Dodaj do ulubionych

rosnące antyTPO a poronienie???

16.08.10, 18:50
Witam,
choruję na niedoczynność tarczycy. Cały czas biorę Euthyrox N25 w
dawce 5 dni 1,5tabl., 2 dni 1 tabl. Jestem po dwóch poronieniach.
Ostatnie miało miejsce kilka dni temu, poroniłam w 8 tyg. ciąży.

Moje ostatnie wyniki robione w 4 tyg. ciąży:
TSH 3-cia generacja 1.58 uIU/ml 0.4-4.0
FT3 3,52 pg/ml 1.8-4.2 (71,67%)
FT4 1.39 ng/dl 0,9-1,8 (54,44%)

Przy tych wynikach lekarz prowadzący zwiększył dotychczasową dawkę
Euthyroxu N25:
1 tydzień: 6 dni 1,5 tabl; 1 dzień 1 tabl.
2 tydzień: 7 dni 1,5 tabl.
3 tydzień: 6 dni 1,5 tabl, 1 dzień 2 tabl.
Dalej mialam zrobić badania. Niestety nie zdążyłam.

Niepokoi mnie kwestia przeciwciał tarczycowych.
Rok temu robiłam przeciwciała i wynik był następujący:
Anty TPO 57,2 IU/ml
Anty TG <20 IU/ml

Badania przeciwciał w ciąży:
Anty TPO 198 IU/ml
Anty TG <20 IU/ml

Co może oznaczać rosnacy poziom anty TPO. Czy to może być objaw
choroby Hashimoto? Jak narazie mój endokrynolog nie zdiagnozował tej
choroby. Czytałam, że anty TPO mogą doprowadzić do poronienia.
Proszę o interpretację mocih wyników.
Edytor zaawansowany
  • marsjanka1999 17.08.10, 08:12
    robiłaś usg tarczycy?
  • agasocrates1 17.08.10, 16:56
    Robiłam USG tarczycy, co prawda 7 m-cy temu ale opis był następujący:
    Tarczyca prawidłowej wielkości, typowej lokalizacji, ruchoma o nieco
    wzmożonej spoistości. Echogenniczność miąższu wyraźnie obniżona,
    echostruktura średnia i gruboziarnista.
    Guzków litych i torbieli nie znaleziono.
    Badanie kolorowym Dopplerem i Dopplerem mocy wykazało minimalnie
    wzmożone przepływy naczyniowe.
    Płat prawy 48x14,5x14mm-objętość 5ml
    Płat lewy 46x14x14mm-objętość 4,7 ml
    Grubość cieśni 2mm
    Objętość tarczycy 9,7 ml
    Tchawica bez zwężeń i przemieszczeń. Nie znaleziono powiększonych
    węzłów chłonnych wokół tarczycy. Obraz USG może odpowiadać
    niedoczynności tarczycy.
    Wskazana okresowa kontrola USG.

    Oto cały opis badania ultrasonograficznego.
  • smoru1 18.08.10, 09:51
    U mnie hashimoto zostało stwierdzone właśnie po podwyższonym aTPO i objawach.
    Tak więc nie mam dużego doświadczenia w tej dziedzinie,uczę się dopiero bo o
    chorobie wiem od 4 miesięcy, ale lekarka jak zobaczyła mój wynik z aTPO (710) to
    powiedziała, że to jest główna przyczyna poronienia. Poradź się Rostedy albo
    Kromlka - ufam im, mają duże doświadczenie.
    --
    Ania S
    mama:
    Patryka ur. 13.03.2004
    Aniołka *13.04.2010 www.wirtualnygrob.pl/grob,140.html Jeśli
    możesz zapal znicz dla mojego dzidziusia. Jeśli prześlesz mi link ja odwdzięczę
    się tym samym. Dziękuję.
  • hashi-tess 18.08.10, 11:50
    agasocrates1 napisała:

    >
    > Niepokoi mnie kwestia przeciwciał tarczycowych.
    > Rok temu robiłam przeciwciała i wynik był następujący:
    > Anty TPO 57,2 IU/ml
    > Anty TG <20 IU/ml
    >
    > Badania przeciwciał w ciąży:
    > Anty TPO 198 IU/ml
    > Anty TG <20 IU/ml
    >
    > Co może oznaczać rosnacy poziom anty TPO.


    oznacza, że jesteś w niedoczynności.
    Tarczyca chcąc wyprodukować hormony
    wysila się i tym samym daje sygnał
    do namnażania się p/ciał.



    Czy to może być objaw
    > choroby Hashimoto?

    Tak, to typowe dla tego schorzenia.


    Jak narazie mój endokrynolog nie zdiagnozował tej
    > choroby. Czytałam, że anty TPO mogą doprowadzić do poronienia.
    > Proszę o interpretację mocih wyników.


    Skoro obecny lekarz nie zdiagnozował Ci hashimoto,
    a wszystko wskazuje na to, że chorujesz na to
    schorzenie, to proponuję rozejrzeć się za innym endo.

    Rozumiem, że p dr czytał opis usg.

    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • agasocrates1 18.08.10, 14:21
    Dzisiaj odbieram wyniki, robiłam je kilka dni po ostatnim
    poronieniu. Moja pani doktor endokrynolog stwierdziła tylko, że
    leczenie będzie długie. Nie usłyszalam od niej słowa "hashimoto".
    Dowiedziałam się o istnieniu tej choroby z portali internetowych.
    Do tej pory byłam zadowolona z lekarza prowadzącego ale boję się, że
    nie daje rady. Szukam przyczyny poronień (2 w ciągu 4 m-cy), boję
    się, że to wina źle dobranej dawki leków.
    Mam pytanie?? czy poziom przeciwciał TPO można w jakiś sposób
    obniżyć??? Czy wpływa na ich wielkość dawka Eutyroxu??
  • smoru1 18.08.10, 14:37
    Musisz mieć dobrze dobraną dawkę euthyroksu. Jeśli unormujesz hormony to aTPO
    samo ci spadnie, ale niestety opada powoli i trzeba się uzbroić w cierpliwość.
    Mi po 4 miesiącach leczenia z 710 spadło do 588. Ale to wszystko zależy od
    odpowiedniej dawki euthyroksu.
    --
    Ania S
    mama:
    Patryka ur. 13.03.2004
    Aniołka *13.04.2010 www.wirtualnygrob.pl/grob,140.html Jeśli
    możesz zapal znicz dla mojego dzidziusia. Jeśli prześlesz mi link ja odwdzięczę
    się tym samym. Dziękuję.
  • agasocrates1 18.08.10, 18:03
    Dzisiaj odebrałam aktualne wyniki:
    TSH 2,29 0,4-4,0
    FT3 3.24 1,8-4,2
    FT4 1,44 0,9-1,8

    Dzwonilam do mojej endo i okazalo się, ze niepotrzebnie tak szybko
    zrobiłam te badania. Po poronieniu robi sie je najwcześniej 3 tyg.

    Ale martwi mnie ciagle rosnący poziom przeciciał Anty TPO:
    aktualnie mam 285 IU/ml (m-c temu było 198)
    Za trzy tyg. mam sie pojawić u endo i zobaczymy co dalej.
    Kazała mi też wykupić tabletki Cefasel 100, jak sie dowiedziałam w
    aptece to selen.
  • agasocrates1 18.08.10, 18:04
    smoru1 napisała:

    > Musisz mieć dobrze dobraną dawkę euthyroksu. Jeśli unormujesz
    hormony to aTPO
    > samo ci spadnie, ale niestety opada powoli i trzeba się uzbroić w
    cierpliwość.
    > Mi po 4 miesiącach leczenia z 710 spadło do 588. Ale to wszystko
    zależy od
    > odpowiedniej dawki euthyroksu.

    Dzięki Twojemu postowi pojawiło się światełko w tunelu. Ktoś mi
    powiedział, że przeciwciał anty TPO nie leczy sie, nie można na nie
    wpłynąć. Załamałam sie. Jednak nie ma co słuchać ludzi, którzy się
    nie znają. Dziękuję Ci bardzo za słowa otuchy!
  • smoru1 18.08.10, 22:31
    Nie ma za co. Ja sama jestem zielona jeszcze w tym temacie - powtarzam tylko co
    usłyszałam od mojego endokrynologa. Głowa do górysmile
    --
    Ania S
    mama:
    Patryka ur. 13.03.2004
    Aniołka *13.04.2010 www.wirtualnygrob.pl/grob,140.html Jeśli
    możesz zapal znicz dla mojego dzidziusia. Jeśli prześlesz mi link ja odwdzięczę
    się tym samym. Dziękuję.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.