Dodaj do ulubionych

niski poziom tsh

05.12.11, 17:40
witam. dwa lata temu miałam usuniętą prawie cala tarczyce. przez pol roku było dobrze potem zaczęłam źle się czuć. potem to już ciągłą podnoszenie dawki tabletek i ciągły wzrost hormonu we krwi. od sierpnia brałam euthyrox 112,5. miałam wtedy wynik 3,820 gdzie norma to 0,27-4,2. mimo znów podniesione dawki źle się czułam. sama bo do lekarza nie mogę się dostać zmieniłam lek na letrox dawkę pozostawiłam bez zmian. od razu zmiana nastroju, brak ciągłych buli głowy i w końcu przestałam marznąc. dzisiaj odebrałam kolejne wyniki 0,095 gdzie norma tak jak wyżej czyli 0,27-4,2. o co chodzi?? co mam robić?? czy ja już umieram smile? nie mam dostępu do endokrynologa. lekarze i na NFZ i prywatnie są tak oblegani ze nie chcą już nikogo przyjmować a lekarz rodzinna stwierdziła ze ona zajmuje się czym innym. boje się. proszę o jakieś podpowiedzi!!!!! proszę
Edytor zaawansowany
  • madziulaw 06.12.11, 09:36
    Część Kochana---podstawą (zawsze!) są wyniki FT ---FT3 i FT4. One powiedzą w jakiej sytuacji obecnie jesteś. ft to sa hormony tarczycy bo tsh= jest hormonem przysadki. pozdrowienia
  • amelia_j1 06.12.11, 10:40
    tak się właśnie domyślałam ze samo tsh nie pomoże ale ten mój szanowny pan doktor ani przed operacja ani po nie dal mi nigdy skierowania na te badania nawet nie wspomniał ze coś takiego byłoby dobrze zrobić. na razie dziękuje postaram się zrobić te badania.kiedy będę mieć wyniki to się odezwę. dziękuje i pozdrawiam
  • nebiru 07.12.11, 12:25
    Nie wiem czy masz też hashimoto.
    Tu gdzieś na forum czytałam, że jeśli się "leczy" hashi hormonami, to dąży się do zbicia TSH prawie do zera (któraś dziewczyna tak napisała, że jej lekarz tak powiedział). Czyli z tego by wynikałó, że wynik bliski zera zły nie jest (bo te normy TSH sa raczej dla zdrowych a i to jest zafałszowane, bo przecież u młodych kobiet norma powinna być 1 -1,5 a nie 4),w USA chyba i9 Niemczech już za górną granicę normy uważane jest 2,5.
  • amelia_j1 14.12.11, 15:32
    kurcze to ja mam hashimoto??
  • aleksandra_01 14.12.11, 19:48
    amelia_j1 napisała:

    > kurcze to ja mam hashimoto??

    a lekarz nie kazał Ci zbadać przeciwciał atpo i atg?

    a.
  • amelia_j1 17.12.11, 17:32
    oprócz tsh nie miałam żadnego innego badania. od czasu do czasu robi mi usg i za każdym razem te cząstki tarczycy które zostały na badaniu są większe od poprzedniego. on to tłumaczy ze to kwestia tego jak robione jest usg jak ułożona jest główka ultrasonografu i jak ja leżę podczas badania. jednak ja zaczynam się zastanawiać czy on w ogóle wie co z czym się je. chyba zmienię lekarza tym bardziej ze moja pięcioletnia córka od roku ciągle choruje i podobno ma obniżoną odporność tylko ze nie wiadomo z jakiej przyczyny. jeśli faktycznie miałabym hashimoto to i u niej może być autoagresja. dzisiaj dowiedziałam się ze mój brat ma ma guza tarczycy polowa mojej rodziny tez już jest po wycięciu tego dziadostwa. chyba jednak to choroba dziedziczna w tym przypadku. jakie trzeba wykonać badania żeby określić czy to faktycznie hashi???
  • pies_z_laki_2 22.12.11, 12:24
    A co masz na wypisie ze szpitala po wycięciu tarczycy? Dlaczego ci ją wycięli? Masz jakąś diagnozę? Jakieś wcześniejsze badania?
  • amelia_j1 28.12.11, 13:55
    hej. miałam wyciętą tarczyce ponieważ miałam na niej same guzy. testy tsh były w normie, wole nie powiększone. po operacji dostałam tężyce i kiedy z niej wyszłam to kazali iść do domu. na wyniku po polsku jest napisane ze "obecne utkanie przytarczycy" reszta po łacinie. nic więcej nie wiem.
  • amelia_j1 13.01.12, 13:39
    tam. właśnie odebrałam część wyników:
    TSH 7.890 gdzie norma to 0.27-4.2;
    fT4 1.100 gdzie norma to 0.932-1.71
    fT3 4.520 gdzie norma to 3.95-6-8
    anty-TPO 52.5 gdzie norma to 0-34

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka