Dodaj do ulubionych

objawy niedoczynności przy Gravesie?

16.01.14, 15:29
W sierpniu ubiegłego roku polecono mi zrobienie badań tarczycy, jako że miałam od kilku tygodni przez cały czas podwyższony puls, co uniemożliwiało mi wysiłek fizyczny.

21.08.13 wyniki badań:
TSH III generacja ultra 0,005 ulU/ml (norma 0,55-4,78)
FT3 22,42 pmol/l (norma 3,5-6,5)
FT4 44,14 pmol/l (norma 11,5-22,7)

Lekarka przepisała mi Thyrozol w dawce chyba 40 mg dziennie przez tydzień i poleciła badania Anty-TPO i USG tarczycy.

29.08.13 wynik badań:
Anty-TPO 1208,7 IU/ml (norma do 60)
USG tarczycy: Prawy płat tarczycy o wymiarach 16x16x48 mm, o regularnych granicach i niejednorodnej echostrukturze. Lewy płat tarczycy o wymiarach 15x14x45 mm, o regularnych granicach i niejednorodnej echostrukturze. Cieśń szerokości 4 mm.

Lekarka zdiagnozowała Gravesa. W międzyczasie miałam zmniejszaną dawkę Thyrozolu. Przepisany mi Propranolol przestałam szybko brać, bo przy przyjmowaniu Thryrozolu nie miałam problemów z sercem.

05.09.13 wyniki badań:
FT4 18,05 pmol/l (norma 11,5-22,7)
Anty-TG 155,6 IU/ml (norma 0-60)

19.09.13 wyniki badań:
TSH III generacja ultra 0,017 ulU/ml (norma 0,55-4,78)
FT3 4,56 pmol/l (norma 3,5-6,5)
FT4 6,39 pmol/l (norma 11,5-22,7)

02.10.13 wyniki badań:
FT4 11,24 pmol/l (norma 11,5-22,7)

28.10.13 wyniki badań:
TSH III generacja ultra 0,014 ulU/ml (norma 0,55-4,78)
FT3 6,39 pmol/l (norma 3,5-6,5)
FT4 12,69 pmol/l (norma 11,5-22,7)

16.12.13 wyniki badań:
TSH III generacja ultra 0,009 ulU/ml (norma 0,55-4,78)
FT3 4,56 pmol/l (norma 3,5-6,5)
FT4 11,57 pmol/l (norma 11,5-22,7)

Następne badanie mam zrobić w lutym. Obecnie biorę 7,5 mg Thyrozolu dziennie.

Mam kilka pytań:
Wiem, że do stwierdzenia Gravesa potrzebne jest anty-TPO. Zamierzam zrobić je niedługo na własną rękę. Czy wyniki, którymi dysponowała lekarka wystarczają, żeby stwierdzić Gravesa? Nie miałam żadnych objawów ocznych.

Dlaczego moje TSH spada? Czy przywracanie TSH do normy zawsze tak długo trwa, czy coś ze mną nie tak?

Ostatnio odczuwam niesamowitą nietolerancję zimna. Mimo dość wysokiej temperatury w domu, chodzę w dwóch bluzach i dwóch parach spodni, przy czym wciąż mi zimno. Ratuję się gorącymi herbatami i zupami, ale pomaga to na bardzo niedługo. Dziś spałam w bluzie i spodniach dresowych pod zwykłej grubości kołdrą i rano trzęsłam się z zimna. Moje mieszkanie wcale nie jest wyjątkowo zimne, wszyscy chodzą co najwyżej w swetrach, śpią w koszulkach i majtkach, a ja zamarzam pod kołdrą w dresie. Czy to ma jakiś związek z obniżaniem FT4? Bardzo się do tego pocę i w niektóre dni trzęsę się jakby z zimna, kiedy niekoniecznie je intensywnie odczuwam. Ciągle jestem bardzo zmęczona. Trzęsą mi się ręce. Czuję ogólny dyskomfort fizyczny. Mam problemy z zasypianiem.

Czy te wszystkie objawy są typowe? Mam wrażenie, że raczej dla niedoczynności niż nadczynności. Dlaczego mam inne objawy niż wskazywałaby na to choroba?

Bardzo proszę o pomoc: rady i opinie.
Edytor zaawansowany
  • 16.01.14, 18:27
    Witaj, na razie masz typowe objawy niedoczynności z powodu zbicia thyrozolem hormonów tarczycy, stąd zbyt niskie wyniki Ft4 oraz spadające TSH.

    Przeciwciała a-TPO oraz a-TG:

    > Anty-TPO 1208,7 IU/ml (norma do 60) to jest typowe przeciwciało występujące w Hashimoto (80% Hashi je ma), ale też zdarza się bardzo rzadko u ludzi z Graves-Basedow
    > Anty-TG 155,6 IU/ml (norma 0-60) te przeciwciała razem lub osobno występują również w Hashi, a wyraźne podwyższenie poziomu a-TG jest wskazówką, ale nie dowodem zarówno przy Hashi jak i Gravesie.
    Żeby potwierdzić Gravesa potrzebne są typowe przeciwciała występujące przy tej chorobie wysoko - TRAB który występuje u ponad 95% nie widzę u Ciebie tych przeciwciał, a to jest podstawowa diagnostyka do stwierdzenia Gravesa, nie rozumiem na jakiej podstawie ta diagnoza??

    Objętość Twojej tarczycy obliczona ze stronki:

    www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
    wynosi:
    objętość całej tarczycy: 10.869 ml tymczasem norma dla kobiet 13-18mililitrów, wiec Twoja pomniejszona, moim zdaniem masz Hashimoto z wybuchowym początkiem czyli z wynikami ponad normę, który trwa jakiś czas a potem hormony naturalnie opadają, ale żeby mieć pewność zrób te nieszczęsne TRAB-y. Nie rozumiem, jak lekarz mógł je pominąć w diagnostyce....
    Zrób test i napisz - ile masz pn.
    www.chorobytarczycy.eu/test#0
  • 16.01.14, 18:35
    Tarczyca jest pomniejszona przy chorobie Hashimoto, jak u Ciebie, natomiast przy Gravesie - powiększona. Oczywiście mogę się mylić, ale byłabyś nie pierwszą osobą, które dostają thyrozol przy źle zdiagnozowanej tarczycy.
  • 16.01.14, 18:51
    TRAB-y trzeba zrobić koniecznie.
    I wg mnie należałoby już odstawić Thyrozol bo masz niedobór hormonów i wszystko o czym piszesz to objawy niedoczynności.
    Potwierdzam podejrzenie muktpregi, Hashimoto i być może na dokładkę Graves-Basedow ale to potwierdzi badanie przeciwciał.
    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 16.01.14, 18:45
    Miałam na myśli właśnie TRAb. Lekarka powiedziała, że mogę zrobić, żeby zobaczyć na jakim poziomie są antyciała, ale nie wymagała tego do potwierdzenia, że mam Gravesa. Sama też podejrzewałam już u siebie Hashimoto, ale słyszałam, że przy Gravesie też dość często jest wysokie Anty-TPO, nie jest tak?
    Po naczytaniu się o diagnostyce tarczycy uznałam, że nie mam pojęcia, dlaczego stwierdziła mi Gravesa.
    Dziękuję bardzo. Nie wiedziałam, co wynika z mojego badania USG.
    Pod koniec miesiąca zbadam TRAb.

    W teście mam 23 punkty:
    1. Objawy, które odczuwasz 14
    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 2
    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 6
    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 1

    Jeśli TRAb wyjdzie w normie to znaczy, że mam Hashimoto?
  • 16.01.14, 18:54
    Hashi wg mnie bezsprzecznie - choroba zaczyna się atakiem przeciwciał na tarczycę, ona po postu się rozpada stąd nagłe uwolnienie dużej ilości hormonów, poziom hormonów potem obniża się i trzeba wspomagać się sztuczną tyroksyną.

    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • 16.01.14, 19:21
    Dziękuję bardzo za radę. Mam umówioną wizytę u endokrynologa na początku lutego. Myślisz, że mogę czekać do tego czasu z badaniami/lekami? Powinnam po prostu nic nie brać przez ten czas?
  • 16.01.14, 19:40
    TRAbu tym bardziej właśnie nie będę miała możliwości zrobić wcześniej, bo w moim mieście laboratorium, które to bada, jest otwarte tylko dwa dni w tygodniu, a ja mam teraz sesję, więc niestety zrobię je pewnie dopiero za dwa tygodnie. Wrzucę oczywiście, jak już będę miała. Dzięki wielkie!
  • 17.01.14, 12:44
    Sesja z takim fT4, do tego zima - szczerze współczuję...

    Na Gravesie się nie znam, ale fT4 i objawy pokazują, że masz ogromną niedoczynność tarczycy. Może to Graves, a może przysadka jeszcze nie doszła do siebie po bardzo wysokim wyskoku hormonów? Czas i badania pokażą co i jak. Skłaniałabym się jednak do rzutu hashimoto. Nie miałaś w połowie zeszłego roku jakiegoś stresu lub chorób?

    21 sierpnia fT4 miałaś bardzo wysokie, po 2 tygodniach już w normie, a po 4 tygodniach fT4 było już sporo poniżej normy. Gravesa z reguły nie daje się tak łatwo i szybko leczyć.

    Przy hashimoto TRAb-y też mogą być delikatnie podwyższone.

    Uważam, że Twoja endo powinna zająć się porządnie niskim TSH przy bardzo niskim fT4 i ewidentnymi objawami niedoczynności tarczycy u Ciebie. TSH, fT4 i objawy są wzajemnie sprzeczne, więc endo nie powinna Cię leczyć na podstawie samego TSH jeśli się nie upewni, że z przysadką jest OK i czy nie zaistniały sytuacje wpływające na wiarygodność TSH.

    Tu masz sporo historii ludzi z gravesem
    forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html
    Poczytaj też wątek Nadter.
  • 17.01.14, 13:35
    djpa napisała:
    "Gravesa z reguły nie daje się tak łat
    > wo i szybko leczyć".
    Z tym to jest różnie, ja też tak miałam,że szybciutko doszłam do eutyrozy po 2-3 tygodniach,potem odstawienie tyrozolu( z powodu nietolerancji i czekanie ) i wtedy wolno ale zaczęłam mieć coraz wyższe hormony(lekarka mówiła, że jeszcze dwa,trzy tygodnie bez leków i tarczyca by się już odblokowała i byłaby jazda na nowo).
    Nie cierpię tyrozolu ,broniłam się go jak ognia,trzy lata temu taki niby rzut Hashi przetrwałam bez tyrozolu(a to już chyba był Graves). Dlatego odstawienie czy zmniejszenie tyrozolu uzgodniłabym tylko z lekarzem.

    Oczywiście cały czas wolałbym sądzić ,że nie mam Gravesa a to tylko nadczynność od rzuty Hashi
  • 17.01.14, 15:17
    Minutek, wszystko się zgadza.

    Ale bardzo żal mi dziewczyny. Sesja, zima, jej w kilku swetrach zimno. Czy też tak miałaś? Takie objawy jak u niej? Endo w jej przypadku nie powinna patrzeć tylko na TSH, powinna jej mądrze pomóc. Widać, że sama jest niespokojna, skoro pisze na forum. I miała fT4 grubo poniżej normy.
  • 17.01.14, 17:35
    Cztersiedem fajnie napisała,że są dwa rodzaje zimna(kiedy jest faktycznie zimno) i kiedy trzęsie się "niby z zimna". O ile to pierwsze to takie typowe przy nadczynności to ten drugi objaw nieźle dawał mi popalić a niektórzy nie wiedzą co to jest. Jest to okropne uczucie trzęsienia się niby z zimna,ja potem określałam to jako trzęsienie się z nerwów, a to uczucie niby zimna nie idzie w parze z ochłodzeniem ciała.Wówczas klatka piersiowa jest gorąca,wydaje Ci, że jak wyjmiesz rękę spod kołdry to zamarzniesz ,to są jakby takie dreszcze.Czasem w młodości, takie podobne uczucie niby zimna miałam po nieprzespanej nocy lub przed egzaminem.
    I do tego to pocenie,ja miałam je w nocy. I skóra po dwóch tygodniach tyrozolu zrobiła się sucha,że aż wióry leciały ,łokcie i stawy skokowe popękane.
    W takiej sytuacji endokrynolodzy wdrażają jednocześnie tyrozol(czyli tyreostatyk) i np eutyrox .
    I paradoksalnie jeden lek po to blokuje tarczycę a drugi uzupełnia brak hormonów. Jakby nie można jej utrzymać na właściwym poziomie.
    Ale dzije się tak w Gravesie ,bo przy Hashi nie trzeba tyrozolu.
    Dlatego Trab najważniejsze.
  • 17.01.14, 18:15
    Bardzo dobrze opisałaś ten drugi rodzaj zimna, właśnie tak się czuję. Nie wiedziałam z czym to wiązać, więc pociesza mnie, że jednak nie jest to zupełnie nietypowe smile W takim razie jest nadzieja, że mi przejdzie.
  • 17.01.14, 18:05
    W zeszłym roku przeszłam kurację trądziku izotretynoiną, skończyła się latem. Wtedy okazało się, że schudłam 5 kg (z 51 do 46), więc jestem pewna, że to był czas w którym zaczął się problem z tarczycą. Z powodu izotretynoiny miałam bardzo osłabiony organizm, złapałam kilka różnych infekcji, miałam przeziębienie/grypę trwającą dwa tygodnie i musiałam leczyć się antybiotykami. Przez cały ten czas nieregularnie sypiałam.

    W pierwsze dwa miesiące po rozpoczęciu leczenia Thyrozolem stracone 5 kg, wróciło, mimo że wcześniej ta waga utrzymywała się przez dobrych kilka miesięcy.

    Lekarka nigdy nic nie wspominała mi o tym, że mam fT4 za niskie, a ja myślałam, że ta musi być, żeby podniosło mi się TSH. Przy ostatniej wizycie - w grudniu - czułam się jeszcze nieźle, lekarkę nie wydawały się niepokoić moje wyniki, dawki Thyrozolu mi nie zmieniła.

    Dziękuję, jak znajdę czas, poczytam więcej.
  • 18.01.14, 00:05
    > W zeszłym roku przeszłam kurację trądziku izotretynoiną, skończyła się latem.

    ale to jest paskudztwo:
    zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8674487,Izotretynoina___skuteczna_i_niebezpieczna.html
    www.antytradzik.pl/izotretynoina/
    skutki uboczne są niezłe, skoro mają taki ogromny wpływ na człowieka mogły i w tarczycy trochę namieszać.
  • 18.01.14, 13:52
    Tak, jestem przekonana, że kuracja izotretynoiną była powodem aktywacji przeciwciał, ale niekoniecznie bezpośrednim. Większe znaczenie być może miały infekcje, które przeszłam w tamtym czasie z powodu osłabienia organizmu - leczone antybiotykami.
  • 17.01.14, 09:57
    witaj z tym odstawianiem samemu tyrozolu bez diagnozy to ja bym raczej się wstrzymała.Bez pewności jakie są Trab .A wyniki wyjściowe ft4 i ft3 moim zdaniem były dość wysokie jak na rzut Hashi.Koniecznie zrób szybciutko Trab i do lekarza.
    Są takie przypadki jak mój czego Ci nie życzę,że do Hashimoto ,po latach dołączył Graves z niziutkimi wyjściowo przeciwciałami, ale za to z wysoką jodochwytnością. A właśnie ta wysoka jodochwytność jest charakterystyczna dla Gravesa,bo podobno w Hashi jest niska. Tak mi powiedzieli lekarze. Wolałabym, żeby było inaczej wiec jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na temat jodochwytności w Hashi to proszę napisać.
    Jeśli Trab wyjdą dodatnie to konieczna dalsza diagnostyka ,mam na myśli scyntygrafię tarczycy. A jeśli są okey to będziesz wiedziała na przyszłość ,że rzut Hashi trzeba przetrwać na propranololu i melisie.
  • 17.01.14, 11:22
    > witaj z tym odstawianiem samemu tyrozolu bez diagnozy to ja bym raczej się wstr
    > zymała.Bez pewności jakie są Trab

    W sumie po przemyśleniu i konsultacji z osobą o większej wiedzy niż ja - przychylam się do zdania Minutka, która ma praktykę w dodatku z GB. Za niskie TSH, żeby odstawić całkiem tyrozol.
    Dobrze byłoby abyś zbadała się pod kątem anemii i zrobiła diagnostykę wątroby.
    Najlepiej ferrytynę, 12 i D3 typowa trójka niedoborów przy szwankującej tarczycy.
  • 17.01.14, 18:25
    Jestem chyba dość podatna na anemię, więc to zupełnie niewykluczone, do tego od paru lat nie jem mięsa, więc niedobór B12 też niewykluczony. Zrobię te badania przy najbliższej okazji, dziękuję.

    Żelazo badałam dwa razy w ciągu tych kilku miesięcy i wyszły skrajne wyniki w krótkim czasie:

    21.08.13
    Żelazo (surowica) 163 ug/dl (norma 40-145)

    05.09.13
    Żelazo (surowica) 33 ug/dl (norma 40-145)
  • 17.01.14, 13:43
    A jeszcze a propos tej diagnozy bez przeciwciał,że to Graves.
    Wiem, że wielu lekarzy tak robi,że jak są wysokie Anty tpo albo anty-tg w fazie nadczynności to od razu Graves. Na 5 chyba,którzy od razu bez Trab diagnozowali Gravesa spotkałam jednego ,który w karcie konsultacyjnej napisał :Graves-Basedow ze znakiem zapytania i kazał przynieść wynik.
  • 17.01.14, 18:27
    To przynajmniej moja lekarka nie jest wyjątkowo niekompetentna wink
    Obawiam się tylko trochę, że zbagatelizuje moje niedoczynnościowe objawy, bo niskim fT4 w ogóle się nie przejęła dotąd.
  • 28.01.14, 18:07
    Co tam u ciebie?Masz nowe wyniki?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.