Dodaj do ulubionych

Trochę panikuje - obraz usg, wyniki krwi, biopsja

23.11.10, 22:24
opis usg: tarczyca o wymiarach:
-płat prawy -18 X 17 X 37 - objętosć 5,6
- płat lewy -15 x 16 x 39 - objętosc 4,6
cieśń grubości 2,8 mm
wielkość, położenie i kształt tarczycy w normie
Gruczoł tarczycowy normoechogeniczny, o nieco niejednorodnej echogenicznosci.
płat prawy - w tylno-dolnej części płata prawego słabo zaznacza się guzek normoechogeniczny, o wym 11 x 6 x 8 mm , bez cech unaczynienia.
płat lewy - bez widocznych zmian ogniskowych
Unaczynienie tarczycy skąpe.
Szyjne węzły chłonne wzdłuż dużych naczyń niepowiekszone.

wyniki z krwi ok:

TSH - 2,03 (norma 0,35-4,94)
FT3-3,66 (norma 1,71 -3,71
FT4 1,07 (norma 1,04)
anty TPO <1,0 (norma max 5,61)

Biopsje mam w przyszłym tygodniu....panikuję trochę.....
czy ktoś miał coś takiego?

Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 23.11.10, 22:47
    jeśli mówisz o biopsji, to chyba wszystkie osoby, kt. mają problemy
    z tarczycą miały to niestraszne badanie. Ja osobiście miałam
    niemiłe uczucie wbijania igły przez lekarza.
    Ono tylko potw. schorzenie hashimoto, które już teraz potw. niewielka objętość tarczycy
    i wyniki hormonów.
    Nic się nie martw, hashimoto to takie schorzenie, którego nie widać.
    Można z nim żyć aż do późnej starości.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • gosia_4 24.11.10, 09:32
    Dziękuję hashi-tess.
    W opisie usg zastanawia i niepokoi mnie fragment mówiący o tym, że guzek słabo się zaznacza ( to, że normoechogeniczny i bez cech unaczynienia to raczej pozytywnie).....
    A ja myślałam, że z hormonami jest wszystko ok...Moja endo też mówiła, że wyniki w normie i trzeba tylko biopsję tego guzka zrobić. żadnych leków też nie biorę. Samej biopsji nie boję.... tylko jej wyniku..... .
    Hm....a o hashimoto nawet nie pomyślałam. nie znam kompletnie tematu....muszę się zapoznać, trochę mnie zaskoczyłaś pisząc i o hormonach i o tej objętości tarczycy...- dzięki








    Oliwia (09.02.1998), Iga (29.07.2007)
    http://www.suwaczek.pl/cache/9830b6cd8b.png
  • hashi-tess 24.11.10, 10:09
    ja po stwierdzeniu stwierdzenia p. dr,
    że hormony są w normie szukałabym innego
    endo, kt. wypowie się inaczej i zaproponuje Ci
    zażywanie tyroksyny.
    Nie piszesz jak się czujesz, ale podejrzewam,
    że masz wiele objawów niedoczynności.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • gosia_4 24.11.10, 11:21
    Kurcze, co do objawów to chyba masz rację. Ostatnio ciągle jestem zmęczona, nerwowa, ciągle mam "doły psychiczne", jest mi zimno, mam problemy z wagą.
    Hmmm.....coś jednak w tym jest.....dzięki za radę smile.



    Oliwia (09.02.1998), Iga (29.07.2007)
    http://www.suwaczek.pl/cache/9830b6cd8b.png

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka