• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Tylko guzowatość Dodaj do ulubionych

  • 07.06.11, 15:28
    Witam. Lekarz stwierdził u mnie tylko guzowatość tarczycy (na obu płatach). Nie mam ani nadczynności, ani niedoczynności, TSH w normie.
    Lekarz namawia mnie na operację usunięcia guzów. Jest sens? Jakie mogą wystąpić zagrożenia w przypadku nieusunięcia? I najważniejsze: czy po operacji będę zmuszona brać jakieś leki do końca życia, jak tu piszą niektórzy? Czy gospodarka hormonalna po usunięciu może być zagrożona?
    Zaawansowany formularz
    • 08.06.11, 13:26
      > Witam. Lekarz stwierdził u mnie tylko guzowatość tarczycy (na obu płatach).

      a jaka jest objętość tarczycy?

      > mam ani nadczynności, ani niedoczynności, TSH w normie.

      samo tsh to za mało, żeby ocenić czy ktoś ma nadczynność czy niedoczynność.
      żeby ocenić pracę tarczycy należy zbadać hormony przez nią produkowane czyli ft3 i ft4.
      tsh jest hormonem przysadki mózgowej.

      > Lekarz namawia mnie na operację usunięcia guzów. Jest sens? Jakie mogą wystąpić
      > zagrożenia w przypadku nieusunięcia? I najważniejsze: czy po operacji będę zmu
      > szona brać jakieś leki do końca życia, jak tu piszą niektórzy? Czy gospodarka h
      > ormonalna po usunięciu może być zagrożona?

      to zależy od tego jakiej wielkości są te guzy. piszesz "guzowatość" czyli
      miałabyś mieć usunięte całe płaty? ile zdrowej tkanki miałoby szansę zostać?
      im mniej zdrowej tkanki zostanie tym większe prawdopodobieństwo niedoczynności
      i konieczności brania hormonów tarczycy z tabletki, bo tarczyca ich nie wyprodukuje
      w wystarczającej ilości. oczywiście jest to najczęściej uzupełnianie dożywotnie.
      dlaczego lekarz namawiał Cię na usunięcie? i co spowodowało, że w ogóle zajęłaś się tarczycą?

      a.
      • 21.06.11, 23:24
        Witam ponownie.
        Mam już wyniki fT3 i fT4:
        fT3: 2,59 (norma 1,71 - 3,71)
        fT4: 1,14 (norma 0,70 - 1,48)
        TSH: 1,3428 (norma 0,3500 - 4,9400)
        P/C anty_TPO: 0,11 norma (0,00 - 12,00)
        Czy ktoś mógłby spróbować to odszyfrować?
        Mój lekarz jest chirurgiem ze specjalizacją endokrynologiczną i jego narzędziem pracy tak naprawdę jest skalpel. Myślę sobie, że dlatego taki chętny jest do cięcia...

        Wyciąg z badania USG: "Na pograniczu PP i cieśni widoczna bardzo duża zmiana o mieszanym typie echa z delikatną otoczką halo o wym. 30x15 mm. W jego sąsiedztwie bezechowa zmiana 8x7 mm".
        Czy ten guz naprawdę jest bardzo duży?

        • 25.06.11, 22:57
          jeśli się dobrze czujesz, to można powiedzieć,
          że poziomy hormonów są ok.
          Natomiast guzek powyżej 20mm właściwie
          powinien zostać usunięty i w tym przypadku
          lekarz ma w/g mnie rację.
          Lepiej go usunąć niż ciągle myśleć co się z nim stanie.
          --
          www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
          art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
          "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
          by Mirela
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.