Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc w interpretacji wyniów

05.08.17, 23:00
Proszę o pomoc...mam sporo objawów niedoczynnosci. Wyniki
TSH 2,7 ( 0,5-4,8)
FT3 5,9 (3,5-6,5) 80%
FT4 15,6 (0,55-4,78) 36%
ATPO 30 (0-50)
3 miesiące temu TSH 3,teraz niższe ale samopoczucie wcale nie lepsze.rok temu mialam usunięte pół tarczycy z powodu niezłośliwego guzka. Nie mam żadnej suplementacji bo TSH w normie...ale zdrowie w normie nie niestety nie.
inne wyniki na pograniczu anemii, niskie b12, niska ferrytyna i wapn

mieszkam w UK , tudno mi liczyc na pomoc tutejszych lekarzy. teraz w Polsce na wakacjach zrobilam badania i mam 3 tygodnie zeby znalezc ewentualnie lekarza...






--
Bianka 24.02.2006
Agatka 18.09.2008
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 06.08.17, 10:02
    TSH powyżej 2 + 1/2 usuniętej tarczycy, czyli reszta próbuje nadgonić stan 100% tarczycy + objawy + duża różnica pomiędzy Ft4 a Ft3 - aż 44% daje paskudne objawy niedoczynności.
    Ft4 - zapas hormonów nisko, dla Ciebie jak widać za mało. Czy równie nisko miałąś przed operacją? Często guzki tarczycy są właśnie związane z niedoczynnością. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej poczułabyś się suplementując T4 ale i pracując nad niedoborami.
    Na co możesz liczyć w UK jeśli chodzi o niedobory i anemię?
  • mamabianusi 06.08.17, 13:22
    Na nic niestetysad wszystko w normie wiec nic nie robia..po prostu niby przemeczona jestem...martwię sie ze w Polsce nie znajde endo na juz.myślę czy moze sprobowac Thyroid brac...
    przed operacja chyba tez miałam nisko ale pewna nie jestem bo wynikow do ręki nie dostawałam. Dostawałam przed operacja hormony żeby guzek nie rósł. Niestety podczas kolejnej ciąży sporo urósł i zdecydowano się na wycięcie. Musze coś podziała bo ledwo się tocze i znów depresja mnie dosięga. ..

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • hashitess 06.08.17, 15:39
    w jakiej dawce masz hormon?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • mamabianusi 06.08.17, 18:39
    Od czasu operacji, czyli od ponad roku nie biorę nic...TSH w normie wg norm laboratoryjnych wiec lekarze nie widzą potrzeby...

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • mamabianusi 06.08.17, 20:28
    Tak dla uzupełnienia. ..walczylam z nadprogramowymi kilogramami, bez rezultatu. Przeszłam na dietę dr Dąbrowskiej, w ciągu 10 dni zrzuciłam 6 kg. Fizycznie poczułam się lepiej, znikł wieczny katar np, ale bardzo spadl mi nastrój i wystraszona musiałam ja przerwać. ..

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • ashleigh41 23.09.19, 15:30
    Ah, to nic dziwnego ze masz anemie I niedobry witamin oraz czujesz sie zle. Zacznij stosowac zdrowia i znalansowana diete a wszystko wroci do normy. Branie hormonow wbrew zaleconiom lekarzy nie pomoze.
  • laura.phys 24.09.19, 08:55
    Ashleeigh niestety branie supli i dieta przy niedoczynnosci na niewiele się zdadzą bez osiągnięcia poziomu hormonów na odpowiednim poziomie. Wiem to np po swojej anemii.

    Dodatkowo mamabianusi jest po usunięciu połowy tarczycy.

    Zobacz co napisała muktprega.
  • ashleigh41 24.09.19, 10:27
    A kto mowi ze ma brac suplementy? Mam miec normalna diete a polowa tarczycy nie ma znaczenia
  • mamabianusi 06.10.17, 12:10
    witam ponownie. po kilkutygodniowej suplementacji Euthyroem i witaminami itp wyniki sa inne. TSH spadlo do 0.62 wiec chyba super.. FT3 mam na pozomie 35% a FT4 64. Samopoczucie lepsze, choc do ideau daleko. Moz ktos podpowie czy teraz te wyniki sa juz ok czy jeszcze powinnam cos dzialac? Z gory dziekuje!


    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • muktprega1 06.10.17, 14:07
    Na jakiej to dawce tyroksyny? Od kiedy?
    Czy robiąc wyniki w laboratorium NIE wzięłaś tabletki?
  • mamabianusi 06.10.17, 14:30
    75 mg. od 4 tygodni taka. Rano wzielam leakrstwo jak zwykle...nikt nie mowil ze nie powinnam..

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • muktprega1 07.10.17, 21:37
    Tabletki bierzemy tuż po wyjściu z laboratorium, inaczej Ft4 jest z suplementacji.
  • mamabianusi 13.09.19, 22:35
    Witam ponownie. Od dluzszego czasu czuje sie niezbyt dobrze...Zwalalam to na karb przemeczenia itp ale w koncu lekarz dal mi skierowanie na badania tarczycy. Niestety TSH 7,02 (norma 0,27-4,2) a FT4 12,3 ( przy normie 9-26) czyli 19 %. ft3 nie zlecono. Czyli chyba czeka mnie leczenie...myslalam, zeby moze sprobowac kuracje plynem Lugola, ale boje sie, ze sobie zaszkodze..

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • mamabianusi 16.09.19, 12:48
    Bylam dzis u lekarza. Nie wymagam leczenia, badania mam powtorzyc za rok. Niewazne objawy, np bole stawow, miesci po krotkim wysilku, ogolne, zmeczenie, wypadanie wlosow itp... Zdrowa jestm..

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • ashleigh41 23.09.19, 15:33
    Plyn lugola powiadasz...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka