka 05.02.10, 15:57
    witam
    czy na te badanie skieruje mnie lekarz na NFZ, czy muszę je zrobić
    prywatnie -rozumiem że to też badanie krwi
    jaki jest koszt takiego badania ?
    czy jest ono wykonywane tylko w zakładach medycyny nuklearnej?
    jak długo czeka się na wynik?
  • milaemalka 05.02.10, 19:14
    w zwykłym laboratorium.Ceny sa rózne-około 30 zł-podzwoń gdzie taniej
  • wierka-5 05.02.10, 19:24
    Witaj
    Endokrynolog na NFZ moze dac takie skierowanie , ale nie daje. Możesz spróbować może sie uda, ale tylko na anty TPO, bo takie sĄ zalecenia endokrynologii. POwinnaś zrobić również ant Tg, bo zdarza sie,że przy prawidłowym wyniku pierwszego przeciwciała (anty TPO) drugie są wysokie i na odwrót też. Czytałam opracowanie dotyczące celowości wykonywania tych przeciwciał w diagnozowaniu chorób tarczycy i były tam takie dane. Możesz najpierw ze względu na koszty zrobić anty TPO i jak wyjdą wysokie na tym poprzestać, jednak jak wyjdzie badanie w normie trzeba robić anty TG .
    Badanie wykonuje się z krwi w większych laboratoriach, koszt w moim lab. anty TPO 25 zł, a anty TG 45zł. Czas oczekiwania na wynik jest zależny od lab. średnio od 1 -7 dni.
  • raptiorianka 05.02.10, 23:17
    dziękuję za odp.
    i mam kolejne pytania
    jak rozróżnić chorobę Gravesa-Basedowa a hashimoto?
    które badanie pozwala zdiagnozować te choroby?
    czy jest jakaś różnica w leczeniu?
  • wierka-5 06.02.10, 09:01
    itaj
    Obnizona echogeniczność w Usg wskazuje na hashimoto, które w poczatkowej fazie może przebiegać z nadczynnością( za duzo FT4 i Ft3 niskie TSH)
    Chorobę Gravesa-Basedowa przebiega z nadczynnoscią (wysokie hormony)
    Róznica w leczeniu jest zasadnicza. W pierwszym przypadku podaje sie hormony tarczycy- tyroksynę, a w drugim leki, które hamują jej wydzielanie.
    Pozwalają odróżnić te choroby miedzy innymi wyniki badań hormonów. Są również inne badania pomocnicze typu cholesterol, puls, stęzenie globuliny SGHB.

    Badaniem zasadniczym jest pomiar przeciwciał, w Gravesa-Basedowa wysokie są przeciwciałą TRAB, a w hashimoto anty TPO i Anty TG.
    Aby wiedziec jak to dokładnie jest poszukaj w wyszukiwarce.
  • milaemalka 06.02.10, 11:53
    Zeby szybciej sie zdiagnozowac musiałabys od razu zrobic TRAB.
  • raptiorianka 06.02.10, 18:46
    dostałam
    thyrozol 20 3x1
    propranolol wzw 3ź1
    wit. A=E, B1, B6 3x1

    z tego co mówicie w ciemno
    ale mam skierowanie na przeciwciała - zrobię w przyszłym tygodniu
  • zielona201 06.02.10, 21:26
    A jeżeli ktoś ma przekroczone przeciwciała antyTPO i Trab - co to
    może oznaczać?
  • aleksandra_01 07.02.10, 01:19
    > A jeżeli ktoś ma przekroczone przeciwciała antyTPO i Trab - co to
    > może oznaczać?

    że ma zarówno chorobę Hashimoto jak i chorobę Gravesa-Basedowa.
    czyli paradoksalnie nadczynność i niedoczynność,
    objawy pomieszane. Taka osoba może okresowo być nadczynna
    i okresowo niedoczynna.

    a.
  • raptiorianka 08.02.10, 21:38
    po jakim czasie mogę spodziewać się efektów leczenia
    chodzi mi ozniknięcie worów pod oczami i znormalizowanie tętna
  • hashi-tess 04.03.10, 08:40
    raptiorianka napisała:

    > dostałam
    > thyrozol 20 3x1
    > propranolol wzw 3ź1
    > wit. A=E, B1, B6 3x1
    >
    > z tego co mówicie w ciemno

    mam nadzieję, że specyfiki te bierzesz regularnie.
    Niestety każdą chorobę tarczycy leczy się przewlekle
    i w ciągu m-ca trudno oczekiwać spektakularnych wyników.
    P/ciała TPO występują i w hashi i basedowie. Usg potw.
    te dwa schorzenia.
    Ja po ustabilizowaniu hormonów chyba skusiłabym się na zabieg wycięcia tego
    chorego gruczołu bo Hashi to w efekcie zwapnienie tarczycy /efekt niszczenia
    gruczołu przez p/ciała/. W następstwie musisz i tak suplementować tyroksynę.
    Natomiast Basedov to nadczynność, która nawet po radioterapii lubi wracać.
    Na zachodzie standardem w tym schorzeniu jest wycinanie gruczołu.

    Masz o czym myśleć, a ja życzę trafnych wyborów.

    Tess
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • raptiorianka 23.02.10, 21:10
    mam wyniki p/ciał p/receptorom TSH (TSI)
    co to za badanie? czy jest to właśnie TRAB?
    wart.negatywne do 1,0
    wątpliwe od 1,0 do 1,5
    pozytywne powyżej 1,5
    mój wynik 18,8U/l
    to świadczy że to choroba Gravesa-Basedowa??

    AbTPO (czyli TPO?)będę miała we wtorek
  • hashi-tess 24.02.10, 08:19
    raptiorianka napisała:

    > mam wyniki p/ciał p/receptorom TSH (TSI)
    > co to za badanie? czy jest to właśnie TRAB?
    > wart.negatywne do 1,0
    > wątpliwe od 1,0 do 1,5
    > pozytywne powyżej 1,5
    > mój wynik 18,8U/l
    > to świadczy że to choroba Gravesa-Basedowa??


    tak to Basedov.
    Na tym forum i
    hashimoto jest
    kilka osób,
    które jak Ty mają podwójne schorzenie.
    Może poczytaj ich historię powrotu do zdrowia.

    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • raptiorianka 07.03.10, 10:47
    witam
    może ktoś wie jak wygląda i ile trwa przygotowanie przez
    endokrynologa chorego z nadczynnością do angiografii
  • raptiorianka 08.03.10, 16:48
    ponawiam
  • raptiorianka 10.02.10, 23:35
    dostałam od ginekologa betadine
    ale właśnie czytam ulotkę że, to zawiera jodowany powidon
    1 globulka - 200mg
    czy mogę to stosować?
    czy przy nadczynności jod w każdej postaci jest zakazany?
  • raptiorianka 12.02.10, 14:44
    rroszę o odp.
  • raptiorianka 04.03.10, 00:09
    mam wynik badania ABTPOP
    54,9U/ml norma 0,0 - 12,00

    ten wynik świadczy o hashimoto???????????????
  • milaemalka 04.03.10, 00:50
    Tak
  • raptiorianka 04.03.10, 00:49
    tarczyca nieznacznie powiększona ołącznej obj.20ml
    płat prawy ok.20x22x47mm V=11ml
    lewy 18x21x46mm 9ml
    gr.cieśni ok. 5mm
    miąż tarczycy o niejednorodnie obniżonej echogeniczności z licznymi
    zwłóknieniami i drobnymi zwapnieniami o bardzo wzmożonym przepływie
    naczyniowym,bez ewidentnych guzków
    obustronnie w połowie dł- nasilone zmiany zapalne
    wężły powiększone do 16mm - odczynowe
    nietypowa hypoechogeniczna struktura tkankowa o gładkich obrysach
    21x11x30mm z bardzo licznymi drobnymi zwapnieniami i
    drobnotorbielkowatymi przestrzeniami płynowymi o skąpym przepływie
    naczyniowym położona poniżej dolnego biegunalewego płata i schodząca
    w kierunku pośrodkowym zamostkowo bez uchwytnej łączności z tkanką
    tarczycową - dodatkowy płat tarczycy o nietypowym położeniu? inna
    struktura tkankowa?


    co sądzicie???
  • milaemalka 04.03.10, 12:07
    Hashimoto to nie tylko zanik tarczycy.Jest również wole hashimoto i tarczyca
    jest wówczas powiekszoma.Zmiany w tarczycy wskazują na hashimoto
  • raptiorianka 05.03.10, 00:34
    czyli jedno i drugie
    świetnie...

    a dobra wiadomość to taka że Ft3 i Ft4 już w normie

    pozdrawiam
    odezwę się po scyntografii - idę za tydzień
  • raptiorianka 05.03.10, 23:30
    dlaczego???
    nikt mi jeszcze tego nie proponował
    wydaje się że, leczenie odnosi skutek - hormony wróciły do normy

    czyżby obraz taczycy był na tyle niepokojący?
    czy leczenie kombinacji GB i H. jest na tyle uciążliwe że, nie
    warto?
    przecież większość z Was leczy się latami a ja dopiero miesiąc?


  • hashi-tess 06.03.10, 10:18
    spójrz do opracowania n/t leczenia G-B w
    Endokrynologia Polska tom 57 nr 6 / 2006
    na str.;
    www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/
  • raptiorianka 06.03.10, 12:31
    przejrzałam
    ale w dalszym ciągu nie wiem co przemawia za szybką strumektomią u
    mnie
  • hashi-tess 06.03.10, 23:24
    Krótki cytat z powyższego:

    "Długoterminowa skuteczność farmakologicznego leczenia nadczynności tarczycy w
    przebiegu choroby Gravesa- Basedowa nadal pozostaje niezadowalająca i trudna do
    przewidzenia."

    To tylko taka luźna uwaga.
    Twoja decyzja, którą terapię zastosujesz.

    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • raptiorianka 07.03.10, 10:44
    dzięki za odp.
    zobaczę jakie leczenie zaproponuje lekarz po scyntografii
  • raptiorianka 08.03.10, 16:44
    naturalnie dam znać
    jeśli i tak jestem skazana na leki do końca życia to chyba jednak
    prościej ciachnąć i nie szarpać się jaka akurat przypada faza

    zobaczymy scyntografii i po wizycie

  • zielona201 08.03.10, 19:05
    Ja też już dojrzałam do tego aby jednak wyciąć tarczycę. Broniłam
    się przed tym, zażyłam jod i niestety nic nie skutkuje, a leków nie
    można brać długi czas
  • raptiorianka 08.03.10, 20:01
    a więc jednak więcej plusów dla strumektomii

    tak czy inaczej skończymy w niedoczynności? z lekami do końca życie
    ale przynajmniej świadomie i bez niespodzianek?

    nie jestem jakoś strasznie przywiązana do mojej tarczycy - jak
    trzeba było wyciąć część przydatków to też nie stanowiło dla mnie
    problemu
    róznica polega na tym że, od strony tarczycy w zasadzie nie mam
    żadnych objawów

    zapomniałam się pochwalić NIE MAM SPUCHNIĘTYCH OCZU już od tygodnia

  • raptiorianka 21.10.10, 00:15
    witam ponownie
    w międzyczsie okazało się że mam też gruczolaki przytarczyc potwierdzon na tomografie i badanu poziomu parahormonu
    więc trzeba bylo zdecydować się na zabieg usunięcia gruczolakow a przy okazji tarczycy
    jestem po ale....
    nowy kłopot dwa tygodnie po zabiegu okazało się że mam porażone oba fałdy głosowe (światło krtani zwężone do 2,5mm- niepełne zwarcie głośni) w szpitalu myślałam że to normane że z powodu opuchlizny mówię szeptem i mam duszność wydawało mi się skoro mówię tj.ok
    i teraz nie wiem co dalej , nie mam pojęcia czy to ustąpi foniatra mówi że trzeba czekać że, to za wcześnie żeby określić czy nerw został przecięty
    proszę o podpowiedź osoby które spotkały się z takimi powikłaniami
  • raptiorianka 26.03.10, 00:28
    tarczyca w niewielkim stopniu powiększona ,położona poziomem wcięcia
    jarzmowego mostka . niewielkie obszary akumulacji znacznika
    uwidoczniły się w okolicy dolnego bieguna płata prawego i w górno-
    obwodowej płata lewego (obszary chłodne)
    rozmieszczenie radioizotopu w pozostałym miąższu tarczycy nie
    wykazuje wyraźnie wyodrębnionych zmian ogniskowych
    w obszarze zamostkowym nie stwierdza się obszarów wykazujących
    zdolność do gromadzenia znacznika
    wynik badania wskazuje na obecność powiększonej tarczycy ze zmianami
    w obu płatach o nieco obniżonej zdolności do gromadzenia
    radioaktywnego technetu
  • tygrysek01 16.04.10, 22:17
    Witam,
    Wróciłam na forum. Ja jestem przykładem mixa hashi i gb. Miałam
    kiedys (i nadal pewnie mam) przekroczone atrab (troszkę ) ale moje
    aTPO sięgało 4tys. Dwa razy (po kolejnych ciązach podchodzilam to
    tabletek). Dwa razy pomagały na jakis czas. I znów wróciło. Co
    prawda ft3 i ft4 norma, ale tsh juz 0,08. A jeszzce pół roku temu
    miałam ttsh 3 i bałam sie ze ide w niedoczynnosc.
    Nie zdecydowałam sie na jod131 po pierwszej ci ązy, bo chcialam
    zajsc w drugą. A teraz kiedy dzieci mają 6 i 2 lata nie zdecyduje
    sie bo nie chce ich zostawic na tak długo.....podejme koleny raz
    wyzwanie farmakologiczne.
    Trzeba byc dobrej mysli i sie nie poddawac. Oczywiscie obiecuje
    sobie ze to ostatnie podejscie do tabletek, ale zycie zweryfikuje.
    Pozdrawiam
    Ewa
  • rosteda 17.04.10, 21:08
    Hej Tygrysku witaj,
    dawno cie tutaj nie bylo.
    Jak ci sie wiedzie?
    Dzieciaki juz ladnie podrosly. Czas leci.
    Pozdrawiam serdecznie
    Rosteda
  • rosteda 17.04.10, 21:25
    Raptioranka.
    dla mnie twoje wyniki wygladaja na to ze masz typowa chorobe Basedowa.
    Jesli ktos ma miszana chorobe Hasimoto-Basedow to wyglada tak ze ma przez jakis
    czas wysokie TRAB i dodatnie ale nie bardzo wysokie TPO i TG z nadczynnoscia, a
    za jakis czas (po leczeniu albo i bez niego) ma niskie TRAB i bardzo wsokie (tak
    jak Tygrysek)TPO i TG z niedoczynnoscia, i znow za jakis czas bardzo wysokie
    TARB przy niskich TPO i TG z nadczynnoscia.

    Natomiast sam Basedow to nadczynnosc z wysokimi TRAB i miernie podwyzszone TPO i TG.
    Po leczeniu tej nadczynnosci oczywiscie wchodzi sie w niedoczynnosc (bo na tym
    polega to leczenie) ale nie ma takich zmiennie podwyzszonych przeciwcial.
  • tygrysek01 17.04.10, 21:31
    CzesC Rosteda.
    A ja myslałam ze juz koniec i powoli prejde w stan
    niedoczynnosci....samoistnie smile. No cóz nie ma tak dobrze. teraz od
    razu podjełabym decyzje o jodzie 131 ale....znów mam dwulatkę córcię
    i niezły z niej przydupas smile. Nie zzniesiemy rozstania na 3-4 tyg.
    Tydzien moze bym jeszcze dała rade ale chyba nic sie nie zmieniło od
    3 lat i czas izolacji sie nie skrócił. Poprosze lekarza znów o
    prochy ale juz widze jego minę. to facet...nie zrozumie tego.
  • raptiorianka 21.10.10, 00:17
    witam ponownie
    w międzyczsie okazało się że mam też gruczolaki przytarczyc potwierdzon na tomografie i badanu poziomu parahormonu
    więc trzeba bylo zdecydować się na zabieg usunięcia gruczolakow a przy okazji tarczycy
    jestem po ale....
    nowy kłopot dwa tygodnie po zabiegu okazało się że mam porażone oba fałdy głosowe (światło krtani zwężone do 2,5mm- niepełne zwarcie głośni) w szpitalu myślałam że to normane że z powodu opuchlizny mówię szeptem i mam duszność wydawało mi się skoro mówię tj.ok
    i teraz nie wiem co dalej , nie mam pojęcia czy to ustąpi foniatra mówi że trzeba czekać że, to za wcześnie żeby określić czy nerw został przecięty
    proszę o podpowiedź osoby które spotkały się z takimi powikłaniami
  • hashi-tess 21.10.10, 19:55
    z foniatrami to pewnie tak jest jak z endo.
    Jeden widzi problem, a inny mówi, że ok.
    Na forum jednak jest dużo osób, którym
    foniatra mówił, że nie należy czekać.
    Poszukaj innego foniatry i porównaj diagnozy.


    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • raptiorianka 29.10.10, 19:39
    byłam u dwóch w zasadzie mówią , to samo - jest za wcześnie żeby wyrokować czy to się cofnie czy nie
    ja łudziłam się ,że elektrostymulacja i sterydy coś zmienią - dziś po kontroli mam pewność że na razie bez zmian - unieruchomione
    ja mam już dość - każdy najmniejszy nawet wysiłek powoduje duszność - głos jest sprawą wtórną (mowię szeptem) - to beznadziejne jeśli tak ma to wygladać przez najbliższe pól roku w zasadzie to nic nie mogę robić więc psychicznie zaczynam kucać - bo nie mogę nic nie robić

    jestem wściekła - bylam no może nie w pełni zdrowa ale w pełni sprawna a teraz kaleka nie umiem sobie z tym poradzić

    jedna z Pań lekarek mówiła o zabiegu odciągnięcia czasowego jednego faldu co pozwoli mi lepiej oddychać - choć dodała że osobiście jest przeciwna ,ze lepiej zaczekać i po pól roku je podciąc jęsli dalej będą nieruchome

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka