Dodaj do ulubionych

tarczyca w ciąży bliźniaczej

29.12.12, 14:14
Jestem tu nowa. Wczoraj odebrałam wyniki badań TSH, FT3 i FT4. Jestem w 13 tygodniu ciąży bliźniaczej. Wcześniej badałam tylko TSH. Moje wyniki to:

TSH: 0,14 (norma laboratorium: 0,25-5,00)
FT3: 4,44 (norma lab.: 4,00 - 8,30)
FT4: 11,05 (norma lab.: 10,60- 19,40).

Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych z problemami z tarczyca, wizytę u ginekologa mam dopiero 3 stycznia i denerwuję się. Dodam, że 3 miesiące przed zajściem w ciążę badałam TSH i wynosiło 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,2.
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 29.12.12, 18:50
    TSH to hormon przysadki mózgowej, który
    stymuluje lub nie tarczycę do pracy.
    Niestety TSH masz niskie i FT4 oraz FT3
    też niskie. Razem wzięte mówią o niewydolnej
    tarczycy. Na górze strony jest kalkulator
    do obliczania % normy. Skorzystaj z niego,
    a zobaczysz, że wyniki hormonów są dość niskie.
    Ja na Twoim miejscu upierałabym się o suplementację
    tyroksyny.
    Do 3 stycznia to tylko rzut kamieniem i termin do
    endo jest znośny. Obyś tylko dostała rp. na euthyrox.
    Czy endo wykonuje w gabinecie usg?
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • malgoska851 29.12.12, 19:10
    Dziękuję za odpowiedź.

    Tak, endo wykonuje w gabinecie usg.

    Czyli nie jest dobrze, tak jak myślałam.
    Czy to, ze dopiero teraz okazało się, że te wartości są zaniżone, może mieć na dzieciaczki niekorzystny wpływ? Wcześniej nie robiłam FT3 ani FT4 bo lekarz nie kazał, tylko TSH, które w 7 tyg. było trochę powyżej 1. Czy może mieć to niekorzystny wpływ na rozwój dzieci? Może powinnam brać leki wcześniej, minął już I trymestr, taki ważny dla rozwoju płodu.
    Spędza mi to sen z powiek, bardzo się martwię o dzieci sad.
  • pies_z_laki_2 30.12.12, 12:01
    Czy miałaś już kiedyś jakiekolwiek kłopoty z tarczycą?

    Ne martw się, twoje wyniki świadczą o tym, że dzieci pobrały sobie tyle hormonów tarczycowych ile potrzebowały i dlatego we krwi zostało ich niewiele. Na pewno będzie dobrze smile
  • malgoska851 31.12.12, 13:50
    Dziękuję smile.
    Wcześniej kiedy nie byłam w ciąży tylko kilka razy kontrolowałam sobie TSH, lekarze zawsze mówili, że jest w normie. Nigdy nie leczyłam się na tarczycę.
    Czytałam, że w pierwszym trymestrze ciąży TSH bardzo się zmienia, maleje i wynik jest niemiarodajny. Powinno zwracac się uwagę na FT3 i FT4? Może są one u mnie w dolnej granicy, ale jeszcze w normie, tym się pocieszam i czekam na wizytę u lekarza.
    Pozdrawiam smile
  • beba2 31.12.12, 14:07
    Masz rację. Ciąża to jeden z "przypadków", kiedy TSH jest niemiarodajne. Przeważnie podczas badań wychodzi zaniżone. Ale masz zrobione wolne hormony i lekarz powinien chyba tym się sugerować.
    A jakie miałaś TSH przed ciążą ? Podaj wcześniejsze wartości ( bo w normie, nie znaczy, że dobre ).
  • malgoska851 31.12.12, 14:26
    Badałam 3 miesiące przed zajściem w ciążę, TSH wynosiło 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,2.
  • beba2 31.12.12, 14:41
    Ten starszy wynik też pokaż lekarzowi. Ponieważ jest taka ( nie wiem czy pisana czy niepisana) zasada, że u kobiet planujących zajście w ciążę stabilizuje się TSH na poziomie do 1, to miałas trochę za wysokie.
    Już po zajściu w ciążę wynik mógł być zafałszowany przez hormony łożyska ( zaniżony) więc myślę, ze dobrze by było gdyby lekarz jednak przepisał ci euthyrox.
    Mój lekarz twierdzi, że jeśli występują objawy niedoczynności, to każdy wynik powyżej 0,8 jest do leczenia. I miał na myśli wszystkich, nie tylko kobiety planujące ciążę.
  • malgoska851 31.12.12, 15:40
    Już naprawdę nic nie rozumiem. Dlaczego lekarz nie kazał zrobić tych badań wcześniej, tylko dopiero w 12 czy 13 tygodniu? Skoro dla rozwoju dzieci najważniejszy jest właśnie I trymestr? A jeżeli faktycznie już wcześniej powinnam przyjmować leki? Boje się, że to, że zbadałam te hormony tak późno, może mieć zły wpływ na rozwój moich dzieci. Lekarz zna wszystkie te wyniki, i ten 1,7 i ten 1,2 z 7 tygodnia ciąży. Do tej pory nie przepisał żadnych leków więc myślałam, że wszystko jest w porządku.
  • pies_z_laki_2 01.01.13, 13:19
    Nie martw się, w odpowiednim czasie dzieci wyciągnęły z ciebie i sobie wbudowały sobie tyle ile potrzebowały, dlatego teraz ty masz mało... czyli do uzupełnienia...

    Czy robiłaś usg tarczycy?
  • devilyn 01.01.13, 16:34
    W ciąży ft4 powinno być w górnej granicy. Porozmawiaj z lekarzem i nie martw się. Ja już w 26 tc też bliźniaczej.

    --
    http://supergify.pl/images/stories/miski/straszne/diabeki/199.gif

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.