• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Prosze o pomoc w interpretacji wynikow!!!!pilne!! Dodaj do ulubionych

  • 13.02.14, 17:43
    Proszę was o pomoc poniewaz jestescie juz z tematem zaznajomione a ja sie bardzo denerwuje!!!!

    Moje wyniki
    TSH 1.01 uIU\ml norma 0.270-4.20
    FT32.93 NORMA 1.71-3.71
    ft4 1.20 NORMA 0.70-1.48
    Anty-TPO 30.5 MIN...... max35
    Anty-TG <20.0 min....... max 40
    AB-R-TSH <1.0 <1.0 WYNIK UJEMNY
    1.0-1.5 WYNIK WATPLIWY
    >1.5 WYNIK DODATNI

    PRAWY PŁAT 29*28*62 LEWY PŁAT 21*22*53
    STWIERDZONO GUZKIW PRAWYM PLACIE NA TARCZYCY I JAKAS NIEWIEKA TORBIEL W OKOLICY BIEGUNA GÓRNEGO....
    lekarz endo stwierdzil po usg ze sa to obszary normoechogeniczne dosc znaczne ale tarczyca pracuje dobrze i w.wymienione wyniki sa dobre nalezy to obserwowac i z czasem trzeba bedzie zoperowac jakby cos sie działo.......
    nic sie nie dzialo dopóki o tym nie wiedzialam !!!!!!!! teraz mam jazdy ostre bo chyba sama sie nakrecilam perspektywa wizji operacji i sie zaczelo kolatania serca ,napady paniki ,byłam u lekarza kardiologa i pomimo niewielkiej wrodzonej wady serca bez zmian hemodynamicznych ,doktorowa powiedziała ze sie ,,nakrecam,, i stad sie to bierze.....oprocz tego jestem juz w wieku 47 lat i zaczyna sie fajna jazda z menopauza -wyszlo w badaniach ze jestem w okresie przedmenopauza czyli jeszcze nie doslownie to ale juz poczatki.....miesiaczki raczej norma plus minus 3-4 dni wczesniej lub pózniej......
    Dziewczyny zerknijcie laskawym okiem na te wyniki tarczycowe i powiedzcie co o tym myslicie,ja szukam dobrego endokrynologa ,moze mozna jakies leki przyjmowac czy trzeba od razu to wycinac??????
    powiedzcie czy tarczyca boli jak cos z nia jest nie tak? czy w czasie przeziebienia bólu gardła i infekcji to tez boli czy raczej nie?
    pozdrawiam i czekam na szybki odzew!!!
    Bardzo prosze o namiary na dobrego endo w Łodzi moze byc prywatnie -tylko nie konowala!!!
    pozdrawiam
    Zaawansowany formularz
    • 13.02.14, 20:15
      wyniki masz bardzo ładne
      oprócz USG smile
      masz BARDZO dużą tarczycę - widac to, masz wole?
      jedne płat ponad 25ml a drugi ponad 12 ml
      norma dla kobiet 13-18ml

      sprawdź wątek o polecanych lekarzach w nagłówku

      nie nakręcaj się smile na razie faktycznie wygląda że powinnaś obserwowac i badać regularnie trójkę tarczycową i USG

      zrób ten test żeby wiedzieć na co zwracać uwagę gdyby się pojawiło"
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      --
      Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
      • 14.02.14, 11:01
        Procesor dzieki za odpowiedz!!!
        pytałas czy widac wole-nie!!!! nie mam nic powiekszonego na szyji,lekarz to widzi ponoć gołym okiem ze jest powiekszona ale dla laika to jest niewidoczne...dla mnie to tez był szok,ze mam takie atrakcje na tarczycy poniewaz usg robiłam z zupelnie innego powodu a ta tarczyca sie zupelnie,, przy okazji,, pokazała!!! no raczej nie mila to niespodzianka ,ale pocieszajace jest to ze wyniki sa ok!!!!
    • 17.02.14, 19:46
      Wole może powodować słabsze wydzielanie hormonów tarczycy, a wtedy wyniki si e pogorszą, a wtedy poczujesz się niedoczynnie i trzeba będzie wdrożyć suplementację tyroksyną. A wtedy często wole się cofa i tarczyca się zmniejsza.
      Równe dobrze sama wielkość tarczycy albo zmiany w tarczycy spowodują konieczność operacyjnego usunięcia jednego płata, albo i całości. Ale czy tak się stanie?

      Krótko mówiąc - nie panikuj, na razie jest ok, a jakby co, to bez tarczycy można żyć, z wolem można żyć (jeśli ci nie przeszkadza, ale trzymaj rękę na pulsie!!!), a wysokość p.ciał wg. mnie mówi o autoimmunologicznym tle całej sprawy. I z tym tez można żyć, jak widać po naszym forum smile
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.