Dodaj do ulubionych

interpretacja wyniku TSH 3gen

02.02.10, 20:01

Bardzo mi zależy na interpretacji wyniku TSH 3gen:
wynik <o,oo5 wartość ref.(o,270-4,200)
bardzo źle się czuję, mam ogromny apetyt i szybko tyję, jestem
zmęczona, mam sztywne włosy i skórę jak pumeks, poza tym niskie
ciśnienie, zwolnione tętno i jest mi naprzemian zimno i gorąco.
Edytor zaawansowany
  • 02.02.10, 21:23
    badanie tsh to nie wszystko,
    powinnaś oznaczyć również hormony tarczycy ft3 i ft4,
    a także przeciwciała anty-tg, anty-tpo i trab
    i oczywiście usg tarczycy.

    a.
  • 02.02.10, 21:27
    Wydaje mi się, że samo TSH to za mało, żeby wyrokować o konkretnej chorobie tarczycy, chociaż może sugerować nadczynność (jeśli wynik nie jest zakłócony przyjmowaniem leków czy np.silnym stresem). Ja przy takim TSH miałam tętno 150 (spoczynkowe), wysokie ciśnienie, drżenie mięśni, wybuchy gorąca... A Twoje objawy są miksem tych niedo-i nad-czynnościowych.
    Zrób FT3 i FT4, USG, przeciwciała, ferrytynę i B12 (to zestaw maks, ale koniecznie na początek FT3 i 4, a USG również dużo powie).
    Pozdrawiamsmile.
  • 03.02.10, 22:27
    zrobiłam dzisiaj badania ft3, ft4,ferrytynę i B12/
    wyniki będą dopiero w poniedziałek ponieważ tylko wtedy robią B12,
    mam jednak wielką prośbę nie rozumiem związku tarczycy z ferrytyną i
    B12. Czy ktoś może mi wyjaśnić? czytając to forum mam wrażenie że
    odpowiadają profesjonaliści dlatego wierzę że ktoś w miarę szybko mi
    to wytłumaczy .Acha, 3 lata temu robiłam przeciwciała czy muszę
    teraz powtarzać?
  • 03.02.10, 22:59
    Ale pozostałe mozesz jutro odebrac.bedziesz wiedziała na czym stoisz.Przy
    problemach z tarczyca zaczynaja sie u niektórych osób problemy z potasem
    ,magnezem ale najwiecej osób ma problemy z niska ferrytyna i wit b12.Zrób
    przeciwciała i usg
  • 03.02.10, 23:04
    ferrytyna

    wit.
    B12


    może te linki Ci pomogą.
    W razie pytań pisz.
  • 03.02.10, 23:33
    na razie bardzo dziękuję, muszę to trochę postudiować,
    jestem zdumiona Twoją wiedzą, napisz jeszcze proszę o tych
    przeciwciałach czy one są stałe czy wynik należy powtarzać?
  • 03.02.10, 23:43
    przeciwciała mogą sie zmieniać.Jezeli nie miałas to nie znaczy,ze teraz ich nie
    ma dlatego trzeba sprawdzić .Ja zbadałam tylko raz,było 1000 aTpo.Wiecej nie
    badałam bo nie jest mi to do niczego potrzebne.
  • 08.02.10, 16:22
    Witam, mam wreszcie część dodatkowych wyników :
    FT4 - wynik 1,530 norma (0,932- 1,710)
    FT3 - wynik 3,82 norma (2,57 - 4,43)
    witamina B12 - wynik 331,7 norma (191-663)
    Ferrytyna - wynik 7 norma ( 10-120)
    niestety nie potrafię tego wyliczyć procentowo, więc proszę pomóżcie
    i powiedzcie mi czy ja mam nadczynność czy niedoczynność i co dalej
    robić?
  • 08.02.10, 16:52
    > FT4 - wynik 1,530 norma (0,932- 1,710) 76%
    > FT3 - wynik 3,82 norma (2,57 - 4,43) 67%

    > witamina B12 - wynik 331,7 norma (191-663) 29%
    > Ferrytyna - wynik 7 norma ( 10-120) minus 2,7%

    hormony tarczycy wyglądają bardzo dobrze, tzn są takie jak być powinny.

    natomiast masz anemię z niedoboru żelaza i powinnaś
    brać tabletki z żelazem - takie na receptę.
    b12 jest takie, że dobrze by było je sprawdzić za jakiś czas.

    być może u Ciebie dopiero rozpoczyna się choroba tarczycy,
    tzn objawy bez zmian w krwi, dlatego warto by było abyś
    jednak sprawdziła przeciwciała i zrobiła usg tarczycy.

    a.
  • 08.02.10, 16:57
    TSH o,oo5 wartość ref.(o,270-4,200)

    FT4 76.86% [wynik 1.53, norma (0.932 - 1.71)]
    FT3 67.20% [wynik 3.82, norma (2.57 - 4.43)]
    - tu wydaje się być dobrze

    witamina B12 - wynik 331,7 norma (191-663)
    - tu też

    Ferrytyna - wynik 7 norma ( 10-120)
    - i tu widzisz, że tu jest problem!
    koniecznie musisz zażywać żelazo bo stąd może wynikać twoja słabość i złe
    samopoczucie!

    "bardzo źle się czuję, mam ogromny apetyt i szybko tyję,
    jestem zmęczona, mam sztywne włosy i skórę jak pumeks, poza tym niskie
    ciśnienie, zwolnione tętno i jest mi naprzemian zimno i gorąco. "
    - zrobiłabym jeszcze USG tarczycy i przewciała anty-TPO i anty-TG
    by miec pełen obraz twojej tarczycy
    - zrobiłabym jeszcze
  • 08.02.10, 17:26
    no dobrze, ale skąd to niskie TSH ?
    mam usg tarczycy i przeciwciła ale robione rok temu/
    nie wiem czy będą miarodajne.
  • 08.02.10, 17:47
    Witaj
    Być moze masz przeciwciała PRZECIWO RECEPTOROWI tsh i ztąd ten wynik.
    Rok temu to zbyt duzo czasu aby móc opierac się na takich wynikach.
    Trzeba zrobic nowe, wyniki hormonów też należy powtórzyć bo nie są spójne i być może to pomyłka. Jest interpretacja wyników nietypowych, ale aby można ją było zastosować u Ciebie trzeba te wyniki mieć. W tym wypadku komplet przeciwciał, USG i jeszcze jedne wyniki hormonów.
  • 08.02.10, 18:02
    Dobrze, bardzo dziękuję/ jutro zrobię kolejne badania w innym
    punkcie. Mnie też się one jakoś nie podobają mimo że się zupełnie
    na tym nie znam.Napiszę.Serdecznie pozdrawiam.
  • 11.02.10, 14:15
    Witam Was bardzo serdecznie i tak jak mówiłam zrobiłam nowe badania
    w innym punkcie i oto mam wyniki ale o dziwo po kilku dniach
    zupełnie inne. Nie rozumiem tego! Ale może Wy zrozumiecie.
    Starałam się wyliczyć procentowo ale nie wiem czy dobrze i dlatego
    podaję również normy.
    Nie mam jeszcze tylko USG i TRAb ponieważ na wynik muszę czelać 10
    dni.
    TSH wynik <0,004 norma 0,400 - 4,000 0 % ? (czy to
    możliwe)
    FT3 wynik 4,25 norma 1,80 - 4,20 102 % H ?
    Ft4 wynik 1,19 norma 0,80 - 1,90 35 %

    anty-TPO wynik 319,13 norma 0,00 - 5,61 5690 % H ?
    anty-TG wynik 2,06 norma 0,00 - 4,11 50 %

    wapń całkowty 2,56 norma 2,20 - 2,65 89 %
    wcześniej podałam ferrytynę (- 3 %) i wit.B1 30 %

    Nie wiem co oznaczają symbole H przy FT3 i anty-TPO.
    Co o tym myślicie? Czuję się strasznie. Dziewczyny czekam na
    odpowiedzi i podpowiedzi co mam dalej robić.
  • 11.02.10, 20:07
  • 11.02.10, 22:16
    wysokie przeciwciała aTpo wskazują,ze masz hashimoto.Może tak być ,że przy
    hashimoto wystepuje najpierw nadczynnośc pózniej niedoczynność .Twoje wyniki
    wskazują w tej chwili na nadczynność .Lterki h oznaczają ,że wyniki nie są w
    normie.Koniecznie idz do rodzinnego .Potrzebujesz recepte na dobre zelazo np
    Sorbifer Durules.
  • 11.02.10, 22:40
    Nareszcie!dzięki za odzew miloemalko kochana/
    Sorbifer już zażywam od wczoraj.Powiedz mi jeszcze co oznaczają
    przeciwciała aTg i dlaczego jest Ft3>FT4 i jeszce co się dzieje z
    moim TSH.
    12 lat temu miałam nadczynność i strasznie schudłam a teraz
    potwornie tyję/ dlaczego?(mam wilczy apetyt mimo strasznie złego
    samopoczucia).Przepraszam że tak się naprzykszam ale mam już 56 lat
    i prawie nic nie wiem na temat mojej choroby a dzięki Wam może
    mogłabym sobie jakoś pomóc bo na lekarzy już nie liczę.
    Całe życie leczyli mnie na nerwice i depresje.
    Czy dobrze policzyłam te % ?
  • 11.02.10, 22:28
    krysta_pl napisała:

    > Witam Was bardzo serdecznie i tak jak mówiłam zrobiłam nowe badania
    > w innym punkcie i oto mam wyniki ale o dziwo po kilku dniach
    > zupełnie inne.


    Tak właśnie pracuje chora tarczyca.


    Nie rozumiem tego! Ale może Wy zrozumiecie.
    > Starałam się wyliczyć procentowo ale nie wiem czy dobrze i dlatego
    > podaję również normy.

    Na górze 1 str. forum jest kalkulator,
    zawsze możesz z niego skorzystać.


    > Nie mam jeszcze tylko USG i TRAb ponieważ na wynik muszę czelać 10
    > dni.


    Te badania wiele wyjaśnią, musisz na nie zaczekać.


    > TSH wynik <0,004 norma 0,400 - 4,000 0 % ? (czy to
    > możliwe)
    > FT3 wynik 4,25 norma 1,80 - 4,20 102 % H ?
    > Ft4 wynik 1,19 norma 0,80 - 1,90 35 %
    >
    > anty-TPO wynik 319,13 norma 0,00 - 5,61 5690 % H ?
    > anty-TG wynik 2,06 norma 0,00 - 4,11 50 %
    >
    > wapń całkowty 2,56 norma 2,20 - 2,65 89 %
    > wcześniej podałam ferrytynę (- 3 %) i wit.B1 30 %
    >


    wyniki FT4 i FT3 wskazują na braki tyroksyny.
    TSH wskazuje na nadczynność.

    Badania TRAB wszystko wyjaśnią.

    W międzyczasie powinnaś postarać się o dobre żelazo
    i koniecznie zrobić usg!

  • 11.02.10, 23:06
    dzięki jestemeko bardzo!
    USG będzie jutro TRAb za 10 dni/ ale podam na razie wynik TRAb
    z 20.11.2008 r. wynik 17,81 norma 1,8 - 2
    A TPO wtedy wynik 355,00 norma 35
    I mam jeszcze scyntygrafię i jodochwytność z 09.12.2008r
    Opis: gruczoł położony prawidłowo, płat prawy nieco większy od
    lewego. Uchwytnych ogniskowych zaburzeń gromadzenia znacznika nie
    stwierdza się.
    Objętość(cm3):11,73
    Powierzchnia(cm2):15,19
    Wysokość(cm):4,96
    Szerokość(cm):5,35
    Masa tarczycy(g):12,43
    Wychwyt 24hsad%):41,0

    USG z tego okresu/ tarczyca o wyrażnie obniżonej echogeniczności.
    Prawy płat 17x17x58mm, lewy 18x14x46mm. Cieśń 3mm. Za tylną
    powierzchnią lewego płata uwidoczniono przylegającą do tarczycy
    zmianę ogniskową o echogeniczności obniżonej w stosunku do miąższu,
    o wymiarach 9x4mm(w projekcji podłużnej).Co możecie o tym powiedzieć?
  • 12.02.10, 00:04
    Masz chorobe autoimmunologiczna tarczycy, ale po tym co tutaj napisalas jest
    trudno powiedziec czy to jest Hashimoto czy tez Basedow, albo moze przejscie
    Basedowa w Hashimoto (czego tez nie mozna latwo rozpoznac).
    Masz typowe objawy niedoczynnosci z podwyzszonymi przeciwcialami TPO i niskim
    wynikiem fT4. Natomiast bardzo niskie TSH moze byc spowodowane przeciwcialami
    TRAB ktore jeszcze byly czynne i bardzo wysokie przed rokiem.
    Jeszcze na dodatek jestes w okresie menopauzy i tez z tego powodu masz dodatkowe
    dolegliwosci.
    Przy takich wynikach masz prawo czuc sie bardzo zle.
    Jesli TRAB wyjdzie teraz nadal wysokie to nikt nie da ci leczenia ani
    niedoczynnosci (niskie fT4) ani nadczynnosci (niskie TSH), poniewaz proby
    jakiegokolwiek leczenia moga tylko zwiekszyc albo niedoczynnosc albo wprowadzic
    cie w nadczynnosc.
    Powinnas zebrac wszystkie wyniki ktore do tej pory zrobilas i pojsc do bardzo
    doswiadczonego endokrynologa i razem z nim zastanowic sie co zrobic dalej aby
    uwolnic sie od dolegliwosci.
    Czytam niemieckie forum i w takich przypadkach jak opisuja inni chorzy
    najlepszym wyjsciem jest calkowite (calkowite to znaczy aby nie pozostawic nawet
    resztki tarczycy) wyciecie tarczycy. Poniewaz bez tarczycy zmniejszaja sie a
    nawet calkiem zanikaja przeciwciala TRAB i wtedy jest mozliwe bez przeszkod
    leczenie niedoczynnosci.
    Natomiast po leczeniu radiojodem (ktore jest bardzo preferowane przez polskich
    lekarzy) bedzie tak ze po podaniu jego dojdzie do rozpadu komorek tarczycy i
    jeszcze wiekszego wzrostu TRAB co moze byc niebezpieczne dla oczu. Po
    radiojodzie wejdziesz tez w jeszcze wieksza niedoczynnosc ktora i tak bardzo
    trudno bedzie leczyc ze wzgledu na przeciwciala TRAB.
    Ja nie pisze tego aby Ci cokolwiek polecac. O tym musisz rozmawiac z lekarzem i
    z nim podjac decyzje co dalej.
    Juz nie jestes najmlodsza osoba i jaki bedzie przebieg tej choroby u ciebie
    dalej tego nie wie nikt. A podejmowanie takich decyzji w jeszcze straszym wieku
    jest bardziej trudne.
    Tylko szukaj doswiadczonego lekarza a nawet kilku jak bedziesz miala watpliwosci.
  • 12.02.10, 06:53
    rosteda napisała:

    > Masz chorobe autoimmunologiczna tarczycy, ale po tym co tutaj
    napisalas jest
    > trudno powiedziec czy to jest Hashimoto czy tez Basedow, albo moze
    przejscie
    > Basedowa w Hashimoto (czego tez nie mozna latwo rozpoznac).
    > Masz typowe objawy niedoczynnosci z podwyzszonymi przeciwcialami
    TPO i niskim
    > wynikiem fT4. Natomiast bardzo niskie TSH moze byc spowodowane
    przeciwcialami
    > TRAB ktore jeszcze byly czynne i bardzo wysokie przed rokiem.
    > Jeszcze na dodatek jestes w okresie menopauzy i tez z tego powodu
    masz dodatkow
    > e
    > dolegliwosci.
    > Przy takich wynikach masz prawo czuc sie bardzo zle.
    > Jesli TRAB wyjdzie teraz nadal wysokie to nikt nie da ci leczenia
    ani
    > niedoczynnosci (niskie fT4) ani nadczynnosci (niskie TSH),
    poniewaz proby
    > jakiegokolwiek leczenia moga tylko zwiekszyc albo niedoczynnosc
    albo wprowadzic
    > cie w nadczynnosc.
    > Powinnas zebrac wszystkie wyniki ktore do tej pory zrobilas i
    pojsc do bardzo
    > doswiadczonego endokrynologa i razem z nim zastanowic sie co
    zrobic dalej aby
    > uwolnic sie od dolegliwosci.
    > Czytam niemieckie forum i w takich przypadkach jak opisuja inni
    chorzy
    > najlepszym wyjsciem jest calkowite (calkowite to znaczy aby nie
    pozostawic nawe
    > t
    > resztki tarczycy) wyciecie tarczycy. Poniewaz bez tarczycy
    zmniejszaja sie a
    > nawet calkiem zanikaja przeciwciala TRAB i wtedy jest mozliwe bez
    przeszkod
    > leczenie niedoczynnosci.
    > Natomiast po leczeniu radiojodem (ktore jest bardzo preferowane
    przez polskich
    > lekarzy) bedzie tak ze po podaniu jego dojdzie do rozpadu komorek
    tarczycy i
    > jeszcze wiekszego wzrostu TRAB co moze byc niebezpieczne dla oczu.
    Po
    > radiojodzie wejdziesz tez w jeszcze wieksza niedoczynnosc ktora i
    tak bardzo
    > trudno bedzie leczyc ze wzgledu na przeciwciala TRAB.
    > Ja nie pisze tego aby Ci cokolwiek polecac. O tym musisz rozmawiac
    z lekarzem i
    > z nim podjac decyzje co dalej.
    > Juz nie jestes najmlodsza osoba i jaki bedzie przebieg tej choroby
    u ciebie
    > dalej tego nie wie nikt. A podejmowanie takich decyzji w jeszcze
    straszym wieku
    > jest bardziej trudne.
    > Tylko szukaj doswiadczonego lekarza a nawet kilku jak bedziesz
    miala watpliwosc
    > i.
  • 12.02.10, 06:59
    rostedo! gdzie mam znależć takiego lekarza ?
    teraz muszę iść do pracy/ mam nadzieję że jak wrócę będę ty miała
    sporo propozycji''dobrych endokrynologów" w Rzeszowie lub Krakowie.
    Pozdrawiam
  • 13.02.10, 18:34
    Witam.Ja dopiero dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy TSH-14,65uIU/ml
    nor(0.27-4.20).W twoim wypadku wygląda, że masz nadczynność tarczycy ponieważ
    TSH jest mniejsze od podanych norm. Powinnaś zrobić jeszcze fT3 i fT4 USG
    tarczycy i zgłosić się do endokrynologa.Ja też czekam na USG i wizytę.Dziwne
    jest tylko to , że ja mam takie objawy przy niedoczynności co Ty .
  • 13.02.10, 19:04
    Dopiero teraz przeczytałam wszystkie posty.Przepraszam , że jestem taka gapa.
    Dzięki informacjom , które dostałaś będę wiedzieć jakie jeszcze badania krwi
    powinnam zrobić zanim pójdę do lekarza.
  • 13.02.10, 21:07
    W przyszłym tygodniu mam wizytę u endokrynologa/ słyszałam, że jest
    dobry ale bardzo nieprzystępny i niekontaktowy,
    nie mam pojęcia jak z nim rozmawiać bo nie jestem tak świetnie
    zorientowana jak ty i potwornie się boję.
    Trochę się przyłamałam bo myślałam, że jak rozpocznę leczenie
    niedoczynności euthyroxem to może trochę zeszczupleję, a ty mówisz
    że leczenie niedoczynności przy TRABie jest bardzo trudne/ dlaczego?
    Wiesz coś więcej na ten temat?/
    bardzo żle się czuję, cały dzień leżę i mam potworne wyrzuty
    sumienia że do niczego się nie nadaję/
    pozdrawiam krysta.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.