Dziwne wyniki- proszę o pomoc! Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witajcie!
    Od 13 lat lecze sie na tarczycę, usunięto mi ją pozostawiając tylko kikuty. Po operacji wyniki miałam zawsze w górnej granicy zwłaszcza TSH( 5, 95; 5,05; 4,25) do czego powiem szczerze byłam przyzwyczajona. Ostatnio jednak zrobiłam badania bo czeka mnie wizyta u endo.. po dość długim czasie i wyszły mi dziwnie te badania:
    TSH 1, 93 ( norma: 0,4- 4,20) niby w normie
    Ft4 0, 82 ( 0,7- 1, 55 ng/ ml) niby też w normie
    Ft3 3, 27 ( 4, 0- 8, 3) tutaj trochę nie w normieuncertain
    Obecnie biorę eutyrox 75 ( dawna zalecona już kilka lat wstecz).
    I teraz nie wiem, czy nagle z wieloletniej niedoczynności nagle mam super wyniki (no oprócz Ft3), czy sknocili mi badania? czy moje kikuty zaczęły znowu pracę ( co wg jednego z endy.. który mnie prowadził w moim przypadku ( guzy) nie byłoby wskazane). Jutro czeka mnie USG i trochę się obawiam.
    Proszę o odpowiedź.
    • wiesz, do niedoczynności można się przyzwyczaić,
      ale nie wiem czy efekt "śpiącej królewny" jest to co
      chciałabyś w życiu robić najbardziej.
      W/g mnie Twoja dawka euthyroxu jest zdecydowanie
      za niska /ilość FT4/, a FT3 w piwnicy, to zły poziom.
      Napisz jak się czujesz i wróć z opisem usg.
      Sama jestem ciekawa czy kikutki się powiększyły.

      Pozdrawiam

      Tess
      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
      art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
      "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
      by Mirela
      • Hej, dzięki za odpowiedź. Wiem, że można się przyzwyczaić do niedoczynności, zwłaszcza gdy ma się ją praktycznie od "zawsze"... chyba nigdy nie miałam wyników na 100% w normie. Tak jak pisałam zawsze była górna granica. A tutaj taki psikus i TSH super niskiesmile. Jak się czuje? Generalnie jakby czołg po mnie przejechałsmile. Rano jeszcze jest ok, bo zmuszam się do tego by iść do pracy ale gdy wracam to czuje ogólną niemoc i już nie mam siły na nic. Z objawów: na pewno włosy mi bardzo wypadają, sucha skóra, ogólne zmęczenie, wieczna senność. Ciekawe, bo w tym roku byłam 1 miesiąc nad morzem i tam czułam się rewelacyjnie, miałam energię, chudłam nie odchudzając się... rewelacja. Śmiałam się, że dla mnie wyjazd nad morze to terapia odchudzająca. Tak sobie myślę, że może ten miesięczny pobyt nad morzem ruszył moje kikuty? ale to tylko moje gdybanie. Dzisiaj po południu USG a wtedy będę już wiedzieć. Jakoś zawsze obawiam się tego badania, bo ile razy bym nie poszła to coś wychodzi nie tak. Śmieszą mnie te wyniki: bo według nich niskie TSH( przy mojej tendencji) może wskazywać na nadczynność, a niskie Ft3 i 4 na niedoczynność, i bądź czlowieku mądry:/.
        Jeszcze raz dzięki za odpowiedź, choć Twoje wnioski mnie nie pocieszyły, tylko potwierdziły moje obawysmile. Pozdrawiam
        • Obiecałam dam znać po USG, więc najważniejsze i tutaj dobra wiadomość guzów brak, zmian brak wszystko jest okey- jak to lekarz powiedział. Stwierdził, że jest tak dobrze, że niema co drukować zdjęćsmile. (Mówiłam o badaniach mówił, że są złe). Jednak gdy porównałam poprzednie USG ( też już pooperacyjne) z tym dzisiejszym, to jednak się zmieniło...oto one.
          stare:
          wymiary: płat prawy- poprzeczny 7 mm, strzałkowy 10 mm, podłużny 22 mm
          lewy- poprzeczny 7 mm, strzałkowy 10 mm, podłużny 19 mm
          objętość płatów: prawego: 0,53 ml, lewego 0, 66ml, = 1,19 ml
          Cieśń ( nie wiem co to za oznaczenie?) 2 mm
          Obecne:
          wymiary: płat prawy- poprzeczny 8 mm, strzałkowy 11 mm, podłużny 21 mm
          lewy- poprzeczny 10 mm, strzałkowy 11 mm, podłużny 21 mm
          objętość płatów: prawego 0, 92 ml lewego 1, 15 ml= 2, 07 ml
          Cieśń= 0 mm

          Zaznacze USG było robione w odstępie kilku lat u tego samego lekarza radiologa.
          Wniosek jednoznaczny mojej kikuty żyją i rosnąuncertain
          Jutro wizyta u Pani endo...ciekawe co mi powie:/.
          Pozdrawiam.
        • > Śmieszą mnie te wyniki: bo według nich niskie TSH( przy mojej tendencji) może wskazywać na nadczynność, a niskie Ft3 i 4 na niedoczynność, i bądź czlowieku mądry:/.

          Przy wyciętej tarczycy tsh nie jest dobrym miernikiem stanu nasycenia hormonami.
          Mozesz mieć tsh blisko zera, a jeśli objawy i wyniki wolnych hormonów mówią o niedoczynności, to musisz podnosić dawkę. Badaj sie częściej, bo sama sobie robisz kuku.

          Też jestem ciekawa, co ci powie endo. Poproś o skierowanie na badania niedoborów, przy takich wynikach wcale bym się nie zdziwiła. (morfologia, jonogram, B12, D3 i ferrytyna)

          Powodzenia!!!
          • Jestem już po wizycie... i .... wcale się sobie nie dziwie, że nie mam ochoty na spotkania z endo. bo to kolejny lekarz, który okazał się specjalistą tylko z nazwy. Pani dr obejrzała pobieżnie wyniki ( pierwsza wizyta) chociaż może nie obejrzała co zerknęła, a że leczę się ( z przerwami, choć leki biorę cały czas) od 16 roku życia ( w wieku lat 18 miałam operację) teraz mam 29 więc papierów miałam sporo. Panią dr interesowały tylko ostatnie badania, popatrzyła na TSH z pytaniem, czy chce mieć dzieci- trochę mnie zaskoczyła, skwitowałam to: no tak Pani dr. No to stwierdziła, że podniesiemy leki by obniżyć TSH.. na co jak ok. I pytam "Pani dr ale te wyniki są dziwne, dotąd miałam wysokie TSH teraz mam niskie, coś jest nie tak, proszę spojrzeć na wcześniejsze wyniki".. Pani dr była lekko zaskoczona, po czym zerknęła na wyniki, i mówi a no tak.. i zamilkła. Zaczęła się tłumaczyć, że to wina odczynników, no bo to inne labolatorium, a może są inne normy..Po czym stwierdziła, że są zupełnie w innych miarach podane ( dziwi mnie, że lekarz medycyny który chemię powinien mieć w jednym paluszku nie mógł tego przeliczyć?). W końcu sama nie wiedziała co ma robić. Gdy ją zapytałam czy mam powtórzyć badanie w innym lab. stwierdziła, że to nie ma sensu. I podwyższyła mi dawkę: Euthyrox 75 x 4 i Euthyrox 100 x 3. Tak wyglądała moja wizytasmile, nie poprosiłam o dodatkowe badania, bo Pani dr tak była zaangażowana wpisywaniem do karty, że nawet na mnie nie spojrzała, zadając mi pytania.
            Więc szukam kolejnego lekarza...
            smile
            • Współczuję, znowu mamy zawiedzione nadzieje, że gdzieś kiedyś znajdzie się dla nas świetny endo...

              Już wiesz, dlaczego na forum korzystamy z kalkulatora procentowego, czyli przeliczamy wyniki wolnych hormonów na procenty smile

              Przelicz kilka ostatnich wyników i wpisz je tu z datami (tsh nie przeliczaj, tylko podaj normy). I nie martw się (ani nie wkurzaj), będzie dobrze smile
    • nie napisalas dlaczego wycieli Ci tarczyce.
      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
      art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
      "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
      by Mirela
      • Wynik badania histopatologicznego ( po operacji):
        I. fragment prawego płata tarczycy 4,5cmx 2,5x2,5 z guzem 3x2cm- guz brunatny?, mękki ( Struna colloides nodosa cystica)
        II. fragm. lewy płat 5x2x1- guzki koloidowe (Struna colloides nodosa)
        III fragm płat piramidalny- nieregularny, szary wycinek śr 1cm ( struna colloides)

        Ze względu na mój wiek, oraz fakt, że guzy rosły bardzo szybko, zdecydowano się na operację.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.