Dodaj do ulubionych

Tarczyca do usunięcia - moje wyniki

02.07.11, 12:38
Witam, może ktoś ma ochotę spojrzeć na moje wyniki i coś mi poradzić. Mam dużą (by nie powiedzieć ogromną) tarczycę, obecnie w stanie zapalnym. Podobno muszę ją usunąć. Z usg:
- prawy płat 29x32x65 mm
- cieśń 14 mm
- lewy płat 29x28x64 mm
echostruktura i echogeniczność miąższu niejednorodna, wyraźna przebudowa guzkowa - miejscami guzki zlane, obecne guzki izo-echogenne, lite oraz lito-płynowe, wielkość średnio 8-15 mm. W lewym płacie torbiel 7x13 mm.

Ponadto: tsh 0,536 mlU/l (norma 0,27 - 4,20), ft4 1,01 (norma 0,93-1,71), ATG 338,7 lU/ml (norma do 115).

Co o tym myślicie? Samopoczucie mam kiepskie, zmęczenie, bóle głowy itd. to właściwie stan permanentny. Ale przyznam, że boję się operacji usunięcia tarczycy. Zaraz przejrzę forum w poszukiwaniu szpitala, w którym najlepiej to zrobić w Warszawie.

Czy kiepska morfologia (niska hemoglobina i żelazo) może mieć coś wspólnego z chorą tarczycą?
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 02.07.11, 22:58
    tolka3 napisała:

    > Witam, może ktoś ma ochotę spojrzeć na moje wyniki i coś mi poradzić. Mam dużą
    > (by nie powiedzieć ogromną) tarczycę, obecnie w stanie zapalnym. Podobno muszę
    > ją usunąć. Z usg:
    > - prawy płat 29x32x65 mm
    > - cieśń 14 mm
    > - lewy płat 29x28x64 mm

    tarczyca jest powiększona.

    > echostruktura i echogeniczność miąższu niejednorodna, wyraźna przebudowa guzkow
    > a - miejscami guzki zlane, obecne guzki izo-echogenne, lite oraz lito-płynowe,
    > wielkość średnio 8-15 mm. W lewym płacie torbiel 7x13 mm.

    Przed pójściem na zabieg zapytałabym endo
    dlaczego musisz mieć wycięty gruczoł, co takiego
    jest niedobrego w nim, że musisz mieć ten zabieg.


    >
    > Ponadto: tsh 0,536 mlU/l (norma 0,27 - 4,20), ft4 1,01 (norma 0,93-1,71), ATG 3
    > 38,7 lU/ml (norma do 115).

    FT4 masz na poziomie ok. 10% normy.
    Szkoda, że nie oznaczyłaś FT3.

    >
    > Co o tym myślicie? Samopoczucie mam kiepskie, zmęczenie, bóle głowy itd. to wła
    > ściwie stan permanentny. Ale przyznam, że boję się operacji usunięcia tarczycy.


    Twoje samopoczucie jest odzwierciedleniem poziomu FT4.
    Może powinnaś zacząć zażywać tyroksynę, aby podnieść
    poziom hormonów, a w tym czasie tarczyca może wróci
    do swoich rozmiarów.



    > Zaraz przejrzę forum w poszukiwaniu szpitala, w którym najlepiej to zrobić w W
    > arszawie.
    >
    > Czy kiepska morfologia (niska hemoglobina i żelazo) może mieć coś wspólnego z c
    > horą tarczycą?

    Tak, tak, to się nazywa niedokrwistość chorób przewlekłych.
    Jeśli masz ten problem, to powinnaś oznaczyć
    ferrytynę
    wit. B12
    kwas foliowy
    i wrazie braków uzupełnić je.



    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • tolka3 03.07.11, 15:13
    Wielkie dzięki za odpowiedź. A na początek chyba najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z jeszcze jednym endokrynologiem. Moja endo uważa, że tarczyca jest na tyle duża, że żadne leki jej nie zmniejszą (przy dość niskim tsh). No duża jest, objętość wychodzi mi >55 ml. Przyjmowałam Euthyrox przez jakiś czas, wielkość tarczycy nie uległa zmianie.
  • hashi-tess 03.07.11, 20:53
    tolka3 napisała:

    > Wielkie dzięki za odpowiedź. A na początek chyba najlepszym rozwiązaniem będzie
    > konsultacja z jeszcze jednym endokrynologiem.


    to dobra decyzja.


    Moja endo uważa, że tarczyca jes
    > t na tyle duża, że żadne leki jej nie zmniejszą (przy dość niskim tsh).

    nie patrz na tsh, popatrz jakie masz niskie FT4.
    Zdrowy człowiek ma je na poziomie ok.50%,
    a Ty didatkowo masz objawy niedoczynności.


    No duża
    > jest, objętość wychodzi mi >55 ml. Przyjmowałam Euthyrox przez jakiś czas,
    > wielkość tarczycy nie uległa zmianie.

    uściślisz to zdanie?

    w/g mojej wiedzy przy niedoczynności nie wolno
    odstawiać l-tyroksyny bo w ten sposób pogłębiasz
    swoje schorzenie.
    Czy ta suplementacja to był jakich eksperyment
    czy lekarz był pewien, że należy najpierw zażywać
    l-tyroksynę, a potem odstawić.


    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • tolka3 04.07.11, 21:18
    Nie nie, to nie lekarz odstawił, sama to zrobiłam, wyjechałam i najzwyczajniej w świecie zaniedbałam leczenie. Leki przyjmowałam, by zmiejszyć tarczycę. Nie zmniejszała się, uznałam, że nic się nie stanie, jeśli przerwę leczenie i kiedyś do niego wrócę (wiem, że to średnio mądre, ale stało się). Miałam wtedy dość wysokie jak na mnie tsh, zazwyczaj mam niskie, poniżej normy, kilka lat temu (gdy byłam w ciąży, było ledwo oznaczalne). Teraz zatem lekarz nie widzi już sensu w podawaniu leków, twierdzi, że wpędzi mnie tylko w niedoczynność, a tarczyca i tak się nie zmniejszy. Ale faktem jest, że nie mam wielkiego zaufania do tego lekarza. Także szukam teraz kolejnego.
  • hashi-tess 04.07.11, 21:57
    tolka3 napisała:

    Teraz zatem lekarz nie widzi już sens
    > u w podawaniu leków, twierdzi, że wpędzi mnie tylko w niedoczynność, a tarczyca
    > i tak się nie zmniejszy.


    przecież Ty już jesteś w niedoczynności.
    Może źle odczytałaś intencje p. dr.


    Ale faktem jest, że nie mam wielkiego zaufania do teg
    > o lekarza. Także szukam teraz kolejnego.

    Koniecznie poszukaj.


    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • alva_alva 07.07.11, 00:18
    Tolka, lite guzki nie wróżą generalnie za dobrze. Najlepiej może zanim wytniesz cała tarczycę, to zrób biopsję tych guzków, tylko niech pobiorą w razie czego wycinki z różnych miejsc.
    Nie ma nic w opisie USG o unaczynieniu.
  • tolka3 07.07.11, 18:20
    Alva, coś o unaczynieniu było, do opisu usg będę mogła zajrzeć dopiero za tydzien, sprawdzę. Biopsję oczywiście muszę zrobić. Miałam właśnie pytać, z ilu miejsc pobierają próbki, bo moja tarczyca generalnie cała w guzkach.
  • madziora14 23.11.18, 22:22
    jak u was wszystko ok co z tymi guzkami

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.