Dodaj do ulubionych

wyniki krwi i usg

17.10.12, 09:57
witam wszystkich!!! pierwszy raz pisze na tym forum. Cieszę się, że istnieje, to forum to kopalnia wiedzy, dziękuję.
Problem z tarczycą ma moja mama. Była u lekarzy i oto opis wyników, bardzo proszę o jakąś interpretację. moim zdaniem jest to nadczynność. Ale bardzo niepokoją mnie te 2 guzki. Czy zawsze przy guzkach jest to nadczynność?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Pierwszy wynik – robione tylko Tsh - 0,214 (norma 0,400 – 4,000)
Badanie USG opis:
Wielkość tarczycy płat prawy: szerokość – 18 mm, głębokość – 23 mm, długość – 37 mm, obj. 8 ml.
Płat lewy: szerokość – 21 mm, głębokość – 20 mm, długość – 41 mm, obj. 9 ml.
Głębokość cieśni – 17 mm. Sumaryczna objętość obu płatów tarczycy wynosi ok. 17 ml i mieści się w górnych granicach normy.
W obrębie cieśni tarczycy widoczny jest owalny guzek hipoechogeniczny o wielkości 16x15 mm, o niejednorodnej echo strukturze wewnętrznej, zawierający liczne zwapnienia.
W lewym płacie tarczycy, przy tchawicy, widoczny jest nieregularnie obrysowany guzek płynowo-lity, wielkości ok. 19x14 mm, zawierający również zwapnienia.
Ślinianki podżuchwowe bez zmian w obrazie USG. Powiększenia węzłów chłonnych szyi, węzłów nad- i podobojczykowych nie stwierdza się.

Za miesiąc wyniki szersze (to samo laboratorium):
Tsh - 0,429 (norma 0,400 – 4,000)
fT4 - 1,14 (norma 0,89 - 1,76 ng/dl)
fT3 – 4,70 (norma 1,80 – 4,20 pg/ml)

Badania przeciwciał lekarz nie zlecił.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: wyniki krwi i usg 17.10.12, 10:10
      nadczynność tarczycy występuje wtedy gdy poziomy
      FT4 i FT3 przekraczają górne granice normy.
      Kiedy skorzystasz z kalkulatora i przeliczysz wynik
      na % normy zauważysz, że wynikom mamy daleko
      do nadczynności.

      Czy wpisałaś cały opis usg?
      Ważna jest struktura gruczołu, przepływy w badaniu
      doplerowskim. Guzki nie są duże.
      Właściwie to nie są guzki tylko zwapnienia,
      a to może oznaczać ch. autoimmunologiczną.

      Nie piszesz też jak mama się czuje.

      --
      To podróż jest ważna, a nie cel.
      • asiorkapl Re: wyniki krwi i usg 17.10.12, 10:31
        DZIEKUJĘ
        troszkę mnie zaskoczyłaś chociaż brałam pod uwage i niedoczynność. Mama od kilku lat jest otyła, miewa "chrypki" bez przeziębienia, w zasadzie bez powodu, jest wybuchowa, czasem smutna, pesymistyczna. Martwię się o Nią poniewaz po wynikach już nastawila się że to pewnie coś strasznego i pewnie skończy operacją.
        Tak po przeliczeniu procentowym kalkulatorem wyszlo:

        FT4 - 28,74%
        i FT3 - 120,83%
        Tak wpisałam cały opis usg, lekarz nic więcej nie miał do powiedzenia...
        Czy to oznacza, że nalezy zrobić USG z tzw. doplerem? to prawdopodobnie było "zwykłe" usg,
        co jeszcze należałoby zrobic aby potwierdzić niedoczynność i że to braki autoimmunologiczne (jaki powinien być wynik przeciwciał?).
        Wizyte w Białymstoku u prof. Górskiej mama ma jutro i chcę jak najwięcej zadać pytań i oczywiście pomóc Mamie.
        • pies_z_laki_2 Re: wyniki krwi i usg 18.10.12, 08:38
          Wyniki mama ma dość niespójne, bo niskie fT4, a jednocześnie niskie tsh. Może trzeba sprawdzić przysadkę.
          Tarczyca wielkości na górnej granicy normy czyli jeszcze jest ok (pod tym względem).
          Guzki - ja bym się nie przejmowała, może endo zleci biopsję, ale nie sądzę.
          Tusza - być może mama ma problem z cukrem i insuliną, szukałyście pod tym kątem? Bada się cukier i insulinę na czczo, a potem po godzinie i po dwóch od wypicia porcji glukozy. Może to insulinooporność, a może coś innego?
          Dieta - dobrze jest zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie, nie odstawić całkiem, ale zmniejszyć, jeść je na śniadanie, a na obiad i kolację białko i warzywa (bez chleba, klusek, placków i ciast). Sprawdź też indeks glikemiczny, im niższy tym lepiej.

          Uspokój mamę, będzie dobrze smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka