Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Tarczyca dorosłych i dzieci   anty TPO Pomóżcie, bo...

anty TPO Pomóżcie, bo co chwilę inna norma :(

Autor: olamka1 02.02.12, 13:41
Kochani, wytłumaczcie mi proszę DLACZEGO to cholerne anty - TPO w każdym laboratorium ma inną normę sad
No i teraz nie wiem, czy mam się martwic czy nie... .
Pół roku temu przypadkowo przy robieniu USG piersi lekarz zrobił mi USG tarczycy. Wyszły mi liczne guzki (4-7mm) co do których lekarz mnie uspokoił, że wprawdzie są hypoechogniczne, ale bez patologicznych przepływów i nie wykazują cech podejrzanych w USG (małe prawdopodobieństwo raka). Jednak nie podobała mu się w obrazie USG tkanka mojej tarczycy i zlecił mi badania. Spójrzcie na moje wyniki:
1. Lipiec 2011
TSH 1,552 (norma: 0,35 - 4,94)
FT3 3,12 (norma 1,71 - 3,71)
FT4 1,25 (norma 0,70 - 1,48)
Anty - TPO 4,76 ( IU/ml norma 5,6)
Po pół roku powtórzyłam USG tarczycy, guzki się podobno nie zmieniły, ale lekarz znowu wspomniał o "brzydkiej" tkance i pytał czy nie mam niedoczynności. Wiec znowu zrobiłam badania krwi:
2. Styczeń 2012
TSH 1,643 (norma: 0,35 - 5,50)
Anty - TPO 69,4 (U/ml norma 60)
Widzę więc, ze przekraczam wartości anty TPO, ale jest tu inna norma niż poprzednio plus inna jakaś jednostka.
Nie dało mi to spokoju i poszłam na drugi dzień do laboratorium innego i zrobiłam sobie raz jeszcze anty TPO. No i ... szok sad
Mam TRZECI wynik z kolejną normą i chyba zupełnie prawidłowy:
< 5,00 IU/ml Z. Ref.: < 34
Kochani - wytłumaczcie mi proszę jak to możliwe???
Mam raz przekroczone a raz nie - w ciągu dwóch dni. Co to za okropność, że co laboratorium to inna norma...sad
Oceńcie moje wyniki proszę!
Mam się martwić tą moją tarczycą czy nie???
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.