Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

07.01.19, 21:41
Witam! w 2016 roku usunięto mi tarczyce z powodu gravesa-basedowa. Obecnuie biore letrox 75+ poł tabletki novothryral 75.
moje wyniki:
tsh-0,136 norma 0,207-4,200
ft3 3,09(45,42%) norma 2,00-4,40
ft4 1,23(38,96%) 0,93-1,70
b12 216,10 norma 197,00-771,00
Wyniki wydaja się ok. wzcesniej brałam 50 letroxu i pol tabletki novo 100.
na tej dawce czuje się lepiej włosy mi tak nie wypadają, ale zaczęłam tyc a jem tyle co wcześniej a teraz to nawet zaczęłam cwiczyc. Mam problem z bolem w lewym podżebrzu związany z wypróżnianiem, z kt.órym tez u mnie słabo, często mam wzdęcia. kolonoskopia nic nie wykazała a na gastro mam zaczerwienienie błony śluzowej zoładka z porazeniem oddzwiernika dwunstancy, który się nie domyka.
moja lekarka kazała mi zmniejszyć dawke do 88 letroxu boje się ze będzie jeszcze gorzej.
proszę o pomoc lub interpretacje. najgorsze ze tyje w brzuchu plecach i rece nogi mniej. Pozdraiwma
Edytor zaawansowany
  • hashitess 07.01.19, 22:32
    masz za niską dawkę letroxu i niską B12.
    Proponuję oznaczyć ferrytynę i kwas foliowy.

    Chyba jesteś pierwszą osobą na forum, której usunięto tarczycę
    z powodu G-B.

    A co z wątrobą i trzustką?
    Bywasz u gastrologa?

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
  • koniczyna62 08.01.19, 14:50
    Miałam usg i próby wątrobie i enzymy trzustkowe w normie. Ferrytyne kiedyś miałam oznaczają i też w normie ale mało. Gastrolog ciągle daje mi IPP ale po nich źle się czuje dopiero wzdęcia dostaje. Teraz jakiś czas brałam zirid na poprawę metodyki to było nawet lepiej ale mam wrażenie że przestał działać. O ile mogłabym podnieść letrox?
  • koniczyna62 08.01.19, 15:04
    W opisie po operacji miałam rozpoznanie wolę koloidalne. Lekarz mówił że tarczyca nie ładna. Czarna że zgrubieniami . Nie wiem też czy faktycznie powinnam brać novothyral. Czy nie wystarczyłoby większą dawką samego letrox? Nie znam się. Zaraz po operacji dostałam novothyral. Przed operacją brałam eutyrox całe życie ale z przerwami. Jak tarczyca się zmniejszyła to odstawialam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.