• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Ci望 czy nie - nadczynno嗆 przy GB + guzki? Dodaj do ulubionych

  • 26.02.10, 12:35
    W zwi您ku z tym 瞠 moja mama od wielu lat ma hashimoto, co roku monitorowa豉m
    TSH. Wyniki by造 w normie! Jednak zawsze wydawa這 mi si 瞠 mog mie
    niedoczynno嗆 tarczycy. Mordercze treningi, 軼is豉 dieta - a z wag ca造 czas
    musia豉m si pilnowa, ci郾ienie 100/60, zimne r璚e i nogi, problemy z
    koncentracj. Ci庵le by豉m ospa豉, bez przerwy ziewa豉m, nawet kawa nie
    stawia豉 mnie na nogi. Zdarza這 mi si zasypia za kierownic cho powinnam
    by wyspana.
    W 2008 powoli zacz窸o si to zmienia, a zmiany zacz窸y by drastyczne - w
    skr鏂ie - wszystkie objawy nadczynno軼i.
    Szybkie bicie serca- wydaje si jakby mia這 za chwile wyskoczy, nawet przed
    snem t皻no nie schodzi這 poni瞠j 100. Pocenie si, uczucie gor帷a. Straszny
    apetyt a przy tym spadek wagi. Dr皻wienie r彗 i n鏬 – tak jakby kto
    zabetonowa mi ko鎍zyny. Szybkie starzenie si, sucha sk鏎a, dr瞠nie mi窷ni

    Postanowi豉m znowu zrobi badania.
    25.11.2008r.
    • TSH 0.308 (N: 0.27 - 4.20)
    • Cholesterol 159 mg/dl (N: 150-200)
    PΧTKI KRWI
    PLT 222 (N 130-400)
    MPV 12.6 (8-12)
    PDV 18.1 (9-17)
    P-LCR 44.7 (13-43)
    07.04.2009.
    • TSH 0.019 (0.27-4.20);
    • FrT4 6.09 (0.93-1.70);
    • Anty TPO 356.0 (0-34)
    Po tych wynikach ju dok豉dnie si przebada豉m.
    16.04.2009.
    USG TARCZYCY: Prawy p豉t tarczycy o wymiarach 47x25x31 z widocznymi trzema
    zmianami ogniskowymi najwi瘯sza Sr oko這 15mm o mieszanej echogenicznosci, z
    drobnymi ogniskami rozpadu i pojedynczymi zwapnieniami. Dwa pozosta貫 z
    otoczka halo Sr 7 mm i 5mm. Lewy p豉t tarczycy o wymiarach 49x25x29 mm z
    widoczna pojedyncza zmiana z otoczka hali Sr oko這 6mm. Cie szeroko軼i oko這
    9mm. Tchawica nieposzerzona. Nie stwierdza si cech wola zamostkowego.
    SZPITAL 22.04.2009. – 30.04.2009.
    23.04.2009.
    • TPO 3958 (N < 60) (przeciwcia豉
    przeciwko peroksydazie tarczycowej)
    • ATG 102 (N < 60) (przeciwcia豉
    przeciwko tyreoglobulinie)
    • TRAK 36.1 (N < 2) (przeciwcia豉
    przeciwko receptorom TSH)

    *USG - tarczyca w po這瞠niu typowym, w ca這軼i powi瘯szonym, szczeg鏊nie p豉t
    prawy, o zburzonej echogeniczno軼i. W g鏎nym biegunie p豉ta prawego widoczna
    nieostro odgraniczona od otoczenia zmiana ogniskowa o wym. ok 1.41x2,1cm z
    licznymi mikrozwapnieniami.
    *scyntygram tarczycy (Tc-99) . Tarczyca w po這瞠niu typowy, w ca這軼i
    powi瘯szona. Zmniejszony wychwyt znacznika nad g鏎nym biegunem p豉ta prawego.
    * BCI - rozproszone kom鏎ki limfoidalne oraz liczne drobne grupy tyreocyt闚
    bez cytologicznych cech z這郵iwo軼i!
    Wskazanie lek闚: Thyrozol 2x 20 + proplanol

    Po wyj軼iu ze szpitala zacz窸am ty i czu si lepiej ale w wynikach tego nie
    by這 wida:
    26.05.2009.
    TSH 0.005 (N 0.4-4)
    ft4 0.647 (N 0.8-1.9) -13,91%
    Ft3 3.69 (N 1.5-4.1) - 84,23 %
    15.12.2009.
    TSH 0.040 (N 0.27-4.20)
    18.12.2009.
    TSH 0,20 (N 0.3-6.0)
    T3 5,3 (N 2.2-5.0) 110,71 %
    Ft4 1,8 (N 0.7-2.2) 73,33%
    29.01.2010.
    FT3 3,17 1,50-4,1 (64,23%)
    FT4 1,25 eutyreoza 0,3 -1,7 (67,86%)
    Hipotyreoza < 0,08
    Hipertyreoza > 1,93
    Mam stwierdzon chorob G-B wraz z nadczynno軼i i guzkami niez這郵iwymi. Mam
    38 lat i jeszcze nie rodzi豉m.
    Po wyj軼iu ze szpitala ju na thyrozolu zacz窸y mi gar軼iami wypada w這sy,
    puchn望 sw璠z帷o oczy , ale za to unormowa豉m t皻no.
    W marcu zapisa豉m si na operacj, gdy m鎩 Endo m闚i 瞠 nie ma wyj軼ia, a ja
    ca造 czas my郵 czy to ju czas? Ma by ca趾owite wyci璚ie tarczycy.
    Czytam forum i ma這 jest os鏏 a w豉軼iwie jeszcze 瘸dnej , kt鏎a by napisa豉
    ze nie ma 瘸dnych k這pot闚 od czasu wyci璚ia tarczycy. Mi璠zy innymi problemy
    z g這sem, gard貫m albo spowodowane uszkodzeniem w trakcie operacji albo
    braniem du瞠j dawki wapna. Problemami z uregulowaniem hormon闚, balansowanie
    nadal mi璠zy nadczynno軼i a niedoczynno軼i a co za tym idzie objawami tych
    anomalii. Mo瞠 osoby bez problem闚 po prostu nie pisz!!
    Boj帷 si operacji nie tyle boje si samego zabiegu, nie boje si tez a tak
    uszkodzenia strun, ale boj si wyci璚ia powa積ego organu odpowiedzialnego za
    gospodark hormonaln organizmu kt鏎e maj wp造w na wszystkie procesy. A jak
    sami tu piszecie lekarzowi to dynda, bo nie wycina sobie i to nie on b璠zie
    ponosi konsekwencji decyzji.
    Bardzo Was prosz o pomoc w podj璚iu decyzji. Czekam na glosy za i przeciw.
    Pytam:
    Jak z wag, czy od momentu wyci璚ia ca造 czas b璠 walczy z nadwag? Jak jest
    u Was?
    Czy ma to wp造w na szybsze przekwitanie i starzenia si?
    Czy si造 witalne, libido nie spada?
    Czy cz瘰te s depresj tak jak przy niedoczynno軼i?
    Pozdrawiam i czekam na informacj ju do鈍iadczonych.


    Zaawansowany formularz
    • 01.03.10, 16:18
      W takim przypadku jak Tw鎩 w kraju lekarze proponuj unormowanie pracy tarczycy tyreostatykami, a potem zniszczenie tarczycy jodem radioaktywnym. Czasami, ale b. rzadko proponuj wyci璚ie tarczycy, aby nadczynno嗆 nie powraca豉 co przy jodowaniu cz瘰to si powtarza.
      Natomiast w EU najcz窷ciej po wyr闚naniu pracy tarczycy nast瘼uje jej resekcja. I tu jest pewne, 瞠 nadczynno嗆 nie powr鏂i.
      Dalsze leczenie w obydwu przypadkach to podawanie syntetycznej tyroksyny.


      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
      • 10.03.10, 16:40
        Wczoraj zrobi豉m znowu wyniki. Nic nie zmienia豉m w dawkowaniu tyrozolu a tu
        znowu 幢e. Operacj znowu chyba musz prze這篡.
        09.03.2010.

        FT4 - 0.656, norma (0.93 - 1.7)] - 35.58%
        FT3 - 2.15, norma (2.57 - 4.43)] - 22.58%

        TSH 0,051 [0,4-4,0]
    • 17.03.10, 20:15
      Witam,

      Od 5 lat lecz si na nadczynno嗆 tarczycy z wolem guzkowatym. Mam 25 lat. i
      jestem dwa miesi帷e po operacji wyci璚ia tarczycy. I chyba z tego co piszesz
      b璠 pierwsz osob, kt鏎a nie ma dolegliwo軼i zwi您anych z wyci璚iem tarczycy.
      Ale od pocz徠ku..
      Tak jak i Ty przed operacj czyta豉m i zbiera豉m du穎 informacji o jej
      przebiegu, mo磧iwych komplikacjach i skutkach ubocznych. Jednymi by豉m bardziej
      innymi mniej zmartwiona.
      Natomiast dzi jestem ju po zabiegu i 瘸dnych dolegliwo軼i z tym zwi您anych nie
      mam i nie mia豉m! Pobyt w szpitalu trwa trzy doby i ze szpitala wychodzi豉m ju
      bez szw闚! Operacja trwa豉 dwie godziny. Nie m璚zy這 mnie i nie m璚zy wchodzenie
      po schodach, nie krztusz si, nie zmieni mi si g這s, nie mia豉m 瘸dnego nawet
      kr鏒kotrwa貫go pora瞠nia strun g這sowych, depresji nie mam, a i na si造 witalne
      nie narzekam smile) Je瞠li chodzi o wag to ju jaki czas temu przyty豉m kilka
      kilo i one ca造 czas ze mn s smile Teraz mam delikatn niedoczynno嗆 TSH 5,1
      [0,27-4,20] hormony w normach. Procentowo FT4 59,49% a FT3 21,43%. Jestem na
      Euthyroxie 100 raz dziennie + dwa razy w miesi帷u 125 mg. Powiedzieli mi 瞠 to
      na zablokowanie tarczycy przed odrostem i 瞠 b璠 go mia豉 造ka rok lub p馧tora
      p騧niej by mo瞠 ten kikut kt鏎y mi zostawili zacznie jako tako sam pracowa.
      Jedyne co mi si nie podoba, a co zacz窸o si po operacji to to, 瞠 jest mi
      strasznie zimno, ale to pewnie wynik niedoczynno軼i.
      Podsumowuj帷. Ja po operacji widz same plusy i ciesz si, 瞠 si na ni
      zdecydowa豉m i gdybym musia豉 jeszcze raz to bez wahania bym posz豉. Teraz
      nareszcie mog zaczyna my郵e o potomstwie, oczywi軼ie jak TSH troszk spadnie
      smile) blizna r闚nie nie jest du瘸 wink

      Je郵i b璠ziesz mia豉 jeszcze jakie pytania, pisz!

      t.usia
      • 17.03.10, 23:14
        t.usia napisa豉:

        Teraz mam delikatn niedoczynno嗆 TSH 5,1
        > [0,27-4,20] hormony w normach. Procentowo FT4 59,49% a FT3 21,43%.

        Masz problemy z przemian T4 w T3.
        Poszukaj przyczyny, kt鏎a mo瞠 by pod postaci
        braku, selenu lub ferrytyny.


        Jestem na
        > Euthyroxie 100 raz dziennie + dwa razy w miesi帷u 125 mg.

        O rany, jakie 鄉ieszne dawkowanie.
        Dlaczego tylko 2 x w m-cu lub a tyle razy?!





        > Jedyne co mi si nie podoba, a co zacz窸o si po operacji to to, 瞠 jest mi
        > strasznie zimno, ale to pewnie wynik niedoczynno軼i.

        zgadza si, to jeden z objaw闚.

        • 18.03.10, 17:49
          Mo瞠 i troch 鄉ieszne, ale cz瘰to jakie taki kombinacje 造kania lek闚 z moj
          endo robi造鄉y i to z dobrym skutkiem. Zobaczymy co b璠zie tym razem. badania
          dopiero za 3 miesi帷e. Ju raz wzi窸am zwi瘯szon dawk euthyroxu i czu豉m si
          fatalnie, ca造 czas kr璚i這 mi si w g這wie sad
          • 18.03.10, 19:52
            je郵i mog si wtr帷i w dawkowanie tyroksyny,
            to ja nie zmienia豉bym ilo軼i euthyroxu. Raczej poszuka豉bym
            przyczyny braku przemiany wykonuj帷 badania
            poziomu ferrytyny i wit. B12.
            A mo瞠 brakuje Ci po prostu selenu.
            Ale to tylko takie moje obserwacje w trakcie d逝goletniej
            terapii; ja nie jestem lekarzem i si nie znam.


            --
            www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
            • 18.03.10, 20:23
              Euthyrox 100 dosta豉m po wyj軼iu ze szpitala na blokad tarczycy przed
              odro郾i璚iem, a zwi瘯szy dawk kaza豉 mi moja endokrynolorzka po obejrzeniu
              wynik闚 bada 6 tygodni po operacji i to zwi瘯szenie ma chyba pom鏂 mi pozby
              si niedoczynno軼i, poniewa chc wkr鏒ce stara si o dziecko. W豉郾ie zacz窸am
              stosowa kolejn niekonwencjonaln metod doj軼ia do 豉du z moim organizmem.
              Zobaczymy mo瞠 to przyniesie efekty smile) A mam jeszcze pytanie o wap. Czyta豉m
              瞠 niekt鏎e osoby maj z nim po operacji problem. Tymczasem ja po operacji
              dosta豉m 30 kapsu貫k do po趾ni璚ia co zrobi豉m smile) a teraz o skontrolowaniu jego
              powodu nikt nic nie m闚i. jakie s objawy jego niedoboru? Czy powinnam si tym
              martwi?
              • 18.03.10, 21:59
                t.usia napisa豉:




                W豉郾ie zacz窸a
                > m
                > stosowa kolejn niekonwencjonaln metod doj軼ia do 豉du z moim organizmem.


                do 豉du pod jakim k徠em?
                napiszesz co to za metody?


                > Zobaczymy mo瞠 to przyniesie efekty smile) A mam jeszcze pytanie o wap. Czyta豉m
                > 瞠 niekt鏎e osoby maj z nim po operacji problem.


                czasami podczas zabiegu
                zostaj usuni皻e przytarczyczki /nota bene s bardzo ma貫/,
                kt鏎e reguluj przemian wapniowo - fosforow.
                Chirurg, kt鏎y wykonywa zabieg pami皻a o nich
                i dzi瘯i temu, na szcz窷cie, nie masz tego problemu.
                Tylko si cieszy.




                --
                www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                • 20.03.10, 09:12
                  na razie nie chcia豉bym za wiele m闚i i chwali bo jeszcze nie znam dzia豉nia.
                  To suplememt diety Flavon. Nie wiem mo瞠 s造sza造軼ie. R騜ne opinie mo積a o nim
                  us造sze, oczywi軼ie i dobre i z貫, ale najlepiej chyba najpierw samemu
                  spr鏏owa a potem si wypowiada. Zaszkodzi raczej nie zaszkodzi. za miesi帷
                  zrobi pierwsze badania to si pochwal jak b璠zie czym big_grin

                  t.usia
      • 01.04.10, 23:32
        Tusia dzi瘯uj za odpowied, bo straci豉m nadziej na jak彗olwiek.

        Ja ju po operacji. Dzi wysz豉m ze szpitala i niestety nie jest kolorowo.
        Trzymali mnie p馧tora tygodnia. Operacja trwa豉 d逝go. Na pocz徠ku pami皻am
        straszny b鏊 z瑿闚, g這wy, uszu od tego odgi璚ia w ty w trakcie operacji.
        Utrzymywa si w niezno郾ej postaci prawie 4 doby, leki dzia豉造 na chwile. Ze
        wzgl璠u na Basedowa lekarz wycina wszystko, 瘸dnych kikut闚, a wr璚z odwrotnie,
        ka盥 widoczn kom鏎k - wszystko po to 瞠by nie odros豉!!! Blizna do嗆 豉dna,
        goi si. Ale z g這sem kicha. W opisie: ograniczenie ruchomo軼i obu strun
        g這sowych - niedomykalno嗆. Na razie czekam bo mam nadzieje 瞠 to jednak tylko
        obrz瘯 i powoli g這s wr鏂i do przyzwoitego stanu. Przytarczyczki chyba nie
        ruszone bo nie mam dr皻wienia r彗, ale w szpitalu ca造 czas podawali kropl闚y z
        wapnem. Na struny dostawa豉m sterydy (Fenicord, Nivalin).
        Nadal mam bra Nivalin+ Doxinum + Euthyrox.
        • 01.04.10, 23:45
          Skoro siedzia豉m tak d逝go w szpitalu to wymog豉m na odchodnym jeszcze wyniki.
          TSH 1.328 (0,35-4,94)
          FT4 0.47 (0,7-1,48) - 29.49%
          FT3 1,0 (1.71 - 3.71) -35.50%

          Dosta豉m Euthyrox 25 x 1 rano

          Dziwnie si czuj, bo wydaje mi si 瞠 jestem raczej podminowana nabuzowana ni
          senna. Mam takie dziwne ko豉tania, niespokojne serce, ale ci郾ienie w normach.
          Mo瞠 to wynik tych steryd闚.
          B璠 obserwowa dalej.
          • 02.04.10, 08:26
            Najwa積iejsze, 瞠 pozby豉 si nadczynno軼i.
            Teraz przed Tob okres rehabilitacji,
            kt鏎y powinien przebiega pod k徠em podnoszenia
            hormon闚. Masz je poni瞠j dolnej kreski!!!
            Zalecone 25mg euthyroxu przy takich poziomach
            jest male鎥 dawk. I Twoje samopoczucie to jej
            wynik. Je郵i masz odwag i si nie boisz podno
            dawk o nast瘼ne 25mg. Po kilku dniach napisz
            jak si b璠ziesz na 50mg czu豉.

            Pozdrawiam

            Tess
            --
            www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
            • 02.04.10, 13:28
              Na razie nic jeszcze nie wzi窸am. Wczoraj wysz豉m ze szpitala a wyniki przysz造
              tu przed wypisem. Tak wi璚 dopiero dzisiaj kupi t 25. W szpitalu jeszcze mi
              nie podawali w tym kierunku bo to podobno za wcze郾ie. W豉軼iwie si陰 wymog豉m
              TSH, FT3 i FT4. Operacja mia豉 miejsce 22.03. Min窸o nie wiele czasu.
              Ale skoro pozby豉m si nadczynno軼i to dlaczego czuje si jakbym j mia豉. Dzi
              w nocy prawie nie spa豉m, jakie 2, 3 h. Posprz徠a豉m ju prawie ca貫
              mieszkanie. Jestem jak na speedzie jakim. Nie mia豉m tyle energii przy
              nadczynno軼i. wink
              Czyli co, wg wynik闚 mam niedoczynno嗆?
    • 18.04.10, 09:36
      Czy dr皻wienie du篡ch palc闚 u n鏬, szczeg鏊nie w lewej stopie to mo瞠 by wynik
      uszkodzenia przytarczycy? W豉軼iwie nie mam czucia w tym palcu. W szpitalu
      pytali czy nie dr皻wiej mi ma貫 palce u r彗, a tu inne usytuowanie. Jakie
      badania powinnam zrobi aby to stwierdzi?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysy豉j powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro軼i zarz康zanie powiadomieniami zaloguj si lub zarejestruj si.

lub anuluj

Zaloguj si

Nie pami皻asz has豉 lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno軼i za tre嗆 wypowiedzi zamieszczanych przez u篡tkownik闚 Forum. Osoby zamieszczaj帷e wypowiedzi naruszaj帷e prawo lub prawem chronione dobra os鏏 trzecich mog ponie嗆 z tego tytu逝 odpowiedzialno嗆 karn lub cywiln. Regulamin.