Dodaj do ulubionych

Czy to tarczyca?

14.10.18, 17:20
Forum

REKLAMA


Rozwiń dyskusję Drzewko
Czy to tarczyca?
alicjawkrainie 14.10.18, 14:51
Od chyba 5 miesięcy mam szumy uszne i czuję puls w uszach. Nasilają się w pozycji leżącej. Mierzyłam ciśnienie i puls - wszystko w normie.
Mój oddech jest płytki, mam uczucie zalegania wydzieliny w gardle, wieczny katar po przebudzeniu i opuchniętą twarz. Robiłam tomografię zatok - wszystko ok.
W dni kiedy jest mi słabo mam poczucie takiego odrealnienia, jakby świat był za mgłą.
Powieki są opuchnięte, mam napady takiej dziwnej duszności, wciągam powietrze, ale tak jakby ono zatrzymywało się w połowie drogi i nie dochodziło do płuc.
Jestem ciągle zmęczona. Robiłam usg węzłów chłonnych i tarczycy - wszystko ok. Mam zaburzenia węchu - u laryngologa w trakcie prób rozpoznawania zapachów poczułam tylko jeden, najmocniejszy. Przez szumy uszne mam także problemy ze słuchem.
Miałam badania krwi ze 3 tygodnie temu... Hm :-\ czy jest tu ktoś kto potrafiłby je zinterpretować?

TSH 1,5091 przy normie 0,3500-4,9400
FT3 2,86 przy normie 1,71-3,71
FT4 1,01 przy normie 0,70-1,48
Anty-TPO <1 przy normie 0.00-5,61
Anty-TG 1,21 przy normie 0.00-4,11

Kobieta, 32 lata.
Edytor zaawansowany
  • laura.phys 17.10.18, 21:00
    Idź do lekarza endokrynologa, zrób tam usg tarczycy, a przed wizyta wykonaj badania niedoborów , d25oh, b12, ferrytyny. U neurologa można wykonać badanie w kierunku tezyczki tzn niedoboru magnezu lub/i wapnia. A objawy które masz mogą być tezyczkowe: duszności etc.

    Z doświadczenia własnego powiem ze pojedyncze badanie trójki tarczycowj gdy wyniki są w normie może być zwodnicze , powtórzyła bym badania po miesiącu.

    Poza tym utrata węchu występuje np w niedoborze cynku. Nie wiem czy badanie jego poziomu z krwi jest miarodajne, ale można o tym poczytać i porozmawiać z lekarzem.
  • alicjawkrainie 20.10.18, 20:44
    Badania wykonane po miesiącu:

    Tsh 2,1987 norma 0,3500 - 4, 9400
    Ft 3 2,65 norma 1,71-3,71
    Ft 4 0,98 norma 0,70-1, 48

    Zmierzyłam także poziom D3, jest niski:
    D3 25(OH) 29,40 ng/ml

    Ferrytyna 37,81 przy normie 4, 63-204,00

    Usg tarczycy - tarczyca ok
  • alicjawkrainie 20.10.18, 20:47
    Jeszcze antytg i antytpo:
    Antytpo <1 przy normie 0,0-5,61
    Antytg 0,99 przy normie 0,0-4,11
  • alicjawkrainie 20.10.18, 20:56
    Zmierzyłam też:
    Estradiol 31,00 norma 21-251
    Progesteron 0, 20 norma poniżej 0,1 - 0,3
    Prolaktyna 290,40 norma 108,78 - 557,13
  • alicjawkrainie 20.10.18, 20:49
    Badanie witaminy b12:
    435,99 przy normie 189,0-883,0
  • laura.phys 21.10.18, 09:32
    Powinnaś się udać do endokrynologa z tymi wynikami bo poziomy h masz niskie, przed wizyta u endo warto mieć wyniki badania w kierunku tezyczki i krzywych insulinowej i glukozowej. B12 masz dość dobre, ale czy bieralas jakieś multiwitaminy z b12 przed badaniem?
  • alicjawkrainie 21.10.18, 10:15
    Tak, sporadycznie biorę b-complex, przed samym badaniem nie brałam, może dwa dni przed.
    Jakie badania zrobić w kierunku tężyczki i gdzie je wykonać? Gdzie wykonać krzywą insulinową i glukozową? Przepraszam za te pytania ale nigdy nie miałam takich badań
  • alicjawkrainie 21.10.18, 10:16
    Hormony estradiol, progesteron, prolaktyna mierzone w fazie folikularnej i normy do tej właśnie fazy podałam.
  • alicjawkrainie 22.10.18, 18:28
    Proszę o pomoc
  • hashitess 18.10.18, 09:21
    Twoje wyniki hormonów wskazują na problemy tarczycy,
    która staje się niewydolna.
    FT4 39.74% [ wynik 1.01, norma (0.7 - 1.48)]

    FT3 57.50% [ wynik 2.86, norma (1.71 - 3.71

    Niewielkie ilości p/ciał wskazują na początkowy stan zapalny
    gruczołu.

    Niejeden lekarz powie, że nic się nie dzieje, że wyniki
    są w normie i odeśle Cię do domu.

    Jednak Twoje samopoczucie wskazuje,
    że powinnaś wdrożyć leczenie przyjmując hormon T4.

    Proponuję również, abyś zleciła bania wskazane w poście Laury.


    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • agnieszka_ania1975 19.10.18, 11:44
    Jak z powyższych badań nic by nie wyszło jako przyczyna sprawdź się jeszcze pod kątem alergii.
  • alicjawkrainie 23.10.18, 19:43
    Proszę o pomoc
  • hashitess 23.10.18, 22:11
    Ja proponuję, abyś najpierw zajęła się tarczycą.
    Braki FT4 i FT3 wpływają na każdą komórkę ciała.
    Z reguły po uzupełnieniu hormonów tarczycy
    wiele dolegliwości zanika.
    Idż do dobrego endo i zacznij zażywać euthyrox czy inny letrox,
    a zapewne po kilku dniach poczujesz się znacznie lepiej.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • alicjawkrainie 27.10.18, 18:02
    Dziękuję Wam, w poniedziałek wybieram się do endokrynologa. Zobaczę co mi powie.
  • leyre2 29.10.18, 14:01
    No miejmy nadzieje ze nie zapisze ci hormonow, bo z tarczyca problemu nie masz.
  • leyre2 29.10.18, 14:03
    Masz problemy z zatokami najprawdopodobniej, objawy na to wskazuja.
  • alicjawkrainie 29.10.18, 14:33
    Robiłam tomografię zatok we wrześniu bo pierwsze objawy - zatkany nos etc. wskazywały na zatoki. Jednak zatoki są czyste. Jedyny problem to krzywa przegroda, ale taką miałam zawsze.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.