Wyniki FT3 FT4 w CIĄŻY - proszę o interpretacje Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

  • Witam,
    Jestem w 1 miesiącu ciąży, jak tylko się dowiedziałam zrobiłam
    wyniki na tarczycę, oto moje wyniki:
    TSH 2,33 norma 0,27-4,20
    FT3 3,68 norma 2,00-4,40
    FT4 1,27 norma dla kobiet w ciąży I trymestr 0,9-1,5
    Na razie czekam na wizytę u endo na 11.sierpnia.

    Proszę powiedzcie dziewczyny czy wszytko ok? Nie jestem na żadnych
    lekach , przed ciąża miałam tylko monitorowaną tarczycę ale nie
    dostawałam żadnych leków wyniki pół roku przed ciążą wygładały
    następująco:
    TSH 1,74 norma 0,4 - 4,0
    FT3 4,09 norma 1,8 - 4,2
    FT4 1,46 norma 0,89 - 1,76
    wszystkie przeciwciała w normie oprócz TG 265,88 norma 0,00 - 4,11

    Moje drugie pytanie to czy oprócz powyższych badań powinnam
    powtarzać przeciwciała w ciąży ? Czy tylko TSH FT3 FT4? Jak często
    je robić?
    • up
    • jak po wizycie?
      czy spełniła Twoje oczekiwania?
      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    • olih napisała:

      >
      > Witam,
      > Jestem w 1 miesiącu ciąży, jak tylko się dowiedziałam zrobiłam
      > wyniki na tarczycę, oto moje wyniki:
      > TSH 2,33 norma 0,27-4,20
      > FT3 3,68 norma 2,00-4,40
      > FT4 1,27 norma dla kobiet w ciąży I trymestr 0,9-1,5


      FT4 61.67% [wynik 1.27, norma (0.9 - 1.5)]

      FT3 70% [wynik 3.68, norma (2 - 4.4)

      wyniki są bardzo przyzwoite.


      > Na razie czekam na wizytę u endo na 11.sierpnia.
      >
      > Proszę powiedzcie dziewczyny czy wszytko ok? Nie jestem na żadnych
      > lekach , przed ciąża miałam tylko monitorowaną tarczycę ale nie
      > dostawałam żadnych leków wyniki pół roku przed ciążą wygładały
      > następująco:
      > TSH 1,74 norma 0,4 - 4,0
      > FT3 4,09 norma 1,8 - 4,2
      > FT4 1,46 norma 0,89 - 1,76


      FT4 65.52% [wynik 1.46, norma (0.89 - 1.76)]

      FT3 95.42% [wynik 4.09, norma (1.8 - 4.2)]

      Tu spora różnica między poziomami hormonów.


      > wszystkie przeciwciała w normie oprócz TG 265,88 norma 0,00 - 4,11


      masz postawioną jakąś diagnozę?


      >
      > Moje drugie pytanie to czy oprócz powyższych badań powinnam
      > powtarzać przeciwciała w ciąży ? Czy tylko TSH FT3 FT4? Jak często
      > je robić?

      Badania robimy w zależności od samopoczucia
      i poziomów hormonów.
      Najczęściej co 4 tyg.
      Czy miałaś wykonane usg tarczycy?
      Bardzo by się przydało.


      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    • Witam po kilkutygodniowej przerwie, zrobiłam kolejne badania, od ostatnich mineło około 4 tygodni, oto one:
      TSH 1,29 (norma 0,27-4,20) 25,95%
      FT3 3,86 (norma 2,00-4,40) 77,5%
      FT4 1,36 (norma I trymestr 09-1,5 77,76%; II trymestr 0,8-1,3 112%)
      Nie wiem na którą normę w przypadku FT4 powinnam patrzyć w sumie jestem na pograniczu końca I trymestru a początku II trymestru.
      Jestem obecnie w 11-12 tygodniu ciąży. Przypomnę że dotąd nie brałam żadnych hormonów na tarczyce.

      Czy te wyniki kwalfikują się już do leczenia hormonami?
      Czy powinnam się martwić?

      Na ostatniej wizycie lekarz położył głównie nacisk na TSH, że ważne żeby nie szło w górę , u mnie akurat maleje ale FT3 FT4 idą w górę.
      Martwię się o dziecko,
      pozdrawiam
      olih
    • Witam, dziewczyny powiedzcie mi czy mogę brać witaminy z jodem , w preparacie przepisanym przez ginekolog jest 200ug - zalecane dzienne spożycie.

      Mąż kupił dziś te witaminy i tknęło mnie żeby coś poszperać w temacie jodu i widzę że opinie są różne, na dodatek witaminki z najdroższej półki, cena powaliła mnie z nóg (Pani dr nie liczy się coś z moim budżetem) czyżby miały pójść do kosza? sad
      Czy przy takim wynikach jakie mam ja, branie jodu nie zaszkodzi mojej tarczycy? A co z dzieckiem, jak zażywanie/niezażywanie jodu w ciąży wpłynie na dziecko?

      Wizytę u endo mam 14 października, może coś podpowiecie do tego czasu?

      Sama nie wiem co robić.
      Pozdrawiam
      Ewelina.
    • Proszę o interpretację, oto moje kolejne trzecie wyniki od początku ciąży jestem obecnie w 15 tc.
      tsh 1,81 (0,27-4,20)
      ft3 3,52 (2,00-4,40)
      ft4 1,14 (dla kobiet w ciąży w II trymenstrze: 0,80 - 1,30)

      Według mnie jest ok, co sądzicie?
    • tsh 1,85 (0,27-4,2) 40,20%
      Ft3 3,3 (2,0-4,4) 54,17%
      Ft4 0,98 (0,93-1,7) 36%
    • up
    • Kochana Hashi-tess,
      Dzis odebrałam kolejne wyniki, ostatnio pisałaś o włączeniu leczenia ale najpierw zaleciłaś powtórzyć je po 2 tyg. Niestety zrobilam je dopiero po 4 tygodniach od ostatnich wyników (są podane we wczesniejszym wpisie), dodam jeszcze że obecnie jestem w 24 tygodniu ciąży (więc to końcówka II trymetru),a obecne wyniki są nastepujące:

      TSH 1,31 (0,27-4,2) 26,46%

      FT3 3,04 (2,00-4,40) 43,33%

      FT4 1,03 (0,8-1,3) normy dla II trymestru ciąży 46 %
      (0,7-1,2) normy dla III trymestru ciąży

      Mój lekarz głównie zwraca uwage na tsh powiedzial ze najlepiej jak w ciąży oscyluje w granicach 1, jesli zaczyna za bardzo rosnąć wtedy patrzy na Ft3 Ft4, drugi endokrynolog u ktorego bylam w trakcie ciązy stwierdzil ze jak beda wyniki poza norma dopiero wtedy zaczynamy leczenie, kazdy oczywście ma swoja wersje wypadalo by pojsc do trzeciego lekarza ale ze względu na to ze jak do tej pory wyniki były w porzątku nie szukalam kolejnego specjalisty, najpierw chciałąbym zasięgnąć twojej opini.
      Dodam ze czuję się super, jedyni minus to to ze na wieczór lekko puchna mi nogi ale ginekolog zwala to na ciążę i mój 8godziny siędzący tryb pracy.

      Czy te wyniki są nadal ok? A jeśli nie jakie niebezpieczeństwo stanowią dla dziecka, martwię się trochę.
      Pozdrawiam

      olih
      • obecne wyniki są super.
        Sa na odpowiednim poziomie
        i w bardzo korzystnym dla siebie stosunku.
        Twoja tarczyca radzi sobie extra.
        Ciesz się maleństwem w brzuszku,
        które jest na pewno zdrowe.

        A ja Cię serdecznie pozdrawiam

        Tess
        --
        www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
        • Dziękuję Ci bardzo Hashi - tess , wystarszyłam sie troche ze Ft3 Ft4 są poniżej 50% czytałam ze powinny byc w górnej granicy, ale się ciesze że wszytko jest ok, pocieszyłaś mnie. Dziekuje Ci bardzo i również serdecznie Cie pozdrawiam i życzę zdrowia.
          Pa
      • witajcie czytam was od ponad roku tyle też trwało moje leczenie przed ciążą teraz jestem w 34 tygodniu, moj pierwszy post nie chcę na razie zakłądać nowego tematu ale chyba będę niedługo musiała... nie dam sobie z tym rady sama...
        Proszę powiedz olih gdzie robisz te badania, w jakim mieście? W moim laboratorium jest jedna norma dla ludzi w ciąży i nie w ciąży dla FT4 (0,93-1,7), nie ma rozróżnienia na trymestry. Podobna norma do Twojej wyjściowej "nie ciążowej" normy. Martwi mnie jedna rzecz ponieważ jeśli liczyć procentowo moje hormony wg normy z mojego lab, mam ciągle ft4 w dolnej granicy... a ft 3 około połowy normy. Przed ciążą brałam 50 euthyroxu, do wczoraj 200 a od dziś 225... ale jeśli liczyć wynik ft4 wg Twojej normy z 3trym, to mam w tym momencie 100%! Jak to jest z tymi normami? Sama już nie wiem co robić, podniosłam dawkę na zalecenie mojej endo, choć jej nie ufam, czy może być tak że wpadnę w nadczynność nie wiedząc o tym? Dziewczyny może coś podpowiecie? Przepraszam że podpinam się pod post olih ale ciekawa jestem dlaczego te normy sa inne u Niej w lab. Pozdrawiam
    • Witam,
      Oto moje kolejne wyniki:
      Ciąża 27 tydzień
      TSH 2,0 (0,27 - 4,20) 44,02 %
      FT3 2,70 (2,00 - 4,40) 29,17 %
      FT4 0,92 (0,70 - 1,20) 44,00 %

      TSH poszło w górę od ostatniego badania a FT3 spadło, czy jest w tym coś niepokojącego, przypominam że nie przyjmuje żadnych leków, czuję się ok, dziecko ładnie rośnie.
      Z góry dziękuje za odpowiedź

      olih
    • TSH 2,64 60,31%
      FT3 2,78 32,50%
      FT4 0,88 36,00%
      Normy takie same jak wyżej przy poprzednich wynikach, czuje sie ok, nie biore żadnych leków na tarczycę. Czy nadal jest u mnie wszystko w porzadku?
    • witam. Od pewnego czasu sledze rożne watki dotyczące problemów z tarczycą na tym forum. Postanowiłam napisać ponieważ potrzebuje opinii ktore moze w jakims stopniu pomogą mi sie uspokoić. Nigdy nie chorowałam na tarczycę, dlatego tez nigdy nie wykonywałam zadnych badan w tym kierunku. Jestem w ciąży po raz trzeci. W 16 tygodniu ciąży lekarz zlecił mi wykonanie badania tsh, gdyz dopatrzył sie ze nie mialam robionego tego badania i stwierdził że dla formalności można wykonać. Wynik wydał mi sie strasznie wysoki, wynosił 33,02 (przy normie 0,34-4,82). Po konsultacji telefonicznej z ginekologiem (ktory zalecił wykonac jeszcze ft3 i ft4), jeszcze tego samego dnia znalazłam sie u endokrynologa. pani doktor na podstawie samego wyniku tsh oraz usg tarczycy stwierdziła ze jest to przewlekłe zapalenie tarczycy, choroba o podłożu autoimmunologicznym, zapisała mi tabletki euthyrox n100, ktore jak stwierdziła bede zażywać do końca życia. Po powrocie do domu zaczęłam przeglądać internet w poszukiwaniu informacji na temat niedoczynności i jej wpływu na ciąze. To co przeczytałam jest przerażające: upośledzenia umysłowe,wady układu krazenia, układu kostnego, nerwowego.... Boże sad(((. W międzyczasie powtórzyłam badanie tsh i zrobiłam ft3 i ft4. Wyniki nastepujace:
      tsh - 43,05 (norma 0,34-4,82)
      ft3 - 4,22 (norma II trymestr 3.21-5,45)
      ft4 - 7,31 (norma II trymestr 9,63-17)
      Czy to oznacza ze moje dziecko w pierwszym trymestrze ciąży nie otrzymało odpowiedniej dawki hormonów potrzebnych do prawidłowego rozwoju??? gdzieś na forum wyczytałam ze niski poziom w drugim trymestrze oznacza ze dziecko wykorzystało hormony w pierwszym od matki stad spadek. Dodam ze nigdy nie miałam objawów typowych dla niedoczynnosci, a te ktore pojawiły sie teraz czyli zmeczenie i uczucie sennosci zwalałam na ciąże. Urodziłam dwoje zdrowych dzieci, czy to mozliwe ze chorowałam na to w poprzedich ciązach?
    • Witam ponownie,
      Jestem już po porodzie, urodziłam 10.04.2011 zdrowego synka. Po miesiącu wykonałam wyniki badań które wyglądają nastepująco:
      TSH 1,18 (0,27 - 4,20)
      FT3 3,07 (2,00 - 4,40)
      FT4 1,14 (0,93 - 1,70)
      i dodatkowo wykonałam badanie na przeciwciała które po pierwym porodzie miałam sporo powyżej normy (pisałam o tym na początku mojego wątku) i wyszły nastepujące:
      antyTG 16,63 (norma do 115,00)

      I teraz sie zastanawiam jak to mozliwe że przeciwciała wróciły do normy?
      Zapalenie tarczycy ustapiło samoistnie??? Czy druga ciąża przyczyniła sie do tego ze zapalenie sie cofnęło?
      Jak mam to traktować?
      Szczerze powiem że ucieszyłam się jak to zobaczyłam
      Czy powinnam wykonać jakies dodatkowe badania?

      Prosze o opinie na temat moich wyników i tego jak często obecnie wykonywać te badania.
      Dodam że karmię piersią i nie przyjmuje odsamego początku żadnych leków związanych z zapaleniem tarczycy.

      Pozdrawiam
    • Chciałam jeszcze tylko dodać że synek urodził sie duży 3950g/60cm przybiera bardzo szybko tzn przez pierwsze 6 tygodni około 500 g na tydzień teraz troszkę zwolnił ale ogólnie nie wygląda na swój wiek, mimo że synek ma niecałe 3 miesiące każdy po wiekości dziecka ocenia go na 4-5 m-cy. Mając 2 m-ce ważył 6600g. Bardzo sie cieszę ze tak rośnie ale jednocześnie gdzieś kołacze mi sie myśl czy to nie tarczyca ma na to wpływ?
      Pierszy syn urodził sie drobny zupełne przeciwieństwo drugiego.
      Podobno dzieci teraz maja robione przesiewowe badanie tarczycy po urodzeniu ale nie moge sie doszukac wyników w książeczce, czy oni to jakoś inaczej zapisują? szukam oznaczeń typu TSH FT3 FT4 ale nic takiego nie widzę.
      Z góry dziekuję za odpowiedź.
      • Witaj Kochana - życzymy Maluszkowi i Tobie wszystkiego dobrego.
        Co do przeciwciał - oj - nic nie czytasz na temat choroby, a trzeba!Przeciwciała są raz takie raz takie, czasem nie ma ich w ogóle, czasem rosną ---to nie jest stałe miano.
        Przelicz swoje wyniki na %--(link na str hashimoto) --bo nie mam czasu liczyć ---wolę ci odpisać. Jak się czujesz?
        Co do dzidzi - przesiewowe są robione w szpitalu i nie ma ich w książeczce - jesli są niepokojące wyniki przychodzi informacja do domu aby zgłosić się do poradni.

        Dzieciom powinnas robić badania raz w roku, a Maluszkowi powinnaś zrobić po zakończeniu 1 roku --dobrze byłoby po 6 miesiącach życia jesli coś jest nie tak/ niepokojącego/ dziwnego. W twoim wypadku - jednak sprawdzilabym tarczycę. jesli już dziecko będziesz kłuła zrób morfologię.


        pa
        • Dzięki za odpowiedz,
          Ja czuję się dobrze doskwiera mi tylko brak snu synuś daje popalić w nocy.
          moje wyniki procentowo:
          TSH 23,16%
          FT3 44,58%
          FT4 27,27%
          Jeśli chodzi o te przeciwciała to zdziwiłam się dlatego że kiedyś na forum wyczytałam że jak już tarczyca wytwarza przeciwciała to są już do końca życia, że to świadczy o stanie zapalnym itp
          W takim razie co może oznaczać to że przeciwciała znacznie się zmniejszyły czy to istatne w chorobie?
          Dziecku i sobie robiłam ostatnio morfologię jest ok.
          Rozumiem że nalezałoby u mnie ponownie powtórzyc komplet badań plus usg?
          A dziecku na razie dać spokój?
          Starszy syn ma badane chormony srednio raz na 1-1,5 roku przy okzji innych badań. Wychodziły w norie , lekarze nie widza nic niepokojącego a mnie zawsze u niego niepokoił niski przyrost wagi i wzrost, teraz juz spadł z siatki centylowej ze wzrostem i obecnie diagnozujemy go endokrynologicznie i innych kierunkach.
          Pozdrawiam
          • Jeśli chodzi o te przeciwciała to zdziwiłam się dlatego że kiedyś na forum wyczytałam że jak już tarczyca wytwarza przeciwciała to są już do końca życia, że to świadczy o stanie zapalnym itp
            --------nie, to choroba jest do końca życia, a przeciwciała to wartość zmienna. Poczytaj np. o rzucie choroby. Bywa tak że przeciwciała wychodzą poniżej normy, np. ja tak mam generalnie, a tylko pare razy w roku skaczą powyżej normy tzn że choroba jest w trakcie zaostrzenia. U innych miano przeciwciała jest non stop bardzo wysokie. Kazdy ma inaczej.

            Tak - dziecko dobrze jest zbadać tak jak napisałam - jeśli nic się nie dzieje - po zakończeniu każdego roku życia.

            Twoje hormony są niziutkie - ft4 jest juz mało i za chwilę moim zdaniem wejdziesz w niedoczynność - nie wiem jak u ciebie ze zrzucaniem wagi, włosami , skórą, obrzęki?, samopoczucie, sen, laktacja, koncentracja? Niewiele napisałaś.
            • Witam,
              Moje samopoczucie w miarę dobre, doskwiera zmęczenie związane z trudami macierzyństwa, czasami nie mam już na nic siły ale mały mimo że ma niecałe 3 m-ce jest bardzo aktywnym dzieckiem mało śpi i w sumie 100% czasu mu poświęcam, zero odpoczynku w związku z czym jestem zmęczona i wiecznie niewyspana, włosy jak na razie ok - nie wypadają wydają sie zdrowe zagęsciły się i umocniły w czasie ciązy i na razie tak zostało, skóra sucha ale mało piję wiec nie wiem czy to nie jej przyczyną, z wagi lecę szybko - dieta eliminacyjna wiec mało urozmaicona i lekkostrawna i mimo ze w ciazy przytyłam 25 kg wrociłam juz do swojej wagi sprzed ciąży, obrzęki-niewystepują, laktacja - wieczny nadmiar pokarmu, częste zastoje, koncentracja-słaba ale obecne dużo spraw na głowie do tego poważne problemy rodzinne. Nie wiem czy niektóre objawy wiązać z tarczycą czy innymi przyczynami, na dwoje babka wróżyła...
              • olih napisała:


                Nie wiem czy niektóre objawy wiązać z tarczycą czy innymi przyczynami
                > , na dwoje babka wróżyła...


                Twoje poziomy h. tarczycy mówią o tym,
                że masz ich za mało.
                w przeliczeniu na % wyglądają tak:

                FT4 27.27% [wynik 1.14, norma (0.93 - 1.7)]

                FT3 44.58% [wynik 3.07, norma (2 - 4.4)]

                w/g mnie powinnaś wykonać usg tarczycy
                i pobieżyć z tymi papierzyskami do endo.

                Wiele można zwalać na opiekę nad maleństwem,
                ale Tobie już zaczyna brakować T4, kt. produkuje
                tarczyca. Dlatego organizm sięga do tkanek po
                zgromadzone tam FT3.
                --
                www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
                "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
                by Mirela

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.