Dodaj do ulubionych

powrót do tematu tarczycy prośba o int. wyników

06.11.18, 09:28
Witam po paru latach. Parę lat temu bywałem tutaj, ponieważ na usg wyszło, że mam małą tarczycę a i wyniki były takie sobie. Byłem parę razy u endo i po ponownych badaniach i usg orzekła, że jestem zdrowy. Poza wynikami miałem i mam całe spektrum objawów które mogą świadczyć o problemach z tarczycą ale jak to bywa mogą też świadczyć o innej chorobie.
Teraz wracam do tego tematu po zrobieniu badań. Od mojej lekarki rodzinnej, która notabene ma problemy z tarczycą dostałem skierowanie do endokrynologa, natomiast lekarz (pediatra) który potem oglądał wyniki powiedział, że są dobre. No w sumie w normie są ale pamiętam z dawnych czasów, że norma to nie wszystko.
Wyniki takie:
TSH III gen 1,92 ( 0,38 -5,33) 31,1%
FT3 3,51 (2,5 - 3,9) 72,14%
FT4 0,71 (0,61 - 1,12) 19,6 %

Co sądzicie? Jest szansa, że zwykły endokrynolog pochyli się nad moimi wynikami czy też uzna, że są w normie?
Edytor zaawansowany
  • kyrob 08.11.18, 09:57
    dopiszę co mi dokucza i co mnie charakteryzuje, jedne od lat inne od jakiegoś czasu:
    - wieczne zmęczenie, senność i brak energii
    - stany depresyjne i lękowe
    - neuropatia ( mrowiemie i pieczenie stóp, dłoni oraz twarzy)
    - szum uszny
    - śnieg optyczny
    - wieczne rozwolnienia
    - wyraźne żółto- pomarańczowy odcień skóry ( od bardzo dawna i nie jakoś bardzo widoczny)
    - wczesna utrata włosów na głowie, wczesne siwienie ( jestem teraz przed 50 )
    - szybkie męczenie się
    - deficyt uwagi, problemy z pamięcią
    - otyłość, nalana twarz
    - problem z bolącymi stawami ( umiarkowany)
    - przeważnie niski poziom B12, sporo uzupełniałem i po tym wyniki nieznacznie przekraczające minimum normy

    Pare lat temu odwiedzałem neurologów, psychiatrów, laryngologów i endokrynologa też. Nic to nie dało, borelioza po wstępnych badaniach negatywnie ale i bardzo objawy nie postepują to może nie ona. Sporo badań neurologicznych, na tężyczkę również i bez odpowiedzi. Celiakia wykluczona. Krzywą cukrowa parę lat dobra, wyniki cukru z krwi teraz dobre.
    Złożyłem wkońcu broń, staram się nie zwracać uwagi, próbuje być aktywny - uwielbiam biegać ale sił i energii brakuje.
    Teraz profilaktycznie zrobiłem komplet badań z tych co ogólna chciała mi przepisać i wszystko dobre i w miarę dobre. Tylko FT3 i FT4 takie sobie choć w normie.
  • laura.phys 08.11.18, 17:39
    Poszłabym do neurologa na badanie emg w kierunku tezyczki a wcześniej oznaczylabym z krwi poziom d25oh, b12, ferrytyny, wapnia zjonizowanego. Z kompletem badań do neurologa i endokrynologa.
    Jesli b12 masz ciagle niskie to udaj się do neurologa pędem, bo niektóre zmiany w układzie nerwowym mogą być nieodwracalne. A przedewszystkim zbadaj się w kierunku przyczyny niskiej b12- choroby autoimmunologicznej - ch. Adisona-biermera tzw anemii złośliwej. Badania w tym kierunku możesz wyprosić u rodzinnego.

    Dobrze jest tez zrobić badanie krzywej insulinowej i glukozowej. Udaj się do endo na leczenie bo ft4 masz bardzo niskie.
  • kyrob 09.11.18, 10:47
    badania na tężyczkę miałem dwa razy, neurolog niskie b12 olewa i jest przeciwna suplementacji - zastrzyki przepisywał mi internista. Stąd też miałem wykonana gastroskopię, żeby wykluczyc celiakię. Krzywą glukozową miałem a na insulinową jakoś wtedy wszędzie robili duże oczy co to jest.
    Niedługo oznaczę jeszcze 3 tarczycową i zbadam b12 w innym labie.
    Wracając do B12 to przy normie bodaj do 192 przy pierwszym oznaczeniu miałem 120 coś. Potem ostatnio najwięcej 300 coś i to w innym labie i się zastanawiam, czy problemem nie jest słabe laboratorium gdzie ląduje moja krew pobrana w moim POZ-cie.
  • laura.phys 09.11.18, 15:20
    Szukaj lekarza bo z b12 nie poradzisz nic bez pomocy lekarza. Czasem lepiej dojechać na drugi koniec polski 2 razy do roku a mieć pomoc.
  • kyrob 15.11.18, 13:42
    hmmm, odstawiłem witb12 gdzieś z pół roku temu po po dobrym wyniku b12 i teraz się łapię na tym, że czuję się coraz gorzej (a i żeby nie było, witaminę b12 załatwiałem u lekarzy sam, nikt mi jej nie zlecał a jak napisałem wyżej nawet byłem za to "opieprzany" przez neurologa)

    rbc mam 4,77 przy normie 4,63-6,08
    podobnie hemoglobina 14,5 przy 13,7 do 17,5
    hematokryt troche lepiej 43,1 -40,1 do 51 - szału też nie ma
    mcv świadczące o chorobie Addisona-Biermera mam skolei też w normie ale górnej a przy tej chorobie ma byc powyżej normy 90,4 przy 79 do 92,2
    Generalnie morfologia w normie i tylko podwyższony % LYM - procent limfocytów 43,88 przy normie 20 do 40 tysięcy

    No i powróciłem do tematu, do jakiego lekarza się udać. Czy endokrynolog pochyli się nad tematem niedoboru B12 i moich wyników. Nic z nich oczywistego nie wynika
  • hashitess 16.11.18, 09:56
    Twoim problemem jest niskie FT4.
    W przypadku niedoczynności tarczycy, a Ty obecnie jesteś w takim stanie,
    uzupełnianie niedoborów bez zażywania hormonu T4,
    niewiele wpłynie na Twoje zdrowie.
    Znajdz medyka, który wręczy Ci rp. na letrox, euthyrox czy inne T4.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • agnieszka_ania1975 16.11.18, 10:17
    jeśli faktycznie winna jest tarczyca i niedoczynność to:
    podwyższone MCV może być również z niedoczynności (oraz braku kw.foliowego, a nie tylko b12)
    badania z krwi B12 ponoć nie odzwierciedlają faktycznego stanu - można sprawdzić homocysteinę
    a podwyższone limfocyty - mogą wskazywać m.in. na aktywne zapalenie tarczycy
  • hashitess 09.11.18, 20:45
    kyrob napisał:


    > Wyniki takie:
    > TSH III gen 1,92 ( 0,38 -5,33) 31,1%
    > FT3 3,51 (2,5 - 3,9) 72,14%
    > FT4 0,71 (0,61 - 1,12) 19,6 %
    >
    > Co sądzicie? Jest szansa, że zwykły endokrynolog pochyli się nad moimi wynikami
    > czy też uzna, że są w normie?

    Trzeba pamiętać, że nie tylko poziomy hormonów świadczą
    o chorobie tarczycy, ale i Twoje samopoczucie, które jak piszesz
    są paskudne.
    Poza tym kilka lat temu Twoja tarczyca była mała.
    Miała objętość poniżej normy.
    Sprawdż teraz czy znów zmalała.
    Sprawdz też poziomy p/ciał TPO i TG.






    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • kyrob 19.11.18, 10:00
    czy poziomy p/ciał mogę zrobić bez FT3 i 4 ? Zamierzam zrobić badanie na B12 i coś jeszcze?
  • hashitess 19.11.18, 22:47
    kyrob napisał:

    > czy poziomy p/ciał mogę zrobić bez FT3 i 4 ?

    zdecydowanie tak

    Zamierzam zrobić badanie na B12 i
    > coś jeszcze?

    proponuję ferrytynę i wit. D3 oraz kwas foliowy




    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • facet699 03.12.18, 16:27
    zrobiłem badania
    anty tg i anty tpo oba po 0,3 przy normie do 9
    witamina b12 141 ( 180-914)
    magnez całkowity 0,95 (0,73-1,06)
    białko crp 5,1 (0,0 -5)
    ferrytyna 205,30 (22 -322)

    B12 tylko raz mi wyszła kiedys mniej, specjalnie wybrałem teraz inne labo niż zawsze
    anty na takim poziomie, że hashi chyba nie wchodzi w grę ale to chyba nie wyklucza niedoczynności.
    Z CRP mam trop, że może od stanu zapalnego zęba ( wyszło na rtg), który mam od lat i się wybieram wyleczyć i wybrac nie mogę
    kwasu foliowego ten lab nie oznacza. Co teraz robić?

    --
    ---------------
  • kyrob 05.12.18, 18:48
    i powyższe to moje wyniki, więc w dalszym ciągu proszę o poradę co dalej
  • laura.phys 05.12.18, 20:55
    pędem do swiatłego medyka po b12! bo niedobór sieje spustoszenie w układzie nerwowym. Byłeś u neurologa z wynikiem?
  • hashitess 05.12.18, 21:58
    jeśli nie uzupełnisz hormonów tarczycy przez suplementację T4,
    to po kolei będzie Ci wszystko padało.

    Poniżej link o wit. B12
    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,23993052,23993052,B_12.html

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • kyrob 06.12.18, 19:59
    jaką ścieżką iść, do którego lekarza? Bo do endo idę na dniach prywatnie, do tego myślę nad innym neurologu tylko czy wizyta u niego coś jeszcze wniesie? No i mogę iść do mojej internistki i jestem prawie pewny, że bez oporów tak jak do tej pory przepisze mi iniekcje wg tego co będę chciał. Tylko czy przywalić 10 x 1000mcg codziennie i potem raz na miesiąc czy może ta seria przy moim poziomie to za dużo? Lepiej zapytać lekarza powiecie, ale co lekarz to inaczej powie a w pamięci mam niechęć do B12 mojej obecnej neurolog oraz problemy jakie maja ludzie piszące na forach by wyżebrać jakiekolwiek iniekcje.
  • paulakrawczykk 07.12.18, 22:51
    Wspomagawczo świetnie działa Thyrolin, który wspiera działanie tarczycy. U mnie jak na razie działa zobaczymy jak będzie później. Jest to suplement oparty na naturalnych składnikach. Tu go kupuje: nplink.net/er6pfIdU

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.