Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc w interpretacji wyników

16.04.12, 10:33
Od razu zaznaczę, iż z problemem zmagam się od ponad roku. Do niedawna w ogóle nie sądziłam, że może się to w jakikolwiek związać z tarczycą. W lutym wykryto i mnie 5 zmian w tarczycy, są jednak łagodne i prawdopodobnie nie mają wpływu na działanie tarczycy.

TSH 1,66 mU/l norma 0,27 - 4,2
FT4 13,54 pmol/l norma 12 - 22 - 15,40%
FT3 4,7 pmol/l norma 3,1 - 6,8 - 43,24%

przeciwciała ATPO 17,11 IU/ml < 34
przeciwciała ATG 91,1 IU/ml < 115

Moje objawy są klasyczne: przyrost masy ciała pomimo diety i aktywności fizycznej, ciągłe uczucie zimna, wypadanie włosów (straciłam 1/3 włosów), ciągła senność, problemy z koncentracją, ciągłe zmęczenie, hipoglikemia reaktywna, nerwowość, sucha skóra, koszmarne obrzęki twarzy i dłoni o poranku, czerwona twarz przy wysiłku fizycznym (co nigdy się wcześniej nie zdarzało i nawet poszłam z tym do lekarza), koszmarne bóle głowy, etc.

Dodam, że mam spory niedobór wit D3 i po suplementacji moje samopoczucie się mocno poprawiło. Jednak nadal czuję się koszmarnie. Przepadałam się całościowo i nic mi nie dolega, wszyscy lekarze innych specjalności odsyłają mnie do endokrynologa. Czekam jeszcze na wizytę u kardiologa może on coś poradzi.

Byłam u dwóch endokrynologów i każdy z nich twierdzi, że nie mam problemów z tarczycą.
Naprawdę czuję się jak hipochondryczka. Generalnie nie lubię lekarzy i naprawdę chyba do endo się już nie wybiorę sad.

Powiedzcie, czy ja naprawdę jestem nienormalna, że doszukuję się czegoś w tej tarczycy ???
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 17.04.12, 09:04
    masz bardzo niskie FT4 - hormon, który wydziela tarczyca.
    Nie masz wiele p/ciał, ale tarczyca może być mała.
    Wykonaj jeszcze usg tarczycy i z tymi wszystkimi wynikami
    udaj się do endo i jeśli nie będzie chciał Ci przepisać
    l-tyroksyny, to powiedz, że chcesz na próbę choć mała
    dawkę, aby przekonać się, że Twoje samopoczucie nie
    jest spowodowane brakiem hormonów tarczycy.
    Możesz też spróbować z gin-endo.
    Oni są bardziej światli i często przepisują tyroksynę.

    I nie daj się medykom bo na pewno masz problem z tarczycą.
    Mówienie, że zmiany w tarczycy - guzki - nie mają wpływu
    na działanie tarczycy - jest po prostu herezją.
    Wcześniej pisałam o usg - podaj wymiary tarczycy.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
    art. o niedouczonych lekarzach pisany przez lekarza
    "Lekarze to nie sa bogowie, oni sa naukowymi doradcami"
    by Mirela
  • pies_z_laki_2 17.04.12, 12:44
    15% fT4 oznacza, że tarczyca szwankuje. I żaden z dwóch endo nie zalecił zrobienia usg tarczycy???

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka