Dodaj do ulubionych

Wyniki badań w ciąży - prośba o konsultację

20.12.11, 21:28
Mam prośbę o pomoc

Na początku listopada br. zdiagnozowano u mnie Hashimoto

Wyniki z 8/11/2011:

TSH 1,920 (0,270-4,200)
FT3 nie badane
FT4 0,96 (0,93-1,70) => 3,9%


Ok. 10/11/2011 zaczęłam przyjmować 50 euthyroxu
2 tygodnie później dowiedziałam się, że jestem w ciąży
Lekarz nie zwiększył mi dawki

Wyniki z 30/11/2011:

TSH 1,050 (0,270-4,200)
FT3 3,13 (2,00-4,40) => 47,08%
FT4 1,36 (0,93-1,70) => 55,84%

Wyniki z 20/12/2011:

TSH 0,900 (0,270-4,200)
FT3 2,70 (2,00-4,40) => 29,13%
FT4 1,15 (0,93-1,70) => 28,57%

I co teraz? Wiem, że wyniki mi poleciały. Nie wiem natomiast, o ile zwiększyć dawkę.
Wizytę u endo mam umówioną dopiero 30/12, spróbuję się przepisać na najbliższy piątek, ale oczywiście chciałabym zareagować asap, czyli od jutra. Ile dołożyć? Ćwiartkę, czyli 12,5 na kilka dni, a potem połówkę? Czy macie inny pomysł? Będę wdzięczna za wskazówki, co robić.
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 20.12.11, 21:48
    jeśli wprowadziłaś za jednym zamachem 50mg tyroksyny
    i nic Ci nie było, nie miałaś żadnych dziwnych objawów,
    to proponuję od jutra zwiększyć dawkę o 25mg i za tydzień
    znów o 25 mg.

    Chciałabym też, abyś informowała jak się czujesz.

    aaaaa, gratuluję i życzę, aby się udało.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • sellaronda 20.12.11, 23:20
    Dziękuję bardzo!
    Jutro dokładam 25.
    Co do samopoczucia - kiedy zdiagnozowano u mnie hashi, czyli październik/listopad br, czułam się kiepsko. Słabłam, miałam zaburzenia widzenia ('spadający świat'), bolały mnie stawy, rano nie mogłam się dobudzić, kilka razy musiałam wyjść w połowie dnia z pracy.
    W pierwszych tygodniach na euthyrox 50 czułam się o wiele lepiej niż wcześniej - objawy praktycznie ustąpiły. Natomiast od kilku dni czuję się trochę gorzej - jestem bardzo senna, delikatnie mi się kręci w głowie, zaczęły mnie (sporadycznie) pobolewać kolana. Dlatego zrobiłam badania hormonów szybciej niż zalecał lekarz - nie po miesiącu, a po 3 tygodniach, czyli kilka dni po tym, jak zaczęłam się gorzej czuć. Na początku nie wiedziałam, czy śpię od ciąży, czy od tarczycy. Intuicja podpowiedziała mi, że od tarczycy - no i proszę. Mam nadzieję, że uda mi się szczęśliwie przebyć ciążę, choć wiadomo - boję się tej tarczycy i potencjalnych trudności z ustawieniem dobrej dawki.
    Przy okazji - co ile warto powtarzać badania? Mówi się, że w ciąży co miesiąc. Ja chciałabym tak często, jak się da, tylko nie wiem, co ile czasu najmniej ma to sens.
  • hashi-tess 21.12.11, 08:17
    fajnie, że tak dbasz o siebie. Podejrzewam, że dzięki temu
    nie będziesz odczuwała jakiś spektakularnych działań hashimoto.

    Proponuję oznaczanie hormonów co 2 tygodnie.
    Wtedy będziesz mogła zareagować natychmiast /tak jak w tej chwili/
    w razie potrzeby.

    Pozdrawiam,

    Tess
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • sellaronda 21.12.11, 10:07
    Zadzwoniłam do mojej lekarki - dr Sylwii Pietrzyk i szczerze mówiąc zgłupiałam.
    Powiedziała mi, że 'wyniki są dobre i proszę zostać na 50 euthyroxu'.
    A ja przecież widzę, że spadają i wiem, że zaczęłam się gorzej czuć.
    Wizytę mam 30/12 (wcześniej Pani dr nie przyjmuje) no i trochę nie wiem, jak to rozegrać.
    Nie chcę zostać na 50 - chcę brać 75, ale co jej powiem na wizycie - że sobie samowolnie podniosłam dawkę? Nie rozumiem też, dlaczego jej nie zwiększyła???
  • sellaronda 24.12.11, 11:52
    hashi tess - przy dawce E 75 wali mi serce i nie śpię do 2-3 w nocy (wstając o 8 rano) - ???

    Lekarka na wizycie powiedziała mi, że wynik na poziomie 30% normy jest ok (przy TSH 0,9)
    Że w zależności od pory dnia wynik FT3 i FT4 może się różnić, a poza tym w ciąży są jakieś białka wiążące hormony, więc wynik może wyjść niższy od rzeczywistego
    W necie przeczytałam, że białka owszem, ale w III trymestrze (a ja jestem w 8 tygodniu)

    hashi tess - co Ty na to? o co chodzi z białkami? o czym świadczy to, że przy 75 jestem postawiona na nogi przez 100 godzin pod rząd? co robić?

    (za porady innych osób oczywiście też będę wdzięczna)
  • aleksandra_01 24.12.11, 12:09
    > Lekarka na wizycie powiedziała mi, że wynik na poziomie 30% normy jest ok (przy
    > TSH 0,9)

    tylko, że tsh nie ma znaczenia w ciąży! od poziomu tsh nie zależy rozwój dziecka,
    to czy Twoje tsh będzie 0,9 czy 4 czy też 0,05 nie ma znaczenia,
    ważne jakie w tym czasie będą poziomy hormonów tarczycy.

    > Że w zależności od pory dnia wynik FT3 i FT4 może się różnić

    chyba coś pokręciłaś (albo Pani dr). to tsh zmienia się w ciągu dnia i dlatego trzeba
    je badać rano. poza tym, że zmienia się pod wpływem jeszcze wielu innych czynników.
    ft4 zmienia się pod wpływem ilości eutyhroxu jaką bierzesz i rytmu Twojego życia.
    Teraz gdy jesteś w ciąży to jest normalne, że ft3 i ft4 spadają, ale trzeba dążyć
    do utrzymywania ich na sensownym poziomie. 30% to nie jest dramat, ale jak się
    tak to zostawi, to za miesiąc już może być 15% i wtedy będziesz się niepotrzebnie stresować.
    Lepiej od razu pilnować rytmu zwiększania.

    a poza tym w ciąż
    > y są jakieś białka wiążące hormony, więc wynik może wyjść niższy od rzeczywiste
    > go

    i tu znów coś pokręciłaś. hormony ciąży wpływają na poziom tsh, dlatego często/ zazwyczaj
    wychodzi ono niższe niż powinno. np. tsh może być bardzo niskie ale nie oznacza
    to nadczynności tylko jest efektem ciąży. dlatego właśnie należy patrzeć na ft3 i ft4.
    poczytaj o tym więcej.

    o czym świadczy to, że przy 7
    > 5 jestem postawiona na nogi przez 100 godzin pod rząd? co robić?

    może tak reagujesz na zwiększanie dawki. może zamiast przechodzić od razu z 50 na 75,
    spróbuj przez jakiś czas n. kilka dni brać 62,5.

    a.
  • sellaronda 24.12.11, 12:21
    aleksandra_01 - dziękuję za odpowiedź

    niczego nie pokręciłam
    lekarka mówiła o dobowych zmianach ft3 i ft4 oraz o białkach wiążących wolne hormony
    wiem, że TSH spada w ciąży

    nie wiem natomiast o tych rzeczach, o których mówiła lekarka, dlatego Was pytam smile
  • sellaronda 24.12.11, 12:36
    Ja w ogóle byłam już w sumie u 4 lekarzy z moją 2,5 miesiące temu zdiagnozowaną chorobą:

    1. endo1 - kazał brać E50, z nowymi wynikami pójdę do niego w czwartek po świętach (wcześniej nie przyjmuje) - on mnie nie bada, kazał robić tylko TSH, na podstawie TSH i FT4, które zrobiłam sobie sama przepisał mi E50 - jego atutem jest to, że mam go w abonamencie; jest miły, ale nie podoba mi się brak badań, kierowanie tylko na TSH i to, że nic mi nie opowiada, nie tłumaczy;

    2. gin-endo1 - powiedział 'nie wiem, kto pani przepisał tak wysoką dawkę E na początek, ale skoro jest pani w ciąży, to już proszę brać'; byłam u niego w drugiej połowie listopada, kazał wrócić w styczniu z wynikami TSH, FT3, FT4 - jego atutem jest to, że mam go w abonamencie i daje mi skierowania na TSH, FT3, FT4, mojej przyjaciółce skutecznie poprowadził problemową ciążę - oprócz tego nie zrobił na mnie wrażenia jakiegoś super skupionego na pacjencie lekarza

    3. endo2 - moja ulubiona - miła, uważna, osłuchuje przód, tył, tarczycę (nie wiem w sumie, czemu służy badanie słuchawkami), mierzy ciśnienie, ogólnie wykazuje zainteresowanie pacjentem i wzbudza zaufanie - niepokoi mnie to, że nie zwiększyła mi dawki euthyroxu pomimo tego, że wyniki spadły, co stoi w sprzeczności z wszystkim, co czytam na forum

    4. gin-endo2 - powiedziała, że E50 jest dość wysokie, kazała brać dalej i przyjść z nowymi wynikami w styczniu

    Jak dotychczas żaden z tych lekarzy nie kazał mi podciągać hormonów powyżej połowy normy, co zalecają bez mała wszystkie osoby na tym i innych forach. Kompletnie nie rozumiem dlaczego i w związku z tym jestem skołowana. Powiedziałam endo2, że wyniki mi spadły i boję się, że jak nie zwiększę dawki, to kolejne (za ok miesiąc) zlecą poniżej normy, powiedziała mi, żeby się nie martwić. No i jak to tłumaczyć?
  • sellaronda 01.01.12, 16:39
    Przeczytałam artykuł Pani Heleny Jastrzębskiej.

    "W pierwszym trymestrze ciąży wzrasta stężenie białka TBG wiążącego hormony tarczycy zarówno tyroksynę jak i trijodotyroninę. Wzrost ten dokonuje się w następstwie wysokich stężeń estrogenów, które zarówno stymulują wątrobową syntezę TBG jak i modyfikują budowę jej cząsteczki. Wpływa to na wydłużenie okresu półtrwania. Wzrost stężenia TBG jest 2-3-krotny w porównaniu z wyjściowym, co skutkuje zwiększeniem puli hormonów tarczycy związanych i obniżeniem puli hormonów wolnych. Stężenie całkowitej tyroksyny wzrasta średnio o 40% w pierwszym trymestrze, o 60% w drugim i o 75% w trzecim trymestrze ciąży. Celem utrzymania stanu wyrównania czynności tarczycy, w tym prawidłowych stężeń hormonów wolnych dostępnych biologicznie, uruchomiony zostaje mechanizm sprzężenia zwrotnego tarczyca-przysadka i stymulacja tarczycy przez TSH. W sytuacji niedoboru jodu nawet niewielkiego stopnia, odpowiadającego podaży dobowej 100 μg/d, dochodzi do obniżenia stężeń fT4 i fT3 sięgającego 30% wartości wyjściowych. Należy dodać, że stężenie albuminy, innego białka transportującego hormony tarczycy, o mniejszym znaczeniu klinicznym, obniża się w ciąży o 16%."

    O tym właśnie wspominała mi dr Pietrzyk mówiąc, że ft4 w pierwszym trymestrze obniża się z uwagi na białka, które je wiążą i dlatego trzeba wtedy patrzeć na TSH...
  • hashi-tess 01.01.12, 16:57
    sellaronda napisała:

    > Przeczytałam artykuł Pani Heleny Jastrzębskiej.
    W sytuacji niedoboru j
    > odu nawet niewielkiego stopnia, odpowiadającego podaży dobowej 100 μg/d, d
    > ochodzi do obniżenia stężeń fT4 i fT3 sięgającego 30% wartości wyjściowych.

    zwróć uwagę na to zdanie dotyczące poziomu hormonów tarczycy.

    Poza tym w tym tekście nie jest napisane, że badania były prowadzone
    na osobach suplementujących lewo-tyroksynę.



    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • sellaronda 14.01.12, 13:34
    Zrobiłam nowe badania - podaję ostatnie wyniki i najnowsze:

    Wyniki z 20/12/2011 na E50:

    TSH 0,900 (0,270-4,200)
    FT3 2,70 (2,00-4,40) => 29,13%
    FT4 1,15 (0,93-1,70) => 28,57%

    Wyniki z 12/01/2012 na E62,5 (11 tydzień ciąży):

    TSH 0,87 (0,270-4,200)
    FT3 2,25 (2,00-4,40) =>10.42%
    FT4 1,08 (0,93-1,70) =>19.48%

    Zdaje się, że zwiększam dawkę i rezygnuję z Pani endokrynolog, która powiedziała, że wyniki 'bardzo jej się podobają i nie ma potrzeby zwiększania dawki'.

    W poniedziałek idę do ginekologa - endokrynologa, który prowadzi moją ciążę - mam nadzieję, że chociaż on zaleci mi zwiększenie dawki.

    Czuje się dobrze - nie mam teraz żadnych objawów niedoczynności (oprócz okazjonalnego bólu stawów), ale wyniki są zdecydowanie za niskie, prawda?

    Nie rozumiem tylko, dlaczego przy takich wynikach TSH też jest niskie.

    Endo się upiera, że wyniki wolnych hormonów w ciąży są niemiarodajne, bo w organizmie jest szereg różnych białek, które wiążą te hormony i tak naprawdę jest ich więcej. Eh. Lekarze suck.

    Jaką dawkę Waszym zdaniem powinnam zacząć przyjmować?
  • sellaronda 17.01.12, 23:32
    Widzę, że cisza w temacie smile

    Powiem Wam tak tylko informacyjnie, że dwóch endokrynologach przy ww. wynikach kazało mi zostać na dotychczasowej dawce euthyroxu twierdząc, że wyniki są satysfakcjonujące, a poziom TSH wskazuje, że organizm nie sygnalizuje braku tyroksyny.
    Piszę o tym, bo najczęstszy trend na forum to podciąganie ft4 co najmniej do połowy normy.
    Ja zaleceń lekarzy nie komentuję, bo jestem skołowana rozbieżnością podejść, a przede wszystkim nie czuję się jeszcze niestety kompetentna w temacie.

    Jeżeli ktoś ma jakiś komentarz, chętnie się z nim zapoznam smile

    Mam też pytanie - kiedy dziecko zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycy?
    Do 12 tygodnia ciągnie tylko z organizmu matki, czy do 20?
    Bo słyszałam obie wersje.
    Innymi słowy - do którego tygodnia ciąży ewentualne błędy w suplementacji tyroksyny są najgroźniejsze?
    (oczywiście abstrahując od faktu, że wszelkie tego rodzaju błędy w ciąży są groźne)

    Z góry dziękuję za pomoc w temacie.
  • hashi-tess 18.01.12, 14:08
    sellaronda napisała:

    >
    > Mam też pytanie - kiedy dziecko zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycy?
    > Do 12 tygodnia ciągnie tylko z organizmu matki, czy do 20?
    > Bo słyszałam obie wersje.
    > Innymi słowy - do którego tygodnia ciąży ewentualne błędy w suplementacji tyrok
    > syny są najgroźniejsze?

    a co mówią o tym Twoi endokrynolodzy?!
    > (oczywiście abstrahując od faktu, że wszelkie tego rodzaju błędy w ciąży są gro
    > źne)
    >
    czy o tym poinformowali Cię lekarze?

    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • sellaronda 18.01.12, 21:18
    hashi - tess - moi endokrynolodzy nic o tym nie mówią - chyba zakładają, że dobrze mnie prowadzą smile więc jeżeli Ty znasz odpowiedzi na te pytania, to chętnie się z nimi zapoznam.

    a uważasz, że ci 'moi endokrynolidzy' są kiepscy? mam szukać dalej? znalazłam jeszcze jeden namiar w warszawie, który wydaje mi się dobry, więc mogę skierować kroki jeszcze tam.
  • sellaronda 05.03.12, 19:12
    Dobrnęłam szczęśliwie do 19 tc i znowu potrzebuję porady.

    8 TC
    euthyrox 50
    TSH 0,900
    FT3 2,70
    FT4 1,15

    12 TC
    euthyrox 50
    THS 0,870
    FT3 2,25
    FT4 1,08

    15 TC
    euthyrox 62,50
    TSH 0,860
    FT3 2,60
    FT4 1,12

    18 TC
    euthyrox 62,50
    TSH 1,420
    FT3 2,74
    FT4 1,15

    Endo kazała mi zwiększyć dawkę do 75 no i tak zrobię.

    Natomiast zastanawia mnie jedno - dlaczego TSH rośnie, a jednocześnie FT3 i FT4 też rosną (nieznacznie, ale zawsze)?
    Zna ktoś rozwiązanie mojej zagadki?
  • sellaronda 05.03.12, 20:00
    Przepraszam, zdaje się, że zapomniałam o normach:

    TSH 0,270-4,200
    FT3 2,00-4,40
    FT4 0,93-1,70
  • hashi-tess 06.03.12, 00:09
    sellaronda napisała:

    > Dobrnęłam szczęśliwie do 19 tc i znowu potrzebuję porady.
    >
    > 8 TC
    > euthyrox 50
    > TSH 0,900
    > FT3 2,70
    > FT4 1,15
    >
    > 12 TC
    > euthyrox 50
    > THS 0,870
    > FT3 2,25
    > FT4 1,08
    >
    > 15 TC
    > euthyrox 62,50
    > TSH 0,860
    > FT3 2,60
    > FT4 1,12
    >
    > 18 TC
    > euthyrox 62,50
    > TSH 1,420
    > FT3 2,74
    > FT4 1,15

    normy:

    TSH 0,270-4,200
    FT3 2,00-4,40
    FT4 0,93-1,70
    >
    > Endo kazała mi zwiększyć dawkę do 75 no i tak zrobię.

    przy tych wynikach podniesienie dawki euthyroxu o 12,5 mg, to
    zdecydowanie za mało.
    Przelicz wyniki na % normy, bedziesz widziała jaki jest
    rozrzut między hormonami i jak niskie masz ich poziomy.
    Przypomnę tylko, że % normy hormonów powinny przekraczać 50%.
    Link do kalkulatora jest na górze tytułowej strony forum.

    >
    > Natomiast zastanawia mnie jedno - dlaczego TSH rośnie, a jednocześnie FT3 i FT4
    > też rosną (nieznacznie, ale zawsze)?

    dla mnie hormony tarczycy nie rosną, a TSH wskazuje,
    że masz za niską dawkę T4/euthyroxu.
    Przykro mi to pisać, ale ciągle jesteś w niedoczynności.

    Napiszę jeszcze, że Twoje schorzenie jest wpisane
    w Twoje całe życie i będziesz musiała codziennie zażywać l-tyroksynę.
    Dlatego proponuję, abyś nie oczekiwała od lekarza, że on będzie
    lepiej znał Twój organizm niż Ty sama.
    Dawkowanie euthyroxu nie jest jakimś zadaniem szaradziarskim,
    w/g mnie jest proste jak drut.

    Czytaj o swoim schorzeniu.
    Kup książkę Jak żyć z hashimoto i pytaj.


    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.