Dodaj do ulubionych

Czy to niedoczynność?

30.12.17, 18:26
Witajcie,
Proszę o interpretację wyników. Mam 39 lat. Urodzilam 2 dzieci. Ostatni porod 5 lat temu. Po porodzie z kazdym rokiem przybieralam na wadze. Moje proby zrzucenia wagi dietą konczyly sie wraz z powrotem do normalnego odżywiania. Przez ostatnie 2 lata moje samopoczucie stałe się pogarszało. Obniżony nastrój, jakieś niepokoje, nerwowość i krzyki na otoczenie. Pogorszyla mi sie koncentracja i pamięć. Ponadto zaczely mi puchnac kostki i pojawila sie chrypka szczegolnie w stanach zdenerwowania. Jest mi zimno szczególnie wieczorami, jestem zmęczona i ospała. Skórę mam ciagle przesuszoną. Stopy wiecznie spocone i te prawie nieodrastające brwi....Temperatura ciala przewaznie 36.4. Do tego kołatania serca szczegolnie po calym dniu jak poloze sie do łóżka po prostu czuje łomot i czuje że mam serce. Podejrzewam niedoczynność ale lekarze twierdzą że wyniki w normach to nic mi nie jest. Podaję moje wyniki:
Tsh 2,070 norma 0,55-4,78 tj.ponad 31%
Ft4 1,02 norma 0,89-1,79 tj. 14,94%
Ft3 3,3 norma 2,3-4,78 tj.52%
Proszę o wskazówki czy wyniki mogą oznaczać niedoczynność.Najbardziej doskwiera mi to uczucie zimna, problem z wagą i to ciągle zmęczenie sugerujace na zewnatrz ze nic mi się nie chce robić a to na prawde nie tak....
Edytor zaawansowany
  • 31.12.17, 12:59
    Hej, biorąc pod uwagę Twoje samopoczucie i baaaardzo niskie Ft4 zaledwie 14.94% jest coś na rzeczy.
    Proponuję dokończyć diagnostykę tarczycy:
    - USG t. - z dokładnym opisem oraz trzema wymiarami obu płatów (zorientuj się przed czy możesz na to liczyć, u mnie koszt waha się między 60-80 zł) dużo wyjaśni to badanie
    - przeciwciała a-TPO oraz a-TG (odpowiedzialne za autoimmunologiczne zap. tarczycy, choć nie muszą zawsze występować, ale jeśli tak, to masz >żelazny< argument w ręku)
    - zawsze warto przy jednym wkłuciu sprawdzić - ferrytynę, B12, D3

    Odezwij się potem z wynikami, nie zostawiaj tarczycy bez pogłębienia diagnozy powodzenia w poszukiwaniach smile

  • 01.01.18, 11:52
    Hej, dzięki za szybka odpowiedz i wszystkie wskazówki. Przyczepiłam się teraz tarczycy bo samopoczucie mi się pogorszalo przez ostatnie 3 lata a teraz kiepski stan zaczął powodować trudności w koncentracji jakieś zapominalstwo i mega problem z tyciem. W wakacje zrzuciłam 10 kg teraz od października przytyłam juz 5. I jak sobie poskładam wszystkie moje problemy zdrowotne np problemy z zajściem w ciążę, 2 poronienia i wyniki usg z 2011 ze moja tarczyca ma newielki rozmiar bo 2.7 ml jeden plat i ok 4 drugi co daje w sumie pojemność 6 ml to to mi dało do myślenia. Wtedy lekarze stwierdzili ze wyniki w normach a tarczyca po prostu taka mala jest.zapisałam się już do endokrynologa. Zrobię wszystkie możliwe badania i się odezwę.
  • 01.01.18, 11:56
    Zapomniałam dodać że w ostatniej ciąży 5 lat temu ujawnily mi się jakieś plamy rumieniowe na dekolcietwarzy i szyi pokazują się one ze zdenerwowania i po wypiciu alkoholu. Może to nieistotne ale moja mama mająca guzki zimne na tarczycy i kiedyś w przeszłosci leczona na nadczynność tez takie plamy ma. Wiec i dziedziczne mogę mieć z tarczyca problem. Pozostaje tylko trafić na dobrego endo
  • 02.01.18, 16:09
    Byłam dziś u endokrynologa. Pokazałam wszystkie wyniki badań hormonów tarczycy i przeciwcial przekrój od roku 2006 do 2017 usg wg którego mam pojemność tarczycy bez zmian ogniskowych ok 6 ml. Powiedziałam o objawach poronieniach. Dostałam skierowanie na ponowne adania hormonów Tsh ft4 ft3 krzywa cukrzyca morfologia z rozmazem i kwas moczowy ponieważ ostatnio w badaniach dwukrotnie był podwyzszony. Pani doktor juz po usg stwierdziła że mam hypoplastyczna tarczycę i niedoczynność jest na pewno i suplementacja będzie konieczna. Nie zleciła przeciwcial bo pokazałam jej wyniki z 2011 gdzie wyniki były ok i nie zleciła usg twierdząc że na pewno tarczyca nie urosła od ostatniego badania czyli także 2011. Jak myślicie czy te brakujące badania tzn przeciwciała i usg zrobić na własną rękę dodatkowo? Czy jednak zaufać ze Pani doktor wie co robi....?
  • 03.01.18, 10:20
    Zaufaj, ale zrób to badanie, 6 lat a dzisiaj już 7 smile to lata świetlne dla tarczycy. Dla Ciebie to ważna informacja porównawcza - czy maleje, czy rośnie.
    Oczywiście już kilka lat temu miałaś problem z tarczycą, ponieważ obj 6,7 ml odpowiada (w/g niemieckich endokrynologów w książce "Jak żyć z Hashimoto") wielkością tarczycy 10-letniego dziecka, więc nie ma opcji, żeby nadążyłą wytwarzać hormony dla Twojego dorosłego ciała:
    i.imgur.com/kNMtJY5.png

    H.t. są we wszystkich narządach, układach, dlatego niedoczynność daje tak rozległe objawy, które czasami nie łączymy z tarczycą i leczymy jakieś inne jednostki chorobowe (np ja kilka... przed samozdiagnozowaniem)
    Przeciwciała dobrze też jest powtórzyć dla samej siebie, jak pisałam wyżej, raz są raz zanikają.
  • 03.01.18, 10:23
    zrób test z zaprzyjaźnionego forum:
    www.chorobytarczycy.eu/test#0

    on pokazuje różne objawy
  • 05.01.18, 02:35
    Hej katty222, witaj w klubie 6ml! Tylko pogratulować takiej endokrynolog, która z TSH w okolicach 2 zajęła się sprawą!
    Dobrze byłoby zrobić USG i przeciwciała na własną rękę i co jakiś czas powtarzać, żeby jak napisała muktprega1 mieć pogląd na rozwój choroby.

    Dodatkowo przy Hashi warto sprawdzić:
    ferrytyna - częste braki żelaza, niedobór pogarsza samopoczucie u Hashimotek
    B12 - jak wyżej
    D3 - tak samo
    jeżeli uda Ci się dostać skierowanie do neurologa to warto zrobić test tężyczkowy - u mnie i u wielu kobietek jest niedobór magnezu + czasami wapnia, daje bardzo nieprzyjemne objawy ze strony układu nerwowego, bez suplementacji np. mi ciężko podnosić dawkę hormonów

    Jeśli o czymś zapomniałam, dziewczyny na pewno podpowiedzą co jeszcze sprawdzić - jeżeli wyjdą niedobory, a jestem przekonana, że tak - od razu z hormonami warto zacząć brać suplementy. Oszczędzisz sobie trudnych początków leczenia i szybciej odczujesz poprawę, bo sama tyroksyna to tylko element układanki - niezbędny, ale nie jedyny.

    Diagnoza to początek trudnej identyfikacji możliwych przyczyn, tego co pogarsza samopoczucie i zaostrza stan zapalny, ale da się to okiełznać. W marcu zeszłego roku zasypiałam o 19tej, a teraz cóż... smile A to wszystko dzięki forum.
  • 10.01.18, 19:44
    Dzięki za naprowadzenie i odpowiedzi w mojej sprawie. Napisze tylko ze badania częściowo zrobiłam.
    Byłam na badaniach i u kolejnego endokrynologa aby przepisał mi pozostałe badania i ten z kolei twierdzi ze to nie problem tarczycy bo pomimo małej pojemności tarczycy to ona sobie świetnie radzi. Pani doktor podejrzewa insulinoopornosc i zleciła badania insuliny glukozy na czczo. Nie wiem co myśleć bo tym razem Tsh wyszło najwyżej jak do tej pory miałam 3.83 ale Pani oktorej tych wyników jeszcze nie widziala. Potem siądę do wyników i podam dokładnie co mi wyszło.
  • 14.01.18, 17:49
    Krzywa glukozowo cukrowa to jak najbardziej pożądane badanie.
    Na forum jest cała masa ludzi, którzy nie są diagnozowani, albo "na oko", a znalezienie dobrego endokrynologa graniczy z cuedem (chociaż cuda się zdarzają) osobiście gdybym był na Twoim miejscu zrobiłabym jednak USG smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.