witam,
mam pytanie, czy ktoś miał może doczynienia z takimi wynikami?
FT4 -1.64% [wynik 8.82, norma (9 - 20)]
FT3 -27.30% [wynik 3.29, norma (4.3 - 8)]
TSH - 0,817 [norma 0,27-4,70]
mam 34 lata i od roku moje samopoczucie jest coraz gorsze, robiłam sobie wszystkie badania i morfologia, OB są w normie; jedynie te tarczycowe są poniżej normy. Dopiero niedawno przeczytałam o objawach w przypadku chorobach tarczycy i mam zdecydowaną większość objawów przypisywanych niedoczynności tarczycy. Głownie chroniczne zmęczenie, ciągłe bóle stawów i kości, powtarzające się często infekcje, sucha skóra i włosy (coraz ich mniej), opuchlizna, stany depresyjne... Jedynie waga jest w normie, wzrosła około 3-4 kg ale to dlatego, że prowadzę bardzo aktywny tryb życia i sport jest moim oczkiem w głowie. Przez te dolegliwości mam niestety coraz wieksze problemy z jego uprawianiem i dobrymi wynikami

Choroby autoimmunologiczne zostały wykluczone (badania na 3 przeciwciała są ok). USG też nie wykazało nieprawidłowości, poza budową nieco hipoechogeniczną i niejednorodną.
Od jutra zaczynam kuracje Euthyroxem 50, ale nadal nie wiem jaka może być przyczyna takich wyników.
Endo powiedział tylko, że wyniki są b.dziwne i wskazywać mogą na wtórną niedoczynność tarczycy, powodowaną m.in. przez niedoczynność przysadki, co podobno wg niego u mnie jest raczej wykluczone.
Dodam tylko że mam już 1 dziecko, ale niedawno zaczęliśmy z mężem myśleć o drugim
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam