Dodaj do ulubionych

Wynika badań w ciąży - prośba o interpretację

31.01.12, 14:44
Witam
Niestety mój lekarz jest na urlopie, a ja dzisiaj odebrałam wyniki i nie wiem co myśleć - absolutnie nie znam sie na tym i bardzo bym Was chciała prosić o konsultację
Jestem w 10 tygodniu ciąży , mam za sobą 3 straty.
Moje wyniki
TSH 1,3 mlU/l norma dla I trymestru 0,33 - 4,59
Ft3 3,83 pmol/l norma 3,78 - 5,97
Ft4 15,18 norma 12,1 - 19,6

Przyjmuje codziennie dawkę 37,5 ug euthyrox .

Co myślicie? bardzo prosze o pomoc.
Edytor zaawansowany
  • apraw 31.01.12, 18:13
    Wydaje mi się, że nie jest różowo, bo FT3 bardzo niziutko... Pewnie trzeba będzie podnieść dawkę. Ale doświadczone dziewczyny na pewno pomogą.
    Mocno trzymam za Was kciukismile
  • devilyn 31.01.12, 20:38
    FT4 41.07% [wynik 15.18, norma (12.1 - 19.6)]

    FT3 2.28% [wynik 3.83, norma (3.78 - 5.97)]



    --
    http://supergify.pl/images/stories/miski/straszne/diabeki/199.gif
  • joasik73 01.02.12, 09:08
    Hm niziutko... ale mojego lekarza nie interesuje ft3, nawet mi uzasadniał dlaczego ale nie umiem powtorzyć. Zrobiłam ten wynik bo przeczytalam na forum.
    a w jaki sposób mogę go podnieść?
  • hashi-tess 01.02.12, 12:39
    Nie piszesz jak długo zażywasz tyroksynę i jak się czujesz.
    Podejrzewam, że marnie.
    Zachwiana przemiana z reguły występuje przy brakach:

    ferrytyny
    wit. B12
    kwasu foliowego.

    Często mamy też braki wit. D. - masz może objawy jej
    niedoboru?
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • joasik73 01.02.12, 13:58
    Lekarstwa biorę od roku w tej samej dawce , wtedy TSH ok, 3,7. lekarz podejrzewal początek hashi. Jeśli chodzi o samopoczucie to bardzo dobrze sie czuję.
    Morfologia w porządku. powinnam coś jeszcze zbadać?
  • aleksandra_01 02.02.12, 19:03
    > Morfologia w porządku. powinnam coś jeszcze zbadać?

    tak ferrytynę, witaminę b12, kwas foliowy i witaminę d.
    niestety idealna morfologia wcale nie gwarantuje, że nie masz anemii.

    > Hm niziutko... ale mojego lekarza nie interesuje ft3, nawet mi uzasadniał dlaczego ale nie umiem powtorzyć.

    to może sama poczytaj o pracy tarczycy i funkcjach jej hormonów.
    otóż - przy bliższym ich poznaniu - okazuje się, że to właśnie ft3 jest hormonem aktywnym,
    który "działa" w procesach metabolicznych całego organizmu, we wszystkich jego komórkach.
    natomiast t4 (ft4) stanowi magazyn, z którego - przy sprzyjających warunkach - można wytworzyć ft3.
    niestety u nas, którzy nie mają idealnie działającej tarczycy takie sprzyjające warunki
    mogą się bardzo rzadko pojawiać.
    gdybyś poczytała wątki innych kobiet w ciąży lub tych, które poroniły, zauważyłabyś,
    że zawsze w pierwszych 12 tygodniach ciąży ft3 bardzo spada - hmm ciekawe kto je "podbiera" organizmowi matki. tarczyca dziecka powstaje dopiero około 10 tygodnia ciąży.

    bądź świadomą pacjentką, nie ufaj ślepo lekarzowi.

    a.
  • joasik73 03.02.12, 09:25
    Przede wszystkim dziękuję za pomoc

    Oczywiście zabadam to wszystko.
    Jeżeli wystąpia braki to w jaki sposob mogę uzupełnić? i czy wtedy jest szansa , że ft3 sie podniesie.
    Czytałam inne wpisy i dlatego zdecydowalam się zbadać ft3 i prosić Was o pomoc poniewaz sama naprawdę sie na tym nie znam.
    Mam jeszcze jedno pytanie - czy tak niskie ft3 jest groźne? i wjaki sposób szybko mog to zmienić?
    Jeszcze raz dziękuję za wszytskie podpowiedzi.

  • aleksandra_01 03.02.12, 23:44
    > Jeżeli wystąpia braki to w jaki sposob mogę uzupełnić? i czy wtedy jest szansa
    > , że ft3 sie podniesie.

    jeśli po uzupełnieniu niedoborów ft3 nie będzie się podnosić,
    to można brać t3 w tabletce. teraz jak bierzesz euthyrox to bierzesz t4,
    które później zamienia się w ft4 i w ft3, a można brać gotowe t3
    np. w preparacie Novothyral, Cytomel lub innym podobnym.

    a.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.