Dodaj do ulubionych

Niedoczynnosc, czerwona twarz, uderzenia gorąca.

26.06.13, 16:16
Witam was kochani.

Mieliscie, macieobjawy przy niedoczynnosci tarczycy: tzw: uderzenia gorąca? w strone glowy, czerwona z tego powodu twarz, fale gorąca? Ja mam i to bardzo duze. Lecze sie na niedoczynnosc tarczycy, biore hormony, hormony kobiete mam z kolei w normie. Mam zimne dlonie,ale od szyi w gore, oraz glowa ciagle ciepla, czerwona, fale goraca.

Jelsi ktos ma takie objawy, odezwijcie sie. Czy jak wyrownaliscie hormony tarczycy, ustapily te objawy u was?

Pozdrawiam was.
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 26.06.13, 23:43
    Witaj
    musisz napisać coś więcej, bo na podstawie tak skąpych informacji trudno o sensowną radę.
    Jakie masz wynik tarczycy, od kiedy się leczysz, jaką dawkę przyjmujesz i co zażywasz?
  • pies_z_laki_2 27.06.13, 11:24
    Ile masz lat, czy badałaś coś więcej, niż tarczycę, np. krzywą cukrową i insulinową (uczucie gorąca to czasem objaw niedocukrzenia)...
  • ula-solanka 27.06.13, 12:50
    pies_z_laki_2 napisała:

    > Ile masz lat, czy badałaś coś więcej, niż tarczycę, np. krzywą cukrową i insuli
    > nową (uczucie gorąca to czasem objaw niedocukrzenia)...

    Cukier mam w normie, hormony kobiece takze.
    Jedynie hormony tarczycy niski poziom. FT4 mam: 0,7 norma (0,9 - 1,65)
    Mam 38 lat.
    Bylam u dermatologa, wykluczyl podrazneinie skor, czy alergie.

    Biore hormony tarczycyale mozliwe ze za mala dawka, wiec moje ptranie brzmi, czy w niedoczynnosci zauwazyliscie uderzenia goraca, czerwona twarz?


  • hashi-tess 27.06.13, 14:26
    ło matko,
    przy takich poziomach hormonów - patrz FT4 poniżej dolnej
    normy - możesz mieć wszystkie objawy jakie tylko sobie życzysz.
    Jak długo zażywasz hormon? i kiedy zostałaś zdiagnozowana?
    W/g mojej wiedzy powinnaś zostać skierowana do szpitala
    i tam powinni podać Ci hormon dożylnie. Ale czy taki magik znajdzie
    się? Nie wiem bo na forum nie było jeszcze ani jednego wpisu,
    że ktoś dostał hormon dożylnie.

    Jeśli będziesz zażywała hormon doustnie, to proponuję wprowadzać
    go baaaaaaaaaaardzo powoli, aby małymi kroczkami przyzwyczajać
    organizm.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • ula-solanka 27.06.13, 17:49
    hashi-tess napisała:

    > ło matko,
    > przy takich poziomach hormonów - patrz FT4 poniżej dolnej
    > normy - możesz mieć wszystkie objawy jakie tylko sobie życzysz.
    > Jak długo zażywasz hormon? i kiedy zostałaś zdiagnozowana?
    > W/g mojej wiedzy powinnaś zostać skierowana do szpitala
    > i tam powinni podać Ci hormon dożylnie. Ale czy taki magik znajdzie
    > się? Nie wiem bo na forum nie było jeszcze ani jednego wpisu,
    > że ktoś dostał hormon dożylnie.
    >
    > Jeśli będziesz zażywała hormon doustnie, to proponuję wprowadzać
    > go baaaaaaaaaaardzo powoli, aby małymi kroczkami przyzwyczajać
    > organizm.

    Ale ja sieczuje w miare dobrze, mam tylko objawy: uderzenia goraca, nie mam zaparc, nie mam oslabienia, nie wypadaja mi wlosy, skora nie jest w najgprszym stanie, biore dawke 75, od 2 lat.
  • muktprega1 27.06.13, 21:51
    Zrób jeszcze test, może nie łączyć objawów? Napisz ile pn wyszło.
    www.chorobytarczycy.eu/test#0
  • ula-solanka 01.07.13, 13:16
    muktprega1 napisała:

    > Zrób jeszcze test, może nie łączyć objawów? Napisz ile pn wyszło.
    > www.chorobytarczycy.eu/test#0

    Zrobilam test:

    punkty
    1. Objawy, które odczuwasz 3
    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 0
    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 5
    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 2
    Twój wynik: 10

    Wpisz swój wynik na forum i zobacz wyniki innych smile

    Interpretacja wyniku:

    10-14 punktów istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH
  • pies_z_laki_2 30.06.13, 00:12
    Nie pytałam o cukier, tylko o krzywą cukrową i insulinową. To dwie różne, chociaż pokrewne badania... robiłaś kiedyś?

    Uderzenia gorąca to może być skutek zbyt szybkiego wprowadzania tyroksyny przy wyjątkowo niskich poziomach fT4. A może jesteś jedną z niewielu osób nie tolerujących lewotyroksyny?
  • ula-solanka 01.07.13, 13:19
    pies_z_laki_2 napisała:

    > Nie pytałam o cukier, tylko o krzywą cukrową i insulinową. To dwie różne, choci
    > aż pokrewne badania... robiłaś kiedyś?

    nie mam tych badan, ale zrobie...
    >
    > Uderzenia gorąca to może być skutek zbyt szybkiego wprowadzania tyroksyny przy
    > wyjątkowo niskich poziomach fT4. A może jesteś jedną z niewielu osób nie toleru
    > jących lewotyroksyny?

    Zaczynalam wprowadzac dawke tyroksyny od 25 (dawka) pozniej 50 a terazx 75.
    Ja toleruje levotyroksye .
  • hashi-tess 01.07.13, 13:49
    ula-solanka napisała:

    > pies_z_laki_2 napisała:
    >
    > > Ile masz lat, czy badałaś coś więcej, niż tarczycę, np. krzywą cukrową i
    > insuli
    > > nową (uczucie gorąca to czasem objaw niedocukrzenia)...
    >
    > Cukier mam w normie, hormony kobiece takze.
    > Jedynie hormony tarczycy niski poziom. FT4 mam: 0,7 norma (0,9 - 1,65)
    > Mam 38 lat.


    nie piszesz jak długo zażywasz l-tyroksynę, jakie masz schorzenie/diagnozę.



    -
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • ula-solanka 01.07.13, 16:09
    kobiece takze.
    > > Jedynie hormony tarczycy niski poziom. FT4 mam: 0,7 norma (0,9 - 1,65)
    > > Mam 38 lat.
    >
    >
    > nie piszesz jak długo zażywasz l-tyroksynę, jakie masz schorzenie/diagnozę.
    >
    >
    >
    > -
    > To podróż jest ważna, a nie cel.

    Pisalam wczesniej.
    Biore dwa lata, dawka 75
    Niedoczynnosc, nie hashimoto
  • hashi-tess 01.07.13, 16:35
    piszesz, że masz normalną niedoczynność.
    Z mojej wiedzy wynika, że normalna niedoczynność
    jest spowodowana brakiem jodu, a n/żywność jest
    pełna tego pierwiastka.
    Zażywanie 2 lata 75mikrogr. l-tyroksyny, które nie powoduje
    podniesienia FT4 jest jakieś dziwne.
    Może w nieodpowiedni sposób zażywasz tę tabletkę,
    może masz problem z trawieniem, nie wiem.
    Tym bardziej, że jak piszesz, Twoje samopoczucie jest
    przyzwoite oprócz fal gorąca.
    Miałaś badanie usg gruczołu?

    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • ula-solanka 02.07.13, 17:56
    hashi-tess napisała:

    > piszesz, że masz normalną niedoczynność.
    > Z mojej wiedzy wynika, że normalna niedoczynność
    > jest spowodowana brakiem jodu, a n/żywność jest
    > pełna tego pierwiastka.
    > Zażywanie 2 lata 75mikrogr. l-tyroksyny, które nie powoduje
    > podniesienia FT4 jest jakieś dziwne.
    > Może w nieodpowiedni sposób zażywasz tę tabletkę,
    > może masz problem z trawieniem, nie wiem.
    > Tym bardziej, że jak piszesz, Twoje samopoczucie jest
    > przyzwoite oprócz fal gorąca.
    > Miałaś badanie usg gruczołu?
    >

    Biorelek rano na czczo, pozniejpo 30 minutach jem sniadanie, takmialam USG tarczycy w obrazie wyszlo: powiekszonylewy niecoplat, oraz wielemalych guzkow.,
  • hahimotka 01.07.13, 11:38
    ja miałam podobne objawy od końca szkoły podstawowej. uderzenia gorąca, kołatanie serca, problemy ze stawami. lekarze jeśli nie odsyłąli mnie z kwitkiem, to twierdzili, że pewnie z tego wyrosnę, albo mam trądzik różowanty, z kołatania też miałam wyrosnąć, a stawy to też albo wyrosnę, albo reumatyzm, bo w ordzinie był.
    jakiś rok temu wreszcie zaczęłam mieć objawy przez które ginekolog wysłała mnie na badanie tarczycy. okazuje się, że owszem, też mam niedoczynność tarczycy, ale w przebiegu choroby hashimoto.
    więc może pogadaj ze swoim lekarzem, powiedz mu jakie masz objawy, że nie czujesz się wcale lepiej, tylko wciąż tak samo źle. lekarz powinien reagować na skargi pacjenta, a więc albo dać inną dawkę, albo zrobić dodatkowe badania, bo może masz hashimoto albo jakąś inną chorobę. schorzenia tarczycy dają przecież mnóstwo różnych objawów, możesz poczytać w internecie, niektóre badania możesz też wykonać sama. za samo zrobienie badań nikt raczej Cię nie potępi.
    a jeśli już z lekarzem rozmawiałaś i nie było reakcji, to go zmień. idź do innego, takiego, który nie będzie ignorował tego, że jego pomoc nie jest dla Ciebie wystarczająca. to jest Twoje zdrowie i życie, na forum nikt Cię nie wyleczy smile

    poczytaj sobie o chorobie hashimoto, ona daje takie objawy jakie wymieniasz i idź zbadaj sobie anty-Tg. koszt badania to kilkadziesiąt złotych. to może wiele wyjaśnić.
    ale jeśli już okaże się, że masz hashimoto, to nie licz, że te uderzenia gorąca kiedykolwiek znikną... sad
  • hashi-tess 01.07.13, 12:35
    hahimotka napisał(a):


    > ale jeśli już okaże się, że masz hashimoto, to nie licz, że te uderzenia gorąca
    > kiedykolwiek znikną... sad

    ja mam zdiagnozowane hashimoto od ok. 2001r., nie należę już
    /niestety/ do najmłodszych osób, ale wierz mi, że po dojściu do
    eutyreozy nie mam żadnych uderzeń gorąca.
    Ten stan trwa u mnie ładnych parę lat.


    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • hahimotka 01.07.13, 12:48
    No to zazdroszczę. Ja wciąż mam i lekarze mówią, że może mi niektóre objawy miną, ale nie muszą. Albo mogą minąć na tylko jakiś czas i wrócić. I że na to już nie ma leku, poza tymi które trzymają wyniki w normach... sad
  • ula-solanka 01.07.13, 13:27
    hahimotka napisał(a):

    > No to zazdroszczę. Ja wciąż mam i lekarze mówią, że może mi niektóre objawy min
    > ą, ale nie muszą. Albo mogą minąć na tylko jakiś czas i wrócić. I że na to już
    > nie ma leku, poza tymi które trzymają wyniki w normach... sad

    Hahimitka a sprawdzalas takze hormony jajników? , bo jesli jestich za malo (estrogenow), to moze byc takze skutek w postaci uderzen goraca. Czasem kobiety dosc wczesnie wchodza w okres menopauzy.
  • hashi-tess 01.07.13, 13:44
    ula-solanka napisała:


    >
    > Hahimitka a sprawdzalas takze hormony jajników? , bo jesli jestich za malo (est
    > rogenow), to moze byc takze skutek w postaci uderzen goraca. Czasem kobiety dos
    > c wczesnie wchodza w okres menopauzy.


    gospodarka hormonalna człowieka jest jedna i nie można
    oddzielać hormonów tarczycy od kobiecych bo jedno ma na drugie wpływ.
    To jak domino. Jeden klocek przewraca następny.

    Ustaw na swoim poziomie hormony tarczycy, a pozostałe
    wrócą same do normy. Pod warunkiem, że nie masz PCO.


    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • hashi-tess 01.07.13, 13:42
    hahimotka napisał(a):

    > No to zazdroszczę. Ja wciąż mam i lekarze mówią, że może mi niektóre objawy min
    > ą, ale nie muszą. Albo mogą minąć na tylko jakiś czas i wrócić. I że na to już
    > nie ma leku, poza tymi które trzymają wyniki w normach... sad

    normy mają duże widełki.
    Musisz sama ustalić dla siebie, w którym miejscu widełek
    czujesz się najlepiej bo przecież nie leczymy wyników tylko
    człowieka, a każda osoba jest inna i inne ma potrzeby.

    Uważam, że masz źle dobraną dawkę l-tyroksyny.
    Możesz mieć też niedokrwistość chorób przewlekłych.
    Poczytaj o tym na forum.
    --
    To podróż jest ważna, a nie cel.
  • ta_facetka 10.03.17, 12:31
    Jesli bierzesz syntetyczne hormony tarczycy, to uderzenia goraca moga byc spowodowane obecnoscia zbyt duzej ilosci tych hormonow w organizmie. Ale uwaga! Jest to jedna z wielu mozliwych przyczyn , wiec bez dodatkowych badan sie nie obejdzie i nie zaniedbuj tego.
    Jeli twoja tarczyca nie zostala jeszcze "rozbestwiona" podawaniem hormonow w tabletkach, to mysle, ze warto poprobowac naturalnych metod leczenia, materialow w sieci jest sporo. Z mojego doswiadczenia: Przede wszystkim 1. glodowka (o wodzie) 12-21 dni. 2. Potem dieta (m in wyklucz cukier, gluten i mleko) oraz 3. uzupelnienie brakujacych ci witamin i mikroelementow. 4. Joga (jest kilka cwiczen pobudzajacych prace tarczycy, nie sa trudne) 5. Codziennie bardzo szybki spacer, taki w tempie chodziarzy lub rower, tez szybko lub cos innego. 6. Unikaj fluoru (fluoryzowana woda, pasta do zebow) Przy okazji wywal z domu teflon, mikrofalowke, aluminiowe gary i nie uzywaj dezodorantu, zawierajacego aluminium. Jesli to wszystko nie pomoglo by (a powinno), znajdz DOBREGO akupunkturzyste, najchetniej chinskiego,on z larwoscia wyreguluje twoja tarczycesmile Trzymaj sie!
  • muktprega1 10.03.17, 14:50
    Po 1- ta_facetka odpowiadasz na tzw martwy post sprzed 4 lat

    2 - widzę, ze pod tą xywką jest to w ogóle Twój pierwszy wpis na forum gazeta.pl

    3 - Cytuję - Jesli bierzesz syntetyczne hormony tarczycy, to uderzenia goraca moga byc spowodowane obecnoscia zbyt duzej ilosci tych hormonow w organizmie.

    obowiązuje zasada jeśli chcesz komukolwiek udzielić jakiejkolwiek porady PRZECZYTAJ co osoba napisała wyżej, tym bardziej, ze wątek krótki. Gdybyś to zrobiła, zauważyłabyś, że ma Ft4 poniżej normy, więc dramatycznie za małą ilość ht.
    Gdybyś to zrobiła (przeczytała), to wiedziałabyś, ze hormon bierze już 2 lata (wliczając 4 od pisania wątku = 6 lat), więc tarczycę ma "rozbestwioną" i żadna akupunktura nie jest w stanie "z łatwością wyregulować twoją tarczycę".
    Pozdrawiam smile
  • magic1980 11.01.19, 22:11
    Mam podobne objawy...masakra. Rano wstaje jest ok a pozniej uderzenia goraca wypieki na buzi. Zdiagnozowana niedoczynnosc tarczycy hashimoto. Podejrzewalem uczulenie na lek. Bralem levothyroksyne,letrox100 i euthyrox nic nie pomoglo. Mieszkam w Szkocji i lekarze nie wiedza co jest😒 Czas czesciej latac do Polski.
  • laura.phys 12.01.19, 18:18
    Hormonu nie dawkuje się w ciemno tylko według wyników i samopoczucia. Jesli masz hashimoto to wypadałoby zapoznać się z podstawowymi wiadomościami dotyczącymi choroby z która będziesz już do końca i udać się do lekarza który tez ma pojęcie o tej przypadłości.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.