Witajcie,
Bardzo sie martwię. Jestem mama 3 miesięcznego chłopca.za tydZien skończy 3 msce.
Ponieważ krótko przed ciąża zdiagnozowano u mnie niedoczynnosc brałam w ciazy euthyrox.
Przez cały czas kontrolowany poziom i byłam pod opieka endo. W ciążę zaszlam z idealnymi wynikami hormonow i tsh poZńiej były delikatne odchylenia.najwyższy poziom tsh w ciazy miałam ok 2,5 i tylko chwilowo.
Synek oczywiście badany w kierunku wrpdzonej ńiedoczynnosci - przesiewowo. Wszystko ok.
Po 2 tygodniach od urodzeńia wykonalam mu badania tarczycy.
Tsh 2,10 ulu przy normie 0,35 - 4,94 (normy dla dorosłego, dla dziecka do jednego roku tsh do 8 lub 10 z tego co sie orientuje)
Ft3 4,2 pg/ml przy normie 1,7 - 3,7
Ft4 1,66 ng/dl przy normie 0,7 - 1,48
Po miesiącu powtorzylam tsh dla spokoju.Było 1,6 ulu/ml przy normie 0,27 - 4,2 ale podane są dla dorosłych a dla dzieci do pierwszego roku są inne jak pisałam.
Z tym wynikiem dzwonilam do profesora, endokrynologa dziecięcego i powiedział ze wszystko ok i nie musze juz powtarzać badań.
Jednak w miedzy czasie u małego wyszło obnizone napiecie miesniowe i maly dość często wytyka jezyczek.
To mnie bardzo ńiepokoilo i powtorzylam jeszcze raz badania dzisiaj.
Tsh 3,39 ulu/ml przy normie 0,27 -4,20 ale jak pisałam podobniez norma jest do około 8
Ft4 1,21 ng/dl przy normie 0,93 - 1,70
Tsh nadal w normie ale widać ze wzrosło.
Ale te charakterystyczne objawy jak jezyczek i onm. Oczywiście ńie musza mieć z tarczyca nic wspólnego bo powodów może być wiele. Miedzy innymi fakt iż ciąża była zagrożona i przyjmowalam wiele lekow jak nospa, fenoterol i one rowznie mogą takie skutki u dzieci jak onm wykazać, a wystajacy język jest przy onm dość powszechny no ale onm tez jest obserwowane przy niedoczynnosci tarczycy u dzieci.
Ale dziwna sprawa bo mam nadzieje ze przy wrodzonej niedoczynnosci poziom tsh nie jest tak niski jak 1,6 a taki miał szymek.
Czy możecie cos poradzić.
Jutro postaram sie jak najszybciej umówić do endo ale wiadomo jakie są terminy.
Co o tym myśleć?Strasznie sie boje. Czy tak pozna suplementacja w razie potwierdzenia tarczycy zadziała?
U mnie przeciwcialll nie było.
Co myślicie?
--