Dodaj do ulubionych

Początek ciąży a niedoczynność.

22.10.10, 22:51
Od paru lat mam stwierdzoną niedoczynność - usg wykazało za małą tarczycę. Obecnie ustalona dawka euthyroxuN to 25 (tak wiem: dziecięca dawka big_grin , ale czułam się na niej ok).
Moje wyniki z 6tc (nie pamiętam, co jest co w skrótach):

hormon tyreotropowy: 0,807 uU/ml (0,34-4,94) - nigdy mi aż tak nie spadło
wolna trójjodotyronina: 4,39 pmol/l (2,63-5,7)
wolna tyroksyna: 13,43 pmol/l (9,01-19,05).

Zwiększyć sobie dawkę? Wizyta u dr dopiero za parę dni uncertain


--
"nos do góry, łokcie w bok i do przodu"
/ja/
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 24.10.10, 19:30
    Hi,
    minęło dwa dni od Twojego wpisu,
    napisz co zrobiłaś.
    Przeliczyłam Twoje wyniki na % normy
    i wyszły takie:
    FT4 44.02% [wynik 13.43, norma (9.01 - 19.05)]

    FT3 57.33% [wynik 4.39, norma (2.63 - 5.7)]

    Na ich podstawie można stwierdzić, że masz za niską dawkę
    tyroksyny i powinnaś ją podnieść, ja proponuję o 12,5, a Ty?
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • siedzibabanaulu 25.10.10, 17:18
    Hej smile
    A sobie zapodałam ćwiarteczkę 25, czyli łykam teraz 31,5. Ale nadal nie odczuwam poprawy, więc od jutra zwiększam dawkę.
    Masz nosa kiss
    --
    "nos do góry, łokcie w bok i do przodu"
    /ja/
  • siedzibabanaulu 25.10.10, 17:25
    Oj: 31,25 miało być - dwójkę mi zjadło big_grin
    --
    "nos do góry, łokcie w bok i do przodu"
    /ja/
  • hashi-tess 25.10.10, 19:38
    dobra decyzja.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • siedzibabanaulu 28.10.10, 11:15
    Pane doktore zaordynował mi 50 euthyroksu i badać tylko ft4, by "dociągnąć" do poziomu ft3.
    --
    "nos do góry, łokcie w bok i do przodu"
    /ja/
  • rewolka404 28.10.10, 21:16
    siedzibabanaulu napisała:

    >badać tylko ft4, by "dociągnąć" do
    > poziomu ft3.
    a skad wiadomo, ze ft3 nie spadnie? Badaj ft3 i ft4 z jednej probki.
    --
    "Ze strzępów radości powszednich los swój tkam.
    Z tęsknoty, otuchy, nadziei, układam swój świat..."
  • siedzibabanaulu 29.10.10, 15:06
    big_grin
    Sądzę, że pane doktore zapomniał mi o tym powiedzieć - i tak mam zamiar robić "komplecik" badań - jak zawsze, coby mieć większy pogląd i tszymać rękę "na pulsie" big_grin
    Taaa i wspomnę, że mi kazał zrobić wyniki dopiero za 4 tyg. ... ech... - jak dobrze, że nie uffufam tylko jednemu lekarzowi.
    kiss
    --
    "nos do góry, łokcie w bok i do przodu"
    /ja/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.