Dodaj do ulubionych

Nadczynność tarczycy w ciąży. Metizol.

10.05.13, 16:20
Witam. Jestem w 12 tygodniu ciąży, wczoraj endokrynolog zdiagnozował nadczynność i powiększenie prawego płata tarczycy.
Moje wyniki:
TSH: 0.005 uIU/ml (norma: 0.27-4.20)
fT3: 6.41 pg/ml (2.57-4.43)
fT4: 34.42 pmol/l (12-15)

USG tarczycy:
wielkość prawego płata: 24.8 x 16.3 x 55.7
objętość prawego płata: 11.2581 ml
wielkość lewego płata: 18.9 x 14.2 x 49.4
objętość lewego płata: 6.629 ml
grubość cieśni: 2
widoczne nieregularne obszary o obniżonej echogeniczności

Lekarz wystawił receptę na Metizol 5 mg (2 x 2 tabletki dziennie). Leczenie miałam zacząć już dziś, jednak z uwagi na ciążę mam poważne obawy. Czy Metizol może zaszkodzić dziecku w tak wczesnym etapie ciąży? Czy dawka nie jest zbyt duża? Czy nie będzie bezpieczniej poczekać do ukończenia I trymestru? O czym świadczy powiększony prawy płat?
Kolejną wizytę mam za trzy tygodnie. Do tego czasu muszę wykonać serię badań: TSH, fT4, aTPO, TRAb, morfologia.
Jestem całkowicie zaskoczona ostatnimi wynikami badań. Pierwsze oznaczenie robiłam w 8 tygodniu ciąży, TSH wtedy wynosiło 0.271, było więc na granicy normy, fT4 22.94 również w normie. Podejrzewałam tyreotoksykozę ciężarnych, jednak ginekolog zlecił konsultację u endo. Kilka lat temu straciłam pierwszą ciążę.
Edytor zaawansowany
  • soline 10.05.13, 16:21

    > fT4: 34.42 pmol/l (12-15)

    Norma to oczywiście: 12-25
  • pies_z_laki_2 11.05.13, 09:23
    Dorób koniecznie p.ciała atg, czyli wszystkie trzy tarczycowe, bo ja obstawiam nie G-B, a raczej wybuchowy początek Hashimoto.

    Nie wiem, jak to jest z Metozolem w ciąży, nie znam się, ale dziewczyny na pewno coś podpowiedzą.
  • petmar 12.05.13, 19:05
    Nie denerwuj się. Wszystko powinno być dobrze, ale wymaga przypilnowania. Wszyscy lekarze są zgodni, że taką nadczynosć niezależnie od przyczyny powinno się leczyć. Obecnie coraz częsciej lekiem z wyboru jest Metizol zatwierdzony również przez FDA u kobiet w ciąży, ma on również cechy leku wpływającego korzystnie na poziom przeciwciał.
    Moja córka była w podobnej jak ty sytuacji. Bardzo szybko nadczynnosć wyciszyła się i można było odstawić lek. 3 miesiące temu urodziła zdrowego chłopca
  • martekle 21.05.13, 20:49
    Soline, ja biorę metizol w takich dawkach.
    A karmie dziecko. Ciąża i karmienie gdzieś na tej samej półce.
    Moim zdaniem mozesz brać, ale na spokojnie sprawdź to u ginekologa lub innego lekarza.
    --
    http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/k/k7hb3z1l0.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/e/erlzt2a7p.png
    zamotani.pl/
  • soline 27.05.13, 22:24
    Dziękuję za odpowiedzi! Dziękuję Petmar, za pokrzepiającą wiadomość! Czekam na wyniki TRAb, pozostałe badania zrobię przed wizytą u endo (za tydzień). Biorę te leki, ale nie najlepiej się czuję. Od czterech, może pięciu dni jest mi niewyobrażalnie zimno, nie jestem w stanie się ogrzać. Poza tym obniżyło się moje i tak już niskie ciśnienie. Dotychczas miewałam częste problemy ze snem, które tłumaczyłam nadmiarem obowiązków, stresem. Wszytko zmieniło się ponad tydzień temu - gdybym mogła w ogóle nie wychodziłabym z łóżka smile
    Cóż, pozostaje mi czekać na wyniki, wizytę i kolejną diagnozę: GB czy Hashimoto. Pozdrawiam!

    Jutro wizyta u ginekologa. Każda wizyta to ogromny stres i strach o to, czy wszystko w porządku...
  • hashi-tess 28.05.13, 20:32
    w/g mnie to Ty masz hashimoto w fazie nadczynnej.
    Na hashimoto wskazuje wielkość tarczycy
    i "widoczne nieregularne obszary o obniżonej echogeniczności"

    Twoje objawy wskazują na dużą niedoczynność.

    Idź do innego endo.
    Koniecznie oznacz trójcę tarczycową
    ferrytynę
    wit. B12
    i wit. D3
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • soline 31.05.13, 17:00
    Bardzo proszę Was o pomoc w interpretacji wyników (niestety, nie mam jeszcze wyników TRAb).
    TSH: <0,005 uIU/ml (norma: 0.27-4.20)
    fT4: 23.03 pmol/l (norma: 12-25)
    aTPO: 18.35 IU/ml (norma: <34)

    O zmianie lekarza na razie nie ma mowy, zresztą ten wydaje się być ok.
    Tu, gdzie mieszkam jest ponoć bardzo dobry endokrynolog, ale najbliższy wolny termin (na wizytę prywatną) to koniec września!
    Resztę badań dorobię, ale muszę się nieco odbić finansowo.

    Nie podoba mi się wynik TSH...
  • soline 31.05.13, 17:07
    Jaka pozycja morfologii interesuje endo?
    Czy jest sens badać ferrytynę, wit B12 i D3 suplementując żelazo, witaminy z grupy B, witaminę D3?
    Dzięki!
  • petmar 31.05.13, 19:36
    TSH pod wpływem leczenia zmienia się wolniej niż poziomy hormonów. FT4 mógłby już zostać na tym poziomie.Problem z Metizolem jest taki,że jego gwałtowne odstawienie może wiązac się z "rebound effect". Jego stosowanie jest zależne od ostatecznego rozpoznania tzn. czy mamy do czynienia z haschitoxicosis czy z MGB (dlatego ważna jest ocena przeciwciał przeciwko receptorowi TSH.
  • hashi-tess 31.05.13, 20:46
    petmar napisała:

    > TSH pod wpływem leczenia zmienia się wolniej niż poziomy hormonów.

    ???
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • petmar 01.06.13, 18:33
    W leczeniu nadczynnosci, o ktorej mowa w watku.
  • soline 18.06.13, 14:50
    Liczę na Waszą pomoc raz jeszcze.
    P/c przeciw receptorom TSH: 0.56 IU/l (wynik ujemny poniżej 1.8; wynik niejednoznaczny: 1.8-2.0; wynik dodatni powyżej 2.0)
    P/c anty TPO: 18.35 IU/l (wynik ujemny poniżej 34).
    Endo twierdzi, że wyniki mogą być ujemne ponieważ ciąża maskuje przeciwciała. I że badania warto powtórzyć dopiero kilka miesięcy po porodzie. Mniejsza z tym, mam teraz inny problem.
    Pierwszy raz trafiłam do endo z podwyższonym poziomem hormonów i TSH poniżej granicy oznaczalności. Po około 3 tygodniach przyjmowania Metizolu (4 tabl. dziennie) poziom hormonów mieścił się w górnej granicy normy, zatem dawka leku została zmniejszona do 2 tabletek na dzień. Po dwóch tygodniach od ostatniej wizyty (tzn. dziś) miałam zrobić badanie kontrolne TSH i fT4.
    Wyniki:
    TSH: 0.210 uIU/ml (norma: 0.27-4.20)
    fT4: 11.91 pmol/l (norma: 12-25)
    Endo po konsultacji telefonicznej kazał odstawić Metizol, powtórzyć badanie za trzy tygodnie i... zadzwonić, ale poszukam chyba innego lekarza. Co robić? Odstawić Metizol to jasne. Ale co dalej? Jestem szczerze w********, bo w tym stanie nie mogę pozwolić sobie na takie wahania hormonów!
  • petmar 18.06.13, 19:42
    Powinnas cieszyć się,że masz dobre przeciwciała, bo to one przechodzą przez barierę łożyskową i mogą zaburzać pracę tarczycy dziecka. W pierwszym trymestrze bardzo istotnym dla rozwoju dziecka twoje hormony zabezpieczały jego rozwój ( nadmiar był unieczynniany). Teraz dziecko produkuje już swoje hormony. Ale wszystko wskazuje na to,że musisz często kontrolować poziomy hormonów i ewentualnie konieczna będzie suplementacja tyroksyną.
  • pies_z_laki_2 19.06.13, 13:48
    Nie zmieniaj endo, tylko zrób badania wcześniej (po 2 tyg.) i jeśli nadal będzie podobnie mało fT4 (zrób też fT3 i tsh, czyli całą trójkę tarczycową), to lekarz pewnie wdroży suplementację tyroksyną.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.