Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Tarczyca dorosłych i dzieci   Proszę o pomoc- wynik...

Proszę o pomoc- wyniki.

Autor: alva_alva 23.06.11, 21:29
Witam,
pierwszy raz piszę na forum.Badanie hormonów tarczycy zrobiłam , gdyż od dawna jest mi przy niedużym ruchu za gorąco, ale jak tylko siadam albo się położę, to po 10 minutach robi mi się zimno. W nocy, nawet teraz jak jest ciepło, śpię pod kołdrą i kocem. Zimą śpię w skarpetkach,getrach, koszuli nocnej, swetrze, kołdra i koc.Zimą jest mi czasem tak zimno jak się położę spać, że z tego zimna nie mogę zasnąć.W pracy mam dwa zapasowe swetry na zimę.W stopy czasem jest mi zimno też, a czasem mnie stopy pieką od spodu do tego stopnia, że jak była mniejsza, to trzymałam nogi w misce z zimną wodą.Nie tyję, jestem szczupła.Są okresy kiedy bolą mnie stawy i kości.Generalnie szybko się męczę. Po przyjściu z większych zakupów bywa, że muszę iść spać. To jest tez dosyć męczące.Często dołki psychiczne.Łamią mi się strasznie paznokcie.Tłustawa cera.

Krew jest ok, nie mam anemii.Moje wyniki tarczycy:
W pierwszym laboratorium:
TSH 2,07uIU/ml ( norma 0,25-5)
FT3 4,36 pmol/l ( norma 4-8,3)
FT4 8,12 pmol/l ( norma 9-20)

W drugim laboratorium:
TSH 1,51 qU/ml ( norma 0,27- 4,2)
FT3 4,81 pmol/l ( norma 3,95-6,8)
FT4 14,59 pmol/l ( norma 12-22)

Po przeliczeniu w kalkulatorze:
FT4 -8.00% [wynik 8.12, norma (9 - 20)]
FT3 8.37% [wynik 4.36, norma (4 - 8.3)]

FT4 25.90% [wynik 14.59, norma (12 - 22)]
FT3 30.18% [wynik 4.81, norma (3.95 - 6.8)]

Prolaktyna :
pierwsze pobranie 343 uIU/ml
Po godzinie, po obciążeniu 9919 uIU/ml

Byłam wczoraj u endokrynologa, który twierdzi, że wszystko jest w jak najlepszej normie i że 28-kroty wzrost prolaktyny po obciążeniu też jest normalny.Czytałam trochę na ten temat i wyczytałam, że do 10 razy jeszcze ujdzie, ale 28 razy to jest chyba za dużo.Czy w takim wypadku daje się leki na obniżenie?
Co do tarczycy, to FT3 jest w dolnej granicy, a FT4 raz jest poniżej normy, a drugim razem też w sumie bliżej dolnej granicy.Poza tym jest spora rozbieżność przy tym FT4, a jednostka ta sama.Powinnam zrobić jeszcze raz to badanie w trzecim laboratorium?
Czy te wyniki są całkiem dobre? Nie wiem czy mam dać sobie spokój czy szukać innego lekarza? Byłabym wdzięczna za pomoc.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-131
(101-131)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.