Guz na tarczycy, prosze o pomoc! Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam

    Jestem tu pierwszy raz i bardzo licze na Waszą pomoc i wsparcie.

    Dwa miesiące temu dowiedzialam się że mam guza na prawym placie tarczycy (calkiem przypadkiem podczas rezonansu magnetycznego odcinka szyjenego kręgoslupa)
    Zrobiłam USG ( Płat prawy 34x55x25 - V-24,3 cm3. W części środkowej plata guz o niejednorodnej echogeniczności , częściowo torbielowty zmieniony 36x15mm.
    Cieśń tarczycy śr. 6mm.
    Powiększony węzel chlonny podżuchwowy po prawej stronie śr,22mm )
    Zrobiełam biopsje i hormony.
    Wynik biopsji (Rozpoznanie kliniczne : Struma nodosa lobii dex.
    Drobne grupy i rozproszone tyreocyty, makrofagi, koloid.
    Zmiana łagodna)
    TSH 1.48 (0.27-4.20)
    Następnie udalam się do endokrynologa który nie wiele mi powiedział oprucz tego że mam niedoczynność tarczycy ( ft3 obniżone)
    a guz trzeba usunąc .
    Dostałam Euthyrox 50 ale szczerze mówiąc to sama już nic z tego nie wiem... sad
    Prosze powiedzcie mi co mam robic czy z tych wyników USG i biopsji rzeczywiście wynika ze to jest zmiana łagodna czy biopsja może być żle wykonana , a może na podstawie USG mozna stwierdzic ze guz jest potencjalnie guzem groznym i przedewszystkim czy naprawde konieczna jest operacja sad

    Jutro mam kolejene USG.

    Bede bardzo wdzieczna za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi.

    Pozdarwiam Karolina

    • Witaj.
      Jeżeli nie ma innych przeciwskazań typu duża cukrzyca, problemy z sercem itp., to moim zdaniem, nie ma się co zastanawiać. Operacja tarczycy nie jest taka straszna, a po całkowitym usunięciu guza zostanie on dokładnie przebadany i dopiero wtedy będzie wiadomo co to tak naprawdę było. Ale jeśli masz wątpliwości co do konieczności zabiegu, to może najlepiej skonsultować wyniki u drugiego endokrynologa?
      Pozdrawiam cieplutko.
      • Witaj

        Dziekuje za szybką odpowiedz ...
        Tylko że ja panicznie boje się tej operacji... sad która najprawdopodobniej będzie konieczna gdyż mój guz rośnie.
        Dzisiaj bylam na kolejnym USG
        Opis USG: Tarczyca powiekszona ma strukturę niejednorodną guzowatą.
        Płat prawy powiększony 32x55x23 mm - V - 21.4cm3.
        W czesci środkowej jes guz o niejednorodnej echogeniczności, częściowo torbielowato zmieniony , otoczony echoujemnym rąbkiem 38x18mm .
        Cieśń tarczycy 4mm.
        Naczynia bez zmian.
        Dodam że oba USG byly robione w tym samym gabinecie przez tą samą Panią doktor w odstępie 2 miesięcy.

        Pozdrawiam Karolina

    • masz jakieś objawy?
      możesz wpisać wyniki badań?
      może powinnaś wykonać usg u innego radiologa.
      zawsze warto diagnozę skonfrontować z innym lekarzem.
      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
      • Wita

        U mnie zaczeło sie w pierwszej kolejności od pogorszenia widzenia i zaczełam być bardziej senna , nie potrafiłam sie na niczym skupić , miałam problemy z zapamietywaniem tak jakby mi sie film urywal. Następnie zaczeły mi ręce drętwieć i połowa twarzy.
        Aż w końcu dostałam jakiegoś dziwnego ataku ( trzesłam się cała , drętwiały ręce i połowa twarzy, widzenie było nie ostre i jakby za mgłą, nie mogłam mówic)- pogotownie zabrało mnie z pracy.
        Po badaniach które mi zrobili w szpitalu wyszło iż mam obniżony potas i nic więcej.
        Wtedy to właśnie zaczeła się moja długa droga do poznania prawdy, na temat tego co mi jest.
        Udałam sie do lekarza pierwszego kontaktu, od którgo to dostałam skierowanie na badania ( TSH-w normie, potas , wapń, magnez i morfologie -wszystkie wyniki dobre),
        oczywiście również poszłam do okulisty, żeby wyjaśnic przyczyne pogorszenia ostrości widzenia??
        Rezulatat taki ze juz nastepnego dnia miałm robiony rezonans magnetyczyn głowy .
        Okulistka u której byłam zrobiła wszystkie badania i jedno z nich ( Pole widzenia)
        ewidentnie wskazywlo że to może być tętniak- wynki MRG OK nic złego się nie dzieje.
        Nasępnie udałam sie do neurologa, który stwierdził ze to może być stwardznienie rozsiane i zalecił zrobienie wielu badan w tym kierunku takich jak rezonens odcinka szyjnego kręgosłupa,
        USG tętnic szyjnych, potęcjały wzrokowe i słuchowe, eeg.
        Właśnie wtedy na rezonansie szyjnego odcinka kręgosłupa lekarz zauważył guza na tarczycy o bardzo nie ciekawej srukturze.

        To by było na tyle sad
        Szczerze mówąc to jestem już zmeczona tym wszystkim ....

        Pozdrawiam i dziekuje za zainteresownie
        • ta niepewność co do zdrowia pewnie jest przyczyną Twojego zmęczenia.
          Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że wiesz o swojej niedomagającej
          tarczycy i już masz do pokonania tylko "jeden zaułek", aby poczuć się
          poprawnie.
          Wykonaj badania hormonów FT4, FT3 i TSH.
          Wykonaj badania z krwi p/ciał TPO i TG.
          Idź do innego radiologa po nowy opis stanu tarczycy.
          I nieodzownie poszukaj endo tyreologa.

          I już będzie lepiej.

          --
          www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
          • Witam

            Wykonaj badania z krwi p/ciał TPO i TG.

            Co to są z badania?

            Wszystkie badania zrobie w poniedziałek a jak bede miala wyniki dam znac .

            Pa smile

            • jak czytalam posty o raku tarczycy to ktos powiedzial ze najlepiej na usg isc do onkologa ktory robi operacje tarczycy - nie wiem czy dobrze powtorzylam ale wiesz o co chodzi - ja mam guzka ale na razie jest spokojny ale nastepne usg to wlasnie zamierzam sobie zrobic u takiego lekarza a nie jakiegos zwyklego usgieowca.

              --
              ......He believes in the work we do here.
              - And what would that be exactly?
              .........A moral fusion between law and order and clinical care.
              - Pardon me Doc. - A what between what and what?
              • Witam

                Zrobiłam badania a wyniki są według mnie jakieś dziwne , bardzo proszę o interpretację tych wyników.

                TSH 0,075 0,380-4,310

                FT4 15,54 10,60-21,00
                FT3 5,43 3,20-5,90

                Bardzo prosze niech ktoś mi to wyjaśni bo ja nic z tego nie rozumiem . Po 2 miesiącach branie leków wyniki TSH wychodzą gorsze, bardzo prosze pomoc.


                Pozdrawiam Karolina
                • badania wykonałaś będąc na dawce 50nikrogr tyroksyny,
                  bez porannej tabletki, kt. zażyłaś po wyjściu z lab.?
                  TSH przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny nie odzwierciedla
                  dokładnie stanu tarczycy. Najważniejsze są poziomy hormonów
                  FT4 i 3, a Twoje po przeliczeniu na % wyglądają tak:
                  FT4 47.50% [wynik 15.54, norma (10.6 - 21)]

                  FT3 82.59% [wynik 5.43, norma (3.2 - 5.9)]



                  --
                  www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm

                  • Tabletke zażyłam przed wyjściem z domu .
                    Powiedz prosze czy te wyniki po rzeliczeniu na procenty są dobre??

                    Pozdrawiam
                    • przykro mi bardzo, ale te badania są niewiarygodne
                      ponieważ najpierw idziemy do lab. gdzie pobierają nam krew,
                      a dopiero potem zażywamy tyroksynę.

                      Pomimo, że w przedstawionych przez Ciebie wynikach znajduje się
                      zażyta tyroksyna, to poziomy hormonów wskazują na niedoczynność.
                      Masz FT3 wyższe od FT4 i to sporo, a to mówi, że organizm
                      broni się przed niedoczynnością i korzysta z T4 zmagazynowanej
                      w tkankach.
                      Reasumując ten mój wywód mogę Ci podpowiedzieć,
                      że konieczne jest podniesienie dawki o 25mg
                      i po 6 tyg. ponowne oznaczenie FT4 i FT3.
                      Oczywiście w dniu badania tyroksynę zażyjesz po wyjściu z lab.
                      --
                      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                      • Dziekuje za odpowiedz.

                        Jutro ide do endo to podpytam o zwiększenie dawki tylko boje sie ze znowu zle trafiłam z wyborem....
                        Cóż jutro się okaże.

                        Mam straszny metlik w głowie coraz to bardziej przeraż mnie ta choroba.
                        Boje sie co będzie dalej.... mam 26 lat , dwoje dzieci, wspaniałego męża i dobrą prace tylko zdrowie mi nie dopisuje,
                        sama nie wiem dlaczego to wszystko tu pisze może porostu musze sie komus wyżalic.

                        Karolina
                        • Z dysfunkcją tarczycy można normalnie funkcjonować,
                          cieszyć się życiem pod warunkiem dobrze dobranej dawki tyroksyny.
                          Z lekarzem zawsze możesz dyskutować.
                          Zdecydowanym głosem możesz powiedzieć, że planujesz
                          podnieść dawkę bo wiesz, że zdrowy człowiek
                          FT4 i FT3 ma je na jednakowym poziomie.
                          A Twoje są mocno rozjechane.
                          Poza tym zawsze możesz powiedzieć, że to Twoje zdrowie
                          i Ty decydujesz o nim. Lekarz nie będzie miał wyboru,
                          będzie musiał się z Tobą zgodzić.
                          W innym przypadku po prostu poszukasz innego.
                          Dobrze jest też iść na wizytę lekarską z osobą towarzyszącą.

                          Głowa do góry, w niedługim czasie poczujesz się zdecydowanie
                          lepiej.

                          Pozdrawiam

                          --
                          www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                          • Dziekuje za słowa wsparcia smile

                            Byłam dzisiaj u endokrynologo .... niestety znowu zle trfiłam tzn.
                            Pani zrobiła mi USG - fakt bardzo dkladnie ( znalazla jeszcze jednego guzka w cieśni - bardzo malutkiego coprawda ).
                            Ale na moje pytanie odnosnie wyżej opisanych wyników powiedziała, iż ja wcale nie mam niedoczynności, tylko wręcz wpadam w nadczynność, stwierdzila to na podstawie TSH ktore było bardzo niskie a według niej na pdstawie badania FT3 i FT4 nie da sie stwierdzić czy pacjent ma nadczynność czy niedoczynność i że tych badan sie już nie wykonuje , a co za tym idzie kazała definitywnie odstawić hormony. Sama już nie wiem co o tym wszystkim mysleć i jak ja mam znaleść godnego zaufania lekarza ...
                            Zaczynam miec tego wszystkiego dosyć ... jestem już zmeczona .

                            Pozdrawiam Karolina

                            • karolinka2626 napisała:

                              > Dziekuje za słowa wsparcia smile
                              >
                              > Byłam dzisiaj u endokrynologo .... niestety znowu zle trfiłam tzn.
                              > Pani zrobiła mi USG - fakt bardzo dkladnie ( znalazla jeszcze jednego guzka w c
                              > ieśni - bardzo malutkiego coprawda ).

                              pytanie - czy to guzek czy zwapnienie.

                              > Ale na moje pytanie odnosnie wyżej opisanych wyników powiedziała, iż ja wcale n
                              > ie mam niedoczynności, tylko wręcz wpadam w nadczynność, stwierdzila to na pods
                              > tawie TSH ktore było bardzo niskie a według niej na pdstawie badania FT3 i FT4
                              > nie da sie stwierdzić czy pacjent ma nadczynność czy niedoczynność i że tych ba
                              > dan sie już nie wykonuje , a co za tym idzie kazała definitywnie odstawić hormo
                              > ny.

                              hmmmmm, tej pani należałoby zabrać prawo wykonywania zawodu.


                              Sama już nie wiem co o tym wszystkim mysleć i jak ja mam znaleść godnego za
                              > ufania lekarza ...


                              ja myślę, że najlepszym lekarzem będziesz dla siebie sama.
                              Powyższa p. dr............

                              > Zaczynam miec tego wszystkiego dosyć ... jestem już zmeczona .


                              wcale Ci się nie dziwię i doskonale Cię rozumiem.
                              Jednak nie możesz opuszczać rąk, naucz się dawkowania tyroksyny.
                              Cukrzycy też sobie sami ustalają ilość insuliny.

                              Czy coś zmieniłaś przez te kilka dni w dawce?

                              --
                              www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
                          • Hej Karolina

                            U mnie było podobnie z tym że ja ogólnie się bardzo źle czułem i co jakiś czas miałem przeróżne ataki typu :bardzo mocne duszności,drgawki,nierówne bicia serca czasem jego puls wzrastał do 140 uderzeń na minutę, czułem się beznadziejnie.Zrobiłem USG tarczycy ( na samym końcu) bo oczywiście w ciągu dwóch miesięcy odwiedziłem masę lekarzy od serca itp hehe No i kto by pomyślał miałem guza na prawym płacie którego nie dało rady wyleczyć i było trzeba ciąć..Nie zwlekaj , jeśli nie masz takich strasznych objawów to tym lepiej , operacja to jest naprawdę mały pikuś .Po co się męczyć naprawdę mówię Ci to szczerze od serca.
                            • witam,

                              Od soboty biore euthyrox w zwiękiszonej dawce i jak narazie nie czuje się wcale lepiej, nadal męczy mnie uporczywe "spanie".
                              Śpie doslowienie wszędzie ... w pracy w domu boje sie sie kiedys zasne za kierownicą , ratuje sie magnezem i mocnym expresso ale na mnie jakoś specjalnie niedziała.
                              Poza tym mam strasznie suchą skore i włosy , zastanawia mnie czy to hormony czy moja niedoczynność.
                              W najbliższy poniedzialek mam wizyte u Pana profesora Arenta z bytomskiej kliniki mam nadzieje ze tym razem sie uda smile

                              pozdrawiam i dzękuje Karolina
                              • Czesc Karolina!

                                Ja lecze sie na niedoczynnośc od połowy sierpnia... Zaczełam od dawki 25 . teraz biore 100/125 na przemian i dopiero zaczynam sie czuc troche lepiej. Nie poddawaj sie i walcz. W tej chorobie na efekty trzeba troche poczekac. Ja czekam na dzien kiedy nie bede chciala isc spac po powrocie z pracy... jest lepiej , ale do idealu troche brakuje...
                                • Hej

                                  Mam pytanie a raczej kilka które spędzają mi sen z powiek... mianowicie po jakim czasie ( biore już 3 miesiąc ) brania Eueytoxu (75) poczuje sie lepiej, bo jak dotąt nic sie nie zmienia , nadal jestem potwornie senna, mam suche włosy i skóre, ręce mi drżą a nawet okres w tym miesiącu dostalam dwa tygodnie za wcześnie . Czuje za trace kontrole nad wlasnym ciałem .
                                  Prosze o jakieś rady bo nie daje już rady.

                                  Pozdrawiam
                                  • karolinka2626 napisała:

                                    Czuje za trace kontrole nad wlasnym ciałem .

                                    hmm, trochę to dziwne sformułowanie.


                                    > Prosze o jakieś rady bo nie daje już rady.

                                    Napisz co zrobiłaś od początku października,
                                    aby poczuć się lepiej?!
                                    Rad otrzymałaś sporo. Proponuję, abyś poczytała
                                    je jeszcze raz, i jeszcze raz. Czytaj je tak długo,
                                    aż zrozumiesz co należałoby zrobić w Twojej sytuacji.
                                    Wiem, że jesteś w niedoczynności i kojarzenie
                                    w tym stanie jest dość trudne /znam to z autopsji/,
                                    ale uwierz, że bez zwiększenia dawki tyroksyny nie będziesz się lepiej
                                    czuła.
                                    • Czyli mam jeszcze zwiększyć dawke tyroksyny??
                                      a czy wcześnie mam zrobić badania FT3 i FT4?

                                      • To i ja prosze o pomoc tez. 21 pazdziernika mialam robione utrasound tarczycy - okazalo sie, ze mam 3 guzki o roznych wymiarach, ale ten na prawym placie ma zwapnienie (jest 5x5x5mmm) pozostale dwa wieksze nie maja wapna. Coz to moze znaczyc? Zaznaczam, ze w przyszly piatek mam wyznaczona wizyte u endokrynologa, a dotychczasowe wynyki tarczycy sa w normie. Te guzki odkryte zostaly przez przypadek robienia skanowania pluc.
                                        Dziekuje za rade
                                        Zoska
                              • karolinka2626 napisała:

                                > witam,
                                >
                                > Od soboty biore euthyrox w zwiękiszonej dawce


                                koniecznie napisz o ile zwiększyłaś dawkę.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.