Dodaj do ulubionych

mała objętość tarczycy i ft3 na minusie.

04.09.18, 20:45
napisał/a: porcelanowalalka 2018-09-02 15:48
Witam. Ostatnio będąc na badaniach w szpitalu zrobiono mi następujące badania :
ketony w moczu : 40 (norma 0-5 mg/dl),
estriadol : 30 ( brak norm),
FT3 : 1,85 (normy : 1,88-3,18), (-2%!!!!!)
ft4 :1,15 (0,70-1,48) (57,6%)
anty TPO: 17,55, oraz
kortyzol wolny w moczu : 1,20 (normy : 4,30-176)
TSH: 1,9976
Na usg tarczycy zadnych guzkow nie mam , jedynie niepokoi mnie jej objętość -9,8 ml.
Do tego stwiedzono u mnie jakis czas temu Io , hiperinsulinemie a takze niedobor witaminy d3( wynik 17)
Dodam ze mam 23 lata i badania byly wykonane w 6dc
Bardzo proszę o jakies rady cos...
Edytor zaawansowany
  • hashitess 05.09.18, 10:04
    byłaś z wynikami u jakiegoś medyka?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • porcelanowecos 05.09.18, 18:58
    13 wrzesnia mam umowiona wizyte u swojej endokrynolog. Ale no ciekawość mnie zzera i niepewnosc tongue_out
  • hashitess 06.09.18, 09:00
    Nie napisałaś jak się czujesz, a to bardzo ważne.

    dobrze, że idziesz do endo.
    Mimo to proponuję, abyś najpierw poszła do lekarza 1 kontaktu.


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • porcelanowecos 06.09.18, 10:04
    Nie czuję się najlepiej ostatnio. Jestem ciągle śpiąca i najchętniej nie wychodziłabym z łóżka. Wszystko mnie swędzi i łuszczy mi się skóra jak się drapie sad
  • hashitess 06.09.18, 10:14
    ponownie namawiam, abyś poszła do rodzinnego.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • laura.phys 06.09.18, 18:02
    Masz kartony w moczu, byłaś badana w kierunku cukrzycy i zespołu metabolitycznego, potrzebny ci dobry endo i do diabetologa tez bym szybko się udała na wizytę, bo ketony to już sprawa powazna !!!
  • zenobek 06.09.18, 23:07
    Odchudzałaś się może? Wysoka ilość ketonów może świadczyć o spalaniu białek w wyniku niedostatecznej podaży innych substancji energetycznych.
  • porcelanowecos 07.09.18, 18:04
    Po tym jak zdiagnozowano u mnie io i dano metformine po kazdych weglach mnie mdlilo sad Na ciemny chleb nie moglam patrzec i mi sie wymiotowac chcialo dlatego ograniczylam. Wogole nie mialam apetytu, jadlam na sile. Do tego w dniu badania w szpitalu kiedy mi robiono te ketony nie jadlam ponad 12 godzin.. bo jadlam ostatni posilek kolo 19-20 a krew mialam pobierana kolo 9? 10 moze? cos takiego..
  • porcelanowecos 07.09.18, 18:11
    Dlatego mam nadzieje ze to kwestia wlasnie ograniczenia wegli , bo cukrzycy u mnie nie stwierdzono : na czczo zawsze ok , po obciazeniu po godzinie mialam troche wysoka bo 160 ale po 2 juz 100. Cukru w moczu nie mialam nigdy, białka tez nie, do tego mialam w szpitalu badana hemoglobine glikowana i tez w normie. Nie powiem troche te ketony mnie przestraszyly ale badania nie wskazuja na cukrzyce , wiec mam nadzieje ze to nie to..
  • laura.phys 07.09.18, 19:37
    Może to tylko z ograniczenia węglowodanów, ale 12 godzin bez jedzenia dla zdrowego człowieka to nie jest nic takiego co tak podniosłoby ketony. Tak myśle.
    Masz wysoka insulinę i dostałaś metformine wiec problem z gospodarka glukozy masz. Powinnaś się skonsultować z lekarzem i ścisłe przestrzegać diety. Udalabym się do diabetologa, może dostaniesz się tu szybciej niż do endo
  • zenobek 07.09.18, 20:56
    laura.phys napisał(a):

    > Może to tylko z ograniczenia węglowodanów, ale 12 godzin bez jedzenia dla zdrow
    > ego człowieka to nie jest nic takiego co tak podniosłoby ketony.

    Nie masz racji. Organizm pozbawiony energii pochodzącej ze spalania węglowodanów i tłuszczów zaczyna spalać białko (np pochodzące z mięśni), które też jest nośnikiem energii. Proces spalania białka ma taki skutek uboczny, że powstaje mnóstwo ketonów, które są wydalane przez nerki.

    Porcelanowecos - dostarczaj organizmowi potrzebną ilość energii w postaci zdrowego jedzenia a wówczas on nie będzie musiał ratować się spalaniem twoich mięśni i problem z ketonami zniknie.

    Zgaduję: jesteś raczej szczupłą kobietą?
  • porcelanowecos 08.09.18, 09:35
    Niestety nie , mam otyłość głównie brzuszna. Teraz na mecie trochę chudne, ale nie jest to jakiś drastyczny spadek wagi choć nadal mam brak apetytu . sad Mój lekarz 1 kontaktu niezbyt się zna, mówił że jeśli mam cukier na czczo to jest okey.. dlatego czekam już na wizytę u mojej Endo i wyniki ostatnie że szpitala żeby zobaczyć co tam dalej
  • porcelanowecos 08.09.18, 09:40
    Pocieszam się też że lekarz w szpitalu który się mną zajmowal mówił że oprócz tego niskiego poziomu ft3 i niedoboru D3 wszystko jest w porządku w wynikach jak na ten moment - bo nie mam jeszcze wszystkich hormonów - będą dopiero w paź.. a tak poza tym to może być też tak że od tego braku węgli też mi tarczyca trochę podupadła ? Bo zawsze miałam dobre wyniki na poziomie 50%+ , ostatnie np w czerwcu i były dobre tylko teraz to ft3 tak niskie sad mam nadzieję że to naprawdę kwestia jakiś niedoborów i się to uda wyrównać . Tak poza tym bardzo dziękuję za odpowiedzi trochę mnie podniosły na duchu smile
  • laura.phys 08.09.18, 10:03
    Fajnie wiem to, problem w tym ze aby wejść w stan ketozy u zdrowego człowieka trzeba ciut dłuższego okresu niż 12 czy 24 godziny.
  • zenobek 14.09.18, 21:38
    1) Po kilku dniach ostrej głodówki miałem ketony na poziomie >150 (0-5).
    2) Insulinoodporność też nie bierze się z powietrza, ale coś ją powoduje. Nikt nie zwrócił uwagi na to: "Jestem ciągle śpiąca i najchętniej nie wychodziłabym z łóżka. Wszystko mnie swędzi i łuszczy mi się skóra jak się drapie".

    porcelanowecos napisz nam co jesz. Jak wyglądają twoje preferencje pokarmowe? Co jesz ciągle a jedzenia czego unikasz?
  • laura.phys 08.09.18, 10:05
    Mie ma szczupłych osob z hiperinsulinemia Zenonem, po prostu insulina nie pozwala na to.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.